Вівсянка на сніданок – популярне блюдо, яке готують вранці більшість сімей. Тим, кому набридли звичні пластівці, пропонуємо приготувати хрустке печиво з вівсяного борошна, використовуючи на вибір кілька запропонованих нами рецептів. Готова випічка виходить смачною, ароматною, а найголовніше – корисною для здоров’я.
Класичне печиво з вівсяної муки
Інгредієнти:
- 2 ст. пшеничної муки;
- 1 ст. вівсяного борошна;
- 1 пачка вершкового масла;
- 1 ст. цукру;
- ½ Ч. л. гашеного соди;
- 2 ст. л. родзинок;
- ½ Ст. води;
- сіль.
Приготування:
- Вершкове масло слід заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно нагрілося до кімнатної температури.
- Поки масло набуває потрібну консистенцію, промийте сухофрукти під проточною водою, після чого подрібніть за допомогою блендера.
- Розтоплене масло з’єднайте з цукром, додайте в суміш подрібнений родзинки і щіпку ваніліну.
- Вилийте воду в сотейник і нагрійте її до 70°С. В теплу рідину додайте щіпку солі, перемішайте воду до повного розчинення кристалів.
- Далі в раніше підготовлену суміш з масла і цукру, обережно всипте подрібнені вівсяні пластівці.
- Влийте в масу сольовий розчин і перемішайте всі компоненти.
- Додайте в суміш пшеничне борошно і соду, розведену з лимонним соком. Отриману консистенцію замішуйте до тих пір, поки тісто не придбає однорідну пластичну структуру.
- З допомогою качалки розкачайте масу тонким шаром, після чого виріжте з тіста невеликі кружечки. Для цього можете використовувати будь-які відповідні за розміром форми або звичайний стакан.
- Оформлене покладіть печиво на лист, змащений маслом, і випікайте вироби протягом 10 хвилин.
Без борошна і цукру
Тим, кому важко дотримуватися суворі дієти, але при цьому хочеться завжди бути у відмінній формі, рекомендуємо приготувати дієтичне печиво без борошна, цукру і яєць у складі. Такий десерт містить мінімум калорій, а, отже, ніяк не позначиться на стрункість вашої фігури.
Отже, вам знадобляться:
- вівсяне борошно – 300г;
- мед – 40 г;
- соняшникова олія – 2 ст. л.;
- ½ Ч. л. розпушувача;
- сіль – 1 ч. л.;
- вода – 70 мл;
- сухофрукти, горіхи, ванілін – за смаком.
Покроковий процес приготування:
- Сіль розчиніть в теплій воді.
- У глибокій мисці з’єднайте борошно, мед і масло.
- Додайте в суміш сольовий розчин і розпушувач, збийте інгредієнти до однорідності. За бажанням можете додати подрібнені сухофрукти, горіхи або цукати.
- З готового тіста сформуйте кружечки, викладіть вироби на лист, змащений маслом. Блюдо випікається протягом 10-12 хвилин при температурі 200°С.
На замітку: щоб готове печиво було більш хрустким, його необхідно запікати в духовці 5 хвилин довше.
Готуємо з бананами
Все, що вам знадобиться, це:
- банани – 2 шт.;
- вівсяне борошно – 250 г;
- щіпка кориці;
- подрібнені сухофрукти за бажанням.
Приготування:
- Банани розімніть до стану пюре. Всипте в отриману масу вівсяне борошно, додайте подрібнені сухофрукти. Ретельно перемішайте інгредієнти.
- За допомогою ложки викладіть невеликі порції тіста на деко, залишаючи між коржами вільний простір.
- Сформовані вироби відправте в духовку. Через 10-15 хвилин дістаньте готовий десерт, прикрасьте його свіжою м’ятою, і радуйте своїх рідних свіжоприготованою випічкою.
Фітнес-печиво з вівсяної муки
Вівсяна каша покращує роботу шлунково-кишкового тракту і сприяє ефективному виведенню токсинів з організму. Не дарма кажуть, що зовнішня краса цілком залежить від стану внутрішніх органів.
На замітку: вівсяне фітнес печиво містить цілий комплекс корисних мікроелементів, таких як йод, магній, кальцій і кобальт, а також у його складі переважає велика кількість вітамінів групи В.
Інгредієнти:
- ½ Ст. вівсяних пластівців;
- жменю родзинок;
- 100 мл кефіру.
Приготування:
- Вівсяні пластівці залийте кефіром, отриману суміш залиште на півгодини, поки пластівці не набухнуть.
- Далі помістіть родзинки в окріп, а через 20 хвилин злийте воду і промокніть сухофрукти паперовою серветкою.
- Готовий родзинки додайте в кефірну суміш.
- Сформоване печиво запікайте при температурі 170°С протягом півгодини.
Дуже смачна випічка з горіхами
Склад:
- 1 ст. вівсяного борошна;
- ½ Склянки пшеничного борошна;
- 3 ст. л. цукрового піску;
- 30 г меду;
- ½ Пачки масла;
- 100 г горіхів;
- ½ Ч. л. гашеного соди;
- трохи солі.
Приготування:
- У підігріте масло додайте мед.
- Готову суміш з’єднайте з усіма іншими компонентами. Замісіть отриману масу.
- Ложкою викладайте вівсяне тісто на деко з пергаментом, формуючи кружки діаметром не більш 4 див.
На замітку: в процесі запікання вироби можуть злегка розповзтися, тому викладайте їх на невеликій відстані один від одного.
- Десерт готується 10-15 хвилин, після чого готову випічку подають до столу разом з варенням або джемом.
Рецепт приготування на розсолі
У економних хазяєчок в будинку не пропаде жоден продукт. Здавалося б, хіба можна на основі розсолу приготувати смачне пісне печиво без борошна і яєць? Виявляється, ще як можна! Такий десерт буде доречний під час посту, а також доповнить раціон людей, підраховують кількість з’їдених калорій.
Інгредієнти:
- розсіл – 1 ст.;
- ½ Ст. соняшникової олії;
- вівсяна мука – 2 ст.;
- цукор – 2 ст. л.;
- 1 ч. л. гашеного соди.
Приготування:
- Вівсяну муку залийте розсолом. Додайте рослинне масло і залиште суміш на 10 хвилин.
- Далі настоявшуюся вівсяну масу змішайте з усіма іншими компонентами. В результаті у вас повинна вийти густа пластична маса однорідної текстури.
- Сформоване печиво готується при температурі 180°С протягом 20 хвилин. Як тільки випічка придбає характерний золотистий колір, готову страву дістають з духовки і подають до столу.
З корицею, імбиром і медом
Продукти:
- масло – ½ упаковки;
- мед – 50 г;
- імбир і кориця – за ч. л.;
- вівсяне борошно – ½ ст.;
- пекарський порошок – 1 ч. л.;
- вода – 70 мл;
- щіпка солі.
Приготування:
- Нагріте на водяній бані масло з’єднайте з медом і прянощами.
- Всипте в масляну суміш борошно, додайте пекарський порошок і сіль, після чого залийте всі інгредієнти теплою водою. Замісіть тісто до однорідного стану.
- Ложкою викладіть невеликі порції тіста на лист, застелений спеціальним папером. Сформовані вироби випікайте 10-15 хвилин, попередньо посипавши печиво маком, кунжутом або звичайним подрібненим цукром.
Сподіваємося, що наші рецепти допоможуть вам створити в домашніх умовах простий кулінарний шедевр, який порадує домочадців ніжним смаком і виразним ароматом. Приємного апетиту!