Пельмені в горщиках – просте і дуже смачне блюдо. А різні додаткові інгредієнти: овочі, вершки, копчені ковбаски, гриби і інші — дозволять перетворити його в достойного гостя святкового столу. Готується таке частування в духовці.
Пельмені в горщиках, запечені в духовці – класика
Це найпростіший рецепт, який дозволяє всього за кілька хвилин відправити в духовку повноцінне м’ясне блюдо, яке стане гідним варіантом обіду для всієї родини. На відміну від обридлих банальних варених пельменів воно, напевно, здивує навіть найвибагливіших гурманів. Для приготування такої страви потрібно взяти: 400 р. пельменів, по 1 шт. цибулі і моркви, 180 р. сметани, пучок свіжої зелені, сіль, масло для піджарки.
Якщо кришки від ємностей вже давно розбилися або загубилися, то їх легко замінювати відрізки фольги. Вони повинні повністю закривати отвір горщика.
Рецепт приготування у вершковому соусі
Щоб удосконалити блюдо, зробити його більш смачним і ситним, варто звернутися за допомогою до різних подливкам і соусів. Наприклад, відмінно поєднуються запечені в духовці пельмені з вершками та іншими молочними продуктами. Дуже смачно готувати їх у густому вершковому соусі. Для цього потрібно взяти: по 100 мл. жирних вершків і сметани, 1 яйця, 100 г топленого вершкового масла, 30 пельменів, сіль, будь-які спеції. Зазначене кількість продуктів розрахована на дві порції страви.
Готові пельмені подаються без сметани і майонезу, так як в горщиках залишається чудовий вершковий соус, смак якого можна нескінченно удосконалювати за допомогою обраних ароматних трав і спецій.
Пельмені по-царськи з грибами та сметаною
Таку гучну назву дано обговорюваного страві не просто так. Воно дійсно має надзвичайно багатий насичений смак. Саме цей варіант рецепту підкаже, як краще пельмені подати до святкового столу. Для приготування «царського» частування потрібно використовувати наступні інгредієнти: 600 р. пельменів, по 1 ст. л. вершкового та олії (можна замінити оливковою), 300 р. будь-яких грибів, 200 г жирної сметани, 1 цибулина, 2 картоплини, 150 р. плавленого сиру без смакових добавок, сіль, спеції.
Перед подачею до столу, пельмені в горщиках з грибами і сметаною можна посипати натертим на крупній тертці твердим сиром.
У горщиках з бульйоном
Пельмені, приготовані в горщиках з бульйоном, зможуть замінити і перше блюдо. Вони нагадують густий східний суп. Для такого частування потрібно взяти: 500 р. пельменів, 1 л. заздалегідь звареного міцного м’ясного бульйону, 100 р. вершкового масла, 3-4 картоплини, пучок свіжої зелені, сіль, спеції.
Перед подачею, пельмені посипаються подрібненою зеленню. Можна додати в кожну порцію по шматочку вершкового масла.
З печінкою по-амурски
Щоб приготувати по-справжньому ситне «чоловіче» страву, варто до пельменів (500 р.) додати ще і яловичу печінку (250 р.). Крім цих інгредієнтів, потрібно також взяти: по 1 шт. цибулі і моркви, 30 г борошна і томатної пасти 150 мл води або м’ясного бульйону, лавровий лист, спеції, сіль.
Подавати блюдо до столу стоїть зі свіжими або маринованими овочами.
З додаванням копчених ковбасок
Для тих, хто не любить печінку, але хоче додати в горщики побільше м’яса, існує рецепт з копченими ковбасками.
Для такої страви потрібно використовувати: 900 р. пельменів, 2 шт. білого цибулі, 250 р. копчених ковбасок, 150 г. твердого сиру, 150 р. майонезу, сіль.
Вийшло частування можна подавати з будь-яким овочевим гарніром або картопляним пюре.
Пельмені в горщиках з сиром в духовці
Щоб отримати повноцінний обід з запечених пельменів, потрібно щедро присмачити їх сиром і не забути про велику кількість овочів.
У такому разі господині не доведеться піклуватися про гарнірі. Крім 500 р. пельменів, потрібно використовувати: 250 г жирної сметани, по 1 шт. моркви, цибулі, болгарського солодкого перцю, 250 г будь-якого твердого сиру, кілька зубчиків часнику, сіль.
Якщо вибрана дуже густа сметана, то можна злегка розбавити її бульйоном, що залишився від пельменів.
Рецепт з томатним соусом
Дуже смачними виходять пельмені в горщиках з томатним соусом. Для такого варіанту обговорюваного страви потрібно взяти: 700 р. пельменів, 6-7 помідорів, 300 гр. сметани, 100 г томатної пасти без добавок, 100 г топленого масла, сіль, спеції.
Якщо помідорів в запасі не виявилося, то їх можна повністю замінити томатною пастою, злегка збільшивши кількість продукту.
Для будь-якого з опублікованих рецептів краще всього брати дрібні пельмені. В ідеалі – домашні зі свининою або яловичиною. В такому випадку страва вийде особливо смачною.