Печінка миня – 7 смачних рецептів приготування в домашніх умовах

За своїми смаковими якостями печінка миня ні в чому не поступається печінки морський тріски. Тому такий продукт можна сміливо назвати делікатесом. Крім того, його вживання допоможе зміцнити імунітет, а також впоратися з низкою серцевих і неврологічних захворювань. І ми спробуємо переконати вас у тому, що з печінки цієї риби можна приготувати дуже цікаві і смачні страви.

Паштет з печінки миня

Минь хоч і є яскравим представником тріскових риб, мешкає виключно в прісних водоймах. Сьогодні він не часто з’являється на наших столах, але ось наші предки готували з такої риби безліч смачних страв. Не знаєте, як приготувати печінка миня? Це легко виправити! І почнемо наш екскурс по сторінках кулінарного мистецтва з простого рецепту паштету.

Інгредієнти:

  • 320 г печінки;
  • цибулина і морквина;
  • два яйця;
  • 210 г зеленого горошку;
  • масло, приправи.

Спосіб приготування:

  • Смачний паштет можна приготувати тільки з якісного продукту. Якщо ви купуєте печінка окремо, то зверніть увагу на її зовнішній вигляд і колір. Печінка повинна бути кремового або світло вершкового відтінку. Якщо на поверхні продукту є які-небудь дефекти або бляшки, то це говорить про те, що печінка заражена. Якщо ви самостійно витягаєте печінка з тушки, то не зачепіть жовчний міхур, інакше і печінка, і все м’ясо буде гірким.
  • Отже, печінку подрібнюємо на шматочки і кидаємо в киплячу солону і пряну воду. Зі спеціями не варто старатися, щоб не перебити смак самого субпродукту.
  • Відварену печінку подрібнюємо блендером.
  • Яйця і горох відварюємо, також кладемо в чашу приладу і перемелюємо.
  • Цибулю дрібно шаткуємо, моркву тремо на дрібній тертці, пасеруємо овочі до рум’яності, але не пересмажуємо.
  • Тепер з’єднуємо всі компоненти, солимо, перчимо й перемішуємо.
Дивіться також:  Свинина з грибами в духовці – 8 рецептів приготування

Як смачно посмажити печінку

Печінка миня можна посмажити різними способами. Наприклад, відварити її разом з приправами, а потім пересмажити в маслі. Але є більш смачний і оригінальний рецепт.

Інгредієнти:

  • 320 г субпродукту;
  • половинка лимона;
  • масло, борошно, спеції.

Спосіб приготування:

  • Чистимо печінку від плівок, споліскують і ріжемо на брусочки будь-якої величини.
  • Посипаємо сіллю і перцем, збризкуємо цитрусовим соком і залишаємо на 15 хвилин.
  • Паніруємо заготовки в борошні й обсмажуємо на підігрітому маслі до рум’яного кольору. Викладаємо на серветку, щоб прибрати надлишки жиру і подаємо з будь-яким гарніром.

Готуємо на водяній бані

Рецепт приготування печінки миня на водяній бані називається «макса». За цим рецептом рибний субпродукт виходить дуже смачним, його можна подавати в холодному і в гарячому вигляді. З інгредієнтів потрібно взяти тільки саму печінку риби, лавровий лист, горошини перцю і сіль.

Спосіб приготування:

  • Печінку подрібнюємо шматочками.
  • Товчемо В ступці горошини перцю і змішуємо їх з сіллю.
  • Шматочки печінки приправляємо підготовленою сумішшю і перекладаємо у скляну банку, зверху кладемо лаврушки і закручуємо ємність кришкою.
  • Банку з вмістом опускаємо в каструлю, ллємо воду і варимо годину. Протягом усього часу приготування банку не можна відкривати, струшувати.
  • По закінченню зазначеного терміну дістаємо вміст банки, охолоджуємо і подаємо з будь-яким гарніром.

Рецепт приготування в банках

Для приготування печінки миня в банках краще взяти невеликі ємності, не більше 200 р. найголовніше, тара повинна бути чистою і простерилізованій, інакше готовий продукт зіпсується раніше часу.

Крім основного інгредієнта також знадобляться:

  • сіль, солодкий пісок;
  • мікс перцю, лавровий лист.

Спосіб приготування:

  • Оброблену печінку риби ріжемо брусочками.
  • У банку відправимо лавровий листок, але не цілий, лише невеликий шматочок від нього. Також кидаємо одну горошину перцю, більше не варто.
  • Тепер кладемо трохи печінки, присипаємо її цукром і сіллю, потім знову формуємо печінковий шар, який так само приправляємо. Таким чином заповнюємо всю банку.
  • Тару з вмістом закриваємо, але не дуже щільно, опускаємо в каструлю, ллємо воду і ставимо на вогонь на півтори години.
  • Після закінчення цього часу вже щільно закручуємо банки, перевертаємо, накриваємо і остуджуємо.
Дивіться також:  Котлети цибульні – 7 рецептів в домашніх умовах

Салат з печінки миня

З печінки миня можна приготувати оригінальний салат з додаванням вітамінного шпинату і редиски. Для заправки краще використовувати домашній майонез. Печінку можна взяти консервовану, але краще самим відварити її в спеціях.

Інгредієнти:

  • 60 г редиски;
  • 65 г печінки миня;
  • 25 г селери;
  • трохи шпинату;
  • кріп, зелена цибуля;
  • домашній майонез.

У закуску можна додати мангольд. Цю рослину ще називають листової буряком.

Спосіб приготування:

  • Редиску і рибний субпродукт нарізаємо великими кубиками.
  • Цибулю, кріп і шпинат дрібно рубаємо.
  • Отже, всі інгредієнти змішуємо і заправляємо салат домашнім майонезом.

Маринуємо з оцтом

Печінка миня можна замаринувати з оцтом. Такий спосіб дозволить зберігати продукт тривалий термін, головне не забути простерилізувати баночки.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг рибного субпродукту;
  • 25 мл оцту;
  • 10 горошин перцю;
  • два лаврових листа;
  • пів-ложки солі.

Спосіб приготування:

  • У солоній воді варимо печінку протягом 15 хвилин, потім дістаємо, і чекаємо, поки основний інгредієнт охолоне.
  • У сотейник виливаємо два літри води, кладемо лаврушку, горошини перцю, сіль і оцет. Варимо маринад дві хвилини, ведучи відлік з моменту закипання.
  • Печінку ріжемо брусочки, складаємо в банку і заливаємо маринадом. Закручуємо ємності кришками і остуджуємо.

Як приготувати юшку з печінки миня

На півночі дуже часто з печінки миня варять юшку. Для рецепту також знадобляться хвости, плавники і голови риби. У цьому випадку зовсім не обов’язково брати саме миня, підійдуть і частини риби іншого виду.

Інгредієнти:

  • 320 г печінки;
  • риба (голова, хвіст, плавники);
  • три бульби картоплі;
  • цибулина і морквина;
  • три ложки пшона;
  • корінь і листя петрушки.

Спосіб приготування:

  • Складаємо В каструлю неліквідні частини риби разом з скибочками моркви і коренем петрушки, заливаємо все водою і варимо бульйон протягом 40 хвилин.
  • Потім бульйон проціджуємо і повертаємо на плиту, кладемо кубики картоплі, потім кубики цибулини і засипаємо пшоно.
  • Через п’ять хвилин додаємо шматочки печінки і варимо десять хвилин.
  • Залишилося лише покласти лавровий лист і спеції за смаком. Вуха вимикаємо і подаємо з подрібненими листям петрушки.
Дивіться також:  Тушкована капуста зі свининою – 8 рецептів

Тепер ви знаєте, що страви з печінки миня можуть бути найрізноманітнішими і, повірте, дуже смачними. При цьому не варто забувати, що такий продукт багатий вітамінами і важливими для людського організму мінералами.

Прокрутка до верху