Виявляється, грибний сезон може тривати цілий рік, особливо якщо опеньки, печериці і боровичка – це печиво грибочки. Простота приготування і разючу подібність з оригіналом зробили цей вид випічки популярним на довгі роки. Грибочки можна пекти формі на газу, в духовці без форми або смажити у фритюрі, залучаючи до процесу самих маленьких членів сім’ї.
Печиво грибочки у формі на газу
Чавунні прес-форми для випічки на газу донині серед безлічі розумних і високотехнологічних гаджетів залишаються поза конкуренцією. Рецептури приготування для них прості, а результати вражають смаком і виглядом.
Склад тіста для печива у формі:
- 3 яйця;
- 270 г цукру;
- 180 г вершкового масла або маргарину;
- 250 р сметани;
- 5 г негашеного соди;
- 455 г борошна.
Рецепт випічки покроково:
- Масло розтопити і дати йому трохи охолонути. Змішану зі сметаною соду залишити на кілька хвилин постояти. Яйця розтираючими рухами з’єднати з цукром, влити рідке масло, додати сметану і борошно, розмішати. Вимішане тісто має консистенцію густої домашньої сметани.
- Форму для випічки грибочків прожарити з обох боків над полум’ям газової плити, потім змастити рослинним маслом і наповнити тістом. Тісто викладати тільки на одну половину форми. Під час випічки маса збільшиться в об’ємі і заповнює всі порожнечі.
- Піч грибочки з обох сторін, перевертаючи форму над полум’ям. Рум’яні пропечені грибочки дістати з форми і повторити процедуру з іншою порцією тесту. Змащувати форму маслом перед новою партією грибочків не потрібно.
Рецепт приготування у фритюрі
У багатьох господинь десь у надрах кухонної шафки припадає пилом форма для хмизу з рідкого тіста грибочки. Перевірений рецепт і докладний опис процесу випічки допоможуть виправити цю помилку і побалувати домашніх смачною випічкою, такою схожою на справжні опеньки.
Щоб спекти печиво грибочки у фритюрі, для тіста слід взяти:
- 120-150 г борошна;
- 2 яйця;
- 60 р майонезу;
- 60-80 г цукру;
- 15 мл горілки;
- 2-3 г ваніліну;
- трохи молока або кефіру, щоб довести тісто до потрібної консистенції;
- рослинна олія для фритюру.
Черговість дій:
- Яйця розітремо з цукром, додамо майонез, ванілін, борошно і трішки алкоголю. В результаті отримаємо тісто такої густоти, що його можна набирати чайною ложечкою, і воно буде швидко стікати з формочки. При необхідності розбавляємо молоком або кефіром.
- У невелику ємність наливаємо олію для смаження. Коли воно закипить, занурюємо в нього формочку, щоб вона добре прогрілася. Чайною ложечкою на ребристу поверхню формочки кладемо трохи тіста. Швидко занурюємо його в киплячу олію, трохи притиснувши до дна на пару секунд, щоб вийшла красива довга ніжка.
- Через кілька секунд у фритюрі опеньок повинен відправитися у вільне плавання, але якщо такого не сталося, допомагаємо йому, виштовхнувши дерев’яною зубочисткою ніжку. Золотисті рум’яні грибочки викладати на паперову серветку, щоб промокнути зайвий жир. Готову випічку, як і звичайний хмиз, можна посипати цукровою пудрою або залишити в первісному вигляді.
Як зробити частування в духовці
Печиво грибочки, приготовлена в духовці має дві великі переваги: для його випічки не потрібні спеціальні форми, до процесу готування можна підключити дітей. Їм доведеться до душі не тільки процес поїдання, але і створення грибів.
Для смачної випічки і приємного проведення часу з дітьми знадобляться:
- 200 г цукрової пудри;
- 220 г вершкового масла;
- 1 яйце;
- 1 жовток;
- 40 г кукурудзяного крохмалю;
- 240 г борошна;
- 2 г ваніліну;
- 4,5 г розпушувача;
- 200 г цукру;
- 75 мл води;
- 3-4 г лимонної кислоти;
- 30-40 г какао-порошку;
- мак за смаком.
Як зробити грибочки в духовці:
- Стало більш м’яким при кімнатній температурі масло розім’яти з сипучими компонентами тіста (пудра, крохмаль, розпушувач, ванілін і борошно). Додати яйце з жовтком і вимісити м’яку еластичну масу, яку на півгодини прибрати в холод.
- Стабилизировавшееся тісто поділити на шматочки вагою 25 р. З половини сформувати капелюшки, скатав кульки, які приплюснути з одного боку. З іншої частини зробити ніжки у вигляді ковбасок довжиною 6-7 см і загостреним конусом з одного боку.
- Капелюшки і ніжки викласти на вистелений пергаментом лист для випічки. Щоб ніжки зберегли свою форму і не розповзлися в духовці корж, їх випікають в кульочках з пекарської папери. Температура і приблизний час випічки 180 градусів і 25 хвилин відповідно. Щоб у капелюшках не довелося вирізати заглиблення для ніжки, перед випіканням його можна продавити пальцем і покласти кульку з пергаменту, який потім буде легко отримати з готових капелюшків.
- Поки заготовки остигають, з води і цукру зварити сироп красивого світло-карамельного відтінку. В кінці варіння додати в нього лимонну кислоту.
- Збираємо грибочки. Тупий кінець ніжки занурити в карамельний сироп, а потім в мак, дати сиропу схопитися 2-3 хвилини. В капелюшках виконати ножем невелике заглиблення, в яку вставити гостру частину ніжку, попередньо опущену в сироп. Дати деталей добре склеиться.
- Коли всі гриби будуть зібрані, залишився сироп додати какао і трохи підігріти, потім занурюючи в них капелюшки грибів, пофарбувати їх в красивий шоколадний колір.
Грибочки з шоколадною капелюшком
Ще один варіант смачних боровичков з пісочного тіста з шоколадними капелюшками передбачає використання для тіста наступних компонентів:
- 100 г вершкового масла;
- 100 г сметани;
- 200 г цукрової пудри;
- 1 жовток;
- 3 г солі;
- 3,5 г розпушувача;
- 400 г борошна.
В процесі складання і оформлення випічки знадобляться:
- 1 білок;
- 200 г цукрової пудри;
- 100 г темного шоколаду;
- 50 г сухого насіння маку.
Хід роботи:
- М’яке масло, сметану, цукрову пудру і жовток викласти в чашу міксера і перемішати до однорідності. Потім підсипаючи невеликими частинами борошно з розпушувачем і сіллю, замісити м’яке, але не липнущее до рук тісто. Розділити його на дві половини і прибрати в холодильник на 1,5 години.
- Взявши одну частину тіста, скачати з нього ковбаску, яку нарізати на ніжки. Для більшої реалістичності ніжки можна робити різної довжини, але обов’язково вужчими з одного боку. Щоб ніжки не розповзлися, їх слід заморозити протягом 40 хвилин в холодильнику.
- Тим часом скачати з іншої половини кульки, які трохи приплюснувши викласти на деко застелений пергаментом і випікати при 210 градусах приблизно 15 хвилин. Поки капелюшки будуть ще теплими, знизу в центрі вирізати невелике поглиблення для ніжки.
- Коли з капелюшками покінчено, спекти заморожені ніжки при тих же температурних умовах. У готових ніжок можна трохи підрізати гострий кінчик, а всі нерівності і шорсткості можна зняти терткою.
- З білка і пудри приготувати густу глазур, склеїти нею капелюшки та ніжки. Коли гриби будуть сформовані, трохи розбавити глазур кип’яченою водою і затонувати низ капелюшків і ніжки, низ ніжок присипати насінням маку.
- Після цього залишається тільки занурити грибні капелюшки в розтоплений шоколад і висушити, зафіксувавши боровичков на решітці для випічки з духовки, встановленої на велику миску.
Без форми з допомогою пляшки
Це печиво на перший погляд важко відрізнити від справжніх печериць, а готується така смачна краса без будь-яких пристосувань. Для формування печива знадобиться лише тонка шийка пластикової пляшки.
Приступаючи до випічки розсипчастих печериць з пісочного тіста, слід підготувати:
- 180 г вершкового масла;
- 145 г цукрової пудрою;
- 2 яйця;
- 3 г солі;
- 7 г розпушувача;
- 310 г борошна;
- 190 г кукурудзяного крохмалю;
- 90-100 г какао-порошку.
Як замісити тісто і сформувати грибочки за допомогою пляшки:
- М’яке масло збити до пишноти разом з цукровою пудрою, потім вмішати по одному яйця. Сипучі компоненти (крім какао) з’єднати разом, старанно перемішати і ввести в тісто. Повинна вийти м’яка і пластична маса.
- Весь грудку тіста розділити на кульки, що не перевищують розмірів волоського горіха. Далі горлечко пляшки занурити в какао і втиснути в кульку з тіста, щоб частина його заповнила горлечко, формуючи ніжку. Обертальними рухами викрутити шийку з тіста і перекласти сформований грибочок на застелений пергаментом деко. Щоб печериці зберегли округлість своїх капелюшків, їх можна випікати в підходять за розміром формочках-полусферах, наприклад, для печива, горішків.
- Коли всі печериці будуть сформованы, деко з ними відправити на 20-25 хвилин в духову шафу, розігрітий до 180 градусів. Варто враховувати той факт, що з-за крохмалю випічка буде світлою, можливо, вона лише трохи зарум’яниться по краях.
Радянський рецепт печива
У часи СРСР дуже популярно було печиво з начинкою, що складається з двох половинок. Форми для такої випічки дозволяли робити горішки, шишки, черепашки і грибочки.
Щоб спекти грибочки в такій формі на газу, потрібно взяти:
- 2 яйця;
- 95 г цукру;
- 180 г розтопленого маргарину;
- 1,5 г соди;
- 2,5 г солі;
- 390 г борошна;
- ванілін за смаком;
- варена згущене молоко, густе повидло або крем для начинки.
Спосіб приготування:
- В розтерті з цукром яйця влити маргарин, розмішати, додати гашену соду і інші компоненти, вимісити до однорідності.
- Прогріту на газу форму для випікання злегка змастити масло, потім заповнити поглиблення в ній на 1/3 тестом і спекти на вогні половинки грибочків, витрачаючи на партію 2-2,5 хвилини. Щоб випічка не підгоріла, форму потрібно перевертати кожні 30-45 секунд.
- Якщо тісто десь вилізло за краї форми, його потрібно ще з гарячих половинок акуратно зрізати ножем. Остигле печиво наповнити кремом і з’єднати попарно, щоб вийшли грибочки.
З додаванням крохмалю
Щоб домогтися розсипчастою текстури печива, господині частину борошна, а іноді і всю її замінюють крохмалем. Для випічки можна використовувати як кукурудзяний, так і продукт, отриманий з картоплі. Перший дає більше ніжності і відчуття тануть у роті виробів, але і з картопляним крохмалем випічка досить розсипчаста.
Перелік необхідних продуктів на один заміс пісочного тіста з додаванням крохмалю:
- 110 г вершкового масла або маргарину;
- 2 яйця;
- 110 р цукру або цукрової пудри;
- 3 г солі;
- 5 г розпушувача;
- 215 г крохмалю;
- 335 г борошна.
Приготування:
- М’яке, кремовою текстури масло перетерти з цукром або цукровою пудрою. Після розчинення всіх кристаликів підсолоджувача вмішати яйця, сіль і суміш з розпушувача, крохмалю і борошна. Повинно вийти досить щільне тісто.
- Поділити загальну масу на чотири частини, кожну обернути плівкою і запроторити для стабілізації в холодильник. Через 30-60 хвилин діставати невеликі колобки тесту по черзі і формувати печиво грибочки.
З цього тіста можна зробити печериці, сформовані пляшкою, грибочки-боровичка в духовці або печиво з двох половинок у формі на газу.