Пхалі – це легка закуска грузинської кухні, яка відрізняється своїм рослинним складом і простотою приготування. Основним продуктом закуски виступають овочі, але є й обов’язкові інгредієнти, без яких пхали стане звичайним овочевим паштетом. Що ж це за блюдо і який рецепт пхали, ви дізнаєтеся в нашій статті.
Пхали по-грузинськи з буряка
Пхали (мхали) – це не просто традиційне грузинське страву, а особлива технологія приготування. За рахунок використання калорійних горіхів, закуска виходить дуже ситним, але це йде лише на користь нашому організму, адже всі інгредієнти в страві рослинного походження, з багатим набором вітамінів і корисних речовин. Пхали з буряка подають у вигляді кнелей – кульок з зернами граната і листочками кінзи.
Інгредієнти:
- три буряків;
- солодкий цибуля;
- часниковий зубок;
- 100 г ядер горіхів;
- по дві ложки масла і яблучного оцту;
- 1 ч. л. хмелі-сунелі;
- ½ Ч. л. коріандру;
- сіль, зелень кінзи.
Щоб закуска вийшла смачніше, для приготування краще використовувати не варений буряк, а запечену.
Спосіб приготування:
- Загорніть коренеплоди у фольгу і відправте в духовку на 30 хвилин (температура 190°С).
- Готовий овоч трьом побільше.
- Блендером подрібнюємо горіхи і зеленню кінзи, викладаємо сюди ж цибулю з часником і масло. З’єднуємо всі разом з буряком і ще раз подрібнюємо все блендером. Щоб буряк не втратила свій гарний колір, влийте оцет (краще винного).
- У ступці перетираємо коріандр разом з хмелі-сунелі, висипаємо готовий склад до решти інгредієнтів, все перемішуємо і ставимо на півгодини на холод.
- Тепер залишилося тільки сформувати кульки, викласти їх на тарілку і прикрасити горіхами, гранатом і кінзою.
З свіжого або замороженого шпинату
Пхалі – це не просто закуска, а красиве грузинське блюдо з вишуканим смаком.
Для основи приготування використовують різні овочі, але завжди залишаються незмінними кінза, горіхи, часник і приправи.
Сьогодні ми приготуємо пхали з шпинату по-грузинськи. Про користь такого рослини можна говорити нескінченно, адже в ньому багато вітамінів, заліза, амінокислот і інших поживних речовин.
Інгредієнти:
- 260 г шпинату;
- 80 г горіхів;
- три часникових зубки;
- по дрібці традиційних спецій;
- чотири ложки гранатового соусу;
- сік лимона.
Спосіб приготування:
- Опускаємо В окріп листя шпинату і відразу вимикаємо плиту. Чекаємо хвилину і відправляємо рослина в друшляк.
- Блендером подрібнюємо горіхи з зеленню і часником. Потім з’єднуємо горіхову масу зі шпинатом і так само перемелюємо все блендером до консистенції пасти.
- Приправляємо складу спеціями і соком лимона, потім змочуємо руки у воді і формуємо з маси кульки.
- Подаємо пхали з гранатовим соусом.
Готуємо із стручкової квасолі
Той, хто стежить за своїм здоров’ям, не з чуток знайомий зі стручковою квасолею. Ця невибаглива культура – справжній джерел вітамінів, багатий кислотами і важливими для нас елементами. Сьогодні така поживна культура стане основою для приготування грузинського пхали.
Інгредієнти:
- ½ Кг стручкової квасолі;
- цибулина;
- три часникових зубки;
- півсклянки очищених горіхів;
- традиційні приправи;
- три ложки винного оцту (яблучного);
- зелень кінзи, сіль, гострий перець.
Спосіб приготування:
- Протягом п’яти хвилин варимо квасолю, а потім заливаємо її крижаною водою, щоб вона не втратила свій колір.
- Використовуючи блендер, кришимо горіхи разом з часниковими зубчиками, цибулею і зеленню кінзи.
- Окремо перетираємо квасолю, а потім дві маси змішуємо, приправляємо спеціями і оцтом, і відправляємо в холод на 20 хвилин.
- З пасти скачуємо кульки і пропонуємо гостям пхали з квасолі, прикрасивши їх кінзою і гранатовими зернами.
Грузинське пхали з баклажанів
Пхали готується тільки з овочів, тому виходить дуже корисним і поживним. Особливо смачною вважається закуска, приготовлена з баклажан, які попередньо запікаються в духовці. А як зробити таку вишукану страву, читайте нижче.
Інгредієнти:
- два баклажана;
- 600 г горіхів;
- два часникових зубки;
- коріандр – 1 ч. ложка;
- винний оцет – за смаком.
Алгоритм дій:
- Баклажани проколюємо зубочисткою по всій довжині і протягом години запікаємо в духовці при температурі 180°С.
- Блендером до стану дрібної крихти подрібнюємо горіхи, змішати з подрібненим часником і додаємо трохи соку лимона (оцту).
- З запечених баклажанів знімаємо шкірку, м’якоть подрібнюємо в пюре і з’єднуємо з горіховою заправкою. Додаємо спеції і з отриманої маси формуємо кульки.
- Подаємо закуску в холодному вигляді з кільцями цибулі і зернами граната.
З білокачанної капусти
Таку закуску, як пхали, можна готувати цілий рік, адже в її склад входять будь-які овочі. За основу можна взяти навіть білокачанну капусту.
Головне, щоб овочі пройшли термічну обробку, після чого їх можна буде подрібнити з іншими інгредієнтами до стану пасти.
Подавати таку закуску можна як гарнір до запечене/смаженого м’яса або риби.
Інгредієнти:
- 550 г капусти білоголової;
- велика жменя волоських горіхів;
- солодкий цибуля;
- п’ять часникових зубчиків;
- по ½ ч. ложки хмелі-сунелі і чорного перцю;
- щіпка паприки;
- ½ Ложки винного оцту;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- З качана знімаємо листя і опускаємо їх в окріп. Варимо 10 хвилин – листя повинні стати м’якими, але не перевареними.
- Горіхи трохи підсушуємо на сковороді і пересипаємо їх в блендер, подрібнюємо разом з часником і цибулею.
- Окремо перемелюємо капустяне листя і з’єднуємо їх з горіховою масою, приправами і винним оцтом. Перемішуємо і відправляємо масу в холодильник на півгодини.
- Тепер беремо тарілку і викладаємо на неї пхали у вигляді кульок з зернами граната і горіхами.
Незвичайний рецепт з кропиви з імбиром
Багато вважають, що кропива – це шкідливий і небезпечний бур’ян, але насправді, таке пекуче рослина дуже корисно для здоров’я. Воно очищає організм від токсинів і насичує його поживними речовинами. При цьому кропива наділена відмінними смаковими якостями, тому її широко використовують в кулінарії. Грузинське пхали також можна приготувати з листя кропиви – повірте, буде дуже смачно!
Інгредієнти:
- листя кропиви;
- цибулина;
- дві часникових зубки;
- склянка горіхів;
- ложка подрібненого імбиру;
- оцет і сіль за смаком;
- дві ч. ложки хмелі-сунелі;
- щіпка шафрану.
Спосіб приготування:
- Кількість листя кропиви відміряємо по літражу, нам знадобитися 1,5 літра. Заливаємо їх окропом і через дві хвилини перекладаємо в сито.
- В двох ложках відвару кропиви розводимо шафран.
- Блендером подрібнюємо часник, цибулю і горіхи. Потім кладемо в отриманий склад обсушені листя пекучої трави і все подрібнюємо до однорідності.
- Додаємо в масу спеції, вливаємо шафрановий настій, додаємо імбир, перемішуємо і ставимо в холод.
- Робимо з охолодженої маси кульки, прикрашаємо горіхами.
Пхали з червоної квасолі по-грузинськи
Кожна українська родина має свій рецепт приготування пхали. Хтось готує його з баклажан, хтось- з буряків, а хтось віддає перевагу червону квасолю, яка містить рекордну кількість вітамінів.
Інгредієнти:
- склянку червоної квасолі;
- 140 г горіхів;
- п’ять гілочок кінзи;
- два часникових зубки;
- хмелі-сунелі сіль за смаком;
- грам перцю чилі.
Спосіб приготування:
- Першим ділом квасоля замочуємо на дві години в холодній воді, а потім відварюємо. Готові боби подрібнюємо в пюре.
- Окремо кришимо горіхи разом з часником.
- Горіхову масу змішати з пюре з квасолі, кладемо дрібно нашатковану кінзу і всі приправи.
- З отриманої маси формуємо кульки, ставимо їх у холодильник на півгодини і подаємо з зеленню і зернятками граната.
З бадилля і зелені
Пхали можна приготувати не тільки з коренеплодів, бобів і овочів, але і з бадилля тієї ж буряка, ріпи або редиски. Незайвим буде уточнити, що бадилля містить у собі не меншу кількість корисних речовин. Для закуски можна використовувати зелень одного овоча, а краще зробити цілий букет.
Інгредієнти:
- 450 р різної бадилля (зелень буряка, шпинату, редиски);
- півсклянки горіхів вже очищених;
- цибулина;
- три часникових зубки;
- ложка соку лимона;
- кінза;
- 1 ч. ложка пряних трав;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- У киплячу підсолену воду опускаємо бадилля і варимо три хвилин, потім віджимаємо від води і сушимо.
- Горіхи, часник, цибулю і кінзу подрібнюємо блендером.
- Бадилля намагаємося якомога дрібніше нашаткувати або спробувати подрібнити блендером.
- З’єднуємо зелень з горіхами, спеціями і соком цитруса.
- З маси робимо кульки, які потім подаємо охолодженими із зернятками граната і зеленню.
Як ви змогли тепер переконатися, приготувати пхали досить просто. Всі інгредієнти нам знайомі і доступні за ціною. Сподіваємося, що така оригінальна і смачна закуска сподобається вашій родині та гостям.