Ситним і бюджетним перекусом є печінкові оладки з яловичої печінки. Рецепт для себе можна вибрати з великого різноманіття, пропонованого сучасними кухарями. Такі оладки вдасться поєднувати з різноманітними гарнірами, або використовувати як доповнення до бутербродів.
Класичний рецепт печінкових оладок з яловичини
Це найпоширеніший варіант страви. Частування у підсумку виходить соковитим і смачним. Сухість печінки в ньому зовсім не відчувається. Крім м’ясної складової (600 г яловичої печінки), потрібно взяти: 2 курячих яйця, велику ложку жирної сметани, білу цибулину, 2-3 ст. л. манної крупи або борошна, зубок часнику, сіль.
Печінку ретельно промивається холодною водою і позбавляється від помітних плівок. Її потрібно подрібнити так, щоб шматки проходили в м’ясорубку. Перетворювати печінка в пюре можна і за допомогою спеціальної насадки блендера.
Печінка перемелюється у фарш разом з цибулею і часником.
В отриману масу додається борошно або манка, сіль, сметана і при бажанні будь-які ароматні трави. В останню чергу в суміш забиваються яйця.
Маса ретельно вимішується.
Суміш викладається в розпечене масло на сковороді глибокої ложкою.
Готові оладки промокнути паперовими серветками від зайвого жиру.
Рецепт приготування з морквою
Чим більше овочів опиниться в тесті оладок, тим корисніше вони вийдуть.
Відмінно поєднується обговорюване частування з морквою. Для рецепту буде використовуватися: 350 г печінки, 2 великих морквини, цибулина, 2 курячих яйця, 2 ст. л. пшеничного борошна, спеції, шматочок вершкового масла, сіль. Як приготувати печінкові оладки з овочами, описано далі.
Морквина треться на тертці з дрібними отворами і обсмажується до рум’яного кольору на вершковому маслі. Головне, щоб овоч не підгорів.
Яловича печінка будь-яким зручним способом подрібнюється разом з цибулиною. В результаті повинен вийти густий фарш.
М’ясна маса змішується з обсмаженої морквою. До вказаних продуктів додається борошно, сіль, забиваються яйця. На цьому етапі використовуються будь-які спеції.
Смажаться мініатюрні оладки на олії з двох сторін.
Геркулес робить страву більш ситним і корисним. Крім печінки, для частування потрібно взяти: половину цибулини, 5-6 ст. л. жирної сметани, 450 г печінки, 3 моркви, 2 курячих яйця, 8 ст. л. пшеничного борошна, сіль.
Вівсяні пластівці заливаються окропом приблизно на 25 хвилин.
Печінка миється, очищається від плівок і дрібно нарізати. Далі субпродукт з цибулею перетворюється в дрібний фарш.
Яйця злегка збиваються з сіллю і сметаною, після чого змішуються з віджатою вівсянкою і печінкою.
Залишилося додати в масу борошно і приступити до обсмажуванню оладок.
Блюдо повинне придбати хрустку рум’яну скоринку. Подається воно зі сметаною або часниковим соусом на основі йогурту.
Оладки з яловичої печінки з манкою
Пшеничне борошно в обговорюваному страві можна замінити манною крупою. Смак готової закуски від цього не погіршиться. Крім яловичої печінки (550 м), буде використовуватися: яйце, цибулина, 5 ст. л. манки, сіль.
Насамперед печінку ретельно миють проточною холодною водою. Далі з м’ясного субпродукту плівка знімається, і нарізати невеликими шматками. Печінка необхідно перетворити в густий однорідний фарш. Для цього можна використовувати блендер або м’ясорубку. Хоча деякі господині для оладок печінку дрібно нарізають гострим ножем.
В отриману масу спочатку додається куряче яйце, а після ретельного вимішування – манка і сіль за смаком. В якості спецій можна використовувати готові набори для смаження м’яса. Також відмінно підходить для такої страви суміш мелених перців.
Так як до складу тесту входить манна крупа, то після замішування воно має настоятися 12-15 хвилин, щоб сухий інгредієнт встиг розбухнути і зв’язати всі компоненти.
Викладати тісто глибокої ложкою в розпечене рослинна олія. Тоді оладки не прилипнуть до сковороди.
Для видалення зайвої олії страву викласти на паперовий рушник. Особливо смачно подавати печінкові оладки з манкою зі сметаною і зеленню.
Печінково-картопляні оладки
Можна приготувати печінкові оладки з додаванням картоплі. Це відмінний рецепт для тих, хто не любить занадто явний смак субпродукту у страві. У нього входить: 350 г печінки, бульба картоплі, велике яйце, цибулина, 2 – 3 часникового зубчики, сіль, ароматні трави, олію.
Яловича печінка добре промивається холодною водою. Бажано змінити її кілька разів. Промитий субпродукт уважно оглянути на предмет, чи не залишилися на ньому не видалені плівки. Якщо є підозра, що печінка буде гірчити, можна попередньо вимочити її в молоці.
Картоплю для тіста до оладок краще терти на тертці з мініатюрними осередками.
Субпродукт разом з сирим яйцем за допомогою блендера перетворюється в однорідний фарш. Якщо такого пристрою під рукою немає, то печінка прокручується через м’ясорубку, а вже в отриману масу вбивається яйце.
Цибуля січе гострим ножем і разом з попередньо підготовленою картоплею відправляється в печінковий фарш.
Залишилося суміш посолити, додати подрібнений часник, запашні трави і будь-які улюблені спеції.
Оладки смажаться на розпеченому маслі з обох сторін.
Якщо зробити їх великого розміру, то важко буде перевернути в цілому вигляді. Тому досить взяти вміст столової ложки.
З вершковим соусом
Частування за таким рецептом буде буквально танути в роті. Для його приготування потрібно взяти: 650 г яловичої печінки, 2 яйця, невелика біла цибулина, 5 ст. л. борошна, щіпка мускатного горіха, 300 мл води і жирних вершків, зубок часнику, шматочок вершкового масла, сіль.
З промитої печінки видаляються протоки, знімаються плівки, які здатні сильно погіршити смак страви.
До продукту додається борошно, яйця, сіль, щіпка мускатного горіха.
З отриманої ретельно вымешанной суміші випікаються оладки.
Цибулю з часником подрібнюються і пассеруются на вершковому маслі.
Борошно розводиться водою і виливається в сковороду до овочів. Через пару хвилин варіння на сильному вогні маса солиться.
Залишилося влити вершки і після закипання соусу викласти у нього оладки. Вогонь вимикається, а страва настоюється близько 10 хвилин.
Закуска відмінно поєднується з макаронними виробами.
Оладки з яловичини з грибами
Якщо будуть використовуватися лісові гриби, то перед додаванням до субпродукту їх потрібно попередньо відварити 15 хвилин. Підійдуть і печериці (250 г). До складу входить: цибулина, півкіло печінки, 0,5 ст. жирного кефіру, щіпка соди і солі, 2 яйця, 3 ст. л. пшеничного борошна.
Подрібнені гриби обсмажують на сковороді з маслом до м’якості. Далі до них відправляється нарізана кубиками цибулина. Разом інгредієнти готуються до прозорості овоча.
Печінка блендером або за допомогою м’ясорубки перетворюється в однорідну кашку.
У кефір вводиться сода. Коли остання загаситься, можна змішувати рідину з печінковою масою, додавати до компонентів піджарку і яйця.
Тісто солиться, приправляється спеціями за смаком і залишають на півгодини.
За бажанням оладки можна не смажити на сковороді, а випікати в духовій шафі.