Найчастіше перлова крупа входить до складу супів, але не готується як окрема каша. Господиням не варто забувати, що з цього корисного продукту виходять смачні і поживні бюджетні гарніри. Якщо додати до крупі м’ясо або гриби, то й зовсім вдасться приготувати повноцінний ситний обід з перловою кашею. Як варити обговорювану крупу, і з якими добавками вона добре поєднується, розказано далі.
Як правильно варити перловку?
Щоб заплановане блюдо в результаті вийшло по-справжньому смачним, потрібно знати кілька секретів його варіння, а також правильно вибирати крупу. Для каш ідеально підходить голландський сорт перловки. Він швидко розварюється, виходить м’яким і ніжним. А класичні сорти продукту краще залишити для супів.
Зразкові пропорції
Щоб страва мала приємну розсипчасту структуру, потрібно уважно стежити за пропорціями крупи і рідини. Якщо продукт попередньо довго замочувався, то на 1 ст. сипучого інгредієнта береться 1 л рідини. При варінні без замочування кількість води, потрібно збільшити у 1,5 рази.
Скільки часу варити?
Точний час приготування каші також буде залежати від того, лишалася чи крупа у воді перед кулінарним експериментом. Якщо господинею був обраний підхід з тривалим замочуванням (не менше 6-7 годин), то варитися каша буде всього півгодини. Після цього їй потрібно лише трохи настоятися.
При короткочасному замочуванні (2-3 години) нудитися під кришкою страва буде 45-55 хвилин. При цьому нагрів плити повинна бути мінімальною.
Перлова каша на гарнір
Низькокалорійним страва вийде, якщо готувати його на звичайній фільтрованій воді. Рідини потрібно використовувати 630 мл Інші інгредієнти: 1 ст. перлової крупи, сіль за смаком, шматочок масла.
Смачно доповнити гарнір асорті з огірків, болгарського перчика і томатів.
З додаванням м’яса
Більш ситним і поживним частування зробить додавання м’яса. Наприклад, м’якоті свинини. Інгредієнти: 650 г м’яса, 1,5 ст. перловки, цибулина, кисле яблуко, морква, сіль, суміш приправ для свинини.
Щоб зробити частування ще смачніше, варто по закінченні часу накрити гусятницю і відправити її на півгодини у гарячу духовку.
Рецепт приготування з тушонкою
Замість свіжого м’яса для обговорюваного страви можна використовувати і свинячу тушонку. Достатньо буде однієї стандартної банки. Інші інгредієнти: 1 ст. крупи, 2 цибулини, 2,5 ст. фільтрованої води, пари часникових зубків, 2 середніх морквини, сіль, суміш перців.
Перед подачею до столу каша повинна настоятися 15-20 хвилин.
Перловка з грибами
Такий варіант страви може стати і гарніром, і самостійним обідом. Інгредієнти: 830 мл фільтрованої води, 230 г крупи, 230 г свіжих печериць, морквина, сіль, луковичка, грибна приправа.
Можна вдосконалити такий рецепт перловки. Наприклад, додати в піджарку червоний болгарський перчик і/або томати.
Молочна перлова каша
Обов’язково варто приготувати самостійно улюблене блюдо Петра I. Їм була саме перловка на коров’ячому молоці. Інгредієнти: 1 ст. крупи, 2 великі ложки вершкового масла, щіпка солі, велика ложка цукрового піску, 900 мл молока.
Якщо у господині є запас часу, можна збільшити термін приготування страви до 6-7 годин.
З куркою
Добре поєднується з кашею з перлової крупи і курятина. Інгредієнти: 280 г крупи, 1-2 цибулини, 320 г курки, 2 морквини, сіль, бульйон, часник за смаком і спеції для плову.
Готова перловка досаливается за смаком.
Перловка з гарбузом
Овоч краще всього брати свіжий – без шкірки і насіння. Інгредієнти: 1 ст. крупи, 1,5 ст. фільтрованої води, 320 г м’якоті гарбуза, сіль, цибуля, солодкий перчик, 2 томата.
За смаком у страву можна додати роздавлений часник.
Як приготувати в мультиварці?
«Розумна каструля» трохи спростить процес приготування обговорюваної «примхливої» каші. Інгредієнти: 1 ст. крупи і в 2 рази більше бульйону, сіль за смаком.
З зазначеними пропорціями рідини і сухих компонентів частування виходить розсипчастим.