Печиво дамські пальчики відомо ще з 16 століття, проте найбільшу популярність вона придбала під ім’ям савоярді в складі десерту тірамісу. Легке, повітряне печиво, виготовлене з невагомого бісквітного тіста, відмінно поєднується з фруктовим салатом, їм можна гарнірувати морозиво і просто ласувати з чаєм або кавою.
Для тірамісу зазвичай продається готове печиво, але щоб спробувати чудовий смак домашнього савоярді, варто зробити печиво будинку. Воно смачніше менш калорійне, так як містить не так багато цукру.
Класичне печиво «Дамські пальчики» («Савоярді»)
Нагадаємо, що класичне печиво савоярді придумали італійці, на думку яких тірамісу може бути приготовлено саме з цього пухкого печива, легкого і сухого. Воно швидко вбере кави і стане в десерті найм’якішим. Дамські пальчики некалорійні, і це плюс в досить ситний складі всього тірамісу. Адже в основі такої випічки немає жирів — тільки яйця, цукор і трохи борошна. Плюс трішки компонентів, які допомагають печінкою зберігати форму і рихлість.
Отже, що являє собою класичне печиво, як його готують самі італійці?
Нам знадобиться:
- 4 курячі яйця середньої величини;
- 145 г борошна вищого сорту;
- 180 г дрібного цукру;
- щіпка солі;
- 1 ч. л. рідкого екстракту ванілі або ванільного порошку;
- 1 ч. л. цедри лимона (без неї можна обійтися);
- цукор крупно гранульований — їм обсипається печиво.
Для приготування тіста потрібно саме дрібно гранульований цукор, він краще піддається взбиванню безе. А ось пудру брати не можна, вона погано збивається. Ну, хіба що додати трохи пудри в самому кінці. До того ж в магазинній цукровій пудрі, як правило, присутній трохи крохмалю.
Хід роботи.
- Встановити температуру духовки на 180°C.
- Приготувати форми з силікону — змастити їх олією. Якщо немає відповідних форм, можна висаджувати печиво на папір для випічки, залишаючи трохи місця між виробами. У процесі випікання вони збільшаться в об’ємі.
- Взяти два яйця і відокремити в окремий посуд два білка.
- До двох жовтків додати два яйця, перемішати, всипати в яйця, цукор і збивати міксером до однорідності. Коли маса стане білуватого, додати ванілін і цедру.
- Два білки з’єднати з сіллю і збивати віночком до утворення міцної піни.
- Просіяне борошно всипати в жовткову суміш.
- Туди ж акуратно, заважаючи знизу вгору, ввести збиті білки.
- Заповнити до половини усі форми або викласти печиво на лист паперу.
- Зверху посипати печиво великим цукром.
- Піч 12 хвилин.
Повітряна випічка
Іноді печиво дамські пальчики для тірамісу виходить трохи приплюснутим, так як тісто розлазиться, що надає їм такий вигляд. Як цього уникнути?
Спробуйте ось такий варіант високого повітряного і хрусткого печива.
Готуємо продукти:
- 60 г пшеничного борошна, 70 г борошна для бісквітів (її можна купити сьогодні у великих магазинах, але якщо такої немає під руками, візьміть звичайну муку з мінімальним вмістом клейковини);
- 2 яйця;
- 50 г цукру;
- 1 ч. л. концентрату ванілі;
- на кінчику ножа солі;
- 10 г картопляного крохмалю;
- 2 ч. л. цукрової пудри.
Це бісквітне печиво готується так.
- Нагріти до 180 градусів духовку.
- Просіяти борошно.
- Розділити білки і жовтки.
- Теплі (кімнатної температури) жовтки перемішати з половиною цукру, збивати, щоб крупинки абсолютно розчинилися.
- Білки і другу половину цукру збити до стійкості піни. Можна в цей момент при збиванні додати кілька крапель соку лимона.
- Акуратно лопаткою ввести жовтки чверть збитої піни білків і перемішати, не мнучи пишну масу.
- На цю масу просіяти третину борошна, при цьому не перемішувати тісто.
- Ще акуратно покласти зверху чверть білків, не перемішуючи. І знову просійте ще одну третину борошна. Не заважати!
- Останню чверть білків знову викладіть поверх тіста і знову просійте решту борошна. Не заважати!
- Тепер зверху додати просіяний крохмаль і дуже акуратно, намагаючись не м’яти повітряні білки, перемішайте тісто лопаткою.
- За допомогою кондитерського мішка сформувати смужки тесту на аркуші паперу для випічки. Щільно не укладати, залишаючи приблизно по 2 см між печивом.
- Посипати цукровою пудрою і перемістити в духовку на середню полицю.
- Через чверть години печиво підніметься, тепер потрібно зробити вогонь 140 градусів і пекти ще хвилин десять.
- Після випічки печиво відразу зняти з листа. Робиться це простим перетягуванням одного краю аркуша через бортик по ходу укладання печива з натягуванням листа з іншого боку. Звучить все це складно, хоча насправді все просто. Савоярді, пишні і високі, самі відскочать від паперу.
Рецепт від Юлії Висоцької
В рецепті тірамісу від Юлії Висоцької наводиться дещо інший рецепт дамських пальчиків.
Для приготування 36 штучок печива вам знадобиться:
- 3 яйця, розділити 3 білка і 2 жовтки відокремити;
- 60 г цукрового піску;
- 50 г пшеничного борошна вищого сорту;
- 30 г пудри.
- Білки збиваються до гладкості і м’якості, потім додається половина цукру, все збивається до розчинення кристалів.
- Окремо збити жовтки з залишками цукру до світлого відтінку.
- Акуратно все з’єднати і зверху просіяти борошно.
- Перемішати, рухаючи лопатку знизу вгору, зберігаючи повітря.
- Відсадити пальчики і двічі зверху присипати пудрою, залишивши на чверть години настоятися на деку.
- Випікати в нагрітій до 200 градусів духовці протягом 10 хвилин.
Швидке приготування «Дамських пальчиків»
Взявши за основу попередній рецепт, можна спекти печиво ще швидше. Для цього розділити три яйця на білки і жовтки, в одній мисці збити жовтки з половиною цукру (30 г), в іншій — білки з рештою цукром (30 г). Все з’єднати і присипати борошном і далі робити все, як у попередньому рецепті. Різниця тільки в тому, що тісто викладати на лист єдиним коржем. Після випікання нарізати на порційні шматочки.
Бісквітне печиво з корицею
Тірамісу іноді готують з печивом, в яке додані смакові доповнення. Наприклад, кориця.
Знадобиться:
- 4 жовтка;
- 3 білка;
- 100 г борошна;
- 100 г цукру;
- 2 г кориці.
Всі дії по готуванню звичайні, тільки в борошно перед просіюванням в тісто додається кориця.
Випікати звичайним способом.
Іноді корицю додають цукор або пудру, присипаючи печиво перед відправкою в піч.
З сиром
Бісквітне печиво можна урізноманітнити добавками сиру, ще смачніше воно виходить з шоколадом і родзинками. Розпушує тісто в даному випадку не тільки збиті яйця, але і масло.
Приготуємо:
- 330 г борошна;
- 170 г сиру;
- 120 р масла;
- 180 г цукру;
- 3 середніх яйця;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 30 г порошку какао;
- жменю родзинок.
Хід роботи.
- Змішати просіяне борошно з какао і розпушувачем.
- Збити 2 яйця, продовжуючи збивати міксером, вводити поступово цукор.
- Додати до яєчної суміші розм’якшене масло, все перемішати спецнасадкой.
- Ввести суху суміш, перемішати, розтираючи до м’якості тесту.
- У цей момент в сир ввести родзинки — його попередньо залити гарячою водою хвилин на 10 і обсушити рушником.
- Половину тіста викласти на лист пергаменту, розкачати, для зручності накривши харчовою плівкою. Знявши плівку, відправити заготовку в морозильник прямо на пергаменті.
- Тим часом другу частину тіста розкачати між двох шматків плівки. Верхню плівку зняти.
- Дістати заготовку з морозильника. Ложкою викласти і розрівняти по ній сирну масу.
- Викласти з плівки другу частину тіста поверх сиру.
- Підготовлену заготовку з начинкою перенести на деко разом з пергаментом. 20 хвилин піч при середньому нагріві (180 градусів).
- Нарізати на порційні шматки — спочатку квадратами, потім, розрізаючи кожен навпіл, трикутниками. Подавати остившім.
Рецепти печиво «Савоярді»
Всі знають, що таке тірамісу і як його готувати. Але ж на основі печива можна приготувати багато інших цікавих десертів.
- Десерт з грушею і маскарпоне: 300 г сиру маскарпоне додати 200 г нежирних вершків і 80 г цукрової пудри. Розтерти міксером до щільності, плеснув ложку коньяку. На дно креманок покласти частину маскарпоне, зверху викласти змочені в холодній каві з ложкою коньяку печиво савоярді. Знову прокласти шар маскарпоне, після чого — грушу шматочками без шкірки. Прикрасити посипанням з порошку какао тертого шоколаду. Поставити в холод. Через 2 години можна подавати.
- Цукерки з печива савоярді: 100 г темного шоколаду і стільки ж масла розтопити на водяній бані. Подрібнити жменю вівсяних пластівців, 100 г вафель, 6 штучок савоярді. Перемішати крихту з шоколадною масою, додавши 80 г мигдальної муки. Акуратно вымешав, розкласти масу по формах (краще використовувати готову підкладку з коробки від шоколадних цукерок). Накрити плівкою і поставити на годину в холодильник. Вийнявши з форм, зверху цукерки припылить какао-порошком.