Перловий суп – 8 рецептів приготування

Перловка – смачна, ситна і корисна крупа для здорового харчування всієї родини. Багато шанувальників низькокалорійної їжі воліють готувати страви саме з цієї крупи. Всілякі добавки у вигляді грибів, квасолі, овочів і спецій дозволяють зварити апетитний перловий суп. Пропонуємо кілька рецептів перших страв з перловкою.

Класичний розсольник з перловкою

Розсольник – це справжня класика російської кухні. Такий смачний супчик вариться з додаванням солоних огірочків і будь-якої крупи. Рекомендуємо приготувати суп розсольник з перловкою.

Склад компонентів:

  • півкіло м’яса яловичини (краще на кістки);
  • по одній головці цибулі і коренеплоду моркви;
  • три картоплини;
  • два великих солоних огірка;
  • 35 р перловых зерен;
  • приправи.

Технологія:

  • Яловичу кісточку заливаємо трьома літрами води і готуємо м’ясо не менше двох годин. Потім дістаємо кісточку, обрізаємо м’ясо, навар краще процідити.
  • На олії обсмажуємо подрібнену цибулю і моркву до прозорості. Кладемо тонкі соломки солоних огірочків і тушкуємо протягом 30 хвилин. Для розсольнику краще використовувати саме солоні огірки, а не мариновані.
  • Перловку відваримо до напівготовності.
  • Повертаємо м’ясної навар на плиту, і як тільки він почне кипіти, закидаємо картопляні брусочки і крупу, варимо 20 хвилин.
  • Після кладемо овочеву зажарку, при бажанні вливаємо півсклянки огіркового розсолу, варимо ще п’ять хвилин.
  • Залишилося додати сіль за смаковими уподобаннями, повернути м’ясо, порізані на шматочки, кинути кілька горошин запашного перцю і пряний листочок сухого лавра. Через хвилину розсольник вимикаємо. Суп перловий з солоними огірками перед подачею повинен настоятися хвилин 15-20.

Пісне перша страва

З перловых зерен можна зварити пісний і дуже корисний супчик, який за смаковими якостями ні в чому не поступиться страви на м’ясному бульйоні.

Склад компонентів:

  • 165 г перлової крупи;
  • дві моркви;
  • два стебла селери;
  • цибуля-порей;
  • 410 г нуту (можна з банки);
  • два зубці часнику.
Дивіться також:  Рецепти освіжаючих літніх коктейлів

Технологія:

  • Моркву і селеру ріжемо кубиками, цибулю-порей розрізаємо впоперек, а часник дрібно рубаємо.
  • Обсмажуємо овочі в оливковій олії протягом п’яти хвилин.
  • У сотейник вливаємо трохи більше літра овочевого бульйону, потім всипаємо крупу і варимо 15 хвилин.
  • Після всипаємо нут і готуємо ще десять хвилин.
  • Залишилося лише покласти овочі разом зі спеціями і рубаною петрушкою, почекати п’ять хвилин і зняти готовий пісний суп з вогню.

Простий рецепт на м’ясному бульйоні

Простий суп з перловою крупою на м’ясному бульйоні можна назвати юшкою, але від цього він не втрачає свого смаку, аромату і насиченості.

Склад компонентів:

  • 1,2 кг яловичини;
  • дві невеликі цибулини;
  • дві середніх плода моркви;
  • селера;
  • півтора склянки перловки;
  • три часникового зубчики;
  • полчаши томат-пюре.

Технологія:

  • Першим ділом відварюємо яловичину протягом двох годин.
  • Готове м’ясо ріжемо на шматочки, бульйон проціджуємо.
  • У киплячий м’ясний навар висипаємо зерна і варимо півгодини.
  • Цибулю, селеру і моркву подрібнюємо брусками і пасеруємо на рафінованій олії. Потім додаємо томат-пюре, також додаємо будь-які спеції, наприклад, роздавлені горошини перцю і суміш негострих приправ, краще з трав.
  • До перловке відправляємо часник, повертаємо шматочки м’яса і закладаємо засмажку з овочів, кладемо лаврушки і пробуємо на сіль.
  • Тушкуємо супчик протягом півгодини.

Перловий суп з грибами

Багато господині стали рідше готувати суп з перлової крупи, а даремно. Суп з неї виходить просто чудовим, а якщо додати ще й грибів, то і дуже ароматним. Для рецепту можна взяти печериці, але з лісовими грибочками страва виходить набагато смачніше.

Склад компонентів:

  • півсклянки перловки;
  • 210 г грибів;
  • морква;
  • цибуля;
  • три бульби картоплі;
  • зелень, приправи.

Технологія:

  • Зерна попередньо замочити у воді на годину, промити і відварити майже до готовності.
  • Кубики картоплі відправляємо до перловке.
  • Подрібнені овочі пасеруємо протягом десяти хвилин на рафінованій олії.
  • Потім кладемо овочі нарізані печериці і обсмажуємо ще хвилин десять.
  • Після відправляємо грибну зажарку в суп, присмачую спеціями, чекаємо п’ять хвилин, кладемо зелень і гасимо вогонь.
Дивіться також:  Як приготувати курячі сердечка, рецепти з фото

З куркою

Обговорювана крупа вважається дуже поживною для організму людини. Тож пропонуємо рецепт смачного супу з перловкою і куркою, що подаються з зеленню і бородінським хлібом.

Склад компонентів:

  • 320 г курятини;
  • 135 г перлової крупи;
  • три бульби картоплі;
  • морква;
  • цибуля;
  • 110 г селери;
  • дві ложки томатного соусу;
  • зелень, приправи.

Технологія:

  • Зерна попередньо витримуємо в теплій воді кілька годин.
  • Відварюємо курку. В навар закидаємо брусочки картоплі і крупу.
  • У розігрітому маслі пасеруємо подрібнену цибулину, додаємо тонкі соломки моркви і селери.
  • До овочів вливаємо томатний соус і тушкуємо.
  • Як тільки зерна і картопля не стануть м’якими, додаємо зажарку в суп, приправи і пряні трави.
  • Варимо суп до повного приготування і подаємо, притрусивши свіжою зеленню.

На бульйоні з риби

Напевно, самий смачний суп з перловкою – це рибний. Для рецепта підійде будь-яка біла риба. Зерна ячменю краще заздалегідь замочити у воді.

Склад компонентів:

  • 650 г риби;
  • півсклянки крупи;
  • три картоплі;
  • цибуля;
  • морква;
  • сушена зелень, спеції.

Технологія:

  • Вже замочену крупу готуємо хвилин 30-40.
  • Поки готується перловка, беремо овочі, подрібнюємо і пасеруємо до м’якості на рафінованій олії.
  • Беремо філе тріски, палтуса, минтая або хека. Ріжемо на середні за величиною шматочки.
  • За 15 хвилин до готовності крупи закидаємо картопляні брусочки, через десять хвилин кладемо рибу і овочеву засмажку. Рибу не варто додавати раніше, вона вариться швидко.
  • В кінці перше блюдо приправляємо спеціями і сухою зеленню. Готовий суп подаємо з порцією сметани.

Перловий суп в мультиварці

Багато хто з дитинства не люблять перловку, але хоч раз у житті варто спробувати зварити з неї суп. Можливо, з цього моменту вона стане вашою улюбленою крупою. Якщо готувати суп в мультиварці, заощаджується дорогоцінний час.

Дивіться також:  Тісто для біляшів: Покроковий рецепт з фото

Склад компонентів:

  • півкіло яловичини;
  • чотири бульби картоплі;
  • цибулю і моркву;
  • півчашки перловки.

Технологія:

  • В чашу кухонного приладу вливаємо олію, вибираємо програму «Смаження» і пасеруємо подрібнену цибулю до прозорості. Потім кладемо шматочки яловичини, а через десять хвилин додаємо кубики помаранчевого овоча. Обсмажуємо інгредієнти ще п’ять хвилин.
  • Як тільки рідина випарується, прилад відключаємо, кладемо кубики картоплі, засипаємо перловку, вливаємо воду, солимо і вибираємо програму «Суп», встановлюємо таймер на одну годину.
  • За пару хвилин до готовності в супчик покладіть лавровий листочок.

Вегетаріанський рецепт з овочами

Смачний, легкий і в той же час ситний суп можна зварити з перловою крупою і овочами. Такий рецепт обов’язково оцінять прихильники вегетаріанської кухні.

Склад компонентів:

  • 110 г перлової крупи;
  • три бульби картоплі;
  • морква;
  • два томата;
  • дві ложечки сушеної петрушки;
  • горошини гострого перцю, сіль.

Технологія:

  • Крупу промиваємо, замочуємо на три години і відварюємо протягом 20 хвилин.
  • Беремо казан, наливаємо трохи олії і пасеруємо подрібнену моркву.
  • Кладемо нарізані томати, а через п’ять хвилин закладаємо кубики картоплі разом з сушеної петрушкою, гострим перчиком і лаврушкой.
  • Заливаємо півтора літрами води, солимо і варимо 15 хвилин. Засипаємо перловку, вимикаємо вогонь і даємо страві настоятися.

Тепер вам відомо, що з перлової крупи можна зварити смачні і при цьому різноманітні перші страви. Вибирайте будь-який рецепт приготування ситного обіду.

Прокрутка до верху