Завдяки ароматною, густий підливі, звичайні макарони можна перетворити на вишукану страву – шедевр італійської кухні. Кухарям знайомі секрети, як з допомогою овочів, сиру, м’яса і спецій виходить незвичайно смачна підлива до макаронів. Секрет смаку – в правильно підібраному поєднанні продуктів і спецій. Навчитися готувати безліч приголомшливих підлив – це просто!
Овочева підлива до макаронів
Готувати соус зі свіжих овочів для спагетті почали ще в епоху Відродження – гарячу пасту посипали базиліком, помідорами і часником. Зараз італійські кухарі знають безліч рецептів овочевий підливи – це і песто з шпинату з маслом, і густа томатна підлива. Але найяскравішою, найцікавішою її варіацією є «Прімавера песто» — або весняний соус для макаронів.
Щоб приготувати підливу потрібно:
- 2 великих помідора;
- 1 морква;
- 2 столові ложки консервованої кукурудзи;
- 1 болгарський перець зеленого кольору;
- 1 невелика цибулина;
- 2 столові ложки зеленої стручкової квасолі;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 2 столові ложі оливкової олії;
- 1 чайна ложка приправи «Італійські трави»;
- 1 чайна ложка солі.
Спочатку необхідно дрібно нарізати помідори, перець і моркву. Цибулю подрібнити в блендері до стану кашки. Потім на сковороді необхідно розігріти оливкову олію, додати моркву і смажити 5 хвилин, помішуючи, потім додати квасолю і знову смажити 5 хвилин помішуючи (слабкий вогонь). Далі в сковороду необхідно додати перець і кукурудзу, знову смажити, помішуючи 5 хвилин. Потім томати, цибулю, сіль, спеції. Все перемішати. Залишилося додати в підливу вершкове масло, включити мінімальний вогонь, закрити кришкою і дати страві дійти до готовності протягом 10 хвилин. Після цього їй можна полити будь-які готові макаронні вироби і подати до столу. Овочева поливу до макаронів — ідеальний варіант для вегетаріанців, веганів і людей, які ведуть здоровий спосіб життя.
Рецепт приготування з курки
Підлива до макаронів з курки зробить блюдо ситним і корисним.
Куряча підлива готується дуже швидко, і цей рецепт можна взяти на озброєння, коли потрібно приготувати вечерю чи обід за короткий час.
Для приготування потрібно:
- 1 куряча грудка;
- 200 грам сметани;
- 100 грам твердого сиру;
- невеликий пучок зелені петрушки;
- чайна ложка (без гірки) солі.
На приготування страви піде 20 хвилин. Спочатку потрібно відварити макарони, поки вони варяться, в сковороді з високими бортами необхідно розігріти масло і обсмажити дрібно порізану курячу грудку до напівготовності. Потім необхідно додати сметану і рубану петрушку, посолити, накрити кришкою і припустити підливу на повільному вогні протягом 7 хвилин, потім додати тертий сир. Перемішати вміст сковороди, накрити кришкою і потомити ще добавку до макаронів протягом 5 хвилин.
Томатний соус для макаронів
Ця підлива найпоширеніша в Італії, якщо ви хочете отримати не просто макарони, а й італійську пасту з помідорами, то скористайтеся наступним рецептом.
Необхідно взяти:
- 3 великих помідора;
- 2 зубчики часнику;
- 2 гілочки базиліка;
- щіпка сушеного орегано;
- 3 столових ложки оливкової олії;
- 100 грам води;
- 3 щіпки солі.
Розігріваємо масло й обсмажуємо шматочки помідорів (дрібні кубики) протягом 10 хвилин на середньому вогні. Потім потрібно додати воду, сіль, орегано і подрібнений часник. Гасити підливу слід ще 10 хвилин без кришки, а перед подачею до столу посипати подрібненим базиліком. Такий томатний соус набагато смачніше і корисніше кетчупу, готується дуже просто і під силу навіть початківцям кулінарам.
Вершкова підлива з часником
Любителі ніжного, вершкового смаку оцінять цей варіант соусу до макаронів.
Для приготування потрібно:
- вершки не жирні 200 грам;
- 3 зубчики часнику;
- 100 грам сиру;
- невеликий пучок кропу;
- столова ложка борошна;
- столова ложка вершкового масла;
- сіль за смаком.
Спочатку необхідно розтопити в сотейнику вершкове масло і обсмажити на ньому муку до золотистого кольору, потім постійно помішуючи необхідно влити вершки і дати соусу закипіти. Далі необхідно часник подрібнити ножем або спеціальним пресом. Порізати кріп і додати ці інгредієнти в сотейник. Соус повинен поваритися ще 3 хвилини, а за цей час належить натерти сир на дрібній тертці і додати його в сотейник. Після цього вогонь на плиті можна вимкнути, вміст сотейника перешкодити і накрити кришкою, вершкова підлива до макаронів з часником повинна настоятися протягом 10 хвилин.
Сирний соус до макаронів
Ця добавка до макаронів називається «Венеціанська», і готується вона з двох видів сиру, вершків і шинки. Таку підливу можна приготувати для романтичної вечері в італійському стилі.
Для того щоб сирна підлива для макаронів вийшла вдало, потрібно знати маленькі секрети приготування.
- Сир потрібно вибирати дуже м’який і дуже твердий. Ідеально підійдуть пармезан і бринза.
- Сіль кухонну у страву додавати не рекомендується – сир сам створить потрібний смак.
- Масло для приготування цього соусу краще не використовувати, інакше страва вийде занадто жирним і калорійним.
Для приготування сирного соусу потрібно:
- Сир твердий (пармезан) 50 грам;
- Сиров’ялена шинка 50 грам;
- Сир мякий (бринза) 50 грам;
- Вершки 40% жирності 100 грам.
Сиров’ялену шинку необхідно нарізати дрібними кубиками, обсмажити на сковороді без олії. Краще всього використовувати керамічну сковорідку або ж посуд з тефлоновим покриттям. Коли шинка засмажиться до рум’яної скоринки, необхідно додати туди вершки і довести до кипіння. В цей же час потрібно бринзу дрібно порізати і додати в соус відразу після того, як він закипить. Далі необхідно зменшити вогонь, перешкодити підливу і додати тертий пармезан. Блюдо готове, їм можна полити спагеті або фетучинни.
З додаванням грибів
Для тих, хто не їсть м’ясо, можна запропонувати модернізований рецепт сирної венеціанської підливи. Замість 50 грам сыровяленой шинки в соус можна додати 50 грам білих грибів. У приготуванні можна використовувати як і свіжі гриби, так і сушені, але їх за 4 години перед початком приготування страви необхідно замочити в холодній воді з сіллю, а заме добре віджати. Гриби не дають м’ясний сік і жир при смаженні, тому білі найкраще обсмажити у вершковому маслі. В іншому рецепт не відрізняється від класичного.
Як приготувати з фаршу?
Фарш є улюбленим інгредієнтом російських господинь для приготування підливи для макаронів. Найпоширеніший варіант – це поєднання фаршу і томатної пасти.
Дуже смачною виходить краснодарська підлива з фаршу з помідорами, цибулею, а також екзотична – з фаршем і консервованими ананасами.
Цей рецепт можна описати детально.
Для приготування потрібно:
- 200 грам фаршу;
- 200 грам консервованих ананасів шматочками;
- 2 столові ложки борошна;
- 3 столові ложі вершкового масла;
- сіль за смаком.
Спочатку потрібно обсмажити фарш (злегка посоливши його) в невеликій кількості вершкового масла. Потім фарш потрібно перекласти в тарілку, а в маслі обсмажити борошно до золотистого кольору. Потім в борошно необхідно влити сік від консервованих ананасів і дати масі закипіти, постійно при цьому помішуючи, щоб не залишилося грудочок. Потім потрібно додати в сковороду смажений фарш і шматочки ананасів. Підливу можна закрити кришкою і дати поваритися протягом 10 хвилин.
Соус Бешамель
Бешамель – це білий французький соус, який готується з борошна, молока і масла. В якості соусу до макаронів можна використовувати сирний Бешамель (з додаванням сиру), з додаванням шматочків солоних огірків, грибів або оливок. Добавку до соусу Бешамель можна придумати самостійно, а рецепт використовувати класичний, ресторанний.
Знадобиться:
- столова ложка борошна;
- їдальня ложа вершкового масла;
- стакан молока;
- 5 грам солі;
- 5 грам перцю чорного меленого.
Борошно слід обсмажити в олії до золотистого кольору, додати молоко (при цьому постійно помішуючи соус) і дати йому закипіти. Киплячу підливу потрібно посолити і поперчити. Потім потрібно накрити кришкою і дати настоятися протягом 15 хвилин. Соус бешамель можна подавати з макаронами, як в гарячому, так і в холодному вигляді.