Перець халапеньо: опис, де застосовується в кулінарії

Перець халапеньо в нашій країні не надто популярний, не те, що в Мексиці – там він займає почесне місце і кладеться майже у всі страви. Чим же обумовлена його популярність, і що з ним можна зробити?

Перець халапеньо: опис, хімічний склад

Гострий перець халапеньо – це найпоширеніший вид перцю чилі. Збирається він ще в зеленому кольорі, коли його довжина не більше 5 – 9 сантиметрів. Назву він отримав на честь міста xalapa-enríquez, який, звичайно ж, знаходиться в Мексиці.

Сама рослина досягає, приблизно, метра у висоту і з нього збирають не менше 25 плодів. Зверніть увагу, коли халапеньо червоніє, він вже не вважається таким цінним, як якщо б його зібрали зеленим. Саме тому його коптять або висушують.

У складі такого перцю досить багато корисних речовин, як і в інших овочах. Це вітаміни (В, Р, З, Е), ефірні олії, каротин і мінерали.

Корисні властивості перцю халапеньо

Велика кількість гострої їжі робить негативний вплив на організм, але якщо вживати все в міру, то можна отримати тільки користь.

Перець володіє широким спектром дії: болезаспокійливу, антимікробну, антивірусним. Особливо корисні сирі плоди, але піддані тепловій обробці поступаються свіжим зовсім небагато.

Так гострий стручок діє на організм наступним чином:

  • Надає позитивний вплив на кишечник, покращуючи його роботу і очищаючи від шлаків. Регулярне вживання вбиває патогенну мікрофлору, полегшує симптоми дисбактеріозу, коліту і гастриту.
  • Розріджує кров, в результаті чого вона краще проходить по судинах. А значить, перець виступає в якості профілактичного засобу від судинних захворювань.
  • Знижує рівень тільки поганого холестерину, який зазвичай призводить до діабету або ожиріння.
  • Покращує обмінні процеси, за рахунок чого йде зайва вага, а шкіра виглядає більш здоровою.
  • Пригнічує активність вірусів, підвищує імунітет і запускає процес утворення еритроцитів.
  • Сприяє виробленню гормонів сну. Він стає міцнішим, спокійніше і, як результат, проходять мішки і набряки вранці.
  • Фолієва кислота, цинк і лютеїн, що входять до складу овоча, покращують зір. Зовсім хвороба не пройде, але бачити людина починає трохи краще.
  • Ще одна корисна властивість – зміцнення волосся. Вони стають м’якше, товщі і перестають випадати.
Дивіться також:  М’ясо в рукаві | Кращі покрокові рецепти

Перець халапеньо: застосування в кулінарії

Найчастіше, звичайно ж, перець застосовується в кулінарії. Напевно, ось так відразу, ніхто не зможе згадати хоч одне блюдо з халапеньо, а це значить, що саме час ознайомитися з кількома рецептами.

Маринований перець в домашніх умовах

Необхідні продукти:

  • чотири ложки цукру;
  • стакан води;
  • два зубки часнику;
  • халапеньо – 15 штук;
  • стакан винного оцту;
  • дві ложки солі.

Процес приготування:

  • Зрізаємо з перцю верхні «шляпки», нарізаємо частину кільцями.
  • Очищений часник заливаємо водою, потім оцтом і додаємо цукор, сіль. Цю масу ставимо на плиту, чекаємо кипіння і повного розчинення сипучих інгредієнтів.
  • В отриману суміш викладаємо підготовлений перець так, щоб він повністю був покритий.
  • Даємо йому настоятися 15 хвилин, перекладаємо в банку, заливаємо маринадом і прибираємо на зберігання.

Класичний начос

Необхідні продукти для чіпсів:

  • стакан води;
  • паприка, перець чорний, кориця, сіль – всього за п’ять грам;
  • 0,4 літра олії;
  • два склянки кукурудзяного борошна.

Необхідні продукти для соусу:

  • ложка борошна;
  • один перець халапеньйо;
  • 0,2 кг сиру;
  • 30 грам вершкового масла;
  • 0,4 літра молока.
  • Процес приготування:
  • Для початку приготуємо начос. Зазначене кількість борошна з’єднуємо зі спеціями, перемішуємо, заливаємо теплою водою і залишаємо приблизно на 20 хвилин.
  • Вливаємо в суміш олія замішуємо тісто. Ділимо його на частини за розміром такі, як тенісний м’ячик, і перетворюємо їх у коржі. Кожну обсмажуємо по 30 секунд з двох сторін на гарячій сковороді.
  • Ділимо їх на вісім частин, які тепер потрібно обсмажити у фритюрниці або в каструлі при 180 градусах. Повністю занурюємо кожен шматочок в гаряче масло, а потім викладаємо на серветки або паперовий рушник для стікання зайвого жиру.
  • Залишаємо готові чіпси трохи охолонути і переходимо до приготування соусу. Сир ріжемо на кубики, а халапеньо зовсім подрібнюємо в крихту.
  • Борошно змішуємо з невеликою кількістю води, помішуємо, щоб уникнути утворення грудок, і з’єднуємо з рештою молоком.
  • Відправляємо халапеньо на гарячу сковороду, трохи обсмажуємо, вливаємо молоко і готуємо, поки маса не стане густою.
  • Залишилося викласти сир і, помішуючи, дати йому повністю розплавитися. Подавайте чіпси разом з соусом.
Дивіться також:  Рецепти літніх других страв

Простий салат з капустою і халапеньо

Необхідні продукти:

  • щіпка солі;
  • дві моркви;
  • один перець халапеньйо;
  • 0,3 кг капусти;
  • пучок свіжого зеленого лука.

Процес приготування:

  • Капусту і моркву очистіть, промийте, дуже дрібно наріжте. Моркву можна натерти на тертці.
  • Викладіть овочі в глибоку миску, трохи посоліть і добре пам’ятаєте руками, щоб вони стали більш м’якими і пустили сік.
  • У перцю зріжте верхню частину і наріжте його на маленькі шматочки. Зелена цибуля так само подрібніть і додайте до решти інгредієнтів. Перемішайте, дайте салату постояти деякий час в холодильнику, після чого його можна подавати.

Перець халапеньо: гострота за шкалою від 1 до 10

Гострота перцю вимірюється за спеціальною шкалою, яка називається Шкала пекучості Сковилла. Вона була запропонована американським хіміком і тому названа в честь нього.

З допомогою шкали можна визначити рівень капсаїцину в перці, адже саме за рахунок нього він має такий пекучий смак. Рейтинг халапеньо за цією шкалою варіюється від 2500 до 8000 балів і вважається лише середньо гострим.

Є і більш спрощена шкала від 1 до 10 балів.

Якщо скористатися нею, то тут халапеньо знаходиться між 5 і 6 балами і відноситься до сильних і пекучим сортам.

Перець сам по собі дуже корисний продукт, але і як все інше, його слід вживати в міру. При регулярному додаванні його в різні страви можна надати значний вплив на організм, поліпшивши його загальний стан.

Прокрутка до верху