Пхали рецепт – 8 рецептів, як приготувати грузинське блюдо

Пхалі – це легка закуска грузинської кухні, яка відрізняється своїм рослинним складом і простотою приготування. Основним продуктом закуски виступають овочі, але є й обов’язкові інгредієнти, без яких пхали стане звичайним овочевим паштетом. Що ж це за блюдо і який рецепт пхали, ви дізнаєтеся в нашій статті.

Пхали по-грузинськи з буряка

Пхали (мхали) – це не просто традиційне грузинське страву, а особлива технологія приготування. За рахунок використання калорійних горіхів, закуска виходить дуже ситним, але це йде лише на користь нашому організму, адже всі інгредієнти в страві рослинного походження, з багатим набором вітамінів і корисних речовин. Пхали з буряка подають у вигляді кнелей – кульок з зернами граната і листочками кінзи.

Інгредієнти:

  • три буряків;
  • солодкий цибуля;
  • часниковий зубок;
  • 100 г ядер горіхів;
  • по дві ложки масла і яблучного оцту;
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі;
  • ½ Ч. л. коріандру;
  • сіль, зелень кінзи.

Щоб закуска вийшла смачніше, для приготування краще використовувати не варений буряк, а запечену.

Спосіб приготування:

  • Загорніть коренеплоди у фольгу і відправте в духовку на 30 хвилин (температура 190°С).
  • Готовий овоч трьом побільше.
  • Блендером подрібнюємо горіхи і зеленню кінзи, викладаємо сюди ж цибулю з часником і масло. З’єднуємо всі разом з буряком і ще раз подрібнюємо все блендером. Щоб буряк не втратила свій гарний колір, влийте оцет (краще винного).
  • У ступці перетираємо коріандр разом з хмелі-сунелі, висипаємо готовий склад до решти інгредієнтів, все перемішуємо і ставимо на півгодини на холод.
  • Тепер залишилося тільки сформувати кульки, викласти їх на тарілку і прикрасити горіхами, гранатом і кінзою.

З свіжого або замороженого шпинату

Пхалі – це не просто закуска, а красиве грузинське блюдо з вишуканим смаком.

Для основи приготування використовують різні овочі, але завжди залишаються незмінними кінза, горіхи, часник і приправи.

Сьогодні ми приготуємо пхали з шпинату по-грузинськи. Про користь такого рослини можна говорити нескінченно, адже в ньому багато вітамінів, заліза, амінокислот і інших поживних речовин.

Інгредієнти:

  • 260 г шпинату;
  • 80 г горіхів;
  • три часникових зубки;
  • по дрібці традиційних спецій;
  • чотири ложки гранатового соусу;
  • сік лимона.
Дивіться також:  Риба в духовці у фользі — 12 рецептів запікання

Спосіб приготування:

  • Опускаємо В окріп листя шпинату і відразу вимикаємо плиту. Чекаємо хвилину і відправляємо рослина в друшляк.
  • Блендером подрібнюємо горіхи з зеленню і часником. Потім з’єднуємо горіхову масу зі шпинатом і так само перемелюємо все блендером до консистенції пасти.
  • Приправляємо складу спеціями і соком лимона, потім змочуємо руки у воді і формуємо з маси кульки.
  • Подаємо пхали з гранатовим соусом.

Готуємо із стручкової квасолі

Той, хто стежить за своїм здоров’ям, не з чуток знайомий зі стручковою квасолею. Ця невибаглива культура – справжній джерел вітамінів, багатий кислотами і важливими для нас елементами. Сьогодні така поживна культура стане основою для приготування грузинського пхали.

Інгредієнти:

  • ½ Кг стручкової квасолі;
  • цибулина;
  • три часникових зубки;
  • півсклянки очищених горіхів;
  • традиційні приправи;
  • три ложки винного оцту (яблучного);
  • зелень кінзи, сіль, гострий перець.

Спосіб приготування:

  • Протягом п’яти хвилин варимо квасолю, а потім заливаємо її крижаною водою, щоб вона не втратила свій колір.
  • Використовуючи блендер, кришимо горіхи разом з часниковими зубчиками, цибулею і зеленню кінзи.
  • Окремо перетираємо квасолю, а потім дві маси змішуємо, приправляємо спеціями і оцтом, і відправляємо в холод на 20 хвилин.
  • З пасти скачуємо кульки і пропонуємо гостям пхали з квасолі, прикрасивши їх кінзою і гранатовими зернами.

Грузинське пхали з баклажанів

Пхали готується тільки з овочів, тому виходить дуже корисним і поживним. Особливо смачною вважається закуска, приготовлена з баклажан, які попередньо запікаються в духовці. А як зробити таку вишукану страву, читайте нижче.

Інгредієнти:

  • два баклажана;
  • 600 г горіхів;
  • два часникових зубки;
  • коріандр – 1 ч. ложка;
  • винний оцет – за смаком.

Алгоритм дій:

  • Баклажани проколюємо зубочисткою по всій довжині і протягом години запікаємо в духовці при температурі 180°С.
  • Блендером до стану дрібної крихти подрібнюємо горіхи, змішати з подрібненим часником і додаємо трохи соку лимона (оцту).
  • З запечених баклажанів знімаємо шкірку, м’якоть подрібнюємо в пюре і з’єднуємо з горіховою заправкою. Додаємо спеції і з отриманої маси формуємо кульки.
  • Подаємо закуску в холодному вигляді з кільцями цибулі і зернами граната.
Дивіться також:  Бутерброди на день народження — 18 рецептів та ідей приготування!

З білокачанної капусти

Таку закуску, як пхали, можна готувати цілий рік, адже в її склад входять будь-які овочі. За основу можна взяти навіть білокачанну капусту.

Головне, щоб овочі пройшли термічну обробку, після чого їх можна буде подрібнити з іншими інгредієнтами до стану пасти.

Подавати таку закуску можна як гарнір до запечене/смаженого м’яса або риби.

Інгредієнти:

  • 550 г капусти білоголової;
  • велика жменя волоських горіхів;
  • солодкий цибуля;
  • п’ять часникових зубчиків;
  • по ½ ч. ложки хмелі-сунелі і чорного перцю;
  • щіпка паприки;
  • ½ Ложки винного оцту;
  • сіль за смаком.

Спосіб приготування:

  • З качана знімаємо листя і опускаємо їх в окріп. Варимо 10 хвилин – листя повинні стати м’якими, але не перевареними.
  • Горіхи трохи підсушуємо на сковороді і пересипаємо їх в блендер, подрібнюємо разом з часником і цибулею.
  • Окремо перемелюємо капустяне листя і з’єднуємо їх з горіховою масою, приправами і винним оцтом. Перемішуємо і відправляємо масу в холодильник на півгодини.
  • Тепер беремо тарілку і викладаємо на неї пхали у вигляді кульок з зернами граната і горіхами.

Незвичайний рецепт з кропиви з імбиром

Багато вважають, що кропива – це шкідливий і небезпечний бур’ян, але насправді, таке пекуче рослина дуже корисно для здоров’я. Воно очищає організм від токсинів і насичує його поживними речовинами. При цьому кропива наділена відмінними смаковими якостями, тому її широко використовують в кулінарії. Грузинське пхали також можна приготувати з листя кропиви – повірте, буде дуже смачно!

Інгредієнти:

  • листя кропиви;
  • цибулина;
  • дві часникових зубки;
  • склянка горіхів;
  • ложка подрібненого імбиру;
  • оцет і сіль за смаком;
  • дві ч. ложки хмелі-сунелі;
  • щіпка шафрану.

Спосіб приготування:

  • Кількість листя кропиви відміряємо по літражу, нам знадобитися 1,5 літра. Заливаємо їх окропом і через дві хвилини перекладаємо в сито.
  • В двох ложках відвару кропиви розводимо шафран.
  • Блендером подрібнюємо часник, цибулю і горіхи. Потім кладемо в отриманий склад обсушені листя пекучої трави і все подрібнюємо до однорідності.
  • Додаємо в масу спеції, вливаємо шафрановий настій, додаємо імбир, перемішуємо і ставимо в холод.
  • Робимо з охолодженої маси кульки, прикрашаємо горіхами.
Дивіться також:  Як смажити пельмені на сковороді: заморожені і немає – правильні рецепти

Пхали з червоної квасолі по-грузинськи

Кожна українська родина має свій рецепт приготування пхали. Хтось готує його з баклажан, хтось- з буряків, а хтось віддає перевагу червону квасолю, яка містить рекордну кількість вітамінів.

Інгредієнти:

  • склянку червоної квасолі;
  • 140 г горіхів;
  • п’ять гілочок кінзи;
  • два часникових зубки;
  • хмелі-сунелі сіль за смаком;
  • грам перцю чилі.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом квасоля замочуємо на дві години в холодній воді, а потім відварюємо. Готові боби подрібнюємо в пюре.
  • Окремо кришимо горіхи разом з часником.
  • Горіхову масу змішати з пюре з квасолі, кладемо дрібно нашатковану кінзу і всі приправи.
  • З отриманої маси формуємо кульки, ставимо їх у холодильник на півгодини і подаємо з зеленню і зернятками граната.

З бадилля і зелені

Пхали можна приготувати не тільки з коренеплодів, бобів і овочів, але і з бадилля тієї ж буряка, ріпи або редиски. Незайвим буде уточнити, що бадилля містить у собі не меншу кількість корисних речовин. Для закуски можна використовувати зелень одного овоча, а краще зробити цілий букет.

Інгредієнти:

  • 450 р різної бадилля (зелень буряка, шпинату, редиски);
  • півсклянки горіхів вже очищених;
  • цибулина;
  • три часникових зубки;
  • ложка соку лимона;
  • кінза;
  • 1 ч. ложка пряних трав;
  • сіль за смаком.

Спосіб приготування:

  • У киплячу підсолену воду опускаємо бадилля і варимо три хвилин, потім віджимаємо від води і сушимо.
  • Горіхи, часник, цибулю і кінзу подрібнюємо блендером.
  • Бадилля намагаємося якомога дрібніше нашаткувати або спробувати подрібнити блендером.
  • З’єднуємо зелень з горіхами, спеціями і соком цитруса.
  • З маси робимо кульки, які потім подаємо охолодженими із зернятками граната і зеленню.

Як ви змогли тепер переконатися, приготувати пхали досить просто. Всі інгредієнти нам знайомі і доступні за ціною. Сподіваємося, що така оригінальна і смачна закуска сподобається вашій родині та гостям.