Печінковий торт – це самостійне закусочне блюдо і салат одночасно. Приготувати його дуже просто. Тому таке незвичайне виріб з печінки – прекрасний варіант для урочистого столу, і як «чергового» страви.
Особливості приготування
Чому ця закуска називається тортом? Адже зазвичай торт асоціюється з десертом. Закуска складається з коржів, перемазанних, подібно до крему, начинкою.
Важливий аргумент на користь приготування цього незвичайного страви – безумовна користь печінки для організму: це справжнє джерело вітамінів і корисних мікроелементів.
Варіантів приготування безліч. Печінку можна використовувати не тільки яловичу, але і свинячу, але і пташину. Складного в приготуванні нічого немає, приготувати його зможе навіть початківець кулінар.
Класичний рецепт печінкового торта з яловичої печінки
Печінковий торт тим і цікавий, що у кожної господині свій власний секрет. І, природно, кожна вважає кращим саме свій спосіб приготування. Але цей рецепт печінкового торта – універсальний і сподобається всім. Смачний, бюджетний і зовсім не складний.
Продукти:
- Печінка яловича – 1 кг
- Молоко – 1 стакан.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 2 ст. л.
- Цибулю-«ріпка» – 4-5 середніх головок.
- Майонез.
- Олія рослинна.
- Сіль за смаком.
- Кріп, петрушка.
Покроковий алгоритм приготування:
- Промийте печінку, очистіть її від плівок і жилок (здається, це жовчні протоки, але не важливо).
- Печінка наріжте великими шматками, залийте молоком і залишити вимочуватися 30 хвилин. Потім подрібніть в м’ясорубці, долив молоко, в якому печінка вымачивалась.
- Посоліть масу, вмішайте яйця і борошно (при бажанні, її можна замінити манною крупою).
- Переміщайте суміш. За консистенцією вона повинна бути, як млинцеве тісто. Якщо тісто для коржів «торта» вийшло занадто рідке, додати борошна. Якщо, навпаки, занадто густе – долийте трохи молока і знову перемішайте.
- Смажте млинці на розігрітій сковороді. Час обсмажування з кожної сторони становить приблизно 1 хв. Краще використовувати спеціальну млинцеву сковорідку, оскільки коржі виходять м’якими і їх легко пошкодити.
- Готуємо «крем»: Почистіть, промийте і дрібно наріжте цибулю. Потім обсмажте його до світло-золотистого кольору.
- Помийте і поріжте зелень.
- Змішайте цибулю з майонезом і зеленню.
Тепер залишається, як при приготуванні класичного кондитерського виробу, перемазати коржі цибульно-майонезній начинкою і помістити в прохолодне місце, краще на ніч.
Страва має один недолік: з’їдається миттєво, так що не позіхайте!
Покроковий рецепт приготування з грибами
Рецепт незвичайний і чудовий на смак.
Складові:
- Печінка яловича – 1 кг
- Яйця – 4 шт.
- Молоко – 200 мл
- Борошно пшеничне – 300 р.
- Сіль, перець – за смаком.
Начинка:
- Цибулю-«ріпка» – 4 головки.
- Морква (середня) – 4 шт.
- Гриби – 0,5-0,6 кг.
- Твердий сир – 100 р.
- Часник – 4 зубки.
- Майонез.
Порядок дій такий:
- Промиту, вичищений від плівок і нарізану печінку подрібніть м’ясорубкою.
- Вмішайте молоко і борошно. Посоліть і поперчіть суміш. Ретельно змішайте. Тісто по фактурі виходить, як млинцеве.
- Спечіть або підсмажте на сковороді млинці-коржі.
Тепер займіться начинкою:
- Морква вимийте, почистіть, натріть на тертці.
- Цибулю почистіть і дрібно наріжте.
- Гриби помийте і наріжте дрібними шматочками.
- Обсмажте овочі та гриби (окремо).
- Натріть сир на тертці.
- Очистіть і подрібніть часник.
- Змішайте майонез з сиром і часником.
Складайте печінковий торт, змащуючи кожен корж сумішшю сиру, часнику і майонезу. Не забувайте вкривати коржі обсмаженими грибами і овочами.
Готуємо з плавленим сиром
Приготуйте торт з печінки з плавленим сиром. Виходить дуже смачно і незвично.
Інгредієнти:
- Печінка яловича – 1,0 кг.
- Яйця курячі – 4 шт.
- Пшеничне борошно – 6 ст. л.
- Ріпчаста цибуля – 4 шт.
- Сметана – 4 ст. л.
- Перець, сіль.
- Масло пісне.
Начинка:
- Яйця, зварені круто – 4 шт.
- Сир плавлений – 2 шт.
- Майонез – 350 р.
- Часник – 5-6 зубків.
Порядок приготування:
- Очистіть і наріжте четвертинками цибулю.
- Підготовлену печінку попередньо подрібніть разом з цибулею за допомогою м’ясорубки або блендера.
- З’єднайте отриману суміш з яйцями, борошном і сметаною, посоліть і поперчіть (без фанатизму) і перемішайте до однорідної маси.
- Спечіть печінкові «млинці» на сковороді.
Тепер начинка:
- Яйця і плавлений сир натріть на тертці.
- Подрібніть часник і з’єднайте з майонезом.
- Намажте перший корж майонезно-часниковим соусом, зверху посипте подрібненим сиром.
- Начинка для наступного коржа – часник+майонез, зверху – подрібнені яйця.
- Складайте коржі торта стопкою, чергуючи різні види начинки.
Торт готовий. Тепер нехай настоїться пару годин у холодильнику, і можна приступити до його планомірного знищення.
Ніжний печінковий торт з овочами
Коржі для торта за цим рецептом виходять ніжними, буквально тануть у роті. А начинка буде трохи незвична і оригінальна, з баклажанами або, як називають їх одесити, «синенькими».
Інгредієнти:
- Печінка яловича – 1 кг
- Молоко – 250 мл
- Яйця – 4 шт.
- Борошно – 2 ст.
- Олія соняшникова.
- Розпушувач для тіста – 0,5 ч. л
- Цибулю-«ріпка» – 2 середні головки.
- Сіль – за смаком.
Начинка:
- Баклажани – 2 шт.
- Томати свіжі – 2 шт.
- Часник — 4 зубки.
- Кріп, петрушка.
- Ядра горіхів – 50 р.
- Майонез.
- Плавлений сир – 2 шт.
Алгоритм приготування наступний:
- Вимийте, очистіть від плівок і нарізати печінку.
- Очистіть цибулю, розріжте кожну з цибулин на 4 частини.
- Перемеліть печінку в м’ясорубці або блендері з цибулею.
- Вмішайте в масу молоко, яйця, борошно, сіль. Щоб коржі було легше піч, додайте ложку масла. Тісто виглядом нагадує сметану середньої густоти.
- Випікайте млинці на сковорідці-коржі.
Прийшов час зайнятися начинкою:
- Запечіть «синенькі» в духовці, почистіть і дрібно поріжте.
- Обшпарте помідори окропом, зніміть з них шкірку, наріжте кубиками.
- Горіхи, часник і зелень подрібніть.
- Всі інгредієнти для начинки з’єднайте, потім вмішайте майонез.
- Складіть торт, перемазуючи «кремом» кожен з шарів. Можна декорувати виріб на власний розсуд.
- Поставте готовий виріб в холодильник не менше ніж на півгодини.
Приємного всім апетиту!