Відносно молоде блюдо, приготоване за канонами класики, з ніжною структурою і чудовими смаковими якостями, по праву заслужило місце закусочної на столі. Класичний рецепт печінкового торта зі свинячої печінки має безліч варіацій з використанням додаткових продуктів, лише підкреслюють чудовий смак закуски.
Класичний печінковий торт зі свинячої печінки
Це апетитна закуска, яка буде гідно оцінена любителями страв з печінки.
Для втілення в життя нехитрого, але при цьому дуже смачного блюда, необхідно підготувати:
- 600 г печінки;
- 150 г майонезу;
- 40 р борошна;
- 100 мл молока;
- 2 яйця;
- 2 цибулини;
- 4 морквини;
- сіль, перець, зелень.
Перед початком роботи з печінки завжди видаляються жовчні протоки, і вона замочується в молоці. Якщо цього не зробити, субпродукт після термічної обробки буде жорстким і сухим.
Готується торт наступним чином:
- Через 2 години, печінка очищається від плівки і подрібнюється разом з цибулинами за допомогою блендера або кухонного комбайна.
- В печінкову масу вводиться борошно і вбивають яйця.
- Тісто солиться і приправляється, після чого з нього випікаються нетовсті млинці.
- З відвареної, натертої моркви, нарізаної зелені та майонезу робиться соус.
- Коржі по черзі змащуються соусом і складаються стопкою, утворюючи торт.
- Подається страва холодним.
З додаванням часнику
Добавка часнику в соус для прошарку дозволяє надати страві пікантну гостроту.
Виповнюється рецепт з:
- 500 г печінки;
- 100 г сметани;
- такої ж кількості борошна;
- 3 яєць;
- 300 р майонезу;
- 3 цибулин;
- 4 морквин;
- головки часнику;
- солі, перцю, зелені, молока для вимочування.
Щоб прикрасити стіл оригінальним тортом, виконайте наступне:
- Субпродукт звільняється від плівки і жовчних проток, ріжеться на шматки, які замочуються в молоці на годину.
- Вимочений печінка подрібнюється в блендері і змішується зі сметаною, борошном, яйцями, сіллю і спеціями.
- З однорідного тіста випікаються коржі.
- Терта морква з подрібненою цибулею пассеруются, після чого змішуються з рубаною зеленню, пропущеним через прес часником і майонезом для отримання часникового крему.
- Коржі промащуються соусом і збираються у формі торта, який відправляється в холод на 3 години.
З грибною начинкою
Ще одна варіація, для виконання якої необхідні:
- печінка – 800 г;
- борошно – 180 г;
- цибуля – 2 шт.;
- печериці – 500 г;
- молоко – 100 мл;
- майонез – 300 г;
- яйця – 3 шт.;
- сіль і перець.
Спосіб приготування:
- Гриби нарізати товстими пластинками і обсмажуються на сковороді, в яку після випаровування рідини додається нашатковану цибулю.
- З підготовленого субпродукту, молока, борошна, 2 яєць і солі готується тісто для коржів.
- Печінкові млинці перемазуються майонезом, за яким розподіляється цибульно-грибна маса.
- Змащений майонезом верхній корж посипається відвареною тертим яйцем.
Печінковий торт з свинячої печінки з плавленим сиром
Щоб спробувати створити печінковий блюдо з сирними нотками, слід підготувати наступний продуктовий набір:
- печінка – 750 г;
- борошно – 100 г;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- сир плавлений «Дружба» – 1 шт.;
- молоко – 400 мл;
- майонез – 70 г;
- яйця – 3 шт.;
- олія соняшникова – 150 мл;
- сіль, перець, зелень.
«Дружбу» можна замінити іншим аналогічним сиром, але перевіреної якості. Сирний продукт, куплений в цілях економії, замість сиру, може гірчити в готовому блюді.
У приготуванні слід дотримуватися наступного алгоритму дій:
- Печінка промивається, очищається і заливають 250 мл молока на 2 – 4 години.
- Після вимочування порізаний шматками субпродукт пропускається кілька разів через м’ясорубку або подрібнюється за допомогою блендера.
- В печінкову масу додаються яйця, борошно, молоко, що залишилося і сіль зі спеціями.
- З тіста сметанною консистенції випікаються млинці.
- Подрібнені овочі пассеруются на сковороді до підрум’янення.
- Торт збирається в наступному порядку – корж, майонез, овочі; корж, майонез, тертий сир. Потім цикл повторюється до закінчення продуктів.
- Прикрашається виріб на розсуд кулінара і настоюється в холоді близько 6 годин для кращої просочення.
Як приготувати в мультиварці?
Приготувати печінковий торт можна і за допомогою сучасного кухонного приладу, який покликаний полегшувати кулінарний процес.
Для виконання рецепту потрібно підготувати:
- печінка – 700 г;
- борошно – 100 г;
- цибуля – 4 шт.;
- морква – 3 шт.;
- молоко – 70 мл;
- майонез – 20 г;
- яйця – 3 шт.;
- олія соняшникова – 60 мл;
- розпушувач – 5 м;
- сіль, перець, зелень.
Щоб покуштувати соковитіше, ніж при смаженні на сковороді, страва, дотримуйтесь простим алгоритмом:
- Попередньо підготовлений субпродукт подрібнюється разом з ½ цибулі, після чого суміш викладається в глибоку миску.
- Тісто замішується з печінкової маси, борошна, яєць, молока, солі, перцю і розпушувача, який робить корж більш повітряним і ніжним.
- Отримане тісто за консистенцією трохи густіше, ніж на млинці, виливається в змащену маслом чашу мультиварки.
- Корж випікається в режимі «Випічка» протягом 40 хвилин при відкритій кришці.
- Готовий корж ділиться на 3 більше тонких пласта.
- Паралельно на сковороді пассеруются кубики лука залишився і морквяна стружка з додаванням солі і приправ.
- Нижні два коржа щедро присмачуються майонезом, на який викладається овочева начинка.
- Завершується оформлення торта майонезній сіткою, прикрашеної гілочками зелені.
З баклажанами
Цікавий рецепт, в результаті виконання якого виходить чудове блюдо з ніжною начинкою.
Готується торт з:
- 500 г печінки;
- 120 мл молока;
- 2 яєць;
- 200 г борошна;
- 3 г розпушувача;
- цибулини;
- баклажана;
- помідори;
- ½ Головки часнику;
- шматки сиру;
- 150 г майонезу;
- солі, зелені та спецій.
Спосіб приготування:
- Тісто готується з печінково-цибулевої маси, пропущеної через м’ясорубку, яєць, молока, борошна, солі і розпушувача.
- З тіста, що нагадує по консистенції сметану, випікаються млинці.
- Баклажани запікаються в духовці і подрібнюються, після чого змішуються з кубиками ошкуренных томатів. Начинка заправляється майонезом.
- Кожен печінковий шар промащується отриманим соусом і збирається в торт, який відправляється в холод на 2 години.
Отже, печінковий торт – це прекрасна закуска, яка виявиться до речі при прийомі несподіваних гостей і в якості легкого, але дуже поживного вечері.