Пхали по-грузинськи – це ціле зібрання традиційних страв, які відрізняються між собою різноманітними варіантами виконання.
Блюдо просте, але воно вносить в раціон безліч корисних інгредієнтів:
- бурякові листя;
- свіжий шпинат;
- молоді пагони кропиви;
- стручки квасолі;
- листя капусти.
З урахуванням того, що продукти піддаються мінімального термічного впливу, то вони після приготування зберігають свої корисні властивості,
Пхали з буряка по-грузинськи
Для приготування вам знадобиться:
- пара часникових зубчиків;
- 150 г ядерець горіха волоського
- 20 мл винного оцту, 6%
- одна середня буряк столового сорту
- 50 г зеленої суміші (петрушки, зеленої цибулі, кропу і кінзи)
- сіль;
- прянощі за вибором
Покрокова інструкція:
- Зваріть буряк.
- Приготуйте ядра волоського горіха. Переберіть. Вони повинні бути ретельно почищені, щоб туди не затесалося нічого
стороннього. - Відібрані горіхи помістіть в чашу блендера і додайте до них зелень з часником. Перемолотите на високій швидкості.
Повинна вийти кашоподібна суміш. - Буряк порізати і завантажте в чашу блендера до орєхово-зеленої суміші. Перемолотите ще раз і викладіть в миску з
глибокими краями. - Додайте туди оцет, приправити меленим перцем. Сіль покладіть по смаку. Перемішайте.
- Тепер можна сформувати кульки середнього розміру або надати страві овальну форму. Тарілку для подачі можна прикрасити салатними листям і викласти ваше творіння на них.
Приємного апетиту!
З свіжого або замороженого шпинату
Щоб приготувати пхали по-грузинськи з шпинату потрібно взяти:
- 0,4 кг шпинату (свіжого або мороженого);
- 60 г горішків, волоських;
- гранатові зернята;
- 40 г зеленої аджики;
Для зеленої аджики потрібно:
- 10 г кінзи;
- 10 г часнику;
- 4 г гострого чилі;
- 10 г петрушки;
- 5 г готової хмелі-сунелі.
Покрокова інструкція:
- Дістаньте шпинат з морозилки, він повинен повністю відтанути.
- Ретельно переберіть горіхи. Покладіть їх в блендер і перемолотите.
- Тепер необхідно приготувати зелену аджику. Перекладіть мелені горіхи в інший посуд, а в блендер укладіть всі необхідні інгредієнти і доведіть до однорідності. Аджика готова.
- Для того щоб приступити до основної частини приготування пхали з шпинату – шпинат необхідно розморозити, віджати зайву вологу і порізати. Якщо для готування ви вирішили взяти не заморожений продукт, то його необхідно припустити.
- Прокрутіть все через м’ясорубку або перебити в блендері.
- Додайте до шпинату, приготовлену раніше, зелену аджику, подрібнені горішки.
- Добре перемішайте.
- Залишилося тільки сформувати кульки не дуже великого розміру та їх прикрасити гранатовими ядрами. Розмістити отримані кульки на блюді.
- Страву подають на стіл, додавши до нього нарізану цибулю і петрушку.
Приємного апетиту!
Готуємо із стручкової квасолі
Для страви вам знадобиться:
- 60 г молодих стручків;
- часниковий зубок;
- сіль;
- 60 г горішків, волоських;
- гранатові зернята;
- перець.
Покрокова інструкція:
- Стручки перебрати, зрізати кінчики, прибрати, якщо вона є, центральну жилку.
- Воду посалить. Зварити в ній стручки. Зробити це потрібно до м’якості.
- Злити рідину з допомогою друшляка. Почекати поки вся вода стече.
- Стручки помістити в посуд з глибокими краями.
- Всипати в стручки нарізану кінзу, використовуючи прес, продавити в них часник, додати попередньо подрібнені горіхи.
- Додати в пхали сіль і перець. Зробити це за смаком.
- Все гарненько перемішати.
- Руками зліпити кульки. Розмістити їх на плоскій тарілці для подачі гостям. На кожну кульку зверху додати гранатові зернята.
Страва з баклажанів
Для приготування вам знадобиться:
- 500 г баклажан;
- 80 мл олії, пісного;
- велика цибулина;
- пара часникових зубчиків;
- 120 г ядер горіхів, волоських;
- пучок кінзи;
- 3 г цілих зерен коріандру;
- уцхо-сунелі
- 3 р імеретинського шафрану
- 15 мл червоного, 6%, винного оцту
- стакан води, 200 мл;
- сіль;
- гранатові зерна;
- стручок чилі
Порядок приготування:
- Очистити шкірку з баклажанів, нарізати кружечками.
- Цибулю нашаткувати кубиками.
- Обсмажити на сковороді з маслом цибулю разом з баклажанами до м’якості.
- Подрібнити горіхи, кінзу і часник, їх прокрути на м’ясорубці.
- Змішати прянощі і столову ложку винного оцту.
- Порціями підливати воду, все добре перемішати.
- Додати суміш до баклажанів.
- Приправити коріандром, додати подрібнений чилі за смаком.
- Зліпити з суміші кульки акуратної форми. Покласти в плоску салатницю. Прикрасити пхали листям кінзи і посипати гранатовими зернами.
Приємного апетиту!
З білокачанної капусти
Для приготування потрібно:
- качан капусти;
- 30 г кінзи;
- 3-5 часникових зубки;
- 300 г горіхів волоських;
- 90 г ріпчастої цибулі;
- 5-6 г коріандру;
- 5-6 г хмелі-сунелі;
- сіль;
- 20 мл 6% оцту, винного;
- перцю, меленого;
- гранатові зернята.
Покрокова інструкція:
- Капусту гострим ножем нарізати на шматки середнього розміру, відварити протягом 5 хвилин. Капустяне листя повинні зберегти хрусткую текстуру.
- Злити через друшляк повністю всю воду і дати капусті охолонути.
- Провернути горіхи, кінзу, часник і цибулю. Це можна зробити за допомогою м’ясорубки або блендера.
- Додати прянощі, оцет і сіль. Зробити це за смаком і у відповідності з індивідуальними вподобаннями.
- Взяти м’ясорубку будь-якої конструкції. Через неї пропустити остигнула капусту. Простежити, щоб вся зайва вода з неї скла, інакше готову страву може вийти водянистим.
- Все з’єднати і перемішати.
- Відправити суміш для пхали на дві години на холод, попередньо додавши гранатові зерна.
- Вживати можна намазуючи на хліб (лаваш)або як самостійне блюдо.
- Якщо ви вирішили оформити окремим блюдом, то перед подачею, з остиглої суміші формуються акуратні биточки, а вже потім прикрашаються гранатом.
Приємного апетиту!
Незвичайний рецепт з кропиви з імбиром
Для приготування вам знадобиться:
- 100 г молодих пагонів кропиви;
- 100 г очищених ядер горіха волоського;
- 15 г кореня імбиру;
- 2 зубчики часнику;
- головка ріпчастої цибулі;
- невеликий пучок кінзи;
- прянощі за смаком (перець чилі, паприка, коріандр);
- кунжут;
- 20 мл свіжого соку з лимона.
Процес приготування:
- Відокремити листочки кропиви від пагонів і помити їх під краном.
- Набрати воду в каструлю, нагріти до кипіння.
- На 5 хвилин покласти кропиву в окріп.
- Відкинути листочки в друшляк і почекати коли стече вся рідина.
- Міксером або блендером перебити кропиву в пюре.
- Додати в нього тертий корінь імбиру, подрібнену кінзу, цибулю і горіхи, пропущений через прес часник.
- Приправити соком лимона і прянощами.
- Ретельно перемішати.
- З отриманої субстанції зліпити кульки і посипати зернами білого або чорного кунжуту.
Страва готова!
Пхали з червоною квасолею
Для приготування вам знадобиться:
- 500 г червоної квасолі;
- 100 г горіхів, очищених, волоських;
- 30 г кінзи;
- сіль;
- 1 ч. л. сухої суміші хмелі-сунелі;
- 3 зубчики часнику;
- 1/2 ч. л. паприки;
- 40 мл лимонного соку;
- перець, мелений чорний виходячи з ваших смакових уподобань;
- зерна граната.
Процес приготування:
- Квасоля замочіть на ніч у воді. Вранці цю воду злийте і, наливши нової, підсолити і відваріть квасолю до готовності.
- Квасоля потолките в пюре. Щоб було легше, при зливі води можна трохи залишити рідини в каструлі.
- Додайте перець і готову суміш хмелі-сунелі, паприку, пропущений через прес часник. Посолити за смаком. Все ретельно перемішати.
- Заправте пхали лимонним соком.
- В отриману суміш всипте перемелені волоські горіхи і дрібно порізану кінзу. Знову перемішайте.
- Вологими руками сформуйте гнізда в середину яких укладіть зерна граната.
Пхали з квасолі можна подавати!
З бурякової гички і зелені
Для приготування вам знадобиться:
- 300 г молодої гички;
- 300 г молодої капусти;
- 300 г шпинату;
- великий пучок кінзи;
- 100 горіха волоського;
- 2 столових цибулини;
- 15 г часнику;
- 20 мл оцту,6%, білого, винного;
- ½ Ч. л. коріандру
- ½ Ч. л. готової суміші уцхо-сунелі
- сіль;
- перець мелений чорний;
- гранатові ядра
Процес приготування:
- Налити в підходящу каструлю холодної води і довести її до кипіння. Зменшити вогонь і протягом приблизно п’яти хвилин відварювати заздалегідь вимиті бадилля, капусту і шпинат.
- Взяти друшляк. З його допомогою злити рідину. Дати їй повністю стекти.
- Коли вміст охолоне, руками віджати воду, що залишилася.
- Вибрати відповідну глибоку миску. Використовуючи м’ясорубку будь-якої конструкції пропустити через неї в миску горіхи, кінзу, зубчики часнику і цибулі.
- У цю ж миску добити всі спеції, сіль і перець.
- Ретельно перемішати отриману горіхову суміш до однорідної маси.
- Також подрібнити за допомогою м’ясорубки віджату зелень і змішати її з горіховою сумішшю. Додати кілька крапель винного оцту.
- Зліпити однакові биточки і посипати ядрами граната.