Пхали з шпинату по-грузинськи – 3 покрокових рецепта приготування

Пхалі – старовинне блюдо грузинської кухні. Зазвичай воно подається як закуска, рідше – в якості гарніру. Дуже смачним і оригінальним виходить пхали з шпинату по грузинськи. Таке блюдо виявляється, крім іншого, ще і корисним, і бюджетним.

Історія появи страви грузинської кухні

У меню будь-якого закладу громадського харчування в Грузії вдасться зустріти таке частування. Воно подається як в маленьких вуличних крамницях з місцевим фаст-фудом, так і в дорогих престижних ресторанах. Спробувати пхали можна і в російських кафе, які спеціалізуються на приготуванні страв грузинської кухні.

Історія починається частування ще кілька століть тому в Аджарії. У першого варіанту страви основою була звичайна білокачанна капуста. Інші інгредієнти також були овочевими. Але дійшовши до сьогоднішнього дня, рецепт дуже сильно трансформувався. Тепер в ресторанах можна зустріти варіанти пхали навіть з м’ясом і крупами в якості основних компонентів.

Друга назва традиційного частування – «мхали». Воно з’явилося в той період, коли рецепт почав активно поширюватися в Росії.

Вважалося, що новий варіант більш благозвучен для нашого сприйняття. Сьогодні ж можна зустріти обговорюване страву і з першим, і з другим назвою.

Вкрай рідко пхали подається в якості основного блюда. Наприклад, на обід його можуть є вегетаріанці або постяться люди. Частіше таке частування подається як закуска або доповнення до других страв. Його можна поєднувати з м’ясом або рибою, а грузини люблять подавати пхали до свежеприготовленному шашлику. Відмінно поєднується блюдо з алкогольними напоями різної фортеці.

На сьогоднішній день головною особливістю обговорюваного частування є варіативність. Кулінарам можна не враховувати класичний початковий варіант страви, а готувати його буквально зі всього, що опиниться в запасі у господині і підійде по структурі.

Дивіться також:  Шашлик на шпажках в духовці з курки – 6 рецептів, як приготувати домашній міні-шашлик

Пхали з шпинату по-грузинськи – класичний рецепт

Інгредієнти:

  • свіжий шпинат – 330 – 350 г;
  • очищені волоські горішки – 70 г (тільки ядра);
  • кінза (свіжа) – 1 середній пучок;
  • часник – 2 – 3 зубчики;
  • винний оцет – 1/2 ч. ложки;
  • хмелі-сунелі – ¼ ч. ложки;
  • подрібнений коріандр – ¼ ч. ложки;
  • червоний перець і сіль.

Приготування:

  • Ретельно промити шпинат від піску та інших забруднень. Відразу після цього полити його крутим окропом і залишити в такому вигляді на 1 хвилину, не більше.
  • Після ошпарювання перекласти зелень на друшляк. Злегка віджати, щоб видалити зайву рідину.
  • У чашу блендера або іншого кухонного помічника покласти промиту і обсушену кінзу. Туди ж засипати шматочки часнику і горішки. Все перебити на високій швидкості.
  • Додати шпинат. Знову обробити все в блендері до максимальної однорідності. Дуже важливо, щоб в масі не залишилося шматочків шпинату, інакше структура закуски буде зіпсована. Для цього потрібно озброїтися потужним кухонним приладом.
  • Додати в масу оцет, прянощі, сіль.
  • З ретельно перемішаної руками суміші зліпити невеликі кульки.

Подати закуску з гранатовим соусом. Можна попередньо загорнути її в свіжий лаваш або укласти в розрізану не до кінця піту.

Із замороженого шпинату

Інгредієнти:

  • морожений шпинат в брикетах – 850 – 870 м;
  • цибуля – 300 – 320 г;
  • очищені волоські горішки – 130 – 150 м;
  • соняшникова олія – 70 мл;
  • вершкове масло – 60 г;
  • кінза (свіжа) – 40 г;
  • петрушка (тільки листочки) – 60 г;
  • часник – 30 р;
  • червоний винний оцет – 1 дес. ложка;
  • цукор – ч. ложка;
  • сіль, хмелі-сунелі, паприка, коріандр.

Приготування:

  • На сковорідці змішати олії двох видів. Добре прогріти.
  • Викласти в ємність не розморожений шпинат. Якщо він листової, то попередньо продукт потрібно дуже дрібно порубати. Смажити зелень приблизно 10 – 12 хвилин до повної готовності.
  • Остудити масу. Через сито віджати зайву вологу з жиром.
  • На окремій сухій сковорідці 3 – 4 хвилини при частому помішуванні смажити подрібнені ядра горішків.
  • Після охолодження максимально подрібнити їх за допомогою спеціальної насадки блендера.
  • Цибулю дрібно порубати і засмажити до рум’яності на будь-якому жирі.
  • Змішати всі підготовлені інгредієнти, крім горіхів. Додати до них залишилася зелень, сіль, спеції, оцет, цукор. Все перебити блендером або подрібнити за допомогою іншого кухонного помічника.
  • З’єднати отриманий склад з горішками. Якщо маса вийшла сухуватою, можна влити в неї трохи розтопленого вершкового масла.
  • Все добре перемішати і залишити на півгодини в холоді.
  • Потім, зліпити з маси мініатюрні кульки.
Дивіться також:  Лангустини – 7 рецептів приготування на сковороді і в духовці

Прикрасити страву із замороженого шпинату гранатовими зернятами.

З додаванням буряків

Інгредієнти:

  • листочки молодого шпинату – 230 – 250 м;
  • волоські горіхи (очищені ядра) – 60 г;
  • буряк – 1 велика;
  • суміш грузинських спецій – 2 щіпки;
  • часник – 1 зубчик;
  • кінза – 100 г;
  • винний оцет (темний) – ½ ч. ложки;
  • сіль.

Приготування:

  • Є кілька варіантів, як готувати пхали з додаванням буряків. Найпростіше для цього спочатку запекти коренеплід у фользі всередині духовки до м’якості.
  • Листя шпинату варити 3 – 4 хвилини. Остудити і віджати зайву рідину. Пропустити варену зелень через м’ясорубку.
  • Варений буряк дуже дрібно потерти.
  • Окремо перебити блендером кінзу з горіхами, часником, сіллю і всіма спеціями.
  • Змішати всі підготовлені інгредієнти. Додати до нього оцет. При необхідності досолити.
  • Зліпити з маси кульки.

Охолодити закуску і прикрасити петрушкою.

Калорійність представлених рецептів

Калорійність класичного варіанту закуски становить до 134 ккал на 100 р. Вона буде змінюватися в залежності від добавок, що використовуються в рецепті. Так, варіант із замороженої зелені має наступну калорійність – 162 ккал на 100 г (за вершкового масла), а з буряком – не більше 135 ккал на 100 р.

Поради і важливі рекомендації

Щоб кульки закуски вдалося добре зліпити, всі її інгредієнти потрібно дуже ретельно перебивати блендером або пропускати через м’ясорубку. Великі шматочки листочків шпинату зроблять готову масу розвалюється.

З зелені завжди варто зрізати виключно листочки, а щільні стеблинки викидати.

Волоські горіхи потрібно дуже ретельно очищати. Навіть самий маленький шматочок ліпшій твердої шкаралупи може зіпсувати все враження про страву.

Пхали на основі свіжого або замороженого шпинату – відмінний варіант закуски на час дієти. Вона доповнить варену курячу грудку або інші малокалорійні страви. Для новорічного столу з пхали можна створювати ефектні прикраси для основних гарячих страв. Наприклад, викладати з них «кульки» на «новорічній ялинці» з м’ясних шматочків.

Дивіться також:  Омлет: класичний рецепт – 7 способів приготування
Прокрутка до верху