Печінка яловича в сметані – 5 приголомшливих рецептів

У раціоні кожної людини присутні яловича печінка. Порівняно з м’ясом, вона вважається більш цінним продуктом, так як в своєму складі має велику кількість вітамінів і мінералів, а також дуже корисні амінокислоти, які сприяють поліпшенню самопочуття, нормалізації роботи двох найважливіших систем організму – імунної та кровоносної. При цьому вона є джерелом фолієвої кислоти, дуже корисна як дітям, так і жінкам, тільки які очікують на появу малюка. Печінка яловича в сметані – це саме і відомо блюдо з класичним поєднанням інгредієнтів, яке не соромно подати як членом сім’ї, так і на святкове застілля.

Важливо! Якість страви з яловичої печінки безпосередньо залежить від її свіжості. Вашої уваги заслуговує тільки пружний, гладкий і вологий субпродукт без кривавих згустків і плям на поверхні рівномірно пофарбований у колір стиглої черешні. Свіжа яловича печінка повинна мати солодкуватий запах, а якщо від неї пахне кислотою, її купувати не рекомендується.

Печінка яловича в сметані – покроковий рецепт приготування

Отже, ви придбали найкращу яловичу печінку і зважилися її приготувати, але не знаєте як? Спокій, тільки спокій, зараз ми покроково вас все розповімо.

Візьмемо наступні інгредієнти:

  • 500 грам яловичої печінки;
  • 1 стакан молока;
  • 3 ст. ложки борошна;
  • ½ Склянки сметани;
  • 1 середня цибулина;
  • Рослинна олія;
  • 1 лавровий лист, улюблені спеції і сіль.

Процес приготування:

  • В проточній воді промиємо яловичу печінку, змиємо з неї всю слиз, а потім видалити всі жилки і знімемо плівки.
  • Використовуючи гострий ніж, разрежем продукт на середні шматочки товщиною приблизно 1,5 см і заллємо їх холодним молоком. Це необхідно для того, щоб зробити печінка м’якою і ніжною, а також для того, щоб вийшли залишки крові.
  • Знімаємо з лушпиння цибулі і нарізаємо на середні кубики.
  • Розігріваємо 1-2 столових ложки будь-якого рослинного масла в сковороді і викладаємо цибулю, підсмажити його до карамельного кольору, а потім прибираємо в іншу ємність.
  • Виймаємо печінка з молока, просушуємо за допомогою паперового рушника, а потім кожен шматочок обвалюємо в борошні і викладаємо на ту ж сковороду, де смажився лук. Важливо! Смажити яловичу печінку довго не слід, так як вона може стати гумової, досить легкої рум’яної курочки з обох сторін
  • Беремо невелику каструлю або сотейник, важливо щоб її дно було товстим, і викладаємо на нього половину смаженої цибулі. Далі рівномірно викладаємо печінку, яку трохи солимо, перчимо, додаємо лавровий лист і улюблені спеції. Печінка дуже любить запашний перець. Зверху викладаємо другу половину цибулі.
  • Ставимо каструльку на повільний вогонь і додаємо 100 мл води, тушкуємо 10 хвилин.
  • У сметану, солимо, перчимо, вливаємо 100 мл гарячої води, перемішуємо і поміщаємо в посудину, в якій готується печінку.
  • В сметанному соусі тушкуємо ще 15-20 хвилин. У процесі приготування пару раз вміст каструльки слід перемішати і збалансувати смак (додати солі, перцю, якщо сметана кисла, трохи цукру).
  • Дивіться також:  Курка в томатному соусі – 6 рецептів, як приготувати на сковороді в духовці і в мультиварці

    Яловича печінка з цибулею, спеціями має приголомшливий аромат і виходить смачною і ніжною, просто тане в роті!

    Як приготувати печінку яловичу в сметані з вином?

     

    Це блюдо не соромно подати на святковий стіл з гарніром з картопляного пюре. А якщо до нього ще келих вина подати, то взагалі свято вдасться… Приготуємо?

    Нам буде потрібно:

    • 500 грам яловичої печінки;
    • 2-3 середніх цибулини;
    • 200 мл вина (краще взяти сухе червоне);
    • 200 грам сметани;
    • 100 грам копченого бекону;
    • Сіль, спеції, рослинна олія.

    Приготування:

  • Готуємо яловичу печінку як у попередньому рецепті, отмачиваем в молоці хвилин 30, а потім нарізаємо невеликими шматочками.
  • Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і швидко обсмажуємо з двох боків до утворення скоринки.
  • Перекладаємо в каструлю і заливаємо вином і тушкуємо 10-12 хвилин на невеликому вогні.
  • На сковорідці, на якій смажилася печінка, обсмажуємо бекон, потім цибулю, попередньо нарізану середніми скибочками, додаємо спеції і сметану. Якщо сметана дуже густа, можна влити трохи води.
  • Отриманий соус перекладаємо в каструлю, де гаситься печінка, перемішуємо, накриваємо кришкою і продовжуємо тушкувати ще хвилин 10.
  • Яловича печінка по-строгановськи

    Ще один старовинних рецептів – «Яловича печінка по-строгановськи», відомий вже кілька сотень років завдяки кухаря-француза графа Строганова. Чи думав граф, що страви, що подаються під час його прийомів, увічнить історія? Швидше за все, немає, але це приголомшлива страва люблять мільйони людей у всьому світі і в даний час.

    Для приготування страви потрібно:

    • 500 грам яловичої печінки;
    • 2-3 цибулини;
    • 300 грам густий 20-25% сметани;
    • Борошно – 1 ст. ложка;
    • Вершкове масло – 2 ст. ложки;
    • Спеції, сіль.

    Приготування:

  • Подрібнюємо цибулю і підсмажити на сковорідці в половині вершкового масла. Готовий овоч перекладаємо в каструлю, де страва буде доводитися до готовності.
  • Вимочений в холодному молоці печінка нарізати на смужки, просушується за допомогою паперового рушника, ретельно обвалюється в борошні і відправляється обсмажуватися на розпечену сковороду з залишилася частиною вершкового масла. Майже готовий субпродукт приправляємо, але не сильно, так як спеції і сіль ще будуть міститися в соусі.
  • Наступний крок – готуємо соус. Сметану змішуємо зі спеціями (якщо вона густа, її можна розвести молоком або вершками) і вливаємо в каструльку з цибулею. Ставимо її на вогонь, але слабкий, як би злегка прогріваємо соус.
  • Викладаємо в гарячий соус печінка, перемішуємо і тушкуємо 12-15 хвилин.
  • Дивіться також:  Як і скільки правильно варити картоплю?

    Яловича печінка по-ворцлавски

     

    Цей рецепт, який належить польській кухні, став відомий ще в 19 столітті. В даний час цю страву готують як з свинячої, так і з курячої печінки, але спочатку для нього вибирали яловичий субпродукт.

    Отже, приступимо до приготування і візьмемо наступні продукти:

    • 500 грам яловичої печінки;
    • 5 середніх картоплин;
    • 2 середніх цибулини;
    • 100 мл сухого білого або червоного вина;
    • 250-300 грам сметани;
    • 1-2 ст. ложки борошна;
    • Рослинна олія;
    • Зелень, сіль, спеції, трави (чебрець і коріандр).

    Приготування:

  • Першим ділом знімаємо шкірку з картоплі, миємо й нарізаємо тонкими кружальцями, просушуємо паперовим рушником і обсмажуємо з двох сторін на розпеченій сковороді до золотистого кольору.
  • Готуємо печінка, знімаємо всі пленочки і зрізаємо жилки, нарізаємо невеликим кубиках, посипаємо сіллю і спеціями і кладемо на розігріту сковорідку з рослинним маслом, на якій її швидко обсмажуємо.
  • З лука знімаємо лушпиння і нарізаємо його тонкими півкільцями, а потім відправляємо його до печінки, смажимо все разом 5-7 хвилин, зменшуємо вогонь і вливаємо вино.
  • Выпариваем рідина, а тим часом в ємності змішуємо сметану, сіль, коріандр і чебрець.
  • Вливаємо сметанний соус в сковороду, перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо приблизно 10-12 хвилин.
  • По діаметру тарілки викладаємо картоплю, а в центр — печінку в сметанному соусі, посипаємо все подрібненою зеленню і подаємо!
  • Ніжна печінка в мультиварці

    В мультиварці готувати легко і зручно, плюс страви в ній виходять просто незвичайні на смак. Ми пропонуємо вам приготувати дуже смачну печінку з овочами в сметанному соусі. Тримайте рецепт!

    Інгредієнти:

    • 500 грам яловичої печінки;
    • 2 цибулини;
    • 2 болгарських перцю;
    • 200 грам сметани;
    • 1 морква;
    • Зелень;
    • Спеції, сіль;
    • Рослинне масло.
    Дивіться також:  Креветки в вершково-часниковому соусі – 6 рецептів

    Приготування:

  • Очищаємо, моєму цибулю, моркву і перець нарізаємо соломкою. Розігріваємо мультиварку на режимі «Смаження», наливаємо трохи олії, перекладаємо овочі і швидко підсмажити їх з відкритою чашею. Через 5-7 хвилин закриваємо кришку і протушиваем ще 5 хвилин.
  • Печінка нарізаємо середніми шматочками, краще шматочками і відправляємо до овочів. Обсмажуємо з відкритою чашею 7 хвилин, перемішуючи її вміст. Додаємо за смаком сіль, улюблені спеції.
  • За п’ять хвилин до готовності перекладаємо сметану, доводимо страву до смаку, за бажанням можна додати зубчик часнику. Закриваємо чашу мультиварки, виставляємо режим «Гасіння» на 20 хвилин.
  • По закінченні часу страву можна подавати до столу, в якості гарніру до нього краще подати варену картоплю або пюре, а також рис!

    Ми поділилися з вами самими смачними, при цьому корисними і нескладними рецептами з яловичої печінки. Візьміть на озброєння, і тоді цей субпродукт, багатий різноманітними вітамінами і мікроелементами стане частим гостем на вашому столі.

    Прокрутка до верху