Печінка яловича в сметані – 5 приголомшливих рецептів
У раціоні кожної людини присутні яловича печінка. Порівняно з м’ясом, вона вважається більш цінним продуктом, так як в своєму складі має велику кількість вітамінів і мінералів, а також дуже корисні амінокислоти, які сприяють поліпшенню самопочуття, нормалізації роботи двох найважливіших систем організму – імунної та кровоносної. При цьому вона є джерелом фолієвої кислоти, дуже корисна як дітям, так і жінкам, тільки які очікують на появу малюка. Печінка яловича в сметані – це саме і відомо блюдо з класичним поєднанням інгредієнтів, яке не соромно подати як членом сім’ї, так і на святкове застілля.
Важливо! Якість страви з яловичої печінки безпосередньо залежить від її свіжості. Вашої уваги заслуговує тільки пружний, гладкий і вологий субпродукт без кривавих згустків і плям на поверхні рівномірно пофарбований у колір стиглої черешні. Свіжа яловича печінка повинна мати солодкуватий запах, а якщо від неї пахне кислотою, її купувати не рекомендується.
Печінка яловича в сметані – покроковий рецепт приготування
Отже, ви придбали найкращу яловичу печінку і зважилися її приготувати, але не знаєте як? Спокій, тільки спокій, зараз ми покроково вас все розповімо.
Візьмемо наступні інгредієнти:
500 грам яловичої печінки;
1 стакан молока;
3 ст. ложки борошна;
½ Склянки сметани;
1 середня цибулина;
Рослинна олія;
1 лавровий лист, улюблені спеції і сіль.
Процес приготування:
В проточній воді промиємо яловичу печінку, змиємо з неї всю слиз, а потім видалити всі жилки і знімемо плівки.
Використовуючи гострий ніж, разрежем продукт на середні шматочки товщиною приблизно 1,5 см і заллємо їх холодним молоком. Це необхідно для того, щоб зробити печінка м’якою і ніжною, а також для того, щоб вийшли залишки крові.
Знімаємо з лушпиння цибулі і нарізаємо на середні кубики.
Розігріваємо 1-2 столових ложки будь-якого рослинного масла в сковороді і викладаємо цибулю, підсмажити його до карамельного кольору, а потім прибираємо в іншу ємність.
Виймаємо печінка з молока, просушуємо за допомогою паперового рушника, а потім кожен шматочок обвалюємо в борошні і викладаємо на ту ж сковороду, де смажився лук. Важливо! Смажити яловичу печінку довго не слід, так як вона може стати гумової, досить легкої рум’яної курочки з обох сторін
Беремо невелику каструлю або сотейник, важливо щоб її дно було товстим, і викладаємо на нього половину смаженої цибулі. Далі рівномірно викладаємо печінку, яку трохи солимо, перчимо, додаємо лавровий лист і улюблені спеції. Печінка дуже любить запашний перець. Зверху викладаємо другу половину цибулі.
Ставимо каструльку на повільний вогонь і додаємо 100 мл води, тушкуємо 10 хвилин.
У сметану, солимо, перчимо, вливаємо 100 мл гарячої води, перемішуємо і поміщаємо в посудину, в якій готується печінку.
В сметанному соусі тушкуємо ще 15-20 хвилин. У процесі приготування пару раз вміст каструльки слід перемішати і збалансувати смак (додати солі, перцю, якщо сметана кисла, трохи цукру).
Яловича печінка з цибулею, спеціями має приголомшливий аромат і виходить смачною і ніжною, просто тане в роті!
Як приготувати печінку яловичу в сметані з вином?
Це блюдо не соромно подати на святковий стіл з гарніром з картопляного пюре. А якщо до нього ще келих вина подати, то взагалі свято вдасться… Приготуємо?
Нам буде потрібно:
500 грам яловичої печінки;
2-3 середніх цибулини;
200 мл вина (краще взяти сухе червоне);
200 грам сметани;
100 грам копченого бекону;
Сіль, спеції, рослинна олія.
Приготування:
Готуємо яловичу печінку як у попередньому рецепті, отмачиваем в молоці хвилин 30, а потім нарізаємо невеликими шматочками.
Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і швидко обсмажуємо з двох боків до утворення скоринки.
Перекладаємо в каструлю і заливаємо вином і тушкуємо 10-12 хвилин на невеликому вогні.
На сковорідці, на якій смажилася печінка, обсмажуємо бекон, потім цибулю, попередньо нарізану середніми скибочками, додаємо спеції і сметану. Якщо сметана дуже густа, можна влити трохи води.
Отриманий соус перекладаємо в каструлю, де гаситься печінка, перемішуємо, накриваємо кришкою і продовжуємо тушкувати ще хвилин 10.
Яловича печінка по-строгановськи
Ще один старовинних рецептів – «Яловича печінка по-строгановськи», відомий вже кілька сотень років завдяки кухаря-француза графа Строганова. Чи думав граф, що страви, що подаються під час його прийомів, увічнить історія? Швидше за все, немає, але це приголомшлива страва люблять мільйони людей у всьому світі і в даний час.
Для приготування страви потрібно:
500 грам яловичої печінки;
2-3 цибулини;
300 грам густий 20-25% сметани;
Борошно – 1 ст. ложка;
Вершкове масло – 2 ст. ложки;
Спеції, сіль.
Приготування:
Подрібнюємо цибулю і підсмажити на сковорідці в половині вершкового масла. Готовий овоч перекладаємо в каструлю, де страва буде доводитися до готовності.
Вимочений в холодному молоці печінка нарізати на смужки, просушується за допомогою паперового рушника, ретельно обвалюється в борошні і відправляється обсмажуватися на розпечену сковороду з залишилася частиною вершкового масла. Майже готовий субпродукт приправляємо, але не сильно, так як спеції і сіль ще будуть міститися в соусі.
Наступний крок – готуємо соус. Сметану змішуємо зі спеціями (якщо вона густа, її можна розвести молоком або вершками) і вливаємо в каструльку з цибулею. Ставимо її на вогонь, але слабкий, як би злегка прогріваємо соус.
Викладаємо в гарячий соус печінка, перемішуємо і тушкуємо 12-15 хвилин.
Цей рецепт, який належить польській кухні, став відомий ще в 19 столітті. В даний час цю страву готують як з свинячої, так і з курячої печінки, але спочатку для нього вибирали яловичий субпродукт.
Отже, приступимо до приготування і візьмемо наступні продукти:
500 грам яловичої печінки;
5 середніх картоплин;
2 середніх цибулини;
100 мл сухого білого або червоного вина;
250-300 грам сметани;
1-2 ст. ложки борошна;
Рослинна олія;
Зелень, сіль, спеції, трави (чебрець і коріандр).
Приготування:
Першим ділом знімаємо шкірку з картоплі, миємо й нарізаємо тонкими кружальцями, просушуємо паперовим рушником і обсмажуємо з двох сторін на розпеченій сковороді до золотистого кольору.
Готуємо печінка, знімаємо всі пленочки і зрізаємо жилки, нарізаємо невеликим кубиках, посипаємо сіллю і спеціями і кладемо на розігріту сковорідку з рослинним маслом, на якій її швидко обсмажуємо.
З лука знімаємо лушпиння і нарізаємо його тонкими півкільцями, а потім відправляємо його до печінки, смажимо все разом 5-7 хвилин, зменшуємо вогонь і вливаємо вино.
Выпариваем рідина, а тим часом в ємності змішуємо сметану, сіль, коріандр і чебрець.
Вливаємо сметанний соус в сковороду, перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо приблизно 10-12 хвилин.
По діаметру тарілки викладаємо картоплю, а в центр — печінку в сметанному соусі, посипаємо все подрібненою зеленню і подаємо!
Ніжна печінка в мультиварці
В мультиварці готувати легко і зручно, плюс страви в ній виходять просто незвичайні на смак. Ми пропонуємо вам приготувати дуже смачну печінку з овочами в сметанному соусі. Тримайте рецепт!
Очищаємо, моєму цибулю, моркву і перець нарізаємо соломкою. Розігріваємо мультиварку на режимі «Смаження», наливаємо трохи олії, перекладаємо овочі і швидко підсмажити їх з відкритою чашею. Через 5-7 хвилин закриваємо кришку і протушиваем ще 5 хвилин.
Печінка нарізаємо середніми шматочками, краще шматочками і відправляємо до овочів. Обсмажуємо з відкритою чашею 7 хвилин, перемішуючи її вміст. Додаємо за смаком сіль, улюблені спеції.
За п’ять хвилин до готовності перекладаємо сметану, доводимо страву до смаку, за бажанням можна додати зубчик часнику. Закриваємо чашу мультиварки, виставляємо режим «Гасіння» на 20 хвилин.
По закінченні часу страву можна подавати до столу, в якості гарніру до нього краще подати варену картоплю або пюре, а також рис!
Ми поділилися з вами самими смачними, при цьому корисними і нескладними рецептами з яловичої печінки. Візьміть на озброєння, і тоді цей субпродукт, багатий різноманітними вітамінами і мікроелементами стане частим гостем на вашому столі.