За своїми смаковими якостями печінка миня ні в чому не поступається печінки морський тріски. Тому такий продукт можна сміливо назвати делікатесом. Крім того, його вживання допоможе зміцнити імунітет, а також впоратися з низкою серцевих і неврологічних захворювань. І ми спробуємо переконати вас у тому, що з печінки цієї риби можна приготувати дуже цікаві і смачні страви.
Паштет з печінки миня
Минь хоч і є яскравим представником тріскових риб, мешкає виключно в прісних водоймах. Сьогодні він не часто з’являється на наших столах, але ось наші предки готували з такої риби безліч смачних страв. Не знаєте, як приготувати печінка миня? Це легко виправити! І почнемо наш екскурс по сторінках кулінарного мистецтва з простого рецепту паштету.
Інгредієнти:
- 320 г печінки;
- цибулина і морквина;
- два яйця;
- 210 г зеленого горошку;
- масло, приправи.
Спосіб приготування:
- Смачний паштет можна приготувати тільки з якісного продукту. Якщо ви купуєте печінка окремо, то зверніть увагу на її зовнішній вигляд і колір. Печінка повинна бути кремового або світло вершкового відтінку. Якщо на поверхні продукту є які-небудь дефекти або бляшки, то це говорить про те, що печінка заражена. Якщо ви самостійно витягаєте печінка з тушки, то не зачепіть жовчний міхур, інакше і печінка, і все м’ясо буде гірким.
- Отже, печінку подрібнюємо на шматочки і кидаємо в киплячу солону і пряну воду. Зі спеціями не варто старатися, щоб не перебити смак самого субпродукту.
- Відварену печінку подрібнюємо блендером.
- Яйця і горох відварюємо, також кладемо в чашу приладу і перемелюємо.
- Цибулю дрібно шаткуємо, моркву тремо на дрібній тертці, пасеруємо овочі до рум’яності, але не пересмажуємо.
- Тепер з’єднуємо всі компоненти, солимо, перчимо й перемішуємо.
Як смачно посмажити печінку
Печінка миня можна посмажити різними способами. Наприклад, відварити її разом з приправами, а потім пересмажити в маслі. Але є більш смачний і оригінальний рецепт.
Інгредієнти:
- 320 г субпродукту;
- половинка лимона;
- масло, борошно, спеції.
Спосіб приготування:
- Чистимо печінку від плівок, споліскують і ріжемо на брусочки будь-якої величини.
- Посипаємо сіллю і перцем, збризкуємо цитрусовим соком і залишаємо на 15 хвилин.
- Паніруємо заготовки в борошні й обсмажуємо на підігрітому маслі до рум’яного кольору. Викладаємо на серветку, щоб прибрати надлишки жиру і подаємо з будь-яким гарніром.
Готуємо на водяній бані
Рецепт приготування печінки миня на водяній бані називається «макса». За цим рецептом рибний субпродукт виходить дуже смачним, його можна подавати в холодному і в гарячому вигляді. З інгредієнтів потрібно взяти тільки саму печінку риби, лавровий лист, горошини перцю і сіль.
Спосіб приготування:
- Печінку подрібнюємо шматочками.
- Товчемо В ступці горошини перцю і змішуємо їх з сіллю.
- Шматочки печінки приправляємо підготовленою сумішшю і перекладаємо у скляну банку, зверху кладемо лаврушки і закручуємо ємність кришкою.
- Банку з вмістом опускаємо в каструлю, ллємо воду і варимо годину. Протягом усього часу приготування банку не можна відкривати, струшувати.
- По закінченню зазначеного терміну дістаємо вміст банки, охолоджуємо і подаємо з будь-яким гарніром.
Рецепт приготування в банках
Для приготування печінки миня в банках краще взяти невеликі ємності, не більше 200 р. найголовніше, тара повинна бути чистою і простерилізованій, інакше готовий продукт зіпсується раніше часу.
Крім основного інгредієнта також знадобляться:
- сіль, солодкий пісок;
- мікс перцю, лавровий лист.
Спосіб приготування:
- Оброблену печінку риби ріжемо брусочками.
- У банку відправимо лавровий листок, але не цілий, лише невеликий шматочок від нього. Також кидаємо одну горошину перцю, більше не варто.
- Тепер кладемо трохи печінки, присипаємо її цукром і сіллю, потім знову формуємо печінковий шар, який так само приправляємо. Таким чином заповнюємо всю банку.
- Тару з вмістом закриваємо, але не дуже щільно, опускаємо в каструлю, ллємо воду і ставимо на вогонь на півтори години.
- Після закінчення цього часу вже щільно закручуємо банки, перевертаємо, накриваємо і остуджуємо.
Салат з печінки миня
З печінки миня можна приготувати оригінальний салат з додаванням вітамінного шпинату і редиски. Для заправки краще використовувати домашній майонез. Печінку можна взяти консервовану, але краще самим відварити її в спеціях.
Інгредієнти:
- 60 г редиски;
- 65 г печінки миня;
- 25 г селери;
- трохи шпинату;
- кріп, зелена цибуля;
- домашній майонез.
У закуску можна додати мангольд. Цю рослину ще називають листової буряком.
Спосіб приготування:
- Редиску і рибний субпродукт нарізаємо великими кубиками.
- Цибулю, кріп і шпинат дрібно рубаємо.
- Отже, всі інгредієнти змішуємо і заправляємо салат домашнім майонезом.
Маринуємо з оцтом
Печінка миня можна замаринувати з оцтом. Такий спосіб дозволить зберігати продукт тривалий термін, головне не забути простерилізувати баночки.
Інгредієнти:
- 1,5 кг рибного субпродукту;
- 25 мл оцту;
- 10 горошин перцю;
- два лаврових листа;
- пів-ложки солі.
Спосіб приготування:
- У солоній воді варимо печінку протягом 15 хвилин, потім дістаємо, і чекаємо, поки основний інгредієнт охолоне.
- У сотейник виливаємо два літри води, кладемо лаврушку, горошини перцю, сіль і оцет. Варимо маринад дві хвилини, ведучи відлік з моменту закипання.
- Печінку ріжемо брусочки, складаємо в банку і заливаємо маринадом. Закручуємо ємності кришками і остуджуємо.
Як приготувати юшку з печінки миня
На півночі дуже часто з печінки миня варять юшку. Для рецепту також знадобляться хвости, плавники і голови риби. У цьому випадку зовсім не обов’язково брати саме миня, підійдуть і частини риби іншого виду.
Інгредієнти:
- 320 г печінки;
- риба (голова, хвіст, плавники);
- три бульби картоплі;
- цибулина і морквина;
- три ложки пшона;
- корінь і листя петрушки.
Спосіб приготування:
- Складаємо В каструлю неліквідні частини риби разом з скибочками моркви і коренем петрушки, заливаємо все водою і варимо бульйон протягом 40 хвилин.
- Потім бульйон проціджуємо і повертаємо на плиту, кладемо кубики картоплі, потім кубики цибулини і засипаємо пшоно.
- Через п’ять хвилин додаємо шматочки печінки і варимо десять хвилин.
- Залишилося лише покласти лавровий лист і спеції за смаком. Вуха вимикаємо і подаємо з подрібненими листям петрушки.
Тепер ви знаєте, що страви з печінки миня можуть бути найрізноманітнішими і, повірте, дуже смачними. При цьому не варто забувати, що такий продукт багатий вітамінами і важливими для людського організму мінералами.