Пхали по-грузинськи — 8 рецептів

Пхали по-грузинськи – це ціле зібрання традиційних страв, які відрізняються між собою різноманітними варіантами виконання.

Блюдо просте, але воно вносить в раціон безліч корисних інгредієнтів:

  • бурякові листя;
  • свіжий шпинат;
  • молоді пагони кропиви;
  • стручки квасолі;
  • листя капусти.

З урахуванням того, що продукти піддаються мінімального термічного впливу, то вони після приготування зберігають свої корисні властивості,

Пхали з буряка по-грузинськи

Для приготування вам знадобиться:

  • пара часникових зубчиків;
  • 150 г ядерець горіха волоського
  • 20 мл винного оцту, 6%
  • одна середня буряк столового сорту
  • 50 г зеленої суміші (петрушки, зеленої цибулі, кропу і кінзи)
  • сіль;
  • прянощі за вибором

Покрокова інструкція:

  • Зваріть буряк.
  • Приготуйте ядра волоського горіха. Переберіть. Вони повинні бути ретельно почищені, щоб туди не затесалося нічого
    стороннього.
  • Відібрані горіхи помістіть в чашу блендера і додайте до них зелень з часником. Перемолотите на високій швидкості.
    Повинна вийти кашоподібна суміш.
  • Буряк порізати і завантажте в чашу блендера до орєхово-зеленої суміші. Перемолотите ще раз і викладіть в миску з
    глибокими краями.
  • Додайте туди оцет, приправити меленим перцем. Сіль покладіть по смаку. Перемішайте.
  • Тепер можна сформувати кульки середнього розміру або надати страві овальну форму. Тарілку для подачі можна прикрасити салатними листям і викласти ваше творіння на них.

Приємного апетиту!

З свіжого або замороженого шпинату

Щоб приготувати пхали по-грузинськи з шпинату потрібно взяти:

  • 0,4 кг шпинату (свіжого або мороженого);
  • 60 г горішків, волоських;
  • гранатові зернята;
  • 40 г зеленої аджики;

Для зеленої аджики потрібно:

  • 10 г кінзи;
  • 10 г часнику;
  • 4 г гострого чилі;
  • 10 г петрушки;
  • 5 г готової хмелі-сунелі.

Покрокова інструкція:

  • Дістаньте шпинат з морозилки, він повинен повністю відтанути.
  • Ретельно переберіть горіхи. Покладіть їх в блендер і перемолотите.
  • Тепер необхідно приготувати зелену аджику. Перекладіть мелені горіхи в інший посуд, а в блендер укладіть всі необхідні інгредієнти і доведіть до однорідності. Аджика готова.
  • Для того щоб приступити до основної частини приготування пхали з шпинату – шпинат необхідно розморозити, віджати зайву вологу і порізати. Якщо для готування ви вирішили взяти не заморожений продукт, то його необхідно припустити.
  • Прокрутіть все через м’ясорубку або перебити в блендері.
  • Додайте до шпинату, приготовлену раніше, зелену аджику, подрібнені горішки.
  • Добре перемішайте.
  • Залишилося тільки сформувати кульки не дуже великого розміру та їх прикрасити гранатовими ядрами. Розмістити отримані кульки на блюді.
  • Страву подають на стіл, додавши до нього нарізану цибулю і петрушку.
Дивіться також:  Печінка свиняча – 6 рецептів на сковороді і в мультиварці, секрети приготування м’якої і смачної свинячої печінки

Приємного апетиту!

Готуємо із стручкової квасолі

Для страви вам знадобиться:

  • 60 г молодих стручків;
  • часниковий зубок;
  • сіль;
  • 60 г горішків, волоських;
  • гранатові зернята;
  • перець.

Покрокова інструкція:

  • Стручки перебрати, зрізати кінчики, прибрати, якщо вона є, центральну жилку.
  • Воду посалить. Зварити в ній стручки. Зробити це потрібно до м’якості.
  • Злити рідину з допомогою друшляка. Почекати поки вся вода стече.
  • Стручки помістити в посуд з глибокими краями.
  • Всипати в стручки нарізану кінзу, використовуючи прес, продавити в них часник, додати попередньо подрібнені горіхи.
  • Додати в пхали сіль і перець. Зробити це за смаком.
  • Все гарненько перемішати.
  • Руками зліпити кульки. Розмістити їх на плоскій тарілці для подачі гостям. На кожну кульку зверху додати гранатові зернята.

Страва з баклажанів

Для приготування вам знадобиться:

  • 500 г баклажан;
  • 80 мл олії, пісного;
  • велика цибулина;
  • пара часникових зубчиків;
  • 120 г ядер горіхів, волоських;
  • пучок кінзи;
  • 3 г цілих зерен коріандру;
  • уцхо-сунелі
  • 3 р імеретинського шафрану
  • 15 мл червоного, 6%, винного оцту
  • стакан води, 200 мл;
  • сіль;
  • гранатові зерна;
  • стручок чилі

Порядок приготування:

  • Очистити шкірку з баклажанів, нарізати кружечками.
  • Цибулю нашаткувати кубиками.
  • Обсмажити на сковороді з маслом цибулю разом з баклажанами до м’якості.
  • Подрібнити горіхи, кінзу і часник, їх прокрути на м’ясорубці.
  • Змішати прянощі і столову ложку винного оцту.
  • Порціями підливати воду, все добре перемішати.
  • Додати суміш до баклажанів.
  • Приправити коріандром, додати подрібнений чилі за смаком.
  • Зліпити з суміші кульки акуратної форми. Покласти в плоску салатницю. Прикрасити пхали листям кінзи і посипати гранатовими зернами.

Приємного апетиту!

З білокачанної капусти

Для приготування потрібно:

  • качан капусти;
  • 30 г кінзи;
  • 3-5 часникових зубки;
  • 300 г горіхів волоських;
  • 90 г ріпчастої цибулі;
  • 5-6 г коріандру;
  • 5-6 г хмелі-сунелі;
  • сіль;
  • 20 мл 6% оцту, винного;
  • перцю, меленого;
  • гранатові зернята.
Дивіться також:  Котлети з курячого філе – 9 рецептів приготування

Покрокова інструкція:

  • Капусту гострим ножем нарізати на шматки середнього розміру, відварити протягом 5 хвилин. Капустяне листя повинні зберегти хрусткую текстуру.
  • Злити через друшляк повністю всю воду і дати капусті охолонути.
  • Провернути горіхи, кінзу, часник і цибулю. Це можна зробити за допомогою м’ясорубки або блендера.
  • Додати прянощі, оцет і сіль. Зробити це за смаком і у відповідності з індивідуальними вподобаннями.
  • Взяти м’ясорубку будь-якої конструкції. Через неї пропустити остигнула капусту. Простежити, щоб вся зайва вода з неї скла, інакше готову страву може вийти водянистим.
  • Все з’єднати і перемішати.
  • Відправити суміш для пхали на дві години на холод, попередньо додавши гранатові зерна.
  • Вживати можна намазуючи на хліб (лаваш)або як самостійне блюдо.
  • Якщо ви вирішили оформити окремим блюдом, то перед подачею, з остиглої суміші формуються акуратні биточки, а вже потім прикрашаються гранатом.

Приємного апетиту!

Незвичайний рецепт з кропиви з імбиром

Для приготування вам знадобиться:

  • 100 г молодих пагонів кропиви;
  • 100 г очищених ядер горіха волоського;
  • 15 г кореня імбиру;
  • 2 зубчики часнику;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • невеликий пучок кінзи;
  • прянощі за смаком (перець чилі, паприка, коріандр);
  • кунжут;
  • 20 мл свіжого соку з лимона.

Процес приготування:

  • Відокремити листочки кропиви від пагонів і помити їх під краном.
  • Набрати воду в каструлю, нагріти до кипіння.
  • На 5 хвилин покласти кропиву в окріп.
  • Відкинути листочки в друшляк і почекати коли стече вся рідина.
  • Міксером або блендером перебити кропиву в пюре.
  • Додати в нього тертий корінь імбиру, подрібнену кінзу, цибулю і горіхи, пропущений через прес часник.
  • Приправити соком лимона і прянощами.
  • Ретельно перемішати.
  • З отриманої субстанції зліпити кульки і посипати зернами білого або чорного кунжуту.
Дивіться також:  Рис жасмин – що це таке? 6 рецептів приготування

Страва готова!

Пхали з червоною квасолею

Для приготування вам знадобиться:

  • 500 г червоної квасолі;
  • 100 г горіхів, очищених, волоських;
  • 30 г кінзи;
  • сіль;
  • 1 ч. л. сухої суміші хмелі-сунелі;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1/2 ч. л. паприки;
  • 40 мл лимонного соку;
  • перець, мелений чорний виходячи з ваших смакових уподобань;
  • зерна граната.

Процес приготування:

  • Квасоля замочіть на ніч у воді. Вранці цю воду злийте і, наливши нової, підсолити і відваріть квасолю до готовності.
  • Квасоля потолките в пюре. Щоб було легше, при зливі води можна трохи залишити рідини в каструлі.
  • Додайте перець і готову суміш хмелі-сунелі, паприку, пропущений через прес часник. Посолити за смаком. Все ретельно перемішати.
  • Заправте пхали лимонним соком.
  • В отриману суміш всипте перемелені волоські горіхи і дрібно порізану кінзу. Знову перемішайте.
  • Вологими руками сформуйте гнізда в середину яких укладіть зерна граната.

Пхали з квасолі можна подавати!

З бурякової гички і зелені

Для приготування вам знадобиться:

  • 300 г молодої гички;
  • 300 г молодої капусти;
  • 300 г шпинату;
  • великий пучок кінзи;
  • 100 горіха волоського;
  • 2 столових цибулини;
  • 15 г часнику;
  • 20 мл оцту,6%, білого, винного;
  • ½ Ч. л. коріандру
  • ½ Ч. л. готової суміші уцхо-сунелі
  • сіль;
  • перець мелений чорний;
  • гранатові ядра

Процес приготування:

  • Налити в підходящу каструлю холодної води і довести її до кипіння. Зменшити вогонь і протягом приблизно п’яти хвилин відварювати заздалегідь вимиті бадилля, капусту і шпинат.
  • Взяти друшляк. З його допомогою злити рідину. Дати їй повністю стекти.
  • Коли вміст охолоне, руками віджати воду, що залишилася.
  • Вибрати відповідну глибоку миску. Використовуючи м’ясорубку будь-якої конструкції пропустити через неї в миску горіхи, кінзу, зубчики часнику і цибулі.
  • У цю ж миску добити всі спеції, сіль і перець.
  • Ретельно перемішати отриману горіхову суміш до однорідної маси.
  • Також подрібнити за допомогою м’ясорубки віджату зелень і змішати її з горіховою сумішшю. Додати кілька крапель винного оцту.
  • Зліпити однакові биточки і посипати ядрами граната.
Прокрутка до верху