У кожній сім’ї є свій фірмовий рецепт підливи з свинини. Готують її часто і до неї підійде практично будь-який гарнір. У нашій країні приготоване таким чином м’ясо ще називають гуляшем. Спробуємо розглянути варіанти, які, можливо, ви не пробували.
Вибір м’яса
Потрібно врахувати, що правильно підібрана свинина є гарантом гарного страви.
Коли йдете в магазин, завжди керуйтеся наступними правилами:
- не беріть заморожений продукт, щоб легко оцінити його якість;
- колір і запах завжди видає зіпсовані шматки;
- для підливи кращим варіантом буде задня частина або шия.
Перед початком роботи з м’ясом зріжте з нього великі шматки сала, залишивши лише невеликий шар. Інакше гуляш вийде дуже жирним.
Свинина у власному соку
Такий варіант підійде людям, яким з якихось причин не можна їсти смажену їжу.
Нам знадобиться:
- лопаткова частина свинини – 700 г;
- лавровий лист;
- лимонний сік – 2 ст. л.;
- прованські трави;
- запашний перець;
- сіль.
Для початку замаринуем м’ясо. Якщо хочете приготувати не жирне блюдо, то зріжте зайве сало. Порізану свинину в чашці змішуємо з соком лимона, приправами і залишаємо в прохолодному місці приблизно на 1 годину.
Свинину перекладаємо в сковороду з товстим дном і ставимо на повільний вогонь. Масло додавати не потрібно, так як з часом м’ясо почне давати сік, в якому і буде готуватися. Бажано посуд накрити кришкою, щоб уникнути його випаровування. Зазвичай вистачає години, щоб шматки м’яса вийшли тануть у роті. Практично так само готується і домашня тушонка.
Підлива з свинини з томатною пастою
Мінімум продуктів знадобитися, щоб вечеря вийшов смачним і ситним.
Купуємо:
- свиняча вирізка – 600 г;
- ріпчаста цибулина;
- шпик – 50 г;
- томатна паста – 5 ст. л.;
- лаврушка;
- запашний перець;
- поварена сіль.
Для того, щоб м’ясо вийшло м’яким, не достатньо просто довго його варити. Головне, правильно його нарізати. Спочатку промиваємо цільний шматок і прибираємо зайву воду серветкою. Нарізаємо свинину гострим ножем смужками 7 на 2 см упоперек волокон.
Шпик ділимо на маленькі кубики і на повільному вогні вытапливаем з нього жир. Прибираємо шкварки, додаємо вогонь і опускаємо в сковороду шматочки м’яса. Як тільки з’явилася невелика скоринка, додаємо цибулю півкільцями.
Коли обсмажування буде готова, заливаємо склянку гарячої води, кладемо томатну пасту і тушкуємо під кришкою до повної готовності. За 10 хвилин до кінця додамо лаврушки і сіль. Можна перед подачею страву посипати зеленню.
З морквою та цибулею
Підливу з свинини готують найчастіше з використанням овочів. Ось і до інгредієнтів, які описані в першому рецепті, додамо 1 велику моркву.
Далі — справа смаку. Почищений овоч можна подрібнити на крупній тертці або нарізати ножем на смужки. Додаємо його в сковороду для обжарювання слідом за цибулею. Додатково сюди можна всипати трохи часнику. Саме таке блюдо ми називаємо гуляшем.
М’ясна підлива з борошном
Для цього рецепту нам необхідно:
- свинина – 500 г;
- 5 ст. л. борошна;
- 1 морквина;
- 1 л бульйону;
- 1 цибулинка;
- 2 помидорины (або замінити томатною пастою);
- 4 ст. л. олії соняшникової;
- лавровий лист;
- сіль.
Промите м’ясо нарізаємо і відправляємо на розпечену сковороду з соняшниковою олією. Обсмажуємо до скоринки.
В цей час шаткуємо очищені цибулину і моркву. Відправляємо до свинини. Трохи згасимо, збавивши вогонь. Насипаємо борошно пшеничне, добре розмішуємо ложкою.
Томат слід ошпарити, зняти шкірку, натерти або нарізати дрібними кубиками. Додати до інших овочів і обсмажити до розм’якшення. Налити трохи бульйону (якщо такого немає, то замініть простою водою), все перемішати, домогтися відсутності грудочок і залити рідину, що залишилася.
Покласти лавровий лист, підсолити і через пів години гасіння на повільному вогні можна буде розкласти страву по тарілках.
Рецепт приготування з грибами
М’ясна підлива з печерицями чудово підійде на вечерю. Ароматне блюдо готується досить швидко і красиво виглядає на столі.
Інгредієнти:
- гриби (можете взяти будь-які) – 300 г;
- стільки ж філе свинини;
- морква;
- цибуля ріпчаста;
- томатна паста – 4 ст. л.;
- борошно – 1 ст. л.;
- соняшникова олія;
- 1 л грибного бульйону;
- сіль і спеції.
Нам знадобитися 2 сковороди для приготування цього гуляшу: невелика і з високими бортами.
- Починаємо, як завжди, з м’яса, яке обмиваємо, ділимо на однакові смужки і обсмажуємо на сильному вогні на великій сковороді. Потім відставляємо — вона буде чекати інших продуктів.
- Гриби обмиваємо під струменем проточної води, зрізаємо пошкоджені ділянки. Можна надати їм однаковий розмір, але частіше їх нарізають на великі (для смаку) і маленькі (для аромату) шматочки. Обсмажуємо на маленькій сковорідці з олією 5-10 хвилин. Висипаємо до м’яса.
- Пасеруємо цибулю з морквою, в кінці додаємо борошно і томатну пасту. Так само складаємо у велику жаровню і заливаємо грибним бульйоном. Якщо у вас немає, то можна використовувати м’ясний або просто гарячу воду з кубиками, які замінять навар.
Після 10 хвилин гасіння додаємо спеції із сіллю і тушкуємо до повної готовності.
В мультиварці
В цьому гаджеті ми приготуємо справжній угорський гуляш. В оригіналі він називається гуляш-левеш. Дослівний переклад означає «пастуший суп». Рецептів на його батьківщині багато, але перш, ніж експериментувати, скористайтесь класичним варіантом.
Для підливи з свинини в мультиварці візьмемо:
- шматочок м’яса з невеликою кісточкою – 0,6 кг;
- картопля – 3 середніх бульби;
- морквина;
- томати – 4 шт.;
- цибулина;
- часник;
- болгарський перець – 2 шт.;
- трохи паприки і кмину;
- олія оливкова;
- зелень;
- корінь селери;
- червоний стручковий перець (не переборщіть);
- сіль.
Щоб нічого не пригоріло, краще всі продукти підготувати заздалегідь.
- М’ясо нарізаємо великими кубиками. Кісточку слід обрізати, але не прибирати — вона наситить бульйон.
- Промиваємо та очищаємо овочі. Нарізати можна в довільній формі, але в Угорщині не стирають.
- У чашу мультиварки наливаємо оливкову олію, скидаємо цибулю і починаємо роботу в режимі «Смаження». Як тільки досягнете золотистого кольору, додайте м’ясо разом з кісточкою. Через пару хвилин засипаємо морква, селера і болгарський перець. Відкриваючи кришку, потрібно постійно помішувати.
- Наступним інгредієнтом будуть помідори. З них краще б зняти шкірку, обшпаривши з чайника.
- Коли помідори стануть м’якими, міняємо режим «Гасіння» і залишаємо страву на 15 хвилин.
- Після закінчення цього часу заливаємо воду (приблизно 750 мл). Щоб м’ясо не стало жорстким, додайте до обжарке гарячий бульйон або воду. Відразу засипаємо крупно порізану картоплю, кладемо всі приправи і тушкуємо ще 20 хвилин. Готовий гуляш слід посипати зеленню і дати постояти деякий час.
Вершково-масляна підлива
Ніжний колір цієї страви заманює до столу.
Купуємо наступні продукти:
- вирізка свинини – 0,4 кг;
- цибулина;
- жирні вершки – 100 мл;
- 2 ст. л. борошна;
- 2 зубчики часнику;
- суміш перців;
- зіра і куркурма;
- сіль;
- чорнослив – 3 шт.;
- соняшникова олія.
Шінкованной цибулю обсмажуємо на сильному вогні спочатку окремо, а потім додавши свинину з часником. Окремо на сковороді смажимо борошно, до якої потім вливаємо вершки.
Щоб не було грудочок, робити це потрібно поступово, помішуючи віночком.
Коли соус трохи поваритися, пора відправляти його до м’яса.
Сюди ж слід покласти нарізаний чорнослив і спеції із сіллю. Тушкувати до готовності.
Зі сметаною
З рецепту, описаного трохи вище, прибираємо чорнослив і часник, а вершки замінюємо сметаною. Інше залишаємо в тому ж складі. Процес обжарювання і гасіння буде таким же.
Приготувати підливу з свинини з кислуватим сметанним соусом можна і з додаванням грибів. Їх пасерують на окремій сковороді до напівготовності, а потім змішують з іншими інгредієнтами. Приправи, як і в будь-якому іншому блюді, можна змінювати. Це вже справа смаку вашої родини.
Готуємо на основі молока
Такий спосіб приготування теж популярний, особливо у відсутності вершків або сметани.
Необхідні продукти:
- молоко – 1 стакан;
- вершкове масло – 50 г;
- свининою м’якоті – 500 г;
- 2 ст. л. борошна;
- сіль;
- крапельку цукру і мускатного горіха.
У глибокій сковороді розтопити половину вершкового масла і на ньому обсмажити борошно до золотистого кольору, додати спеції, сіль і молоко. Довести до кипіння.
В цей час в окремому посуді на маслі посмажити м’ясо, яке потім слід відправити в соус і готувати ще близько півгодини. При бажанні, посипте підливу свіжою зеленню.
Ніколи не використовуйте цитрусовий сік і оцет разом з молочними продуктами — вони просто згорнутися під впливом кислоти.
Який гарнір підходить до підливі з свинини
Не секрет, що м’ясна підлива чудово поєднується практично з будь-якими гарнірами.
Її рідка складова (бульйон) завжди до місця подачі з такими стравами:
- смаженим і товченим картоплею;
- рисом;
- макаронними виробами;
- бобовими;
- тушкованими овочами.
Зараз так модно подавати складний гарнір, до складу якого входить кілька видів продуктів. Кулінари радять подавати підливу з свинини з гречаною кашею і огірками. Таке поєднання вважається корисним.
Гуляш кладуть у тарілку по-різному. Деякі вважають за краще наливати на середину тарілки, тим самим приховуючи гарнір. Є варіант, коли його розташовують з боку страви.
Не забувайте, що угорський спосіб приготування передбачає наявність картоплі в самому блюді. Тому окремо подавати до нього гарнір не варто.