Печеня зі свинини — 9 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Печеня зі свинини — це смачне блюдо з високою поживною цінністю, яку можна приготувати не тільки для сімейного обіду, але і поставити на святковий стіл. Мало хто пам’ятає, що в колишні часи так називали шматки м’яса, засмажені цілком. У наші дні цю страву більше нагадує рагу.

Традиційно для спекотного беруть свинину та картоплю, додаючи до основних компонентів різні овочі, боби, гриби, сухофрукти і навіть цитруси. Готувати страву можна в духовці, мультиварці або на сковороді. Нижче будуть наведені найбільш поширені і прості рецепти печені.

Печеня зі свинини — базовий рецепт в духовці

Щоб приготувати печеню правильно, слід серйозно поставитися до вибору м’яса. Для цієї страви підходить шия, лопатка або спинна вирізка. Деякі господині вважають за краще використовувати реберця або грудинку, порізані на невеликі частини.

По можливості краще купувати не заморожене, а охолоджене м’ясо, смакові якості якого значно вище. Крім цього, будуть потрібні спеції, які допоможуть відтінити смак основних компонентів.

Для приготування класичного печені в духовці будуть потрібні:

  • 700 г свинини;
  • 600-650 г картоплі;
  • велика цибулина;
  • морква;
  • кілька часникових зубчиків;
  • лавровий лист;
  • сіль і червоний мелений перець;
  • улюблені приправи.

Послідовність приготування:

  • М’ясо вимити, витерти серветкою і нарізати невеликими квадратними шматками.
  • Викласти свинину в сковороду з розігрітим маслом і обсмажити на середньому вогні до золотистого кольору, додавши сіль, приправи і перець.
  • Дрібно розчавити в пресі часник, нашаткувати цибулю, моркву порізати соломкою чи кружальцями, додати до м’яса і обсмажити.
  • Почистити картоплю, поділити бульби на 4-6 частин, в залежності від їх розміру, а потім посипати сіллю, приправами, скропити рослинним маслом і перемішати.
  • У глибоку вогнетривку форму, змащену рослинним жиром, розташувати підсмажене м’ясо з овочами, додати картоплю, перемішати, залити водою і кинути лавровий лист. Можна укласти компоненти по черзі, і зробити блюдо листковим.
  • Поставити ємність в розігріту духовку і готувати до м’якості картоплі.

На замітку. Існує й інший, менш трудомісткий спосіб приготування печені. Для цього усі компоненти нарізують, приправляють сіллю, спеціями і поміщають в кулінарний рукав для запікання. У цьому випадку страву нудиться у власному соку, без додавання олії, і виходить надзвичайно смачною.

Печеня по-домашньому з свинини

Щоб приготувати печеня по-домашньому, потрібно казан. Якщо такий посуду немає, замінити його можна утятницей або інший ємністю з щільними стінками.

Дивіться також:  Свинина на сковороді – 12 рецептів, як смачно приготувати відбивні, піджарку, стейк і т. д.

Для страви потрібно:

  • 600 г свинини;
  • 500 г картоплі;
  • ріпчаста цибуля;
  • морква;
  • великі свіжі помідори або томатне пюре;
  • корінь петрушки;
  • стручок пекучого болгарського перцю;
  • сіль і приправи;
  • лаврове листя.

Порядок роботи:

  • Порізати вимиту свинину невеликими шматками і викласти на дно казана, попередньо наливши масло і прогрів посуд. На середньому вогні обсмажити м’ясо до появи скоринки.
  • Почистити і подрібнити цибулю, моркву, пекучий перець і додати до м’яса, збавивши вогонь до мінімуму.
  • Зняти шкірку з помідорів подрібнити м’якоть на тертці або в блендері, додати порізаний корінь петрушки і залити цією сумішшю м’ясо і овочі. Якщо використовується томатна паста, її просто розбавляють водою і додають у казан. Тепер можна посолити і приправити спеціями масу по своєму смаку.
  • Очистити картоплю, порізати шматками і відправити до м’яса і овочів, поклавши лавровий лист. Після цього закрити ємність кришкою і тушкувати страву до готовності картоплі.

Увага! Заборонено відразу солити і заправляти спеціями м’ясо, робити це можна тільки на стадії гасіння.

Печеня зі свининою на сковороді

Якщо в будинку не знайшлося підходящої посуду, можна зробити печеня в глибокій сковороді.

Для приготування знадобиться:

  • 500 р свинини;
  • 300 г стручкової квасолі;
  • 300 г картоплі;
  • цибуля;
  • часник;
  • морква;
  • сіль і приправи;
  • зелень.

Порядок роботи:

  • Порізати свинину і обсмажити на рослинному жирі, потім додати подрібнену цибулю, часник, моркву і продовжити готування на середньому вогні.
  • Стручкову квасолю промити, при необхідності порізати і відправити на сковороду, коли овочі стануть м’якими.
  • Почистити картоплю, нарізати і додати в блюдо. При бажанні можна трохи обсмажити його.
  • Приправити печеня з сіллю, спеціями, долити воду і тушкувати під кришкою, поки картопля не розм’якшиться.

Додати порізану зелень можна додати за кілька хвилин до готовності або ж посипати нею розкладене по тарілках блюдо. А стручкову квасолю при бажанні замінити кабачками, баклажанами або ж додати зелений горошок в кінці готування.

Страва з додаванням грибів

Спекотне вийде дуже смачним, якщо приготувати його за цим рецептом з грибами. Краще взяти їх у свіжому вигляді, але підійде і консервовану.

Для роботи знадобиться:

  • 800 кг свинини;
  • 500 г свіжих грибів будь-якого виду;
  • 500 г картоплі;
  • ріпчаста цибуля;
  • вершки або жирна сметана;
  • будь-яка зелень;
  • лавровий лист;
  • сіль і приправи.
Дивіться також:  Курка з грибами в сметанному соусі – 9 рецептів смачного приготування

Процес приготування:

  • Порубати невеликими шматочками свинину і відправити обсмажуватися.
  • Почистити і подрібнити цибулю і гриби, а коли м’ясо зарум’яниться, додати їх в казан і продовжити готування.
  • Коли компоненти стануть м’якими, покласти порізану картоплю, лавровий лист, заправити страву сіллю і спеціями, залити вершками або розведений водою жирної сметаною і тушкувати, поки бульби не стануть м’якими.
  • Готову печеню розкласти в порційні тарілки, посипати рубаною зеленню і подати на стіл.

На замітку. Можна приготувати печеня з грибами в духовці, виклавши в ємність для запікання компоненти по черзі, причому перший і останній шар повинен складатися з картоплі. Після цього знадобиться залити блюдо розведеної сметаною або вершками і томити до готовності.

Незвичайне печеня зі свининою і капустою

Вважається, що в обговорюваному блюді повинен обов’язково бути присутнім картопля, проте це не так, можна зробити його і з іншими овочами, наприклад, з капустою.

Для роботи знадобиться:

  • 600-700 г свинини;
  • 700 г капусти;
  • 3-4 моркви;
  • ріпчаста цибуля;
  • томатна паста;
  • сіль і приправи.

Послідовність приготування:

  • Розділити свинину на шматки і обсмажити в посуді з товстими стінками.
  • Порізати півкільцями цибулю, моркву подрібнити на тертці, нашаткувати тонкими смужками капусту, додати овочі до м’яса і продовжити обсмажування до м’якості.
  • Розвести томатну пасту водою, залити в жарку, приправити страву сіллю і спеціями, протушкувати.

При бажанні можна змішати томатне пюре зі сметаною або майонезом, і тільки потім додати воду.

Рецепт печені з оливками в томатному соусі

Для смачного жаркого зі свининою і оливками краще приготувати томатний соус самостійно, використовуючи свіжі помідори, приправи і зелень.

Для страви потрібно:

  • 600 г свинини;
  • 400 г картоплі;
  • жменя оливок без кісточок;
  • 3-4 солодких болгарських перців червоного кольору;
  • великі соковиті томати;
  • трохи гострого стручкового перцю;
  • ріпчаста цибуля;
  • часник;
  • морква;
  • пучок кінзи;
  • суха аджика;
  • сіль і приправи для свинини та картоплі;
  • оцет столовий 9 %;
  • трохи цукру.

Послідовність роботи:

  • Почистити цибулю, нарізати півкільцями, посипати цукром, полити оцтом і залишити маринуватися.
  • Очистити бульби картоплі, порізати шматочками, посипати сіллю, придатними приправами, додати рослинне масло, перемішати і залишити настоюватися.
  • Порізати свинину і укласти в казан з прогрітим жиром, обсмажити на середньому вогні.
  • Поки готується м’ясо, зайнятися соусом. Очистити і порізати цибулю, часник, моркву, болгарський перець і відправити на сковороду.
  • Пюрировать помідори і додати до овочів, покласти замариновавшийся цибулю, посипати сухою аджикою і згасити.
  • Укласти до свинини картоплю, перемішати, залити томатною сумішшю і томити до готовності, а потім посипати кінзою і потримати на плиті ще кілька хвилин.
Дивіться також:  Курка по-тайськи з овочами – 7 покрокових рецептів

Увага! Оливки варто додавати в жарку при подачі, інакше страва може придбати неприємний смак.

Готуємо з картоплею в мультиварці

Швидко і смачно приготувати печеня зі свинини з картоплею в мультиварці.

Для страви потрібно:

  • 700 — 800 г свинини;
  • 7 — 10 картоплин;
  • цибуля;
  • морква;
  • лавровий лист;
  • сіль і приправи.

Порядок роботи:

  • Нарізати цибулю півкільцями, моркву – соломкою і підсмажити в чашу мультиварки на соняшниковій олії.
  • Коли овочі розм’якшаться, додати м’ясо і продовжити готування, поки воно не зарум’яниться.
  • Покласти в блюдо порізану картоплю, сіль, приправи і лавровий лист, залити водою, закрити кришку і готувати в режимі «Гасіння» 45-50 хвилин.

Після завершення готування не варто відразу відкривати кришку, краще дати страві настоятися якийсь час.

Варіант з баклажанами в мультиварці

Свинина чудово поєднується з баклажанами, і при готуванні смаженини картоплю можна не додавати.

Для страви потрібно:

  • 600 -700 р свинини;
  • кілька баклажанів;
  • 3-4 солодких болгарських перців;
  • ріпчаста цибуля;
  • часник;
  • помідори;
  • зелень.

Процес приготування:

  • Обсмажити в чаші подрібнені перці, цибуля і часник, потім додати м’ясо і продовжити готування, поки воно не зарум’яниться.
  • Порізати помідори і баклажани, відправити до м’яса і обсмажити.
  • Додати в чашу води, закрити кришку, встановити режим гасіння і готувати приблизно 40 хвилин.

Готову печеню подають до столу, прикрасивши дрібно нарубаною зеленню.

Рецепт приготування в горщиках

Печеня зі свинини з картоплею в горщиках – оригінальна подача. В цьому випадку є можливість розрахувати кількість порцій по числу домочадців і гостей.

Для приготування знадобиться:

  • свинина;
  • картопля;
  • цибуля;
  • морква;
  • солоні огірки;
  • помідори;
  • сіль і спеції.

Процес приготування:

  • Подрібнити всі складові ножем, а з томатів приготувати пюре.
  • Налити в горщики трохи неароматного олії, викласти свинину, потім картоплю, огірки, цибулю та моркву.
  • Додати в ємності томатне пюре, сіль, спеції, залити водою так, щоб вона повністю покривала складові і відправити в духовку.

У процесі готування потрібно контролювати кількість рідини і при необхідності доливати в горщики воду.

Прокрутка до верху