Соковиті, ситні, ароматні печериці у сметані на сковороді вдасться зробити за кілька хвилин навіть починаючому кулінару. Для приготування можна використовувати як свіжі, так і заморожені гриби.
Печериці у сметані — простий рецепт на сковороді
Щоб приготувати смачне і ароматне блюдо за цим рецептом, потрібно всього 2 інгредієнта (не рахуючи спецій) і 20 хвилин часу.
Список продуктів:
- 400 г печериць;
- 150 г густої сметани;
- сіль;
- чорний мелений перець.
Покроковий рецепт.
- Печериці миють, обсушують серветкою і нарізають шматочками.
- Гриби кладуть на розжарену сковороду і солять. Масло наливати не потрібно, так як печериці виділять сік, в якому і будуть гаситися.
- Коли рідина повністю випарується зі сковороди, додають сметану і перець.
- Все разом тушкують під кришкою протягом 5 хвилин.
Порада: страва буде мати більш насичений смак, якщо печериці нарізати великими шматками.
З цибулею і сметанним соусом
Це класичний варіант приготування грибного страви.
Список продуктів:
- 0,4 кг печериць;
- 3 головки ріпчастої цибулі;
- 200 г сметани;
- 1 сире яйце;
- 150 мл води;
- 80 мл рослинного масла;
- сіль і мелений перець.
Кроки приготування.
- Вимиті гриби шаткують тонкими скибочками.
- Цибулю обчищають і нарізають півкільцями.
- Обидва інгредієнта з’єднують і обсмажують на сковороді на олії 4 хвилини. Періодично помішують.
- Вміст сковороди заливають 150 мл води, накривають кришкою і тушкують 15 хвилин.
- Через чверть години блюдо солять, перчать, доповнюють сметаною і збитим яйцем.
- Гриби з цибулею і сметаною нагрівають, не допускаючи кипіння, і прибирають з плити.
Готуємо з картоплею
Страва, приготована за цим рецептом, виходить дуже апетитним і ситним. Картоплю і гриби, тушковані разом, стають ніжними, соковитими і набувають приємну кислинку завдяки сметанному соусу.
Необхідні компоненти:
- 4 картопляні бульби;
- 200 г печериць;
- 2 цибулини;
- 80 г жирної сметани;
- 200 мл води;
- 80 мл соняшникової олії;
- сіль;
- чорний перець;
- 15 г свіжої петрушки.
Порядок дій.
- В половині підготовленого соняшникової олії обсмажують цибулю, нарізану тонкими кільцями, до прозорого стану.
- Додають скибочки печериць.
- На іншій сковороді в маслі до напівготовності обсмажують нарізаний соломкою картоплю.
- Гриби і картоплю з’єднують, заливають водою і сметаною, солять, перчать.
- Курка з картоплею в сметані тушкують у закритому сковороді чверть години. За хвилину до готовності додають подрібнену петрушку.
Свинина з шампіньйонами в сметані на сковороді
Ніжне м’ясо, приготоване з грибами в сметанному соусі, можна подати в якості гарячого блюда на святковий стіл.
Список продуктів:
- 250 г нежирної свинини;
- 150 г свіжих печериць;
- 1 цибуля-ріпка;
- 150 р сметани;
- 20 г просіяного борошна;
- 200 мл м’ясного бульйону;
- 1 часниковий зубчик;
- 60 мл рослинного масла.
Хід приготування.
- М’ясо нарізають невеликими кубиками і обсмажують з кожного боку на сковороді в олії на максимальному вогні до появи скоринки.
- У сотейнику нагрівають масло, що залишилося і пасерують в ньому нарізану півкільцями цибулю.
- Печериці крупно рубають ножем і викладають до цибулі.
- Цибулю з грибами готують протягом 6 хвилин, акуратно помішуючи, щоб не пошкодити шматочки печериць.
- У сотейник, додають борошно і швидко розмішують, не допускаючи утворення грудочок.
- Вливають гарячий бульйон і перекладають м’ясо зі сковороди.
- Вміст сотейника солять, перчать. Додають до нього подрібнений часник і сметану.
- Страву доводять до готовності під кришкою протягом 25 хвилин.
З куркою
Курка, приготована цим способом, виходить м’якою і ароматною, а гриби — дуже соковитими.
Знадобиться:
- 0,4 кг філе курки;
- 0,3 кг печериць;
- 1 цибулина;
- 80 мл соняшникової олії;
- 200 мл среднежирной сметани;
- сіль;
- суміш приправ для курки.
Кроки приготування.
- Курку миють, обсушують на паперовому рушнику і розрізають на кілька невеликих частин.
- Цибулю подрібнюють півкільцями.
- Вимиті гриби ріжуть тонкими пластинами.
- На розпеченому маслі обсмажують курятину з усіх боків до рум’яного стану.
- Окремо смажать гриби з цибулею до м’якості.
- М’ясо і грибну обжарку змішують, заливають сметаною, солять, приправляють.
- Печериці з куркою готують в закритій сковороді на мінімальному вогні 25 хвилин.
Із заморожених грибів
Заморожені печериці готуються трохи довше свіжих, але виходять не менш соковитими і ароматними.
Список інгредієнтів:
- 0,5 кг морожених грибів;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 40 мл олії для смаження;
- 200 г сметани;
- сіль за смаком.
Рецепт покроково.
- Печериці, не розморожуючи, викладають на сковороду з киплячим маслом. Обсмажують 5 – 7 хвилин.
- Коли з грибів випарується сік, до них додають нашатковану цибулю і смажать ще 4 хвилини.
- Блюдо солять і заливають сметаною.
- Коли вміст сковороди закипить, вогонь зменшують до мінімуму. Печериці готують під кришкою ще 15 хвилин.
З сиром на сковороді
Цей варіант приготування печериць нагадує жюльєн, який подають в ресторанах.
Потрібно:
- 0,5 кг свіжих грибів;
- 1 цибулина;
- 100 г сметани;
- 100 г Пармезану;
- 1 сирий жовток;
- сіль і перець;
- олія для обсмажування.
Етапи готування.
- Гриби чистять вологою тканиною і крупно нарізають.
- Цибулю шаткуємо кубиками і обсмажують в олії до рум’яного кольору.
- Готовий цибулю з’єднують з грибами. Всі разом обсмажують до повного випаровування вологи зі сковороди.
- Додають сметану, перець і сіль і тушкують протягом 12 хвилин.
- Блюдо прибирають з плити і додають жовток. Цей прийом дозволяє позбутися від кислинки, яку дає сметана.
- Гарячі гриби посипають сиром і подають на стіл.
Приготувати шампіньйони зі сметаною нескладно: потрібні компоненти завжди є під рукою. Гриби і подають як холодну закуску, і як гарячий гарнір до основного блюда.