Підлива з курки – це чудове доповнення практично до будь-якого гарніру. Соковита і надзвичайно смачна, вона робить його по-справжньому закінченим повноцінним стравою. В залежності від набору додаткових компонентів приготувати підливу можна по-різному.
Підлива з курки до макаронів
Якщо на гарнір плануються макарони, то підливку з курки можна зробити, використовуючи найпростіші продукти.
Для такого варіанту потрібно:
- 350 грам курячого філе;
- 60 грам борошна;
- 1 морква;
- 2 листків лавра;
- сіль;
- 1 цибулина;
- перець;
- олія рослинна.
Як готується така підлива:
- Для початку куряче філе потрібно нарізати невеликими кубиками.
- Розігріти на сковорідці масло і обсмажити в ньому м’ясо до ніжної скоринки. Готові шматочки перекласти в каструлю.
- Дрібно покришити цибулю, а моркву, або порізати кубиками, або потерти на тертці з великими отворами. Заготовки злегка обсмажити на тій же сковороді, а потім додати їх у каструлю до м’яса.
- Залити продукти холодною, але кип’яченою водою. Рівень рідини повинен бути не менше 3 сантиметрів від дна.
- Каструлю поставити на вогонь і повільно довести вміст до кипіння.
- Зробити полум’я мінімальним, і тушкувати продукти приблизно 45 хвилин.
- Розвести у воді окремо борошно. Вилити цю суміш у каструлю і продовжити гасіння. Буквально через 10 хвилин підлива буде готова.
Після цього залишиться тільки вилити поверх свіжозварених макаронів.
До картопляного пюре
Приступаючи до роботи, треба правильно оцінювати сумісність тих чи інших продуктів. Наприклад, для картопляного пюре ідеально підійде молочна підлива з курки. Вона виходить ніжна і одночасно дуже соковита.
Продуктів в цьому випадку буде потрібно небагато:
- 3 курячих філе;
- 0,5 літра незбираного молока;
- 2 цибулини;
- 60 грам пшеничного борошна;
- спеції;
- трохи олії.
Процес приготування цієї підливи також не відрізняється особливою складністю.
Треба просто:
- Гарненько промити філе, а потім покришити його брусочками або середніми кубиками.
- Обсмажити їх в попередньо розігрітій олії.
- Очистити і нарізати якомога дрібніше цибулю.
- Додати його на сковороду, як тільки в ній випарується вся волога.
- Щоб продукти не пригоріли, покласти ще трохи олії.
- Присипати зверху борошном і ретельно перемішати.
- Ввести молоко. Масу потрібно постійно помішувати, щоб не утворювалися грудки. Якщо ж це все-таки відбудеться, долити трохи води і ще раз все гарненько розмішати.
З цього моменту можна відрахувати 20 хвилин і сміливо вимкнути вогонь. Ніжна молочна підлива для пюре з картоплі готова.
З томатною пастою
Щоб підлива з курки була більш ароматною, в тісто можна додати трохи томатної пасти. Готову страву від цього тільки виграє.
Є один дуже простий рецепт, для якого потрібно всього лише:
- 1 морквина;
- 1 тушка курки;
- 1 цибулина;
- 50-60 грам томатної пасти;
- трохи свіжого або сушеного кропу.
Для приготування такої підливи використовується зовсім інша технологія:
- Спочатку курку треба покласти в каструлю з водою і відварити до готовності.
- У цей час цибулю і моркву дрібно покришити, а потім обсмажити на сковороді, поки овочі не придбають приємний золотистий відтінок.
- Готову курку дістати з каструлі і охолодити. Після цього акуратно руками відокремити м’ясо від кісток.
- Смажені овочі перекласти в бульйон.
- Додати до них пасту і трохи поварити на малому вогні.
- М’ясо курки довільно нарізати і трохи обсмажити його на сковороді.
- Додати в каструлю до соусу, посипати кропом, перемішати і довести до кипіння.
Ця підлива підійде до будь-якого гарніру, чи то картоплю, макарони або каша.
Смачна підлива з куркою і грибами
Однією з найбільш смачних, на думку багатьох фахівців, вважається підлива з м’яса птиці з додаванням грибів.
Є один цікавий рецепт, список основних компонентів до якого зовсім невеликий:
- 0,4 кілограма курячого філе;
- 200 грам будь-яких грибів (краще печериць);
- 40 грам вершкового масла;
- 60 грам борошна;
- сіль;
- 1 стакан води і стільки ж вершків;
- перець і чайна ложка «Прованських трав».
Як зробити підливу з курки з грибами:
- Дрібно покришити гриби і цибулю.
- Масло розтопити на сковороді.
- Спочатку засипати цибулю і смажити 5-6 хвилин, поки він не стане прозорим.
- Додати гриби. Теплову обробку продовжувати, поки не випарується вся волога.
- Ввести на сковороду філе, попередньо вимите і порізане маленькими шматочками.
- Як тільки курятина і гриби досить зарум’яняться, додати сіль, всі спеції, борошно і перемішати. Смажити ще 2 хвилини.
- Постійно помішуючи, тонкою цівкою влити вершки. Якщо маса вийде дуже густий, її можна трохи розбавити водою.
- Тушкувати під кришкою півгодини на малому вогні.
Ця підлива ідеально підійде до відварного рису або гречки. Так, і з картопляним пюре вона теж буде дуже смачною.
Готуємо в мультиварці
Тим, у кого на кухні є мультиварка, обов’язково сподобається оригінальний і дуже легкий рецепт підливи з ніжного курячого м’яса.
Для роботи потрібні будуть наступні компоненти:
- 800 г філе;
- 3 столові ложки соусу Барбекю і стільки ж соєвого соусу;
- сіль і улюблені спеції;
- свіжа зелень.
Як приготувати підливу з цих продуктів в мультиварці:
- Першим ділом треба акуратно гострим ножем порізати невеликими шматочками м’ясо.
- Інші компоненти (крім зелені) змішати в піалі.
- Приготованою масою залити м’ясо, добре перемішати і залишити на 20 хвилин для маринування. У цей час можна займатися своїми справами.
- М’ясо разом з маринадом перекласти в чашу мультиварки. Встановити режим «гасіння» і засікти на таймері 40 хвилин. За 5 хвилин до закінчення процесу закинути в чашу рубану зелень.
Підлива виходить дуже ароматною, у міру гострої й надзвичайно смачною. Вона буде чудовим доповненням до відварним спагетті.
Як зробити зі сметаною
Для початківців господарок можна запропонувати рецепт, за яким підлива з курки дуже просто готується зі сметаною.
В даному випадку необхідно буде взяти:
- 0,7 кілограма курки (будь-яка частина тушки);
- 150 грам сметани;
- 60 грам пшеничного борошна;
- 3 цибулини;
- 15 грам солі;
- 2 щіпки меленого перцю;
- 100 мл соняшникової олії.
Для роботи знадобиться також звичайна сковорода і казан.
Щоб приготувати підливу, потрібно:
- Курячу тушку розрізати на порційні шматки.
- Скласти їх в казан і злегка обсмажити з додаванням масла.
- Окремо на сковороді обсмажити дрібно нарізану цибулю.
- Як тільки він стане трохи прозорим, ввести борошно і сметану. Все це перемішати і тушкувати 5 хвилин на невеликому вогні.
- Приготований соус вилити в казан. Вміст посолити, додати спеції і готувати приблизно 30 хвилин. Для аромату можна додати пару зубків часнику.
Якщо під руками немає саме курячого філе, то цей варіант для підливи вечері – справжня знахідка.
Підлива з курки з майонезом
Курка – це універсальний продукт. Якщо її просто відварити, то вийде легке дієтичне блюдо. А разом з ароматним складним соусом це буде чудова підливка з курки.
Любителям експериментів можна запропонувати цікавий варіант, для якого потрібно:
- 1 куряча тушка вагою не більше 1,3 кілограма;
- 1 морквина;
- трохи води (250 мл);
- 1 червона цибулина;
- 50 мл соєвого соусу;
- 30 грам оливкової олії;
- 50-60 грам майонезу;
- спеції.
Як правильно робити таку підливу:
- Довільно обробити на шматки курку.
- Перекласти її на сковороду з киплячим маслом і смажити 5-6 хвилин.
- Нарізати півкільцями цибулю і дрібно потерти моркву.
- Овочі відправити на сковорідку з тушкованим м’ясом, яке до цього часу вже повинна пустити сік.
- Ввести спеції і при необхідності трохи підсолити.
- Майонез разом з соусом розвести в склянці води.
- Залити цією сумішшю курку і томити на малому вогні ще десь 20 хвилин.
У результаті виходить підлива з чудовим смаком та приємним неповторним ароматом. Гарнір у цьому випадку можна додавати будь.