Перловка – смачна, ситна і корисна крупа для здорового харчування всієї родини. Багато шанувальників низькокалорійної їжі воліють готувати страви саме з цієї крупи. Всілякі добавки у вигляді грибів, квасолі, овочів і спецій дозволяють зварити апетитний перловий суп. Пропонуємо кілька рецептів перших страв з перловкою.
Класичний розсольник з перловкою
Розсольник – це справжня класика російської кухні. Такий смачний супчик вариться з додаванням солоних огірочків і будь-якої крупи. Рекомендуємо приготувати суп розсольник з перловкою.
Склад компонентів:
- півкіло м’яса яловичини (краще на кістки);
- по одній головці цибулі і коренеплоду моркви;
- три картоплини;
- два великих солоних огірка;
- 35 р перловых зерен;
- приправи.
Технологія:
- Яловичу кісточку заливаємо трьома літрами води і готуємо м’ясо не менше двох годин. Потім дістаємо кісточку, обрізаємо м’ясо, навар краще процідити.
- На олії обсмажуємо подрібнену цибулю і моркву до прозорості. Кладемо тонкі соломки солоних огірочків і тушкуємо протягом 30 хвилин. Для розсольнику краще використовувати саме солоні огірки, а не мариновані.
- Перловку відваримо до напівготовності.
- Повертаємо м’ясної навар на плиту, і як тільки він почне кипіти, закидаємо картопляні брусочки і крупу, варимо 20 хвилин.
- Після кладемо овочеву зажарку, при бажанні вливаємо півсклянки огіркового розсолу, варимо ще п’ять хвилин.
- Залишилося додати сіль за смаковими уподобаннями, повернути м’ясо, порізані на шматочки, кинути кілька горошин запашного перцю і пряний листочок сухого лавра. Через хвилину розсольник вимикаємо. Суп перловий з солоними огірками перед подачею повинен настоятися хвилин 15-20.
Пісне перша страва
З перловых зерен можна зварити пісний і дуже корисний супчик, який за смаковими якостями ні в чому не поступиться страви на м’ясному бульйоні.
Склад компонентів:
- 165 г перлової крупи;
- дві моркви;
- два стебла селери;
- цибуля-порей;
- 410 г нуту (можна з банки);
- два зубці часнику.
Технологія:
- Моркву і селеру ріжемо кубиками, цибулю-порей розрізаємо впоперек, а часник дрібно рубаємо.
- Обсмажуємо овочі в оливковій олії протягом п’яти хвилин.
- У сотейник вливаємо трохи більше літра овочевого бульйону, потім всипаємо крупу і варимо 15 хвилин.
- Після всипаємо нут і готуємо ще десять хвилин.
- Залишилося лише покласти овочі разом зі спеціями і рубаною петрушкою, почекати п’ять хвилин і зняти готовий пісний суп з вогню.
Простий рецепт на м’ясному бульйоні
Простий суп з перловою крупою на м’ясному бульйоні можна назвати юшкою, але від цього він не втрачає свого смаку, аромату і насиченості.
Склад компонентів:
- 1,2 кг яловичини;
- дві невеликі цибулини;
- дві середніх плода моркви;
- селера;
- півтора склянки перловки;
- три часникового зубчики;
- полчаши томат-пюре.
Технологія:
- Першим ділом відварюємо яловичину протягом двох годин.
- Готове м’ясо ріжемо на шматочки, бульйон проціджуємо.
- У киплячий м’ясний навар висипаємо зерна і варимо півгодини.
- Цибулю, селеру і моркву подрібнюємо брусками і пасеруємо на рафінованій олії. Потім додаємо томат-пюре, також додаємо будь-які спеції, наприклад, роздавлені горошини перцю і суміш негострих приправ, краще з трав.
- До перловке відправляємо часник, повертаємо шматочки м’яса і закладаємо засмажку з овочів, кладемо лаврушки і пробуємо на сіль.
- Тушкуємо супчик протягом півгодини.
Перловий суп з грибами
Багато господині стали рідше готувати суп з перлової крупи, а даремно. Суп з неї виходить просто чудовим, а якщо додати ще й грибів, то і дуже ароматним. Для рецепту можна взяти печериці, але з лісовими грибочками страва виходить набагато смачніше.
Склад компонентів:
- півсклянки перловки;
- 210 г грибів;
- морква;
- цибуля;
- три бульби картоплі;
- зелень, приправи.
Технологія:
- Зерна попередньо замочити у воді на годину, промити і відварити майже до готовності.
- Кубики картоплі відправляємо до перловке.
- Подрібнені овочі пасеруємо протягом десяти хвилин на рафінованій олії.
- Потім кладемо овочі нарізані печериці і обсмажуємо ще хвилин десять.
- Після відправляємо грибну зажарку в суп, присмачую спеціями, чекаємо п’ять хвилин, кладемо зелень і гасимо вогонь.
З куркою
Обговорювана крупа вважається дуже поживною для організму людини. Тож пропонуємо рецепт смачного супу з перловкою і куркою, що подаються з зеленню і бородінським хлібом.
Склад компонентів:
- 320 г курятини;
- 135 г перлової крупи;
- три бульби картоплі;
- морква;
- цибуля;
- 110 г селери;
- дві ложки томатного соусу;
- зелень, приправи.
Технологія:
- Зерна попередньо витримуємо в теплій воді кілька годин.
- Відварюємо курку. В навар закидаємо брусочки картоплі і крупу.
- У розігрітому маслі пасеруємо подрібнену цибулину, додаємо тонкі соломки моркви і селери.
- До овочів вливаємо томатний соус і тушкуємо.
- Як тільки зерна і картопля не стануть м’якими, додаємо зажарку в суп, приправи і пряні трави.
- Варимо суп до повного приготування і подаємо, притрусивши свіжою зеленню.
На бульйоні з риби
Напевно, самий смачний суп з перловкою – це рибний. Для рецепта підійде будь-яка біла риба. Зерна ячменю краще заздалегідь замочити у воді.
Склад компонентів:
- 650 г риби;
- півсклянки крупи;
- три картоплі;
- цибуля;
- морква;
- сушена зелень, спеції.
Технологія:
- Вже замочену крупу готуємо хвилин 30-40.
- Поки готується перловка, беремо овочі, подрібнюємо і пасеруємо до м’якості на рафінованій олії.
- Беремо філе тріски, палтуса, минтая або хека. Ріжемо на середні за величиною шматочки.
- За 15 хвилин до готовності крупи закидаємо картопляні брусочки, через десять хвилин кладемо рибу і овочеву засмажку. Рибу не варто додавати раніше, вона вариться швидко.
- В кінці перше блюдо приправляємо спеціями і сухою зеленню. Готовий суп подаємо з порцією сметани.
Перловий суп в мультиварці
Багато хто з дитинства не люблять перловку, але хоч раз у житті варто спробувати зварити з неї суп. Можливо, з цього моменту вона стане вашою улюбленою крупою. Якщо готувати суп в мультиварці, заощаджується дорогоцінний час.
Склад компонентів:
- півкіло яловичини;
- чотири бульби картоплі;
- цибулю і моркву;
- півчашки перловки.
Технологія:
- В чашу кухонного приладу вливаємо олію, вибираємо програму «Смаження» і пасеруємо подрібнену цибулю до прозорості. Потім кладемо шматочки яловичини, а через десять хвилин додаємо кубики помаранчевого овоча. Обсмажуємо інгредієнти ще п’ять хвилин.
- Як тільки рідина випарується, прилад відключаємо, кладемо кубики картоплі, засипаємо перловку, вливаємо воду, солимо і вибираємо програму «Суп», встановлюємо таймер на одну годину.
- За пару хвилин до готовності в супчик покладіть лавровий листочок.
Вегетаріанський рецепт з овочами
Смачний, легкий і в той же час ситний суп можна зварити з перловою крупою і овочами. Такий рецепт обов’язково оцінять прихильники вегетаріанської кухні.
Склад компонентів:
- 110 г перлової крупи;
- три бульби картоплі;
- морква;
- два томата;
- дві ложечки сушеної петрушки;
- горошини гострого перцю, сіль.
Технологія:
- Крупу промиваємо, замочуємо на три години і відварюємо протягом 20 хвилин.
- Беремо казан, наливаємо трохи олії і пасеруємо подрібнену моркву.
- Кладемо нарізані томати, а через п’ять хвилин закладаємо кубики картоплі разом з сушеної петрушкою, гострим перчиком і лаврушкой.
- Заливаємо півтора літрами води, солимо і варимо 15 хвилин. Засипаємо перловку, вимикаємо вогонь і даємо страві настоятися.
Тепер вам відомо, що з перлової крупи можна зварити смачні і при цьому різноманітні перші страви. Вибирайте будь-який рецепт приготування ситного обіду.