Печиво «Хризантема» – 5 рецептів, як приготувати пісочне печиво з дитинства

За інгредіентному складу печиво «Хризантема» дуже нагадує пісочне ласощі. Головною родзинкою є не розсипчаста і одночасно м’яка структура, а процес створення, полягає у видавлюванні «черв’ячків» тесту з м’ясорубки. Саме вона є обов’язковим атрибутом для приготування печива.

Печиво «Хризантема» за роки існування придбало кілька способів втілення, про найсмачніших з них буде розказано в матеріалі.

Печиво «Хризантема» — класичний рецепт

Одним з традиційних ингредиентных наборів для печива «Хризантема» можна назвати:

  • 3 склянки борошна;
  • 250 г маргарину;
  • 3 яйця;
  • стакан цукру;
  • ч. л. розпушувача.

Кількість інгредієнтів для класичного рецепту вказано на 12 порцій, що становить 415 ккал на 100 р.

Приступимо до замісу тіста:

  • Маргарин рубаємо на кубики, а потім перетираємо в крихту з двома склянками борошна.
  • В олійно-борошняну крихту вводимо збиті з цукром яйця.
  • Тепер настала черга додавати залишок борошна: його змішати з розпушувачем, і тільки після цього вмішуємо в тісто.
  • Вимішуємо тісто, поки воно не стане легко відходити від рук. Для досягнення необхідного результату можна відправити його в холодильник на півгодини.
  • Перед початком прокручування тесту через м’ясорубку не забудьте підготувати деко: промазуємо його маслом.
  • Прокручуючи тісто, традиційно один край залишаємо «на розпуск», інший – стискаємо. Таким чином, наближаючи зовнішній вигляд до формі квітки.
  • При 200°С печиво «Хризантема» через м’ясорубку випікаємо в духовці 30-40 хвилин. Час буде залежати від розмірів ласощі.

Готове печиво присипаємо за бажанням пудрою і подаємо на стіл.

Ніжна випічка з дитинства

Ще один простий рецепт, який подарує смачне ласощі зі смаком знайомим з дитинства.

Щоб замісити тісто для печива «Хризантеми», підготуємо:

  • цукор – 200 г;
  • яйце – 4;
  • маргарин або спред – 300 г;
  • борошно – 650-670 г;
  • сода, сіль, ванілін – по щіпці.
Дивіться також:  Печиво без масла – 8 простих і смачних рецептів

Замісити тісто на «Хризантеми» можна різними способами.

  • Змішуємо воєдино цукор, сіль, соду.
  • Розчиняємо їх кристалики, збиваючи разом з яйцями.
  • Туди ж відправляємо м’який, злегка підтоплений (не змазаний, а м’який) маргарин. Збиваємо.
  • Поступово втручається борошно – її обов’язково просіваємо незалежно від виробника.
  • Тісто відправляємо в холодильник: відпочивати – 30 хвилин вистачить.
  • Після закінчення півгодини – тісто ділимо на порції і починаємо прокрутити через м’ясорубку.
  • Формуємо виробу і відправляємо їх у духовку.
  • Режим: 200°С 30 хвилин – і можна насолоджуватися ніжною випічкою родом з дитинства.

Випічка має приємну розсипчасту структуру пісочного тіста.

Через м’ясорубку з сиром

Печиво «Хризантеми» з дитинства готувався не лише на основі пісочного тіста, але і з сирної маси. У цьому випадку печиво відрізнялося меншою розсипчастою, залишаючись при цьому смачним з яскравим вершковим присмаком.

Що необхідно підготувати?

  • 375 г сиру;
  • 300 г маргарину;
  • 3 склянки борошна;
  • 3 ст. л. цукру;
  • по 1/2 ч. л. солі і соди.

Приступимо:

  • Так як ми не використовуємо в рецепті ніякої кислоти для гасіння соди, приладим для цього сир: перемесим соду з сиром.
  • Слідом солимо.
  • Рубаємо масло і вмішуємо в тісто.
  • Борошно вмішуємо порційно.
  • Отримане тісто, прокручуємо через м’ясорубку.
  • Викладаємо «Хризантеми» на промаслений лист.
  • Випікаємо при 160°С 15 хвилин.
  • Після закінчення зазначеного часу виймаємо деко, не вимикаючи духовку, присипаємо печиво цукром і знову відправляємо випікатися.

Через 5 хвилин вже можна насолоджуватися ароматом смачної печивом «Хризантема» з дитинства.

Готуємо на сметані

На 7 порцій візьмемо:

  • 1,5 склянки борошна;
  • 1/2 склянки цукру;
  • ст. л. сметани;
  • яйце;
  • масло вершкове – 125 г;
  • ст. л. крохмалю;
  • 1/4 ч. л. соди;
  • 1/2 ст. л. оцту;
  • ванілін.
Дивіться також:  Печиво без яєць – 8 рецептів, дієтичних і пісних

Розглянемо процес приготування тіста для печива «Хризантема» через м’ясорубку:

  • Яйця збиваємо до побіління маси з цукром.
  • Слідом додаємо сметану і маргарин.
  • Соду гасимо укусом і відправляємо в чашу з замешивающимся тестом.
  • Борошно просіваємо для насичення киснем разом з крохмалем і ваніліном.
  • Відправляємо цю суміш до вже готової масі: вимішуємо пластичне, податливе тісто.
  • Воно повинне, не прилипаючи, добре відходити від рук. Проте як і раніше необхідно витримати його в холодильнику протягом 20 хвилин.
  • За цей час прогріти до 200°С духовку. При такій температурі вироби будуть випікатися 40 хвилин.

Печиво «Хризантема» з майонезом

Звичайно, майонезна основа – пережиток сучасності, але, як не дивно, печиво виходить дуже смачним і ароматним.

Для печива «Хризантеми» крім 250 г майонезу потрібно:

  • 180 г маргарину;
  • яйце;
  • 4 склянки борошна;
  • 150 г цукру;
  • 1/4 ч. л. соди;
  • пара крапель лимонного соку.

Замішуємо тісто наступним чином:

  • М’який маргарин розминаємо виделкою, змішуємо з яйцем і майонезом.
  • Слідом – гашену соду.
  • Наступний інгредієнт в черзі на додавання – цукор.
  • Враховуючи велику масу борошна, її вмішуємо за 4 рази.
  • Вимішане тісто відправляємо в холодильник: самі в цей час прогріваємо духовку до 200°С.
  • Тісто по готовності прокручуємо через м’ясорубку, надаючи готовому виробу форму хризантеми.
  • Орієнтовний час 30 хвилин – залежить від розмірів «квітів».

Незважаючи на наявність у складі майонезу, печиво виходить казково смачним.

Як формувати та випікати печиво

«Хризантема» одна з небагатьох, яка вимагає суворого дотримання форми. Без неї воно стане просто смачним, пісочним печением.

Тому процес формування і випікання важливий для даного виду здоби.

Як відбувається формування:

  • Поділ на частини – тісто обов’язково для прокручування ділити на частини. Невикористовуване тісто зберігаємо в холодильнику.
  • Перед прокручуванням тесту промазуємо деко олією, а ще краще вистилаємо пергаментом.
  • Пропускаємо тісто через м’ясорубку, притримуючи звисаючий край печива рукою.
  • Відмірявши на око необхідний розмір печива, відрізаємо ножем у підстави м’ясорубки. Традиційна довжина – 3-4 див.
  • Распушаем один край печива і з’єднуємо іншого, таким чином, надаючи ласощів характерну форму.
Дивіться також:  Печиво дамські пальчики (савоярді) – 6 рецептів знаменитого бісквітного печива

Температурний режим залежить від входять до складу інгредієнтів. Готове печиво «Хризантема» через м’ясорубку має помірно підрум’янитися і трохи збільшитися в об’ємі.

Корисні поради та рекомендації

  • Тісто для «Хризантем» – яке воно?

З упевненістю скажемо, яким воно не повинно бути: еластичним.

Так податливе, та м’яке, але не еластичне.

Липнути до рук також не повинно. У цьому випадку коригуємо ситуацію борошном.

  • Яка форма зручна для прокручування?

Щоб зручно було прокручувати тісто, формуємо з нього ковбаску.

  • Дуже важливий темп.

Тісто містить масло, тому йому властиво втрачати форму і, щоб печення вийшло апетитним, а не безформною масою – будьте швидкі, але гранично акуратні.

І, звичайно, головна порада – не забуваємо ностальгувати, куштуючи печиво зі смаком дитинства.

Прокрутка до верху