Для приготування десертів до чаю ми звикли користуватися духовою шафою, забувши старі рецепти печива на сковороді, якими користувалися ще наші бабусі. Смак відрізняється від звичної випічки, але не поступається. А головне знадобитися мінімум продуктів і часу.
Печиво на швидку руку на сковороді
Багатьом знайоме печиво «Хмиз», але мало хто знає, що готується воно не в грубці. Розберемо весь рецепт, для якого нам знадобиться:
- 400 г борошна;
- сіль;
- куряче яйце;
- 10 мл горілки;
- ½ Склянки молока;
- крапельку ваніліну;
- ¾ Склянки соняшникової олії;
- цукрова пудра.
Не варто боятися наявності спиртного в складі. Воно легко випаровується під час обсмажування.
Ми будемо готувати печиво на сковороді з високими бортами або у фритюрниці. Тому відразу варто подбати про посуді.
Тепер, в глибокій чашці з’єднуємо борошно з ваніліном і сіллю. Сюди ж виливаємо молоко, яке трохи збили вилочкою з горілкою і яйцем. Швидко вимішуємо тісто і залишаємо «відпочити», щоб далі було легше з ним працювати.
Розкочуємо качалкою дуже тонко і ділимо на прямокутники простим або фігурним ножем, потім у кожному зробити поперечний розріз. Щоб надати красиву форму нашому печінкою, край кожного в серединку 2 рази і трохи розправляємо. Повинна вийти «змійка».
В розпеченому маслі обсмажуємо з двох боків до золотисто-коричневого кольору. Щоб видалити зайвий жир спочатку викладаємо на паперовий рушник, а потім вже на основне блюдо. Рясно посипати цукровою пудрою.
Як зробити на кефірі?
Коли в холодильнику є кисломолочний продукт і думаєте, що приготувати до чаю, то спробуйте ніжне печиво на кефірі, на що витратите всього 20-30 хвилин.
Необхідні інгредієнти:
- стакан нежирного кефіру продукту або ряжанки;
- 130 г цукру;
- склянку борошна хлібопекарського;
- 50 г вершкового масла;
- ½ Ч. л. соди.
Виливаємо кефір в чашку і додаємо туди соду, яка повинна викликати реакцію. Якщо суміш запузырилась, то вона погашена.
В окремій мисці змішаємо сипучі продукти і розітремо з вершковим маслом кімнатної температури.
З’єднуємо вміст 2 чашок. Розкачуємо тісто і вирізаємо формами фігурки. Смажимо при середній температурі на змащеній сковорідці, закривши її кришкою.
Кількість борошна, що додається в печиво, може відрізнятися. Це залежить від розміру склянки і клейковини пекарській суміші.
Рецепт печива на сметані
Приготуємо пишне печиво, яке можна спекти в духовці або скористатися звичайною сковородою.
Необхідний набір продуктів:
- 90 г жирної сметани;
- 300 г борошна;
- чайну ложку соди (розпушувача);
- жовток 1 яйця;
- 3 ст. л. рафінованої (без запаху) олії.
Жовток збити зі сметаною і цукровим піском. Не перестаючи працювати віночком, додаємо масло. Борошно і розпушувач необхідно просіяти і всипати в пишну масу. Тісто має легко піддаватися обробленні.
Можна використовувати варіант формування печива, коли спочатку викочується ковбаска, розрізається на шматочки. Кожному надати спочатку округлу форму, а потім приплюснути денцем склянки. Готуємо на сковороді з маслом.
Смажене сирне ласощі
Форма нашого сирного печива на сковороді буде нагадувати гусячі лапки. Можете залучити своїх дітей для ліплення.
Купуємо:
- 2 яйця;
- сирний продукт – 300 г;
- цукру – 160 г;
- вершкового масла – 100 г;
- сметана – 100 г;
- просіяного борошна– 300 р.
Змішати в чашці відразу всі інгредієнти. Тільки потрібно пропустити сир через сито або добре розім’яти виделкою. Тісто не повинно липнути до долонь. Якщо відразу не вдалося допиться такого результату, то додайте ще трохи борошна. Залишити на деякий час, щоб тісто відпочило.
Накатати кружечки і наколоти кожен виделкою. Потім складаємо 2 рази і кладемо на розігріту сковорідку. Кожна сторона повинна підсмажуватися не менше 6 хвилин.
Готові вироби чудово поєднуються з варенням, але можна просто присипати цукровою пудрою. Їсти можна гарячим і холодним. Тут справа смаку.
Варіант пісочного печива на сковороді
Шоколадне диво-печиво на швидку руку вийде, якщо скористаєтеся рецептом.
Необхідні продукти з розрахунку на 2 склянки борошна:
- 1,5 ст. л. какао-порошку;
- сіль імбир (мелений);
- 1 яйце;
- 0,5 ч. л. соди;
- 4 ст. л. цукру;
- пів пачки маргарину.
Розтоплюємо жир і розчиняємо в ньому цукор, а коли яйце охолоне. Просіваємо борошно, імбир, сіль, какао, соду додаємо і добре перемішуємо. Виливаємо сюди солодку суміш і робимо тісто.
Товщина пласта після роботи качалкою повинна бути не більше 0,5 див. Форма печива довільна. Отпекать на сковороді без додавання масла. За бажанням, розтопіть білий шоколад і вилочкою нанесіть візерунки.
Вівсяне печиво на сковороді
Вам знадобиться:
- 2 склянки геркулесу;
- 1 ст. л. сметани;
- 2 яєчних білка;
- мед або білий цукор за смаком;
- трохи кунжуту або родзинок.
Це корисне і всіма улюблене з дитинства вівсяне печиво на сковороді готується без борошна.
Нічого збивати не потрібно. Просто змішайте всі інгредієнти і ложкою викладайте на суху сковороду. Температуру виставте середню. Коли з’явиться золотава скоринка, печиво готове.
Трикутники і горішки – покроковий рецепт
Може бути у вас залишилася формений сталева сковорода, якою раніше користувалися для приготування вафель, грибочків, горішків на газовій плиті. Зараз вона знадобиться, так як ми розглянемо два чудових рецепти випічки.
- Першими будемо робити печиво «Трикутники». Доведеться трохи постояти біля плити, щоб порадувати сім’ю.
Знадобиться:
- масло вершкове (за бажанням замінити маргарином столовим) – 250 г;
- яйця – 3 шт.;
- цукру – 150 г;
- банку вареної згущенки;
- гашене сода – 1 ч. л.;
- борошно – 350 р.
У товстостінній чашці ставимо растапливаться жир, а в цей час починаємо збивати яйця з цукром. Коли обсяг збільшиться в 2,5 рази необхідний влити киплячий жир, не перестаючи працювати міксером, а через хвилинку вимикаємо його.
Додаємо ванілін, розпушувач і починаємо додавати борошно. Її кількість залежить від розміру яєць. У теплому вигляді тісто повинне вийти рідкуватим. Розігріваємо сковороду з двох сторін і ополоником на середину наливаємо потрібну кількість. Закриваємо кришкою, яку на початку смаження краще трохи притискати.
Якщо на краях сковороди починає виступати надлишки тесту, то їх потрібно зрізати гострим ножем.
Через пару хвилин ставимо сковороду і засмажуємо іншу сторону печива. Як тільки вона буде готова, прихватками беремо гарячу форму за ручки, відкриваємо і просто вивалюємо на паперовий рушник. Поки буде готуватися наступна партія відразу видаліть надлишки по краях трикутників, надаючи акуратну форму.
Холодні вироби скріпити попарно вареним згущеним молоком.
- Для горішок тісто готується трохи по іншому, хоча набір продуктів використовується той же. Тут для печива на сковороді з певною формою (можливо вона у вас у вигляді грибочків) яйця збивати не потрібно, а додають їх у теплий розтоплений маргарин разом з іншими інгредієнтами.
Консистенція тіста повинна бути щільна на відміну від попереднього рецепта. Поділяємо його на кілька частин і спочатку робимо ковбаску, а потім розділяємо на невеликі шматочки. У розігріту форму в кожен отвір кладемо по одному, закриваємо кришку і отпекаем так само, як «Трикутники».
У крем зі згущеного молока, яким скріплюються дві частини печива можна додати дрібний горіх і для краси занурювати в розтоплений шоколад, а потім відразу в кокосову стружку.