Перлова крупа – рідкісна гостя в меню сучасних господинь. Це крупа незаслужено забута кулінарами, адже вона може стати основою безлічі смачних і корисних страв. Нижче опубліковано більше 20 вдалих рецептів приготування перловки.
М’ясний суп з перловкою і солоними огірками
Інгредієнти: півкіло яловичини на кістці, 4 середніх картоплини, по 1 шт. моркви і цибулі, 80 г перлової крупи, 4 невеликих кислих огірка і півсклянки розсолу, 3 пасти з помідорів, сіль, спеції.
- Крупа на 3 години заливається крижаною водою.
- З м’яса на кісточці вариться бульйон, потім проціджують. М’ясо зрізати з кістки і повертається в бульйон.
- Набрякла перловка промивається, відправляється до яловичині.
- Через 20 – 25 хвилин можна додавати все довільно подрібнені овочі. У тому числі – кубики кислих огірків.
- У процесі варіння з рідини постійно знімається піна.
- Залишається додати розсіл, пасту, сіль і спеції.
Розсольник з перловкою і солоними огірками смачно подавати з жирною сметаною.
Як смачно приготувати крупу на гарнір?
Інгредієнти: половина склянки крупи, морква, помідор, сіль, цибулина, 2,5 ст. очищеної води, приправи, вершкове масло.
- Щоб каша на гарнір вийшла смачною, потрібно знати, як варити перловку правильно. Крупа заливається водою і відправляється на вогонь на 45 хвилин. Далі з перловки зливається вода, додається сіль і вершкове масло.
- З подрібнених овочів готується піджарка. Спочатку на сковорідку висипаються цибулю з морквою. Потім до них додається помідор. Разом компоненти тушкують під кришкою 10 – 12 хвилин.
- З піджаркою змішується крупа.
Залишилося додати в блюдо улюблені спеції і подати його до столу в якості гарніру.
Перловка з тушонкою в мультиварці
Інгредієнти: 2 ст. замоченою на ніч перловки, 5 ст. фільтрованої води, цибулина, стандартна банку яловичої тушонки, морквина, 2 ч. л. солі, ароматні трави.
- Промита з ранку перловка на 3 – 4 хвилини заливається окропом.
- В чаші пристрою подрібнені овочі смажаться у відповідній програмі до рум’яності.
- До обжарке перекладається тушонка разом з жиром.
- Після перемішування додається підготовлена крупа.
- Все заливається водою.
У програмі для гасіння обговорюване блюдо з тушкованим м’ясом в мультиварці готується 90 – 100 хвилин. Приблизно через півгодини додається сіль і ароматні трави.
Суп-харчо з перловою крупою
Інгредієнти: 320 г яловичини, половина склянки перловки, часник за смаком, картоплина, 2 ст. л. соусу ткемалі, цибулина, 3 солоних огірка, по щіпці меленого чорного перцю і хмелі-сунелі, сіль.
- Крупа промивається холодною водою. Потім заливається окропом.
- М’ясо ріжеться середніми кубиками і поміщається в каструлю з водою. Перший бульйон зливається. До яловичині виливається 2 л свіжої води. М’ясо вариться до готовності.
- З перловки зливається вода. Вона додається до яловичині.
- Хвилин через 20 можна закладати в суп картопляні кубики.
- Після нього в каструлю відправляється піджарка з подрібненого цибулі, часнику, моркви, терті солоних огірків і ткемалі.
- Залишається проварити суп ще 6 – 7 хвилин, посолити, додати спеції.
До столу страву подається зі свіжою зеленню.
Плов з перловки з м’ясом
Інгредієнти: півкіло яловичої м’якоті, 1 ст. перловки, 2 цибулини, 1 ст. л. пасти з томатів, морквина, стручок гострого перцю, головка часнику, по 1 ч. л. барбарису, зіра, сіль за смаком.
- М’ясо без плівочок і жир рубається невеликими скибочками.
- Овочі нарізати соломкою.
- Інгредієнти відправляються в казан і обсмажуються до рум’яності. Туди ж викладається томатна паста і всі приправи. Додається часникова головка без верхньої лушпиння.
- Залишається вилити в казан гарячу воду, щоб вона піднімалася над м’ясом на пару сантиметрів.
- Після закипання маса солиться і гаситься 40 – 45 хвилин.
- Промита і обсушенная крупа пару хвилин смажиться на сухій сковорідці при частому помішуванні, потім викладається на м’ясо з овочами.
- Додається ще вода, рівень якої повинен підніматися над крупою на пару сантиметрів.
Під кришкою плов з перловки нудитися 45 хвилин до повного випаровування рідини.
Готуємо котлети з перлової крупи
Інгредієнти: 1 ст. перловки, 3 дольки часнику, сіль, 220 г цибулі і моркви, приправи, борошно.
- Крупа вариться до готовності будь-яким зручним способом. Солиться.
- До м’якості і рум’яного кольору на маслі обсмажують подрібнені овочі.
- Перловка з’єднується з піджаркою і подрібнюється блендером. До неї додається сіль, приправи, роздавлений часник.
- З отриманої маси ліпляться котлети. Кожна з них його панірують борошном.
Готувати котлети краще на чавунній сковороді з добре розігрітою олією.
Грибний суп з перловкою
Інгредієнти: півсклянки перлової крупи, 340 г заморожених печериць, 1,5 л очищеної води, 3 картоплини, цибулина, половинка морквини, 2 ст. л. пасти з томатів, сіль.
- Перловка на півгодини замочується в холодній воді, після чого відварюється до напівготовності і добре промивається.
- Підготовлені гриби відправляються в закипілу воду разом з підготовленою крупою.
- Після наступного закипання в каструлю висипаються кубики картоплі, додається піджарка з цибулі і моркви, перемішана з томатною пастою.
- Грибний суп вариться до м’якості картоплі і готовності крупи.
У самому кінці приготування страву за смаком солиться.
Рецепт приготування з грибами
Інгредієнти: по склянці перловки і варених лісових грибів, з великої морквині і цибулини, 40 г ядер волоських горіхів, 20 г вершкового масла, сіль, 1 ст. л. порошку з сухих грибів, суміш перців.
- Крупа замочується на цілу ніч, вранці промивається.
- У утятнице обсмажуються всі подрібнені овочі до рум’яності. До них викладаються рубані горіхи, сіль, промита крупа, суміш перців.
- Продукти заливаються гарячою водою. Вона повинна повністю покрити перловку.
- Під закритою кришкою частування вариться 25 хвилин.
- Потім блюдо висипається грибний порошок, викладаються варені гриби і масло.
Залишилося готувати перловку з грибами 10 – 12 хвилин.
Як приготувати перловку з овочами
Інгредієнти: 2 ст. перловки, по 2 шт. моркви та цибулі, сіль, склянка консервованого зеленого горошку, сіль, перець.
- Крупа промивається теплою водою до прозорості, потім замочується на півгодини. Далі перловка обсмажується на сковорідці до появи приємного горіхового аромату.
- Спочатку на розігрітій олії у сковорідці смажаться кубики цибулі і терта морква. Потім до них викладається горошок разом з рідиною. Маса гаситься ще 6 – 7 хвилин.
- У сковороду додається підготовлена крупа і вода, яка повинна повністю закрити продукти.
Перловка з овочами тушкується на повільному вогні 50 – 60 хвилин. За 10 хвилин до готовності додається сіль, перець.
Смачна каша з перлової крупи
Інгредієнти: 1 ст. перловки, 5 ст. очищеної води,1/2 ч. л. солі, шматочок вершкового масла.
- Крупа ретельно промивається і засипається в каструлю з 3 склянками киплячої води. Перловка має 3 – 4 хвилини покипіти рідини.
- Крупа відкидається на друшляк, після чого закладається в свіжу киплячу воду (2 склянки). Рідина солиться.
- На повільному вогні каша вариться до загустіння.
Можна приготувати за такою ж схемою смачну перловку в мультиварці.
Перловка з куркою
Інгредієнти: середня курка, 430 г перлової крупи, 2 морквини, цибулина, спеції, майонез, сіль.
- Курка рубається на шматки, натирається спеціями і майонезом. Птах буде маринуватися не менше години.
- Крупа ретельно промивається і на годинку заливається крижаною водою.
- Морква з цибулею подрібнюються, смажать до золотистого відтінку на розігрітому маслі.
- Підготовлена перловка розкладається по промасленному листу. Разом з нею розподіляється і овочева піджарка.
- Виливається солона гаряча вода, яка повинна повністю покрити крупу.
- Нагору кладуть шматки птиці.
Блюдо запікається близько години при 190 – 200 градусах в духовій шафі.
Страва італійської кухні – перлотто
Інгредієнти: 120 г курятини, 80 г перловки, по 35 г вершкового масла і зеленого консервованого горошку, зубок часнику, ½ ст. л. борошна, 50 г шинки, підлогу-літра курячого бульйону, сіль, 2 ст. л. рослинного масла.
- Заздалегідь замоченная перловка вариться в бульйоні до готовності. Солиться. В крупу виливається рослинне масло з розчавленим часником.
- Розм’якшене масло розтирається з борошном і забирається в холодильник.
- У кашу додається горошок. Вона підігрівається. У масу викладається охолоджена суміш борошна і масла.
- Шматочки філе і шинки смажать до готовності.
Перловка розкладається по тарілках. Зверху розподіляється обсмажене м’ясо зі сковорідки.
Салат з м’ясом і огірками
Інгредієнти: 90 г крупи, 220 г яловичини, цибулина, великий свіжий огірок, 160 г сметани, 1 ст. л. соєвого соусу, свіжий кріп.
- Перловка і яловичина варяться до готовності.
- Крупа остуджується і відправляється в салатник. До неї додається нарізане брусочками м’ясо.
- Огірки і цибулю ріжуться мініатюрними кубиками.
- Для заправки з’єднується сметана і соєвий соус.
- Всі продукти змішуються, поливаються заправкою.
У такому салаті відмінно поєднується перловка з м’ясом. Замість яловичини можна брати відварну свинину.
Перлова каша в горщику в духовці
Інгредієнти: 620 г жирної яловичини, стакан з гіркою перловки, 2 цибулини, 60 г вершкового масла, жменю рубаної петрушки, часник, сіль, перець.
- Крупа промивається, заливається водою і залишають на 4 години.
- Яловичина ріжеться мініатюрними шматочками.
- Цибулю нарізати тонкими полуколечками і обсмажується з м’ясом на сильному вогні, поки на останньому не з’явиться рум’яна кірочка.
- Маса з овочів і м’яса розкладається по горщикам. Додається сіль, перець, роздавлений часник.
- Зверху розподіляється підготовлена перловка.
- Всі продукти заливаються окропом.
- Під кришками горщики залишаються в духовій шафі на півгодини при 210 градусах, потім ще на 1 годину при 170 градусах.
В остигає духовці ємності залишаються ще на півгодини. Подається страва з вершковим маслом і рубаною петрушкою.
Варіант приготування з сухофруктами
Інгредієнти: 1 л очищеної води, 50 г перловки, 25 г чорносливу без кісточок, жменю ядер волоських горіхів, 8 шт. кураги, цукор, 40 г темного родзинок, вершкове масло.
- Перловка заливається водою, доводиться до кипіння. Рідина зливається, продукт промивається. Крупа знову заливається водою і доводять до кипіння. Процедура повторюється не менше 3 разів.
- Сухофрукти промиваються, запарюються окропом для розм’якшення і нарізати невеликими шматочками. Далі вони обсмажуються на вершковому маслі. Туди ж додаються рубані волоські горішки, цукор. Останній повинен розтанути і стати золотистим.
- Суміш з сковорідки перекладається до майже готової каші.
Частування вариться ще 10 – 12 хвилин.
Томатний суп з перловкою
Інгредієнти: 2 ст. звареної перлової крупи, 4 помідора, 2 морквини, цибулина, сіль, цукор, 2 ст. л. олії оливи, перець, пучок зелені.
- Помідори ріжуться часточками, заливаються 1,5 л води і варяться в солоній воді до м’якості. Далі маса перебивається блендером.
- Овочі, що залишилися подрібнюються, обсмажують на оливковій олії і перекладаються до томатного пюре.
- Туди ж переміщається варена перловка.
- Коли овочі будуть повністю готові, страва солиться, перчится, в нього додається трохи цукру за смаком.
Готовий суп з перловкою і помідорами прикрашається зеленню.
Крупа, запечена в духовці зі свининою
Інгредієнти: 630 г свинини, цибулина, 1 ст. перлової крупи, велика сіль, спеції.
- Лук ріжеться кубиками і обсмажується на розігрітій олії до рум’яності.
- М’ясо нарізати середніми шматочками і разом з цибулею викладається в горщик. Зверху виливається вода з сіллю і спеціями.
- Додається добре промита перловка.
- Горщик покривається фольгою і забирається в духову шафу, розігрітий до 190 градусів.
Страва готується 110 – 120 хвилин.
Збірна солянка з перловкою
Інгредієнти: 4 ст. л. перловки, 330 г свинини і яловичини на кістці, курячих сердечок, курячого м’яса, 90 г корейки холодного копчення і копченої ковбаси, 3 помідора, по морквині і цибулині, солоний огірок, половинка лимона, сіль, спеції, 3 ст. л. пасти з помідорів.
- Перловка з вечора промивається і залишають набухати у воді. Вранці крупа вариться до готовності.
- Всі свіжі м’ясні продукти відварюють до готовності. А копчені нарізати соломкою. Свинина і яловичина варяться разом. Бульйон від них залишається.
- Для засмажки на розігрітій олії готуються подрібнену цибулю, моркву. Коли вони стануть рум’яними, додаються шматочки помідорів, тертий огірок і паста з томатів.
- У м’ясний бульйон закладаються всі нарізані підготовлені м’ясні продукти, перловка і овочева зажарка.
- Через 10 – 12 хвилин варіння суп солиться, приправляється спеціями. Залишилося готувати його ще 5 – 6 хвилин.
Подається суп з часточками свіжого лимона.
Класична армійська каша
Інгредієнти: 160 г крупи, 260 г свинини, зубок часнику, сіль, 1 ст. л. пасти з томатів.
- Промита і підсушена крупа обсмажується на сухій сковороді до появи горіхового аромату. Далі вона відправляється варитися в солоній воді.
- Для начинки шматочки свинини початку обсмажуються, потім солятся, змішуються з томатною пастою і подрібненим часником. Тушкують до готовності.
- Перлова каша перемішується з вмістом сковорідки.
Страва подається до обіду гарячим.
Салат з перловкою, куркою і кукурудзою
Інгредієнти: ½ склянки вареної перловки, маринований огірок, половинка червоної цибулі, варене куряче стегно, 5 ст. л. консервованої кукурудзи, варене яйце, сіль, майонез.
- М’ясо знімається з кістки і ріжеться кубиками. Також подрібнюється яйце, огірок, цибуля.
- Підготовлені продукти відправляються в салатник.
- Туди ж висипаються кукурудзяні зерна, варена перловка.
Закуска заправляється майонезним соусом.
Пісний суп з перловою крупою
Інгредієнти: 1 ст. перловки, 4 картоплини, 5 солоних огірків, по 1 шт. моркви і цибулі, 2 ст. л. пасти з помідорів, сіль, приправи.
- Крупа промивається і залишають на півгодини в холодній воді.
- Потім вона заливається свіжої рідиною і вариться близько півгодини до розм’якшення.
- Картопля ріжеться акуратними кубиками і перекладається до вже готової крупі.
- Овочі, що залишилися довільно мельчатся і обсмажуються до рум’яності. Потім до них додаються терті огірки, паста з помідорів.
- Обжарка переміщається в каструлю.
- Суп солиться, присмачується приправами і вариться ще 12 хвилин.
Готове блюдо подається з зеленню та/або сметаною.
Голубці з молодої капусти
Інгредієнти: 320 г яловичого фаршу, 80 г перловки, кілограм молодої капусти, 2 цибулини, стільки ж моркви, 1 ст. л. пасти з помідорів, 1 ч. л. цукру, сіль, щіпка хмелі-сунелі і меленого чорного перцю.
- Перловка відварюється до напівготовності (близько 15 хвилин), після чого перекладається до фаршу разом з сіллю і спеціями.
- У масу додається і одна подрібнена блендером морква і цибуля. Інші овочі ріжуться і обсмажують на розігрітому маслі.
- Качан капусти надрізається у кочережки по колу, після чого занурюється в окріп і варять до розм’якшення листя. З них відразу зрізається гострим ножем потовщені місця.
- Одержаний овочевий бульйон не виливається.
- В м’які листя загортається підготовлений фарш.
- Овочева піджарка перекладається в казан. До неї додається цукор, сіль, паста з помідорів.
- Маса розбавляється капустяної водою і проварюється пару хвилин.
- У готовому соусі близько півгодини під закритою кришкою тушкуються голубці.
Страва подається до столу з великою кількістю сметани.
Як приготувати кутю
Інгредієнти: 1 ст. перловки, половина склянки ядер волоських горіхів, 4 ст. л. маку, мед за смаком, 2 ст. звичайної води або журавлинного компоту.
- Промита крупа на годину залишається в холодній воді.
- Далі перловка вариться у воді або компоті на слабкому вогні 50 хвилин.
- Мак прокручується в блендері з волоськими горіхами.
- До перловке додається маково-горіхова маса і мед за смаком.
Відмінно поєднується з таким частуванням і розпарений ізюм темний.
Суп по-шотландськи
Інгредієнти: 230 г баранини, 160 мл соку із томатів, пучок зеленого цибулі, 90 г перловки, 2 морквини, 4 картоплини, сіль, суміш перців.
- М’ясо ріжеться на шматочки і прямо в казані обсмажується до рум’яної скоринки. Потім до нього висипається терта морква і зелений лук. Маса нудиться ще пару хвилин.
- Після додавання томатного соку, солі і суміші перців приготування триває 8 – 9 хвилин.
- Перловка вариться в окремій каструлі до готовності, після чого переводиться в суп разом з кубиками картоплі.
Блюдо нудиться під кришкою до розм’якшення шматочків картоплі.
Якщо правильно приготувати перловку, то вона порадує гурманів не тільки своїм приємним смаком, але ще і бюджетною ціною. Додавши таку крупу в свій раціон, можна значно заощадити. Крім того, перловка ще й дуже корисна як для дорослих, так і для дітей.