Свіжі печериці дуже легко перетворити в оригінальну гарячу закуску. Готувати її найзручніше в духовій шафі. Можна просто запікати гриби зі спеціями або експериментувати з начинками, але з будь-якого рецепту печериці в духовці виходять смачними й незвичайними.
Печериці в духовці, запечені цілком
Інгредієнти:
- ½ Кіло свіжих грибів;
- 1 ч. л. бальзамічного оцту;
- суміш прованських трав за смаком;
- свіжий часник;
- оливкова олія;
- 3 десертні ложки соєвого соусу.
Приготування:
- Для закуски за таким рецептом краще вибирати дрібні гриби з щільними закритими капелюшками. Їх потрібно добре промити, видаливши всі забруднення, і підрізати ніжки.
- Висипати гриби в миску, додати оцет, розім’ятий часник (кількість – за смаком) і всі рідкі компоненти. Всипати трави. Сіль додавати не потрібно, її завдання виконає соєвий соус.
- Гриби будуть маринуватися в ароматної суміші чверть години. В процесі потрібно пару раз їх перемішати.
- Разом з пряною рідиною перемістити гриби у форму для запікання і відправити її в заздалегідь розігріту духовку.
- Запікати частування при 190°С близько півгодини. В процесі помішувати і поливати виділяються соками. Печериці в духовці цілком вийдуть рум’яними і помітно зменшаться в розмірі.
Його можна подати як гарячу або холодну закуску, або як гарнір до м’яса.
Рецепт приготування з сиром
Інгредієнти:
- ½ Кіло грибів;
- 1 ст. дрібно тертого сиру;
- 3 ст. л. класичного майонезу;
- вершкове масло;
- часник;
- сіль.
Приготування:
- Промити всі гриби і вирізати у них ніжки максимально близько до капелюшку. Робити це зручно тонким гострим ножем.
- Капелюшки викласти у термостійку форму отвором вгору впритул один до одного.
- У кожну основу вкласти по шматочку вершкового масла.
- Сир змішати з підсоленим майонезом і додати розім’яту часник.
- Начинку викласти на гриби поверх олії.
Запікати фаршировані печериці в духовці з сиром 17 – 20 хвилин при 180°С.
З часником і зеленню
Інгредієнти:
- 12 шт. великих свіжих печериць;
- 70 г вершкового масла;
- свіжа зелень;
- часник;
- рослинна олія;
- 2 ст. л. жирних вершків;
- тертий твердий сир;
- 1 цибулина;
- сіль і перець.
Приготування:
- Видалити ніжки з підготовлених печериць таким чином, щоб усередині капелюшків утворилося простір для фарширування. Отримані заготовки викласти у форму і в кожну додати трохи олії.
- Для начинки в розігрітій олії обсмажити шматочки цибулі з дрібно порізаними грибними ніжками. Додати часник, зелень і вершки. Посолити, поперчити масу і згасити декілька хвилин.
- Начинити капелюшки з маслом сумішшю з сковорідки.
- Зверху засипати заготовки тертим сиром. Чим його більше, тим смачніше вийде закуска.
Запікати гриби з сиром і часником в духовій шафі чверть години при 180 – 200°С.
Святкове блюдо з беконом
Інгредієнти:
- 12 великих грибів;
- часник сушений;
- вершкове масло;
- тертий сир;
- 5 ст. л. жирних вершків;
- 12 смужок бекону;
- свіжий кріп.
Приготування:
- Промиті і очищені від шкірки гриби позбавити від ніжок і нутрощів. В капелюшку повинно вийти велике заглиблення, але при цьому її потрібно зберегти цілою.
- Залишилися ніжки дрібно порізати, змішати з сиром (потрібно не менше ½ склянки), сушеним часником, вершками і розм’якшеним маслом.
- Начинкою наповнити капелюшки. Зверху їх також присипати сиром.
- Кожну капелюшок з начинкою обернути смужкою бекону.
- Укласти заготовки в жаротривку форму і прибрати на 20 хвилин у духовку.
Готувати печериці в беконі при 180 – 200°С. Подати з подрібненим кропом. Такі запечені печериці смачно пробувати навіть холодними.
Печериці на шпажках, запечені в духовці
Інгредієнти:
- півкіло печериць;
- 1 часникова головка;
- 80 г класичного майонезу;
- паприка і сіль.
Приготування:
- Щільні гриби середнього розміру промити і скласти в пакет. Додати до них часник, майонез, сіль і паприку.
- Потрясти зав’язаний пакет, щоб маринад рівномірно розподілився по печерицям. Залишити в такому вигляді на 80 хвилин. Шпажки з дерева залити окропом на чверть години. Тоді вони не розтріскаються в духовій шафі.
- Тепер готуємо гриби в майонезі зі спеціями, нанизавши на шпажки. Укладаємо майбутні шашлички на деко, застелене фольгою й запікаємо печериці близько півгодини в гарячій духовці.
Гриби, приготовлені у фользі
Інгредієнти:
- 800 г грибів;
- 1 ст. тертого «Російського» сиру;
- свіжий часник за смаком;
- сіль, спеції;
- класичний майонез.
Приготування:
- З печериць акуратно вирізати ніжки гострим ножем.
- Капелюшки викласти у форму отвором вгору. В кожну додати потроху подрібненого часнику.
- Зверху розподілити тертий сир і додати трохи підсоленого майонезу з улюбленими спеціями. Можна замінити сметаною.
- На кожну капелюшок зверху викласти з вирізаною ніжці.
- Загорнути заготовки шматочки фольги окремо.
Запікати їх у такому вигляді 40 – 45 хвилин при середній температурі.
Готуємо з курячим філе
Інгредієнти:
- 450 г великих грибів;
- 1 голівка білої цибулі;
- 300 г філе курятини;
- 5 десертних ложок сметани;
- рослинна олія;
- 1 ст. тертого «Голландського» сиру;
- свіжий кріп;
- сіль, перець, лаврове листя.
Приготування:
- Гриби підготувати і позбавити від ніжок.
- Капелюшки викласти в промаслений круглу форму щільніше один до одного.
- Філе птиці промити, зварити до готовності з лаврушкой і остудити прямо в бульйоні. М’ясо дрібно порубати і обсмажити разом з цибулею до рум’яності обох інгредієнтів.
- Додати сметану, сіль, перець і подрібнений кріп. Через пару хвилин зняти сковороду з вогню.
- Наповнити трохи прохолола масою грибні капелюшки. Зверху присипати сиром.
Готувати частування в духовці 20 – 25 хвилин. Викласти запечені печериці на красиве блюдо і доповнити зеленню.
З м’ясним фаршем
Інгредієнти:
- 8 – 10 великих свіжих грибів;
- 150 г свинячого або змішаного фаршу;
- 1 яйце;
- вершкове масло і соняшникову олії;
- спеції для фаршу і сіль.
Приготування:
- У грибів відокремити ніжки від шляпок. Останні всередині посолити.
- Залишилися ніжки дуже дрібно порізати. Так само вчинити з очищеним цибулею і підрум’янити ці інгредієнти разом.
- Підготовлені капелюшки обсмажити на суміші двох видів олій і перекласти їх на деко отвором вгору.
- Фарш посолити, додати до нього спеції і яйце, змішати з цибульно-грибний обсмаженням.
- Наповнити фаршем капелюшки.
Запікати частування 25 хвилин при 180°С.
Рецепт в горщиках в духовці
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 400 г грибів;
- 1 ст. жирних вершків;
- ½ Ст. тертого напівтвердого сиру;
- цибулина;
- сіль, перець і мускатний горіх.
Приготування:
- Картоплю почистити і порізати невеликими шматочками. Цибулю – півкільцями. Гриби великими шматками. Печериці можна просто розрізати на 4 частини.
- У такій же послідовності викласти продукти в горщики.
- Змішати вершки, всі спеції і сіль. Залити цією сумішшю вміст горщиків.
- Запікати страву 40 – 45 хвилин при 200 – 210°С.
- Після закінчення цього часу насипати в горщики тертий сир і готувати частування ще 7 – 9 хвилин.
Такий рецепт в горщиках в духовці дозволить приготувати із грибів повноцінні поживний обід на всю родину.
Оригінальні гриби-гриль
Інгредієнти:
- 400 г печериць;
- ¼ Ст. класичного соєвого соусу;
- ¼ Ст. соняшникової олії;
- сіль, перець, хмелі-сунелі.
Приготування:
- Гриби вимити, почистити і покласти в глибоку посуд.
- Залити печериці сумішшю з усіх інших заявлених в рецепті компонентів. Залишити на пару годин в прохолоді.
- Насадити підготовлені гриби на шпажки і розкласти їх у духовці на спеціальних решітках.
Запікати гриби-гриль 20 – 25 при включеній функції”. Оптимальна температура нагріву духовки – 190 – 200°С.
В сметанному соусі
Інгредієнти:
- ½ Кіло грибів;
- головка цибулі;
- 1 скл. домашньої сметани;
- ½ Ст. твердого сиру;
- 1 ст. л. борошна;
- сіль, спеції;
- 2 десертні ложки вершкового масла.
Приготування:
- Щоб приготувати печериці у сметані за таким рецептом, потрібно в першу чергу їх почистити, помити і порізати.
- Потім обсмажити гриби на вершковому маслі разом з мініатюрними шматочками цибулі.
- Через 8 – 9 хвилин всипати борошно, додати сметану, сіль і спеції.
- Довести масу до кипіння і перекласти вміст сковорідки в форму для запікання.
- Зверху засипати грибну масу тертим сиром.
Запікати частування 7 – 9 хвилин при 190°С. Таке ж блюдо при бажанні можна готувати в майонезі.
Якщо в процесі вирізання ніжок капелюшок гриба ушкодилася, то його краще відкласти і не використовувати для запікання. Інакше основа не буде утримувати начинку. Підійдуть для опублікованих вище рецептів і темні королівські печериці.