Страви з яловичої печінки прості у виконанні і володіють чудовими смаковими якостями. А також печінка яловича, рецепти приготування якої дуже різноманітні, являє собою дуже корисний продукт, багатий вітамінами, амінокислотами та макроелементами, необхідними для повноцінного функціонування людського організму.
Яловича печінка в сметані
Блюдо, яке відрізняється особливою м’якістю і пікантним смаком за рахунок використання сметанного соусу. Легкість виконання робить його незамінним при зустрічі нежданих гостей або для вечері після важкого дня.
Для приготування потрібні:
- печінка – 400 г;
- цибуля – 100 г;
- часник – 2 зубчики;
- сметана – 100 мл;
- масло (ростить.) – 50 мл;
- борошно – 20 г;
- сіль, спеції і зелень – за смаком.
Щоб покуштувати корисного, низькокалорійного і одночасно смачного страви:
Важливо! Цей класичний рецепт ніжною печінки багатьом відомий як бефстроганов з цибулею, невід’ємним інгредієнтом якого є сметана.
Рецепт по-строгановськи в мультиварці
Поява мультиварок зробило життя сучасних людей ще простіше, оскільки немає необхідності в постійному контролі за приготуванням. У ній можна приготувати абсолютно будь-яку страву, і печінка по-строгановськи не виняток. Для цього необхідний набір продуктів аналогічний з попереднім рецептом з доповненням з одного помідора.
При приготуванні:
Смажимо з цибулею
Печінка яловича смажена з цибулею підійде для любителів субпродукту, у яких він завжди під рукою. Що може бути простіше, ніж пересмажити 500 г попередньо нарізані брусочками печінки і 150 г подрібненого лука.
Однак при приготуванні не можна забувати про ряд нюансів:
- Цибулю разом з усіма спеціями і сіллю додається до печінки через 15 хвилин обжарювання основного інгредієнта.
- Весь процес обсмажування становить півгодини: більшу кількість часу може призвести до сухості і жорсткості печінки.
Варіант приготування в молоці
Оскільки печінка відноситься до субпродуктів, їй властивий специфічний смак іноді навіть з легкою гіркотою. З цим недоліком допоможе легко впоратися попереднє вимочування в молоці.
Щоб приготувати страву з 600 г свіжого продукту, будуть потрібні:
- молоко – 300 мл;
- борошно – 200 г;
- печериці – 50 г;
- цибуля – 100 г;
- морква – 100 г;
- сіль, спеції – за смаком.
Для приготування низькокалорійної їжі варто скористатися наступними рекомендаціями:
Печінкові оладки з яловичої печінки
Оладки, основи яких використана печінка, являють собою страву з чудовими смаковими якостями.
Щоб приготувати прекрасне доповнення до картопляного гарніру, необхідно придбати такі продукти:
- печінка – 700 г;
- яйце – 2 шт.;
- молоко – 100 мл;
- борошно – 100 г;
- сіль, спеції – за смаком.
В процесі:
Ніжні печінкові котлети
Соковиті котлети з печінки, які можуть полонити серця навіть найбільш непримиренних любителів м’яса, готуються аналогічним спосіб і з того ж набору продуктів, що і оладки. Однак для додання страві пишності і легкості після того, як фарш закінчиться, котлети поміщаються в окрему каструлю, заливаються ¼ склянки води, а потім пропарюють близько чверті години на повільному вогні.
М’яка і смачна печінку для дітей – оладки
У дитячому раціоні це страва присутня як самостійне.
Поживні речовини, необхідні зростаючому організму, у великій кількості містяться в печінковому блюді, для приготування якого треба купити такі складові:
- печінка – 500 г;
- борошно – 60 г;
- яйце 1 шт.;
- цибуля – 100 г;
- морква – 100 г;
- сметана – 20 мл;
- сода – 1⁄2 ч. ложки;
- сіль – за смаком.
Щоб зануритися в дитинство і відчути його смак, слід виконати наступне:
Печінковий торт
Своєрідні млинці з печінки з пікантною начинкою. Для приготування коржів використовується базовий рецепт для оладок, після чого готується начинка з 200 г цибулі, 200 г моркви, 200 г майонезу і 4 зубчиків часнику. Подрібнена морквяно-цибульна суміш пережаривается, а потім змішується з майонезом і перетертим часником. Начинкою змащуються всі коржі, які складаються гіркою. Незвичайний, але дуже ситний і смачний торт готовий до вживання.
Паштет з яловичої печінки
Відмінний сніданок для недільного ранку: коли з чашкою ароматної кави або чаю, стоїть тарілка з шматочками свіжоспеченого хліба, намазаного товстим шаром паштету домашнього виробництва.
Щоб втілити мрію в реальність, потрібно не так багато:
- печінка – 500 г;
- масло вершкове – 50 г;
- цибуля – 150 г;
- морква – 100 г;
- масло (ростить.) – 50 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Весь процес приготування полягає в наступному:
Відбивні — покроковий рецепт
Несправедливо забуте блюдо, яке при правильному приготуванні виходить м’яким, а цибульна піджарка може виступати чудовим соусом. Щоб зробити відбивні з 1 кг печінки, знадобитися лише ½ склянки соняшникової олії, ½ склянки борошна, 2 середні цибулини і трохи солі.
При приготуванні:
Гуляш
Печінковий гуляш з кілограма субпродукту готується практично аналогічно з м’ясним з наступних компонентів:
- молоко – 150 мл;
- борошно – 1⁄2 склянки;
- перець болгарський – 100 г;
- цибуля – 150 г;
- морква – 100 г;
- сметана – 60 мл;
- паста томатна – 20 мл;
- часник – 3 зубчики;
- масло (ростить.) – 60 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Щоб отримати ароматне блюдо з підливою:
Страва буде готова через 15 хвилин.
Отже, яловича печінка являє собою не тільки корисний, але і універсальний продукт, який можна використовувати для приготування різноманітних страв, улюблених дорослими і дітьми.