Це печиво родом з дитинства. Воно не потребує ні в якій рекламі та поданні — печиво горішки ми пам’ятаємо з чудовим пісочним тістом і вареним згущеним молоком. Їх пекли в спеціальній сковороді на звичайній газовій плиті. Пізніше стали випускати більш просунуті пристосування у вигляді електричних печей, типу вафельниц. Вони були пристосовані для випічки двох видів печива — пустотілої для подальшого начинения кремом або іншою начинкою, а також повнотілої. Звичайно, кращим варіантів було печиво з начинкою.
Готуємо за старим рецептом
Відразу почнемо з тіста. Тісто для печива горішки робиться пісочним або полупесочным. До сковороді для випікання завжди додавався рецепт — цей пожовклий від часу і численних плям маргарину листок-інструкцію зберігають багато й донині, адже там даються вивірені гостовские пропорції тесту.
Ось як виглядає, найбільш часто вживається і сьогодні. Приготуємо:
- пару склянок пшеничного, хорошої якості борошна;
- пачку вершкового маргарину;
- пару яєць середнього розміру;
- півсклянки цукру;
- щіпку солі;
- соди трохи, буквально четвертинку маленької ложечки;
- ванілін.
Готуємо:
- Розтопити маргарин.
- Перемішати сіль, цукор, ванілін і розтерти з яйцями.
- Додати яєчну суміш в розтоплений маргарин і туди ж ввести погашену в чайній ложці оцту соду.
- У суміш додати невеликими порціями просіяне борошно і замісити тісто.
Важливо! Це тісто називається пісочним, але воно відрізняється від класичної рецептури тим, що в його склад вводиться розтоплений маргарин.
Якщо змішувати інгредієнти з наструганным маргарином, то муки піде менше, вироби будуть менш міцними і розсипчастими. Так як горішки підлягати начинению, їх роблять більш щільними, тому і маргарин використовується попередньо розтоплений.
У форму слід накладати тісто на третину, добре притискаючи половинки сковороди при випіканні. Це зберегти печиво у формі, а надлишки можна буде прибрати ножем.
Готові половинки горішків вийняти, охолодити і начинити джемом, вареним згущеним молоком або будь-яким кремом.
Класичний рецепт
А ось як виглядає класичний рецепт знаменитих горішків зі згущеним молоком.
- З наведеного набору продуктів вийде 60 виробів, або 120 половинок майбутніх горішків. Беремо:
- борошна — 400 г;
- масла вершкового масла (або маргарину) — 260 г;
- пакет ванільного цукру;
- цукру-піску — 100 г;
- 2 яйця;
- розпушувач — чверть чайної ложки;
- для крему банку вареного згущеного молока і добру жменю нарізаних горіхів.
Хід роботи:
- Відокремити жовтки від білків.
- У ємність з жовтками, додати цукор, добре перемішати.
- Просіяне борошно перемішати з цукром і ваніліном, додати розпушувач, ще раз перемішати і намесіть тісто, додавши нарубленное м’яке масло.
- У ємності з білками збити піну.
- У тісто додати збиті жовтки з цукром. Перемішати.
- В останню чергу в тісто вводиться білок, щоб у результаті вийшло трохи липковатое і некруте тісто.
- До цього часу електрична горішниця або та, що готує на плиті, повинна бути добре розігріта. Формочки потрібно трохи змастити рослинним маслом, після чого можна приступати до випікання. Змочуючи руки у воді, відривати шматочки тіста, скачувати кульками і викладати у форму.
- Закрити і щільно притиснути частині форми. Час нагріву кожного боку визначати дослідним шляхом. Зазвичай достатньо трьох хвилин для випікання заготовки.
- Діставши вироби, викласти на дошку і обрізати надлишки по краях. Ці шматочки не викидати, а подрібнити і додати до згущеному молоці. Туди ж додаємо жменю волоських або будь-яких інших горіхів.
- Начинкою наповнити горішки, з’єднати половинки — ваше печиво горішки зі згущеним молоком готово!
Це ми розповіли про те, як приготувати ласощі в орешнице. Вона може бути електричної, але ще більше поширення отримала випічка у формі на газу. А як бути, якщо під рукою немає готової форми?
У духовці
Горішки в орешнице готуються порожнистими, що зручно для начинения. Але якщо немає форми, то цілком смачне печиво можна спекти і в звичайній духовці. Для цього тісто просто скочується в невеликі, розміром з волоський горіх, кульки. Вони викладаються на подмасленный деко і випікаються. Потім кульки дістають, розрізають на половинки, акуратно виймають частину серединки і начиняють.
В духовці можна пекти горішки і в спеціальних овальних формочках. Для них необхідно спеціальне тісто:
- 1 пачка масла;
- половинка склянки цукрового піску;
- 3 склянки пшеничного борошна;
- 1 яйце;
- ч. ложка розпушувача;
- згущене молоко.
Цукор і яйце добре збити міксером, додати суміш борошна з розпушувачем. Замісити м’яке тісто, від якого відщипувати шматочки і акуратно, але щільно, розкладати руками по формочках. Серединка не повинна бути заповненою. Піч горішки потрібно при температурі 180 градусів хвилин десять. Далі заготовки помазываются кремом і з’єднуються.
Печиво горішки у формі на газу
Ще один рецепт тіста для приготування на газовій плиті. Це те ж саме ласощі, але тісто в ньому виходить нетовстим і не надто щільним — для тих, хто любить багато начинки і мало тіста у виробі.
Продукти:
- пара яєць;
- 350 г масла вершкового, в тому числі, 100 г піде в крем;
- цукор-пісок — 200 г;
- половинка ч. ложечки соди;
- щіпку солі;
- борошна — 3 склянки;
- половинку ч. ложки столового оцту;
- банку готової вареного згущеного молока для крему і 150 г горіхів.
Хід роботи:
- Розтопити масло (250 г).
- Всипати в нього цукор.
- Як трохи охолоне, додати солі і яєць. Перемішати.
- У кілька прийомів всиплемо борошно. Між справою, погасимо соду в оцті і теж додамо разом з борошном.
- Тісто виходить не дуже круте і зовсім не липне до рук.
- Далі випікаємо, як написано вище.
- Для крему блендером подрібнити горіхи, в них додамо залишки-обрізки від горішків, масло і згущене молоко.
- Наповнюємо половинки кремом і з’єднуємо. Посипаємо трохи цукрової пудрою.
Ніжний рецепт горішків зі згущеним молоком
Ніжно і розсипчасто виходить, якщо взяти таке тісто:
- півсклянки цукру;
- 200 г вершкового масла;
- три жовтка;
- четвертушка чайної ложки соди (погасити ч. ложці розведеного оцту);
- 3 склянки борошна (добре, якщо взяти з норми столову ложку борошна і замінити її таким же об’ємом картопляного крохмалю).
Розм’якшити в теплі масло, але не розтоплювати! В нього додати цукор і, розтерши, додати жовтки. Потім йдуть гашене соду і борошно. Замісивши тісто, покладіть його в холодильник хвилин на 20, а після них залишиться тільки розкачати його в пласт і вирізати чаркою гуртки. Їх розкласти по формах і зрізати зайве ножем. Пекти в духовці формочках. Далі начинити будь-яким кремом або згущеним молоком.
Кілька варіантів тесту
Тісто можна готувати зовсім без яєць — горішки з нього будуть твердими і добре хрусткими. На 3 ст. борошна береться пачка маргарину (250 г), півсклянки цукру, 100 г сметани і половинка маленької ложки соди. Розтоплений маргарин з’єднують із цукром, содою і сметаною. Далі невеликими порціями вноситься борошно — тісто готове для випічки в орешнице.
Тісто на майонезі — оригінальний варіант, який люблять господині. На півсклянки майонезу потрібно:
- пару яєць,
- чверть склянки цукру,
- 3 склянки борошна,
- 1 ч. ложку соди,
- 100 г вершкового масла і банку згущеного молока для крему.
Міксером збиваємо цукор і яйця, додаємо розтоплене і трохи охолоджене масло. Потім майонез і соду, погашену оцтом. Борошном регулюйте густоту тіста — воно не повинно бути тугим. Випікати в формах, змастивши перший раз форму маслом. Начинку можна взяти класичну з вареним згущеним молоком або зробити ніжну вершкову.