За інгредіентному складу печиво «Хризантема» дуже нагадує пісочне ласощі. Головною родзинкою є не розсипчаста і одночасно м’яка структура, а процес створення, полягає у видавлюванні «черв’ячків» тесту з м’ясорубки. Саме вона є обов’язковим атрибутом для приготування печива.
Печиво «Хризантема» за роки існування придбало кілька способів втілення, про найсмачніших з них буде розказано в матеріалі.
Печиво «Хризантема» — класичний рецепт
Одним з традиційних ингредиентных наборів для печива «Хризантема» можна назвати:
- 3 склянки борошна;
- 250 г маргарину;
- 3 яйця;
- стакан цукру;
- ч. л. розпушувача.
Кількість інгредієнтів для класичного рецепту вказано на 12 порцій, що становить 415 ккал на 100 р.
Приступимо до замісу тіста:
- Маргарин рубаємо на кубики, а потім перетираємо в крихту з двома склянками борошна.
- В олійно-борошняну крихту вводимо збиті з цукром яйця.
- Тепер настала черга додавати залишок борошна: його змішати з розпушувачем, і тільки після цього вмішуємо в тісто.
- Вимішуємо тісто, поки воно не стане легко відходити від рук. Для досягнення необхідного результату можна відправити його в холодильник на півгодини.
- Перед початком прокручування тесту через м’ясорубку не забудьте підготувати деко: промазуємо його маслом.
- Прокручуючи тісто, традиційно один край залишаємо «на розпуск», інший – стискаємо. Таким чином, наближаючи зовнішній вигляд до формі квітки.
- При 200°С печиво «Хризантема» через м’ясорубку випікаємо в духовці 30-40 хвилин. Час буде залежати від розмірів ласощі.
Готове печиво присипаємо за бажанням пудрою і подаємо на стіл.
Ніжна випічка з дитинства
Ще один простий рецепт, який подарує смачне ласощі зі смаком знайомим з дитинства.
Щоб замісити тісто для печива «Хризантеми», підготуємо:
- цукор – 200 г;
- яйце – 4;
- маргарин або спред – 300 г;
- борошно – 650-670 г;
- сода, сіль, ванілін – по щіпці.
Замісити тісто на «Хризантеми» можна різними способами.
- Змішуємо воєдино цукор, сіль, соду.
- Розчиняємо їх кристалики, збиваючи разом з яйцями.
- Туди ж відправляємо м’який, злегка підтоплений (не змазаний, а м’який) маргарин. Збиваємо.
- Поступово втручається борошно – її обов’язково просіваємо незалежно від виробника.
- Тісто відправляємо в холодильник: відпочивати – 30 хвилин вистачить.
- Після закінчення півгодини – тісто ділимо на порції і починаємо прокрутити через м’ясорубку.
- Формуємо виробу і відправляємо їх у духовку.
- Режим: 200°С 30 хвилин – і можна насолоджуватися ніжною випічкою родом з дитинства.
Випічка має приємну розсипчасту структуру пісочного тіста.
Через м’ясорубку з сиром
Печиво «Хризантеми» з дитинства готувався не лише на основі пісочного тіста, але і з сирної маси. У цьому випадку печиво відрізнялося меншою розсипчастою, залишаючись при цьому смачним з яскравим вершковим присмаком.
Що необхідно підготувати?
- 375 г сиру;
- 300 г маргарину;
- 3 склянки борошна;
- 3 ст. л. цукру;
- по 1/2 ч. л. солі і соди.
Приступимо:
- Так як ми не використовуємо в рецепті ніякої кислоти для гасіння соди, приладим для цього сир: перемесим соду з сиром.
- Слідом солимо.
- Рубаємо масло і вмішуємо в тісто.
- Борошно вмішуємо порційно.
- Отримане тісто, прокручуємо через м’ясорубку.
- Викладаємо «Хризантеми» на промаслений лист.
- Випікаємо при 160°С 15 хвилин.
- Після закінчення зазначеного часу виймаємо деко, не вимикаючи духовку, присипаємо печиво цукром і знову відправляємо випікатися.
Через 5 хвилин вже можна насолоджуватися ароматом смачної печивом «Хризантема» з дитинства.
Готуємо на сметані
На 7 порцій візьмемо:
- 1,5 склянки борошна;
- 1/2 склянки цукру;
- ст. л. сметани;
- яйце;
- масло вершкове – 125 г;
- ст. л. крохмалю;
- 1/4 ч. л. соди;
- 1/2 ст. л. оцту;
- ванілін.
Розглянемо процес приготування тіста для печива «Хризантема» через м’ясорубку:
- Яйця збиваємо до побіління маси з цукром.
- Слідом додаємо сметану і маргарин.
- Соду гасимо укусом і відправляємо в чашу з замешивающимся тестом.
- Борошно просіваємо для насичення киснем разом з крохмалем і ваніліном.
- Відправляємо цю суміш до вже готової масі: вимішуємо пластичне, податливе тісто.
- Воно повинне, не прилипаючи, добре відходити від рук. Проте як і раніше необхідно витримати його в холодильнику протягом 20 хвилин.
- За цей час прогріти до 200°С духовку. При такій температурі вироби будуть випікатися 40 хвилин.
Печиво «Хризантема» з майонезом
Звичайно, майонезна основа – пережиток сучасності, але, як не дивно, печиво виходить дуже смачним і ароматним.
Для печива «Хризантеми» крім 250 г майонезу потрібно:
- 180 г маргарину;
- яйце;
- 4 склянки борошна;
- 150 г цукру;
- 1/4 ч. л. соди;
- пара крапель лимонного соку.
Замішуємо тісто наступним чином:
- М’який маргарин розминаємо виделкою, змішуємо з яйцем і майонезом.
- Слідом – гашену соду.
- Наступний інгредієнт в черзі на додавання – цукор.
- Враховуючи велику масу борошна, її вмішуємо за 4 рази.
- Вимішане тісто відправляємо в холодильник: самі в цей час прогріваємо духовку до 200°С.
- Тісто по готовності прокручуємо через м’ясорубку, надаючи готовому виробу форму хризантеми.
- Орієнтовний час 30 хвилин – залежить від розмірів «квітів».
Незважаючи на наявність у складі майонезу, печиво виходить казково смачним.
Як формувати та випікати печиво
«Хризантема» одна з небагатьох, яка вимагає суворого дотримання форми. Без неї воно стане просто смачним, пісочним печением.
Тому процес формування і випікання важливий для даного виду здоби.
Як відбувається формування:
- Поділ на частини – тісто обов’язково для прокручування ділити на частини. Невикористовуване тісто зберігаємо в холодильнику.
- Перед прокручуванням тесту промазуємо деко олією, а ще краще вистилаємо пергаментом.
- Пропускаємо тісто через м’ясорубку, притримуючи звисаючий край печива рукою.
- Відмірявши на око необхідний розмір печива, відрізаємо ножем у підстави м’ясорубки. Традиційна довжина – 3-4 див.
- Распушаем один край печива і з’єднуємо іншого, таким чином, надаючи ласощів характерну форму.
Температурний режим залежить від входять до складу інгредієнтів. Готове печиво «Хризантема» через м’ясорубку має помірно підрум’янитися і трохи збільшитися в об’ємі.
Корисні поради та рекомендації
- Тісто для «Хризантем» – яке воно?
З упевненістю скажемо, яким воно не повинно бути: еластичним.
Так податливе, та м’яке, але не еластичне.
Липнути до рук також не повинно. У цьому випадку коригуємо ситуацію борошном.
- Яка форма зручна для прокручування?
Щоб зручно було прокручувати тісто, формуємо з нього ковбаску.
- Дуже важливий темп.
Тісто містить масло, тому йому властиво втрачати форму і, щоб печення вийшло апетитним, а не безформною масою – будьте швидкі, але гранично акуратні.
І, звичайно, головна порада – не забуваємо ностальгувати, куштуючи печиво зі смаком дитинства.