Пристрасний, ніжний, повітряний, французький, ласкавий… Таким може бути поцілунок. Настільки ж многолико і печиво «Поцілунки» — сирні, на дріжджах, з майонезом, з листкового тіста, з безе…
Класичне печиво «Поцілунки» з сиру
Сирне печиво «Поцілунки» у готовому вигляді своєю формою нагадує складені бантиком пухкі губки. На смак випічка виходить розсипчастою і дуже ніжною, як поцілунок коханої людини. Для такого десерту потрібно взяти:
- 200 г сиру;
- 75 г м’якого вершкового масла;
- 160 г борошна;
- 5 г соди, гашеного оцтом або соком лимона;
- цукор для присипки.
Покрокова випічка:
- Щоб домогтися максимальної ніжності, необхідно щоб в тесті не залишилося сирних грудочок, тому кисломолочний продукт краще протерти через сито.
- У ємність з підготовленим сиром викласти масло кремової консистенції, ретельно розім’яти все виделкою або толкушкой для картоплі. Додати гашену соду, зверху просіяти борошно.
- Все перемішати і зібрати тісто в грудку. Щоб з масою було легше працювати, прикрити її вологим рушником і прибрати на півгодини в холодильник.
- Стабилизировавшееся в холоді тісто розкачати в пласт 3-5 мм на припыленном борошном столі і вирізати з нього тонкостінних склянкою кружечки. Кожну круглу заготовку присипати зверху цукром і скласти навпіл, знову присахарить і скласти.
- Складені вчетверо гуртки обсипати зверху цукровими кристаликами і укласти на промаслений лист. Печуть «Поцілунки» при 180 градусах до ніжного золотистого кольору.
Як приготувати на дріжджах
Живі дріжджі в пісочному печиво додають виробам більшої легкості і ніжності, а велика кількість жиру робить тісто м’яким і податливим для роботи з ним. В склад на пісочному тісті з додаванням дріжджів входять:
- 200 г маргарину або вершкового масла;
- 100 г жирного майонезу;
- 1 велике куряче яйце;
- 7 г сухих швидкодіючих дріжджів;
- 300 г борошна;
- цукор для обсипання печива під час формування.
Черговість дій:
- Маргарин розтопити в мікрохвильовій печі або на газу, дати йому охолонути до температури, яка не буде небезпечна для дріжджів, і змішати з майонезом.
- В майонезно-маргаринової суміші розпустити дріжджі і залишити на п’ять хвилин для їх активізації. Потім додати борошно і замісити пластичне тісто.
- Сформувати вироби аналогічно «Поцелуйчикам» з сиром, пересипаючи кожен гурток цукром. Умови теплової обробки випічки такі ж, як і в попередньому рецепті.
- Замість цукру при формуванні печива можна змащувати кружечки на згинах густим джемом, вареним згущеним молоком або шоколадним ганашем. Вийде так само апетитно.
З майонезом
Це тісто для печива добре знайоме господиням, які є щасливими володарками старих радянських шприців для формування фігурних форм, оскільки такий рецепт йшов в комплекті з пристроєм.
І нехай зараз не модно готувати на майонезі, та й не в кожного знайдеться такий кулінарний шприц, але якщо спекти ніжний «Поцілунки» на майонезі, то вони стануть улюбленими ласощами дорослих і дітей. Для тіста знадобиться:
- 1 яйце;
- 180 г цукру;
- 200 р майонезу «Провансаль»;
- 200 г вершкового масла кімнатної температури;
- 10 г ванільного цукру;
- 3,5 г солі;
- 7 г розпушувача або пекарського порошку;
- 300 г борошна.
Алгоритм випічки:
- Борошно протрусити разом з розпушувачем і відставити отриману сипку суміш в бік. Інші інгредієнти з’єднати в посудині відповідного літражу і збити до однорідності
- Змішати сипку і рідку складову тесту до отримання гладкої маси, яку потім перекласти в кондитерський мішок з фігурною насадкою. Відсадити вироби на змащений маслом лист для випічки на чималій відстані один від одного (1-3 см)
- Щоб випічка не розпливлася на аркуші, її можна прямо на аркуші потримати трохи в холодильнику, але в будь-якому випадку ставлять її в добре розігріту духовку (200-220 градусів). Ніжний золотистий відтінок випічки – сигнал про її готовності.
«Поцілунки» без сиру
Додаванням у налите тісто манної крупи вже нікого не здивуєш. Рецепт «Лепешняку» в різних його варіаціях знає практично кожна молода господиня. Але цей інгредієнт можна зустріти і в ніжних «Поцелуйчиках»:
- 130 г манки;
- 100 г цукрового піску;
- 1 яйце;
- 80 г вершкового масла;
- 30-50 г сметани;
- 2,5 г ваніліну;
- 10 г розпушувача;
- 130 г борошна;
- цукор або густий джем для формування.
Хід роботи:
- Борошно змішати з манкою, цукром і розпушувачем. У цю суміш додати м’яке масло, гарненько розім’яти його, потім вбити яйце і розмішати.
- Останньою в тісто ввести сметану. Її потрібно рівно стільки, щоб тісто зібралося у колобок. Хвилин на 20 відправити тісто на холод для стабілізації.
- Формувати печиво можна, як в класичному рецепті сирних «Поцілунків» або скачати з тіста ковбаску, яку розділити на 20-24 шматочка. Кожен відрізок тіста скачати в кульку, який укласти на змащений маслом деко, втиснувши в центрі пальцем поглиблення, налити в поглиблення джем.
- До готовності вироби повинні зарумяниваться в духовій шафі протягом 15 хвилин при температурі 200°С.
З листкового тіста
Готове листкове тісто також можна використовувати для випічки домашнього печива, взявши за основу для формування виробів класичний рецепт. Але якщо тісто не потрібно готувати (його легше купити в магазині), то чому б не докласти трохи зусиль, щоб зробити «Поцілунки» цікавіше і смачніше. Для оригінального печива з готового листкового тіста слід підготувати:
- 400 г готового бездріжджового листкового тіста;
- 2 білка;
- 1 жовток;
- 150 г будь-яких горіхів (за смаком) горіхи;
- 150 г цукру;
- 8 г ванільного цукру.
Випічка:
- На високих оборотах віночків міксера збити білки, поступово додаючи обидва види цукру, у красиву глянсову пишну і стійку масу.
- Горішки злегка обсмажити на сковороді і трохи подробити. Потім акуратно вмішати їх в білкову масу, щоб вона не опало.
- Листкове тісто розкачати в тонкий (2-3 мм) коржик, з якої вирізати кружки діаметром 10 див. В центр кожного кола покласти по чайній ложці білково-горіхової начинки, краї трохи защипнути, як на вареники.
- Перекласти печиво на деко, зверху змастити їх збитим жовтком і випікати при 190 градусах до золотистої скоринки апетитною (15-20 хвилин).
Рецепт з безе
Слово «безе» з французької перекладається, як поцілунок, тому не дивно існування рецепту «Поцілунків» на основі меренги. Вони можуть бути яскравими різнобарвними при додаванні до білків барвників або з тонким шоколадним присмаком, як в даному рецепті:
- 2 білка;
- 2 р солі;
- 100 г цукрової пудри;
- 30 г какао-порошку;
- 50 г темного шоколаду.
Як приготувати домашнє печиво:
- В чистою і знежиреною лимонним соком мисці збити білки з дрібкою солі до м’яких піків, потім невеликими порціями підсипаючи пудру, збити масу до глянцевого блиску. Її щільність повинна бути такою, щоб при перевертанні миски вона не випадала з неї.
- Шоколад натерти на самій дрібній тертці. Какао просіяти через ситечко на збиті білки, додати тертий шоколад і обережно перемішати рухами знизу вгору.
- За допомогою кондитерського мішка або двох чайних ложечок відсадити круглі коржі на застелений пергаментом деко. Пекти безе 18-20 хвилин при 150 градусах, щоб вони стали хрусткими зовні, але м’якими всередині.
- При бажанні повітряні шоколадні хмарки можна попарно склеїти розтопленим шоколадом, джемом, вареним згущеним молоком чи густим кремом.
Домашнє печиво «Поцілунки чортиків»
Це печиво за рахунок крохмалю у складі тесту виходить надзвичайно розсипчастим, кожен його кулька ніби вибухає мовою, відправляючи на вершину гастрономічного блаженства. Щоб спекти домашнє печиво взяти:
- 250 г вершкового масла;
- 100 г цукрової пудри;
- 1 яйце;
- 50 г какао-порошку;
- 2,5 г ваніліну;
- 250 г кукурудзяного крохмалю;
- 250 г борошна;
- цукрова пудра, какао, чорний і білий шоколад для прикраси.
Етапи випічки:
- Добре розм’якшене вершкове масло збити з цукровою пудрою до білого кольору, вбити яйце і знову розмішати міксером. Потім просіяти зверху суміш з какао, борошна, ваніліну та крохмалю. Замісити пластичне пісочне тісто.
- Загальну масу розділити на невеликі шматочки, з яких скатати кульки не більше волоського горіха. Піч їх у попередньо розігрітій до 200 градусів духовці приблизно чверть години.
- Частина колишніх кульок через ситечко припорошити цукровою пудрою, а іншу – какао-порошком. Розтопленим шоколадом намалювати поверх присипки тонку павутинку контрастного кольору. Печиво готове.