Печиво «Вушка» — одне з найвідоміших домашніх печива. Однак під однією назвою приховує кілька абсолютно різних страв. Крім об’єднує їх назви вони мають індивідуальні: «Гусячі лапки» або «Трикутники», «Листкові вушка», «Ведмежі вушка» або «Кали» або «Свинячі вушка», і, на солодке цікаве у втіленні печиво «Вушка Амана». У матеріалі ми розповімо про методи приготування цих ласощів.
Класичне печиво «Вушка» з сиру
Печиво «Вушка» нерідко називають «Гусячими лапками» або печивом «Трикутники». Але в будь-якому з трьох варіантів виходить нехитре, просте в приготуванні ласощі. Головними умовами є поєднання в одному блюді м’якої структури і хрусткої скориночки з цукровою обсипанням.
Підготуємо наступні інгредієнти для замішування тіста для печива:
- 450 г сиру;
- 225 г вершкового масла або спреду;
- 345 г борошна;
- 3,5 г розпушувача;
- пакетик ваніліну або 10 г ванільного цукру;
- щіпка солі;
- цукор для обвалювання печива.
Приблизна калорійність готового страви: 350 ккал.
Загальний час, витрачений на приготування: 80 хвилин.
Приступимо до приготування тіста для сирного печива «Вушка»:
- Сир і масло – розтираємо виделкою до однорідної кремоподібної маси. Який сир вибрати? Скажемо чесно: ніяких точних вказівок у жирності продукту не існує. Однак варто враховувати, що чим більша жирність сиру, тим сильніше збільшується калорійність страви. І навпаки – нежирний сир наближає печиво до дієтичних страв.
- Всі сипучі продукти, все крім цукру, з’єднуємо в окремій чаші. Точно кількість борошна, зазначене в ингредиентном складі? На це питання відповісти досить важко: все залежить від муки, яка є в наявності. Найчастіше рецепти подаються на підставі маси борошна з твердих сортів пшениці. Тому для кожної марки і виробника буде своя масова частка борошна в кожному рецепті. Орієнтуйтеся на відчуття і все вийде.
- Змішуємо олійно-сирну та сипучу суміші. Не затягуємо – адже масло має властивість текти, а це значить, що може знадобитися більше борошна.
- Повинно вийти трохи липке і дуже м’яке тісто. Щоб воно добре раскатывалось і не прилипало до поверхні, присипаємо стіл борошном. Також тісто попередньо поділяємо на 2 або 3 частини – це полегшить процес розкочування. При цьому частині, що не беруть участь в процесі, зберігаємо в холодильнику.
- З розкатаного листа тіста товщиною не більше 0,5 см кухлем або спеціальною круглою формою вирізаємо майбутнє печиво.
- Ви могли помітити, що з рецепту зник цукор. Це не зовсім так: його будемо використовувати для просипки гуртків тесту. Зручно це робити, просто висипавши цукор в тарілку і обвалюючи кружечки тесту з кожного боку, поступово згортаючи вдвічі до утворення трикутника.
- Отримані четвертинки викладаємо на лист пергаменту і відправляємо в духовку на 10-20 хвилин при температурі 180°С.
Печиво Вушка з сиру виходить дуже смачним. Воно стане невід’ємною частиною кожної сімейної трапези за розпивання чаю.
З листкового тіста
Варіант приготування для тих, хто хоче приготувати ласощі на стіл, але не любить возитися з борошном і тестом. З готового листкового тіста виходять не менш смачні вироби. При цьому печиво відрізняється надзвичайною розсипчастість і цікавою формою нагадує вухо.
На 8 порцій готового печива візьмемо:
- 500 г листкового тіста;
- 35 мл рослинного масла;
- 75 г цукру.
Приблизна калорійність 1 порції: 103,7 ккал.
Загальний час, витрачений на приготування: 30 хвилин
Приступимо до приготування:
- Спочатку визначимося, яке печиво в результаті ми хочемо отримати. Від цього залежить тип тесту, яке варто вибирати. Для ніжного – беремо дріжджове тісто. Для хрусткого – бездріжджове. Але в обох випадках тісто треба розкачати в лист товщиною близько 1 см.
- Лист змащуємо рослинним маслом. Воно допоможе цукру зафіксуватися на поверхні тесту. Так саме цукор посипаємо слідом на масло.
- Візуально визначаємо на аркуші тесту середину і загинаємо до цього місця тісто з двох сторін. Середину з сполученими краями злегка скріплюємо і промазуємо маслом.
- Знову – навпіл. І нарізаємо на шматочки. Орієнтовна товщина – 1 див.
- Отримані «Вушка» знову, тільки тепер боками занурюємо в цукор, і викладаємо на деко.
- Чекати готовності не довго – при 200°С процес займе чверть години.
Печиво «Вушка» з листкового тіста є не тільки більш простим варіантом приготування ласощів, але і більш швидким.
Печиво «Ведмежі вушка»
Відміну від раніше представлених рецептів полягає в тому, що форма, за якої ласощі отримало таку назву, формується вже після випікання в духовці.
Що нам знадобиться для приготування?
- борошно – 250 мл;
- яйця – 4;
- цукор – 2/3 ст.
Калорійність: 272 ккал на 100 р.
Час: 25 хвилин.
Приготування тесту, так і самого печива «Ведмежі вушка», не займе багато часу, так як складається всього з декількох етапів:
- Першим ділом включаємо духовку — 180°С.
- До збитим з цукром яйця порційно вводимо борошно.
- Не переживаємо, коли борошно закінчиться, а тісто ще буде досить рідким, воно таким і повинно бути.
- Готове тісто в обсязі 1 чайна ложка викладаємо на змащене вершковим маслом деко.
- Процес знаходження виробів в духовці займе 7-10 хвилин. Головне – не пересушити. Інакше печиво не прийме потрібну форму.
- Печиво, ледь витягнені з духовки, піддягаємо лопаткою і скріплюємо сторони за принципом вуха або квітки кали. Робимо це швидко, так як тісто швидко остигає і стає ламким.
Печиво «Ведмежі вушка» також нерідко іменують печивом «Кали».
Готуємо з Нутеллою
Приготування печива з Нутеллою відрізняється від раніше розглянутого рецепту з листкового тіста тільки використанням замість цукру шоколадної пасти Нутелла.
На 500 г листкового тіста беремо велику баночку «Nutella».
Потрібно 20 хвилин часу.
Калорійність: 444 ккал на 100г.
Щоб приготувати печиво:
- Розкачуємо тісто.
- Промазуємо його шоколадною пастою.
- Завертаємо два краї тіста до середини рулетиком. Відправляємо на 20 хвилин у морозилку для полегшення процесу розрізання.
- Розрізаємо отриманий ролик на шматочки.
- Викладаємо на деко і випікаємо при 200°С – 15 хвилин.
Печиво «Вушка» з Нутеллою готово.
Як приготувати «Свинячі вушка»
Знову приготуємо печиво «Свинячі вушка», воно ж «Ведмежі вушка» або «Кали».
Підготуємо:
- борошно – 160 г;
- цукор – 200 г;
- яйця – 3;
- соду – 1/2 ч. л.;
- пару крапель лимонного соку.
Час приготування при 190°С – 10 хвилин.
Тісто готуємо на підставі змішування інгредієнтів: спочатку яйця і цукор, потім борошно і сода. Останній додаємо кислоту, після чого перевіряємо тісто на густоту і викладаємо його чайною ложкою на деко.
Консистенція – сметана.
Завершивши випікання, формуємо з круглих печива вушко, прищипуючи краю.
Подаємо печиво до улюбленого напою.
Ніжні «Чарівні вушка»
Чари вушок полягає в надзвичайно ніжною і смачною начинкою.
Знадобиться для тіста:
- маргарин – 200 г;
- борошно – 3 ст.;
- сметана – 50 г;
- кефір – 50 г;
- сода – 1/2 ч. л.;
- жовток яєчний – 3 шт.
Для начинки підготуємо:
- білок – 3 шт.;
- цукор – 1 ст.
Займемося замешиванием тіста:
- Жовток, сметану, кефір і соду – перемішуємо до отримання однорідної маси.
- Маргарин перетираємо з борошном.
- Вливаємо до сухої суміші рідку основу – замішуємо тісто.
- З тіста формуємо невеличкі кульки діаметром близько 1,5-2 див.
- Відправляємо їх на годину в холодильник.
В цей час займемося начинкою:
- Збиваємо жовтки з цукром. Для прискорення і полегшення процесу можна додати щіпку солі.
- Збиваємо до стану безе.
Формуємо печиво:
- Діставши кульки з холодильника, розгортаємо їх в нетовсті коржі. Враховуючи вихідну форму, коржі повинні вийти у формі кіл. Товщина не більш 0,5 див.
- Посередині покласти чайну ложку безе.
- Звертаємо два рази до утворення трикутника: при цьому краї печива надійно фіксуємо, щоб начинка не втекла.
- Викладаємо на деко і випікаємо при 180° – 15 хвилин.
Готове печиво відразу по готовності присипаємо цукровою пудрою.
Рецепт печива «Вуха Амана»
Печиво має свою історію: саме звідти пішла традиційна форма та спосіб подання начинки у відкритому вигляді.
На 5 порцій візьмемо:
- 180 г вершкового масла;
- 85 г цукрової пудри;
- 260 г борошна;
- яйце;
- жовток;
- 35 г кукурудзяного крохмалю;
- 1/2 ч. л. розпушувача;
- крапля ванільної есенції;
- 100 г варення.
Приступимо до приготування ласощів:
- Розм’якшене масло вбиваємо з цукровою пудрою і ванільним екстрактом в кремоподібну масу.
- У крем розбиваємо ціле яйце і 1 жовток.
- Вмішуємо борошно, крохмаль і розпушувач.
- Отримуємо липке, але однорідне тісто. Тому витримуємо його в холодильнику – воно перестане липнути до рук, стане більш поступливим.
- Тісто розкачуємо до 0,5 см в товщину і вирізаємо з нього гуртки.
- На кожен гурток викладаємо в середину начинку: варення, джем, нутеллу. Прищипываем з трьох сторін, формуючи бортики, але, не закриваючи начинку.
- Випікаємо при 180°С 15 хвилин.
Насолоджуємося смачним печивом «Вушка».