Перловка з м’ясом може значно урізноманітнити раціон, якщо навчитися правильно її готувати. Ситна страва, корисне, але разом з тим дієтичне: адже тільки ця крупа має здатність виводити шкідливий холестерин з організму. А ще перловка – дивно вдячний інгредієнт, який чудово поєднується з м’ясом, овочами та багатьма іншими компонентами. Головне, навчитися доводити її до досконалості.
Класична перлова каша з м’ясом
Уявіть, що ви прийшли в ресторан, а вам пропонують скуштувати «перлової каші з яловичиною сувид». Погодьтеся, звучить апетитно. Але, коли страва піднесуть, здивуванню не буде меж: вам подадуть звичайну перловку з тушкованим м’ясом особливим способом. Так! Перловка повертається на високу кухню, а значить, скоро ви зможете дивувати сім’ю і гостей стравами «від кутюр» з нашої традиційно російської, недорогий «перлової» крупи. Як правильно готувати класичну перловку з м’ясом?
Для приготування нам знадобиться:
- перлова крупа – 1 склянка;
- 500 г будь-якого м’яса (але краще взяти яловичину);
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт. (велика);
- лавровий лист (за бажанням);
- сіль, спеції, перець за смаком.
Перловку краще заздалегідь промити холодною водою і залишити замачиваться на всю ніч – так ми її готуємо, і вона звариться значно швидше. За ніч вона набубнявіє, залишиться лише злити воду і поставити варити. Крупу заливаємо водою з розрахунку 1:3, підсолюємо, даємо воді закипіти, а потім перемикаємо на слабкий вогонь, щоб вона протомилась. Готовність визначається досить просто: кожна крупинка м’яка, але разом з тим злегка «пружна» всередині. Звичайно, час приготування перловки становить 50-60 хвилин.
Можна в рази прискорити процес варіння крупи, якщо після першого закипання злити воду, залити знову, дати закипіти і зменшити вогонь.
Поки крупа вариться, готуємо м’ясо і овочі. Для цього яловичину наріжемо кубиками, цибулю – півкільцями, моркву натремо на крупній тертці. Розігріваємо товстий сотейник, додаємо туди рослинне масло і шматочок вершкового масла, обсмажуємо м’ясо з овочами на сильному вогні. Солимо, перчимо, додаємо приправи. Тушкуємо м’ясо з овочами до м’якості 60-90 хвилин. Якщо ви побачили, що м’ясо майже готове, стало м’яким, ніжним – настав час з’єднати його з вареної крупою.
На останньому етапі змішуємо овочеву суміш, м’ясо, крупу і трохи тушкуємо на слабкому вогні – 10-15 хвилин. В останній момент додайте лавровий лист і вимикайте плиту: наша страва має пройнятися ароматом лаврушки, яка ідеально поєднується з перловою крупою. Але перед подачею лист завжди видаляється: інакше каша починає гірчити.
Варіюйте кількість каші, м’яса та овочів так, щоб на виході вийшло соковите блюдо: якщо переборщити з перловкою, блюдо вийде сухим; хоча виправити ситуацію просто, додавши трохи бульйону.
Перловка з м’ясом ідеально поєднується з кропом, яким можна прикрасити страву. Її можна подавати з зеленою редькою, салатом зі свіжої моркви, огірочками, грибами. Прикрасьте стіл в російському стилі, покличте гостей і відкрийте для себе новий смак старої доброї перловки.