Печиво Ювілейне у багатьох асоціюється з дитинством. Полки зараз просто рясніють великою кількістю цих солодощів від різних виробників. Однак, мало хто знає, що його можна зробити самостійно у себе вдома, приклавши при цьому мінімум зусиль.
Печиво Ювілейне — базовий рецепт своїми руками
Зробити Ювілейне печиво, використовуючи класичний рецепт, дуже легко. Користуйтесь наступною покроковою інструкцією.
Що знадобиться:
- борошно – 3 склянки;
- слив. масло – 250 г;
- крохмаль – 2 ст. ложки;
- молоко – 1 ст. ложка;
- цукрова пудра – 180 г;
- одне яйце;
- сироп – 1 ст. л;
- сода – 1 ч. л;
- щіпка солі.
Охолоджене в морозилці масло натріть на крупній тертці і змішайте з цукром. Додайте всі інші інгредієнти, ретельно перемішайте і вимісіть тісто для майбутнього печива. Розкачайте з нього прямокутний пласт не товщі 0,5 див.
Візьміть форму і наріжте з її допомогою печиво. В цей же час включіть розігріватися до температури 200 градусів духову піч. Покладіть заготовки на деко, вистелений пергаментним папером і відправте десерт випікатися на 15-20 хвилин.
Не забудьте зробити у печиво перед приготуванням кілька проколів виделкою.
Варіант приготування з шоколадною глазур’ю
Рецепт печива з додаванням шоколадної глазурі точно припаде до смаку завзятим ласунам.
Заздалегідь підготуйте інгредієнти:
- три склянки борошна;
- стакан цукру;
- півпачки вершкового жирного масла;
- пачка маргарину;
- молочний шоколад – 150 г;
- сода – ½ ч. л;
- пара яєць;
- щіпка лимонної кислоти.
Розм’якшений маргарин змішати з цукровим піском і яйцями. Погасіть лимонною кислотою соду, розведіть невеликою кількістю води і додайте до решти інгредієнтів разом з парою склянок борошна. Вимішуйте тісто руками, попутно додаючи борошно.
Розкачайте заготовку в тонкий пласт і виріжте формочкою або ножем майбутнє печиво. Розігрійте духову піч до 180 градусів і відправте в неї деко на 20-25 хвилин. В цей же час розтопіть шоколад і прокип’ятіть його п’ять хвилин, ретельно помішуючи, щоб не пригоріла. Готовою глазур’ю поливайте свіжоспечене печиво.
Молочне ласощі за традиційним рецептом
Вам знадобиться:
- борошно – 3 склянки;
- крохмаль – 1 ст. ложка;
- сироп – 1 ч. ложка;
- маргарин – 120 г;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- молоко – 1 ст. ложка;
- яйце – 1 шт.;
- ванілін – 1 ч. ложка;
- сода – ½ ч. ложки;
- сіль – щіпка.
Розм’якшений маргарин перетирається разом з цукром і дрібкою солі протягом декількох хвилин. Потім в миску додається сироп, куряче яйце і молоко. Просеянная борошно змішують з крохмалем і кладеться до решти інгредієнтів.
Не зайвим буде дізнатися, як приготувати спеціальний сироп для «Ювілейного». Використовуйте 3 склянки цукру і 1,5 склянка води. Ретельно перемішайте, покладіть в каструльку і надішліть її на плиту. Доведіть до кипіння, зніміть з’явилася пінку, покладіть 5 грам лимонної кислоти і продовжуйте варити на повільному вогні до півгодини.
Якщо ви збільшите час приготування, то сироп потемніє.
Дайте йому охолонути до прийнятної температури і додайте слабкий розчин соди і солі (кладеться буквально по щіпці). Добре перемішайте. Тепер сироп готовий до додавання у тісто для печива
Замішайте тісто вручну і розкачайте в тонкий прямокутник. Поки духова піч розігрівається до 200 градусів, виріжте за допомогою формочки необхідну кількість печива. Застеліть деко пергаментним папером, викладіть на нього заготовки і відправте випікатися на 20 хвилин.
Зі згущеним молоком
Більш ситний і корисний варіант приготування.
Що знадобиться:
- борошно – 3 склянки;
- цукор – 1 склянка;
- молоко – 2 ст. ложки;
- яйце – 1 шт.;
- маргарин – 200 г;
- ваніліну і розпушувача по 1 ч. ложці;
- згущене молоко – 1 банка;
- сода – ½ ч. ложки;
- сіль – щіпка.
Розм’якшений маргарин перетирається з цукром і сіллю близько 5-ти хвилин. Робиться це міксером на малих обертах. Потім в суміш яйце розбивається, кладуть борошно і пара столових ложок молока.
Замісіть густе тісто, присипте поверхню столу і розкотіть за нього тісто в прямокутний пласт. Чим густіше воно вийде спочатку, тим легше буде піддаватися подальших маніпуляцій. Візьміть формочки і виріжте необхідну кількість печива. Покладіть заготовки на деко, вистелений пергаментним папером, і випікайте 20 хвилин при температурі 200 градусів.
Коли печиво буде готове, розділіть його на 2 половини. Змастіть одну частину згущеним молоком, а другий накрийте і злегка притисніть зверху. Смачний десерт готовий. Ви можете подати його до чаювання або будь-якого застілля.
Трохи історії про улюблене печиво
Відоме всім «Ювілейне» печиво має давню історію, яка тягнеться ще з часів Російської Імперії. Воно було створене французом Адольфом Сіу в честь трехсотлетия царської династії Романових. Випуск десерту був налагоджений в 1913 році на Московській кондитерській фабриці, яка після революції і націоналізації в 1920 стала носити назву «Більшовик». У перший день продажів печива виручка склала трохи більше 120-ти рублів, що на той момент вважалося дуже солідною сумою.
Пізніше компанія була викуплена спочатку Danone, а потім і Kraft Foods, нині відомої як Mondelez. У 2013 році Ювілейного виповнилося 100 років і до цієї події був приурочений лімітований випуск печива з відповідної друкованої написом. На сьогоднішній день десерт проводиться в Росії на двох заводах в Краснодарському краї і Володимирської області.
Калорійність
Якщо порівнювати домашнє і звичайне магазинне «Ювілейне», то їх калорійність буде приблизно однакова. Але якщо ви будете міняти кількість інгредієнтів, зазначених у рецептурі, то, зрозуміло, енергетична цінність буде зростати або зменшуватися.
Зараз калорійність печива досягає 456 кілокалорій на 100 грамів. Також враховуйте, що якщо готувати Ювілейне з додаванням шоколадної глазурі або згущеного молока, то кількість калорій збільшиться пропорційно розміру добавок.