Домашнє печиво на молоці – рецепт, знайомий з дитинства. Але відомий класичний варіант можна урізноманітнити, додати до нього інгредієнти за смаком: мед, вівсяні пластівці, шоколад.
Класичне печиво на молоці та яйцях
Нам знадобляться:
• вершкове масло;
• цукор;
• яйце куряче;
• борошно;
• розпушувач;
• молоко.
Готуємо послідовно:
1. До 50 г розм’якшеного масла додайте цукор (120 г) і яйце.
2. Змішайте з борошном (250 г) і розпушувачем (1/2 чайної ложки), поступово влийте молоко (60 мл). Можна додати ванільну пудру до смаку.
3. Тісто повинне вийти податливим і м’яким. Якщо при натисканні на тісто утворюється невелика вм’ятина, все зроблено вірно.
4. Перед тим, як розкачати тісто, поверхня столу обсипте борошном. Так тісто не буде приставати до поверхні столу. Руки теж можна протерти борошном.
5. Розкачайте тісто так, щоб вийшов пласт товщиною близько семи міліметрів
6. Далі зробіть печиво такої форми, який бажаєте. Можете просто вирізати ножем квадратики або прості фігури, за допомогою склянки видавити кружечки або використовувати фігурні формочки.
7. Покладіть шматочки тесту на деко так, щоб між ними залишався вільний простір.
Пам’ятайте, що печиво під час приготування збільшиться в об’ємі, і якщо шматочки будуть занадто близько один до одного, вони з’єднаються в одну велику основу.
8. Збийте виделкою жовток і змастіть печиво зверху.
З сиром і вівсяними пластівцями
Сир і вівсяні пластівці роблять вироби здоровими і корисними.
Підготуйте наступні продукти:
• вершкове масло;
• молоко;
• вівсянка;
• цукор;
• яйце;
• сода;
• сир;
• порошок какао.
Готуємо послідовно:
1. Розігрійте півпачки масла, щоб воно розм’якло. Можете просто заздалегідь викласти його з холодильника і залишити на столі, або помістити в мікрохвильовку на режим розморожування продуктів.
2. Закип’ятіть склянку молока і залийте ним 2 склянки геркулесову кашу. Перемішайте, щоб молоко рівномірно розподілилося, не залишилося сухих пластівців. Поставте відстоюватися на півгодини.
3. Додайте 250 г цукру, яйце, чайну ложку соди (заздалегідь загасіть її), ложку борошна і стільки ж крохмалю. До всього цього додайте масло, яке вже потеплішало і розігрілося. Спочатку замішувати тісто складно, але у міру танення цукру стане легше.
4. Пачку сиру розмішайте з 5 ложками какао. Додайте в тісто і гарненько розмішайте.
5. Тісто вилийте тонким шаром на застелений пергаментом деко. Випікати півгодини.
6. Після того, як дістанете деко з готовим печивом з духовки, швидко поріжте його на маленькі квадратики. Дайте охолонути, затвердіти і посипте пудрою або корицею за смаком.
Без додавання яєць
Не біда, якщо у когось з домашніх алергія на яйця. Можна приготувати смачну випічку і без їх додавання.
• Борошно;
• цукор;
• сіль;
• маргарин;
• кефір;
• розпушувач.
Готуємо послідовно:
1. Просійте 300 г борошна, змішати з 30 г цукру і дрібкою солі.
2. Додайте 60 г подрібненого маргарину.
3. Підігрійте 150 мл кефіру, додайте 10 г розпушувача.
4. Всі інгредієнти змішайте. Розімніть тісто руками, але будьте готові до того, що тісто трохи липке і пристає до пальців.
5. Розкачайте тісто тонким шаром і покладіть його на змащений маслом деко. Зробіть невеликі надрізи за формою майбутніх виробів. Після запікання саме з ним ви будете ділити випічку на окремі шматки.
Печиво на кислому молоці
Не варто відразу викидати пакет з трохи кислим молоком. З його допомогою можна приготувати смачну випічку.
• Манка;
• кисле молоко;
• 3 яйця;
• цукор;
• вершкове масло;
• сода;
• сіль;
• борошно.
Готуємо послідовно:
1. Стакан манки (200 мл) залийте молоком (250 мл). Після того, як перемішайте, залиште на годину.
2. Розбийте три яйця і перемішайте з цукром (150 г).
3. Перемішайте інгредієнти з перших двох пунктів. Додайте вершкове масло (140 г). Його потрібно попередньо підігріти в мікрохвильовій печі до кімнатної температури або заздалегідь дістати з холодильника і залишити танути на столі.
4. Змішайте по чайній ложці солі та соди. Додати до решти маси.
5. Просійте в масу 600 г борошна.
6. Покладіть тісто в глибоку ємність, накрийте рушником. Нехай тісто відстоюється півгодини, піднімається.
7. Коли пройде час, розкачайте тісто в шар три міліметри. Посипте його цукром і знову розкачайте поверх, щоб цукор вдавился в тісто. Видавіть печиво склянкою або формами.
8. Слідкуйте за готовністю випічки: краєчки повинні підрум’янитися, а верхівки стати золотистими. Якщо перетримати печиво в духовці, воно пересушити і буде занадто твердим.
З використанням жовтків і шоколаду
Приготування печива займає всього двадцять хвилин. Перед початком підготуйте наступне:
• жовток курячого яйця;
• білок яєчний (сирої);
• цукор;
• масло вершкове;
• молоко;
• борошно;
• шоколад темний;
• розпушувач для тіста.
Готуємо послідовно:
1. Збийте яєчний жовток, цукор (1 склянка) і ванілін.
2. Заздалегідь розімніть вершкове масло (100 г). Приміром, залиште його на кілька годин на столі, щоб воно відтануло після холодильника. Потім додайте до жовтка, цукру і ваніліну, додати молоко (півсклянки), борошно (2 склянки) і розпушувач (1,5 ч. л.).
3. На дрібній тертці подрібніть шоколад (80 г) в стружку. Збийте білки.
4. Перемішайте продукти ложкою, уникайте віночків. Розмішуйте все від руки, без використання блендера.
На маргарині
Склад компонентів:
• молоко;
• цукор;
• маргарин;
• яйце;
• борошно;
• сода.
Готуємо послідовно:
1. З’єднайте молоко (100 мл), цукор (150 г).
2. Варіть до тих пір, поки не зникнуть кристалики цукру.
3. До охолодженого цукру додайте яйце і розм’якшений маргарин (100 г). При непереносимості або відсутності маргарину в будинку його можна замінити маслом.
4. Борошно (400 г) перемішайте з ¼ чайної ложки соди.
Вівсяне печиво на молоці на швидку руку
Випічка з додаванням вівсянки неймовірно корисний, містить багато вітамінів і поживних речовин.
• Молоко;
• вівсяні пластівці;
• рафінована олія;
• 2 яйця;
• цукор;
• борошно;
• ягоди, фрукти за смаком.
Готуємо послідовно:
1. Підігрійте молоко (півсклянки). Залийте їм півсклянки вівсяних пластівців. Дайте час пластівців, щоб вони ввібрали в себе молоко і розбухнули.
2. Влийте в суміш рафіноване масло (2 ст. л.).
3. 2 яйця і цукор (3 ст. л.) перемішайте так, щоб не залишалися видно кристалики цукру.
4. Влийте суміш у вівсяні пластівці.
5. Просійте борошно пшеничне (130 г) прямо в миску з інгредієнтами. Перемішайте.
6. На цьому етапі в тісто можна додати який-небудь наповнювач, такий як ягоди або шматочки фруктів, горіхи, шоколад або мед.
7. Випікайте півгодини.
Як приготувати з медом
При додаванні меду потрібно робити акцент на його якості. Якщо ненатуральний продукт, це позначиться на легкості печива.
• Вершкове масло;
• цукор;
• молоко;
• мед;
• розпушувач для тіста;
• борошно.
Готуємо послідовно:
1. Дістаньте масло (100 г) з холодильника і покладіть його відтавати.
2. Коли масло відтане, збийте його разом з цукром (100 г).
3. Яйце збийте з молоком (60 мл), міксером перемішати зі збитим маслом.
4. Якщо мед в’язкий і сильно зацукрувався, розтопіть його на водяній бані. Якщо він достатньо рідкий, додайте три ложки на цьому етапі приготування.
5. Наостанок збийте міксером.
6. Замішайте з розпушувачем (5 г) і борошном (400 г). Приберіть в холодильник на тридцять хвилин.
7. Коли дістанете з холодильника, сформуйте печенюшки і запікайте при 180 градусах до повної готовності. Не хвилюйтеся, якщо здоба вийде незвично темної: такий колір додасть їй мед.