Перловка з м’ясом може значно урізноманітнити раціон, якщо навчитися правильно її готувати. Ситна страва, корисне, але разом з тим дієтичне: адже тільки ця крупа має здатність виводити шкідливий холестерин з організму. А ще перловка – дивно вдячний інгредієнт, який чудово поєднується з м’ясом, овочами та багатьма іншими компонентами. Головне, навчитися доводити її до досконалості.
Класична перлова каша з м’ясом
Уявіть, що ви прийшли в ресторан, а вам пропонують скуштувати «перлової каші з яловичиною сувид». Погодьтеся, звучить апетитно. Але, коли страва піднесуть, здивуванню не буде меж: вам подадуть звичайну перловку з тушкованим м’ясом особливим способом. Так! Перловка повертається на високу кухню, а значить, скоро ви зможете дивувати сім’ю і гостей стравами «від кутюр» з нашої традиційно російської, недорогий «перлової» крупи. Як правильно готувати класичну перловку з м’ясом?
Для приготування нам знадобиться:
- перлова крупа – 1 склянка;
- 500 г будь-якого м’яса (але краще взяти яловичину);
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт. (велика);
- лавровий лист (за бажанням);
- сіль, спеції, перець за смаком.
Перловку краще заздалегідь промити холодною водою і залишити замачиваться на всю ніч – так ми її готуємо, і вона звариться значно швидше. За ніч вона набубнявіє, залишиться лише злити воду і поставити варити. Крупу заливаємо водою з розрахунку 1:3, підсолюємо, даємо воді закипіти, а потім перемикаємо на слабкий вогонь, щоб вона протомилась. Готовність визначається досить просто: кожна крупинка м’яка, але разом з тим злегка «пружна» всередині. Звичайно, час приготування перловки становить 50-60 хвилин.
Можна в рази прискорити процес варіння крупи, якщо після першого закипання злити воду, залити знову, дати закипіти і зменшити вогонь.
Поки крупа вариться, готуємо м’ясо і овочі. Для цього яловичину наріжемо кубиками, цибулю – півкільцями, моркву натремо на крупній тертці. Розігріваємо товстий сотейник, додаємо туди рослинне масло і шматочок вершкового масла, обсмажуємо м’ясо з овочами на сильному вогні. Солимо, перчимо, додаємо приправи. Тушкуємо м’ясо з овочами до м’якості 60-90 хвилин. Якщо ви побачили, що м’ясо майже готове, стало м’яким, ніжним – настав час з’єднати його з вареної крупою.
На останньому етапі змішуємо овочеву суміш, м’ясо, крупу і трохи тушкуємо на слабкому вогні – 10-15 хвилин. В останній момент додайте лавровий лист і вимикайте плиту: наша страва має пройнятися ароматом лаврушки, яка ідеально поєднується з перловою крупою. Але перед подачею лист завжди видаляється: інакше каша починає гірчити.
Варіюйте кількість каші, м’яса та овочів так, щоб на виході вийшло соковите блюдо: якщо переборщити з перловкою, блюдо вийде сухим; хоча виправити ситуацію просто, додавши трохи бульйону.
Перловка з м’ясом ідеально поєднується з кропом, яким можна прикрасити страву. Її можна подавати з зеленою редькою, салатом зі свіжої моркви, огірочками, грибами. Прикрасьте стіл в російському стилі, покличте гостей і відкрийте для себе новий смак старої доброї перловки.
Рецепт приготування в горщиках в духовці
Горщики самі по собі прикрасу столу. І господині добре знають, якими смачними, томлеными, ніжними виходять в них будь-які каші. Перловка, мабуть, найкраща крупа для горщиків – там вона розкривається і швидше набуває саму потрібну ступінь готовності. А м’ясо з горщиків настільки смачне, що буквально «стрибає» з вилки в рот.
Приготувати блюдо дуже просто:
- Злегка відварюємо крупу, замочену напередодні у великій кількості води.
- На дно горщика закладаємо шматочки м’яса, обсмажені цибулю, моркву і інші овочі за смаком.
- Засипаємо крупою так, щоб від шийки горщика залишалося 2-3 сантиметри.
- Підсолюємо, додаємо спеції.
- Заливаємо водою або бульйоном практично до самого верху (переливати не варто – інакше страва почне «тікати»).
- Закриваємо кришками.
- Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку.
- Печемо 60 хвилин.
У кожен горщик перед подачею на стіл кладемо кубик вершкового масла. Він додасть каші ту саму вершковість, завдяки якій вона заграє, стане ще смачніше. Можна посипати її свіжим кропом або прикрасити гілочками петрушки.
Найкраще м’ясо для запікання в горщиках – свиняча шийка; вона виходить дуже соковитою.
Каша в горщиках подається з салатом зі свіжої редьки, огірків, квашеної капусти, заправленої запашною олією.
Перловка з м’ясом в мультиварці
Мультиварка – той самий прилад, який славиться саме через свою здатність прекрасно но розварювати крупи. Багато прирівнюють смак до російської печі: настільки в «мультики» вдалими виходять каші. Є і ще один великий плюс – для мультиварки не треба заздалегідь варити перловку. Достатньо промити крупу, і залишити у воді, поки ви ріжете овочі і м’ясо. Пропорції беріть такі ж, як у базовому рецепті.
Для приготування в мультиварці дотримуйтесь таких рекомендацій:
- Перловку промити водою
- М’ясо наріжте шматочками.
- Овочі (моркву, цибулю) – поріжте дрібною соломкою.
- Обсмажте м’ясо і овочі на режимі «Смаження» до золотистої скоринки.
- Додайте крупу.
- Залийте водою так, щоб вона була на 2 пальця вище заготовки.
- Закрийте кришку і томіть на режимі «Каша»
Час приготування, назва режиму залежить від технічних можливостей мультиварки.
Величезна перевага приготування в мультиварці – можливість, поки каша гаситься з м’ясом, піти погуляти, зайнятися домашніми справами, присвятити час для хобі. Кашу переварити вкрай складно, тим більше що піч автоматично переводить страви на режим «Підігрів». І, звичайно, тут як не можна доречний режим «Відкладений старт»: кашу легко поставити на ніч, а вже вранці порадувати себе ситним, свіжим ароматним сніданком.
З курячим філе і овочами
Перловка виводить з організму холестерин і містить мало калорій (в 100 г вареного на воді каші міститься всього 109 ккал). З курячим філе, сезонними овочами каша легко підходить для людей, які прагнуть привести себе в форму. Зробити кашу смачно, але при цьому дієтичної, допоможуть декілька порад. Як правильно варити низькокалорійний варіант?
Слідуємо інструкції і готуємо:
- У каструлі перлову кашу варимо до напівготовності.
- На окремій сковорідці підсмажуємо овочі і м’ясо в невеликій кількості води, змішаним з 1 ст. л. рослинного масла.
- Змішуємо крупу, овочі, м’ясо.
- Додаємо стакан овочевого бульйону або води.
- Тушкуємо, поки крупа не стане ніжною.
Для страви можна використовувати баклажани, кабачки, гарбуз будь-які види капусти, моркву, зелений горошок – чим більше овочів ви додасте, тим цікавіше буде смак. Приправити все можна чабером – він дуже смачний саме з перловкою. Таку кашу можна подавати з соусом на основі м’яти і натурального йогурту, а є з шматочком бездріжджового хліба (або цільнозерновими хлібцями).
Рецепт приготування по-царськи
Перловку в нашій країні відкрили з легкої руки Петра Першого: цар дуже поважав цю кашу, їв її на молоці і дуже любив з грибами та м’ясом. Перловка по-царськи з м’ясом може стати і вашим фірмовим блюдом: у ньому вдало поєднується вершковість і пікантність, ситність, але одночасно легкість.
Для приготування нам буде потрібно не тільки крупа, овочі, м’ясо, але і мариновані маслюки. Можна взяти печериці, замінити опеньками, але краще все-таки використовувати маслюки: і чим дрібніше вони будуть, тим вишуканіше вийде царська каша.
Готуємо покроково:
- Заливаємо крупу водою і даємо розбухнути 2-3 години.
- Ще раз промиваємо її холодною водою.
- В мультиварці включаємо режим «Випічка» і на ньому розтоплюємо вершкове масло (шматочок вагою 50-60 г).
- Додаємо цибулю, моркву, терту на дрібній тертці.
- Обсмажуємо овочі 5 хвилин, не більше.
- Додаємо куряче м’ясо, зрізане з стегон або окостів.
- Перемішуємо і ще трохи обсмажуємо до золотавої скоринки.
- Додаємо мариновані маслюки і злегка обсмажуємо все разом ще раз.
- Засипаємо крупою (вона повинна збільшитися в обсязі приблизно в 2 рази).
- Закриваємо кришкою.
- Тушкуємо на режимі «Каша» (або «Гречка», у кого як).
- Подаємо зі свіжою зеленню.
У кашу доречно додавати кубик грибного бульйону: так смак грибів буде виражений ще яскравіше.
Зазначеної кількості вистачить на 6 великих порцій, тобто на царську кашу легко запросити компанію голодних дорослих людей, і вони підуть ситими. Запивати кашу можна прохолодним квасом, або будь-яким кисломолочним продуктом.
З яловичиною та квасолею по-закарпатськи
У Закарпатті є національне блюдо з перловки і копченостей, яке називається човлент. Воно обов’язково готується в горщиках, а в якості інгредієнтів виступають не тільки перловка і м’ясо, але і квасоля і копченості. У доповненні до яловичині можна використовувати шматочки копченої курки, свинячі реберця, навіть курячі шийки – чим більше сортів буде використано, тим смачніше вийде блюдо.
Готувати його дуже просто, якщо взяти за основу рецепт м’яса з перловкою в горщиках. Точно також обсмажуємо м’ясо з овочами, закладаємо в горщики, засипаємо основу перловкою. Хоча є важливий нюанс: в оригінальному рецепті квасоля відварюється до готовності, а потім кладеться в горщики. Але легко спростити процес, якщо придбати баночку будь квасолі: білої, червоної, у власному соку або томатному. При цьому рідина можна не виливати, а також додати в блюдо.
Страва подається зі сметаною, великою кількістю зелені, свіжими коржами, а запивається кисломолочними продуктами.
Суп з перловки з м’ясом
При згадці про «перлової» крупі не можна обійти стороною суп з цією крупою – гарячі перші страви з перловкою виходять наваристими, поживними, і так доречними в зимовий час року. Традиційний розсольник, зрозуміло, вміють готувати всі, але мало хто знає, що навіть простий м’ясної супчик з перловки виходить дуже смачним, і зовсім неутомливим в приготуванні.
Варити «перлинний» супчик дуже просто:
- Відваримо м’ясний бульйон з яловичої грудинки (від 60 до 90 хвилин).
- Поки основа для супу вариться, замочимо перловку, щоб вона набухла.
- Пасеруємо моркву і цибулю на вершковому маслі.
- Як тільки м’ясо стало м’яким, виймаємо його з каструлі.
- Закладаємо крупу і овочі.
- Варимо всі 60 хвилин до готовності крупи на слабкому вогні.
- Додаємо м’ясо, нарізане на шматочки.
- Кладемо лавровий лист.
Для супу на каструлю 3 л достатньо 100 г крупи – інакше суп вийде занадто густим.
Перед подачею посипаємо кожну тарілку зеленню, можна приправити чайною ложкою сметани. Якщо ви звернули увагу – в супі немає картоплі. Але, за бажанням, можна додати туди кілька бульб цілком: він розвариться, надавши супу особливої густоти і наваристості.
Перловка – прекрасна крупа. Вона відмінно насичує, не додаючи зайвих калорій. Враховуючи її «копійчану» вартість, можна готувати її як мінімум раз в тиждень, щоразу відкриваючи нові варіанти. Але стежте, щоб крупа була чистою, не містила багато сміття, який досить важко вичищати. Будьте ситі і щасливі!