Про те, що каша є корисним і ситним блюдом, знають всі. Правда, перловку у своєму кулінарному арсеналі використовують далеко не всі господині. І абсолютно марно, адже з такої крупи можна приготувати апетитний і ароматний вечерю. А вже якщо додати до неї інші інгредієнти, вийде воістину королівське блюдо. Наприклад, перловка з грибами при правильній подачі прикрасить навіть святковий стіл.
Перловка з грибами в духовці
Недарма кажуть, що чим простіше блюдо, тим воно смачніше. Ось і перловка, – здавалося б, звичайна крупа, яку багато хто чомусь не шанують, – може стати хорошим вибором для приготування апетитного страви.
Інгредієнти:
- стакан перлової крупи;
- 160 г свіжих печериць;
- спеції, олія.
Спосіб приготування:
- Зерна ячменю промиваємо і запарюємо окропом.
- Печериці нарізаємо пластинами і обсмажуємо в маслі протягом семи хвилин. Для насиченого смаку можна додати подрібнену цибулю.
- З’єднуємо перловку з грибами, присмачую спеціями і викладаємо в горщик. Наливаємо дві склянки води, прикриваємо і ставимо страву нудитися в піч на одну годину (температура – 180 °С).
З додаванням цибулі і моркви
Багато гурмани не вважають перловку вишуканою крупою, тому страви з неї не знаходять місця в їх меню. Але важливо пам’ятати, що така каша дуже корисна, і якщо знати, як правильно її готувати, можна отримати дуже апетитне і ситна страва. Пропонуємо приготувати перловку з грибами, цибулею і морквою – чудова страва, яка стане відмінним гарніром до будь-якого м’яса, риби і навіть до субпродуктів.
Інгредієнти:
- два склянки ячменю;
- пара середніх цибулин і морквин;
- 230 г грибів;
- спеції, олія
Готувати будемо так:
- Зерна ячменю заливаємо водою і залишаємо на дві третини години. Потім у каструлю наливаємо чотири склянки води, і як тільки рідина закипить, засипаємо зерна і сіль. Вводимо ложку масла і через 20 хвилин крупа буде готова. Щоб трохи збагатити смак каші, кладемо в неї вершкове масло.
- Беремо сковороду, розігріваємо масло і починаємо обсмажувати овочі і гриби. Спочатку кладемо півкільця цибулі, потім додаємо натерту моркву і через п’ять хвилин всипаємо пластинки грибів. Солимо, перчимо і тушкуємо інгредієнти десять хвилин.
- Після, беремо великий глиняний горщик або кілька маленьких, кладемо в нього смажені овочі з грибами, засипаємо кашу. Накриваємо все кришкою і тушкуємо страву в духовці протягом 20 хвилин (температура – 180 °С).
З замороженими грибами
Перловку можна приготувати не тільки зі свіжими, але з замороженими грибами. Блюдо виходить таким же соковитим, ситним і ароматним.
Для рецепту не варто використовувати велику кількість приправ, які можуть перебити грибний смак, досить додати трохи солі і трохи чорного перцю.
Інгредієнти:
- стакан крупи;
- три жмені заморожених грибів;
- дві ложки топленого масла;
- цибулина;
- 110 мл білого вина;
- 35 г «Пармезану».
Спосіб приготування:
- Зерна ячменю замочуємо у воді на 40 хвилин. Щоб каша вийшла розсипчастою, перед тим, як відправити зерна у киплячу воду, їх потрібно підсмажити на сухій сковороді.
- В злегка підсоленій воді відварюємо заморожені гриби протягом 20 хвилин. Бульйон з них виливати не варто, його можна використовувати далі в рецепті замість води.
- До м’якості на топленому маслі пасеруємо кубики цибулі, потім засипаємо крупу і через п’ять хвилин вливаємо вино. Як тільки алкоголь випарується, вливаємо склянку грибного бульйону і чекаємо повного його випаровування.
- Після, закладаємо нарізані гриби, солимо і перчимо страву за смаком. Вливаємо бульйон або воду в співвідношенні 1:2. Тушкуємо продукти пару хвилин, потім знімаємо з вогню, перемішуємо з тертим «Пармезаном». Перекладаємо отриманий склад у форму або в горщик і відправляємо в духовку на 40 хвилин (температура – 180 °С).
При подачі блюдо можна ще раз присипати сиром.
Суп з сушених грибів з перловкою в мультиварці
Страви з додаванням сушених грибів виходять більш ароматним, тому настійно рекомендуємо зварити апетитний суп з сушеними грибами та перловою крупою. Щоб процес приготування не забирав багато сил, страва готуємо в мультиварці.
Інгредієнти:
- 160 г сушених грибів;
- три бульби картоплі;
- морква і цибулина;
- три ложки зерен ячменю;
- олія, спеції.
Спосіб приготування:
- Перш ніж варити суп із сушених грибів, їх потрібно попередньо замочити у воді мінімум на годину. А потім просто дрібно нарізати. Воду, в якій замочували гриби, краще процідити, але не виливати – вона нам ще знадобиться.
- Включаємо прилад, вибираємо режим «Смаження», в чашу ллємо олію, прогріваємо і пасеруємо кубики цибулі, натерту моркву і подрібнені гриби.
- Як тільки овочі стануть м’якими, кидаємо кубики картоплі і засипаємо крупу. Вливаємо воду з-під грибів і близько двох літрів окропу, солимо, перчимо.
- Варити суп можна в однойменному режимі, на приготування піде годину. Але краще вибрати режим «Гасіння», тоді страва буде готуватися на годину довше, але результат того вартий. Так інгредієнти будуть нудитися, і готова страва вийде немов з російської печі.
Готуємо з куркою
Гриби і крупа – це, звичайно, смачно, але багато гурмани жити не можуть без м’яса. Спеціально для них пропонуємо наступний рецепт приготування перловки з куркою.
Інгредієнти:
- 320 г перловки;
- 280 г філе птиці;
- 245 г грибів;
- цибуля і морква;
- два часникового зубчики.
Спосіб приготування:
- У звичайну воду засипаємо зерна ячменю і наполягаємо 40 хвилин.
- Прилад включаємо режим «Смаження», вливаємо олію. Поки воно прогрівається, філе птиці нарізаємо брусочками, а потім обсмажуємо до рум’яного кольору.
- Після кладемо до м’яса подрібнену цибулю, часник і моркву, тушкуємо продукти разом до готовності овочів.
- Засипаємо крупу, вливаємо воду у співвідношенні 1:2, переходимо на режим «Гасіння» і готуємо страву протягом години.
Рецепт з м’ясом
Для тих, хто не дуже любить дієтичне м’ясо, пропонуємо рецепт з яловичиною. Готувати страву будемо також в мультиварці.
Інгредієнти:
- 280 г зерен ячменю;
- 380 г яловичини;
- 180 г печериць;
- велика цибулина і морквина;
- 110 г зеленого горошку.
Спосіб приготування:
- У режимі «Смаження» в розігрітому маслі обсмажуємо шматочки яловичини до рум’яного кольору. Потім м’ясо солимо, перчимо, заливаємо водою і в режимі «Гасіння» тушкуємо близько 40 хвилин.
- Печериці ріжемо на чотири частини, моркву ріжемо соломкою, а цибулю – кубиками.
- Як тільки м’ясо протушкується, кладемо до нього гриби і через десять хвилин додаємо овочі.
- Якщо вони стали м’якими, засипаємо горошок, а через дві хвилини викладаємо замочену на ніч перловку. Перемішуємо і продовжуємо готувати в тому ж режимі протягом години.
Котлети з перловки з грибами
Перловку можна не тільки варити, але і готувати з неї котлети. Такі вироби називають вегетаріанським бургером.
Інгредієнти:
- стакан звареним перловки;
- 265 г грибів;
- одна морква і цибуля;
- селера (корінь і стебла);
- спеції, олія, кукурудзяна мука.
Спосіб приготування:
- У чашу блендера засипаємо вже зварену крупу разом з грибами і овочами. Подрібнюємо до консистенції фаршу.
- Додаємо спеції. Тут можна використовувати не тільки сіль, але і паприку, а також спеції масала (індійські).
- Перемішуємо, формуємо котлети. Якщо вироби розпадаються, то додаємо у фарш трохи пшеничного борошна.
- Паніруємо заготовки в кукурудзяній муці і обсмажуємо до рум’яності, потім перекладаємо в форму і доводимо страву до готовності в духовці (температура – 180 °С).
Тепер ви знаєте, що з непримітних і звичайних інгредієнтів можна готувати різноманітні, смачні та корисні страви. Спробуйте і переконайтеся самі!