«Все нове – це добре забуте старе», — і це не просто вислів, успішно мандрівне по світу, це відображення нашої дійсності. Старі радянські скороварки, форми для печива і вафель для приготування на плиті, форми для льодяників-півників – повернулися в стрій активно використовуваної кухонного начиння і готові подарувати масу задоволення від смаку і допомогти зануритися в минуле. Приготуємо печиво у формі на газу.
Простий рецепт печива у формі на газу
Домашнє печиво у формі на газу відрізняється поєднанням м’якого тіста і хрусткої скориночки. Досягти бажаного ефекту можна замішавши просте у приготуванні, але бездоганне тісто для печива.
Для створення тесту підготуємо:
- 390 г борошна;
- 75 г крохмалю;
- 250 г вершкового масла;
- 240 г цукру;
- 180 г яєчної бовтанки;
- 12 г соди;
- щіпка солі;
- ваніль або ванільний цукор.
Виконуємо наступні маніпуляції:
- Масло доводимо до стану плинності в мікрохвильовій печі або на плиті, але не доводимо до кипіння.
- Вмішуємо в нього цукор і ароматизатор: у їх ролі виступає ваніль або ванільний цукор.
- Яйця, загальною масою 180 г, збиваємо з крохмалем і содою. Останню гасимо кислотою – лимонним соком і оцтом.
- Змішуємо яєчну суміш і масляну основу, потім вводимо борошно. Тісто має бути помірно густим: консистенцію перевіряємо ложкою – якщо маса поволі сповзає з поверхні, ви добилися необхідного результату.
- Щоб спекти в радянській формі на газу печиво, прогріваємо її з обох сторін. Перед додаванням першої порції тіста поверхню промазуємо маслом.
- Готуємо на середньому вогні з кожного боку.
Печиво у формі на газу готово.
Домашні «Трикутники»
Хочете отримати естетичну насолоду?
Пропонуємо ще один варіант приготування простого, але феєрично смачного печива:
- по 100 г вершкового масла і цукру;
- 325 г борошна;
- 60 г яєчної маси;
- 2,5 г соди;
- 1/2 ч. л. столового оцту;
- 1/4 ч. л. солі;
- масло рослинне для смаження.
За півгодини активних дій ми повинні зробити наступне:
- Розтопити масло, вмішати в нього цукор, сіль, яйця, гашеної соди.
- Після замісу додати борошно і перемішувати до її повного з’єднання з іншими складовими.
- Форму прогріваємо, промазуємо маслом і викладаємо в неї тісто.
- Робимо печиво «Трикутники» при регулярному перевертанні форми.
Подаємо до улюбленого напою.
Печиво-вафлі у формі
Вафельний печиво можна з легкістю спекти в радянській формі на газу.
Для цього потрібно підготувати наступні продукти:
- 200 г спреду вершкового;
- 150 г цукру;
- 30 р сметани;
- 4 яйця;
- 280 г борошна;
- щіпка солі;
- 1,5 ч. л. розпушувача;
- масло для змащування форми.
Послідовність приготування:
- Пишну масу, що складається з яєць, цукру і солі, змішуємо з топленим маслом і сметаною.
- Вмішуємо гашену соду.
- Останній додаємо борошно – ідеальна консистенція густіше, ніж сметана, з наявністю тягучості.
- Форму промазуємо маслом і викладаємо тісто.
- Смажимо вафельний печиво по 2-3 хвилини з кожного боку.
Насолоджуємося! З заявленої кількості інгредієнтів виходить близько 400 г печива.
«Грибочки» – випічка з дитинства
Креативне на вигляд і пікантне на смак печиво стане улюбленим ласощами для всієї родини.
Склад рецепта до тесту:
- 300 г спреду або олії;
- 2 яйця;
- 120 г цукру;
- щіпка солі;
- 1/4 ч. л. розпушувача;
- 380 г борошна.
На прикрасу потрібно:
- по 100 г молочного та білого шоколаду;
- 80 г маку.
На відміну від попередніх рецептів, «Грибочки» зажадають 1,5-2 години:
- Масло доводимо до стану м’якою, податливою маси. Його потрібно змішати з цукром.
- Втягнувши цукор, вводимо яйця по одному.
- Вводимо борошно: її потрібно заздалегідь просіяти з розпушувачем і сіллю.
- Вымешав тісто, ставимо його в холодильник.
- Через годину, змащену маслом форму прогріваємо на плиті, помірно наповнюємо тестом, згодом випікаючи печиво.
- Готові гриби спочатку занурюємо капелюшками в розтоплений молочний шоколад, а ніжками – білий і відразу в мак.
Подавайте на стіл і дивуйте смаком печива «Грибочки».
Печиво «Горішки» у формі на газу
І, нарешті, один з улюблених десертів мільйонів – горішки з начинкою.
Що нам буде потрібно для їх відтворення:
- по 200 г майонезу і цукру;
- 380 г борошна;
- 3 яйця;
- по 100 г вершкового масла і маргарину;
- ч. л. соди;
- 200 р вареного згущеного молока.
Починаємо з рубки маргарину та масла. Завершивши процес, змішуємо з борошном і робимо рубане тісто. У підсумку отримуємо однорідне тісто без грудок. Наступний крок: з’єднання яєць, майонезу, цукру, гашеного соди.
Отриману масу вводимо в тісто. Вимішуємо.
Готове тісто викладаємо у невеликих кількостях у форму і смажимо.
Начиняємо половинки горішок згущеної і з’єднуємо, утворюючи солодкий кулінарний шедевр.
Готові горішки. Подають до чаю або цикорію.
«Сердечка»
Досвідчені кулінари пропонують цікавий рецепт, заснований на мінеральній воді з газами.
Крім 200 мл мінералки візьмемо:
- олія – 200 г;
- цукор – 165 г + 10 г ванільного;
- яйця – 4 шт.;
- борошно – 600 г;
- розпушувач – ч. л.
Крім незвичайного складу, печиво мало чим відрізняється від раніше розглянутих варіантів:
- М’яке масло перетираємо дочиста з цукром. Потім цю ж суміш збиваємо до пишноти.
- Вводимо по черзі яйця, борошно, розпушувач, мінеральну воду.
- Тісто, замішане до ідеального стану, перетворюємо аналогічно у вироби.
Рада! Щоб печиво з форми залишалося хрустким і м’яким одночасно, викладаємо їх на ґрати – повітря буде циркулювати, що не дасть тесту відволожитися.
Як спекти в радянській формі на газу
Вважаємо необхідним виділити важливі нюанси, без дотримання яких печиво, навіть на ідеальному тесті, може не вийде.
Підготовка форми.
- Форму необхідно добре прогріти: з обох сторін, – а потім промазати маслом.
Як правильно викладати тісто у форму?
Наступні кроки:
- викладання в кожну клітинку;
- самостійне розподіл тесту з поверхні;
- використання надмірної кількості тесту.
Грубі помилки при випіканні печива.
Правильно:
- викладати помірна кількість тіста – визначаємо методом проб і помилок (зазвичай вистачає 1,5-2 ст. л.);
- розміщення тесту посередині форми – тісто при тиску верхньої кришки розподіляється самостійно.
Але існують винятки з правил, наприклад, для форм «Горішки» і «Грибки»:
- викладаємо порційно тісто в кожну клітинку.
Старовинний рецепт печива
Роблячи печиво у формі газу, головна мета, яку переслідує кухар, повторення смаку, знайомого з дитинства. Тому важливо підібрати, або знайти серед бабусиних записів старовинний рецепт його втілення. Ось, що вдалося знайти нам.
Склад продуктів:
- борошно – 3 склянки;
- яйце – 3 шт.;
- маргарин – 200 г;
- сметана – 3 ст. л.;
- цукор-пісок – 1 склянка;
- сода – 1/3 ч. л.;
- сіль – 1/4 ч. л.
Рекомендовані етапи приготування тіста:
- Відокремивши білки і жовтки збиваємо перші з сіллю до піни, другі розтираємо з цукром дочиста.
- Змішавши суміші, додаємо розтоплений маргарин, гашену соду і сметану.
- Борошно додаємо останньої і, добре вымешав тісто, заповнюємо форму на 3/4 частини поглиблення тестом.
- Закривши форму, витримуємо на помірному вогні.
Насолоджуємося бездоганним смаком вишуканого домашнього печива в формах на газу.