Займаючись приготуванням різних м’ясних страв, домогосподарки обділяють увагою таку страву, як піджарка з яловичини. Вони помилково вважають, що м’ясо, приготоване в такому вигляді, виходить сухим і жорстким, але це далеко не так. Яловичина відмінно підходить для гасіння, але її треба готувати за правильним рецептами і тоді воно вийде соковитим, шалено смачним і ароматним.
Класична піджарка з яловичини на сковороді
Піджарка на сковороді з яловичини може подаватися, як з гарніром, наприклад, з рисом або макаронами, так і в якості самостійного блюда. Вона позбавить навіть від самого дикого почуття голоду. Готується піджарка зовсім не складно. Смак і аромат страви варті витраченого часу на готування. Рослинне масло, сіль і спеції в кожному рецепті додаються за смаком.
Інгредієнти:
- яловичина — 0,5 кг;
- ріпчаста цибуля — 120 г;
- морковина — 160 г;
- томатна паста — 3 ст. л.;
- вода — 0,2 л.
Приготування:
- Промиваємо яловичину, даємо обсохнути, нарізаємо шматочками невеликого розміру. У процесі смаження м’ясо помітно зменшиться в розмірі.
- Шматочки присмачую спеціями і сіллю.
- Натираємо моркву на крупній тертці, цибулю шаткуємо.
- На розпеченому маслі обсмажуємо яловичину. До подрумянившемуся з усіх боків м’яса додаємо овочі, перчимо і заливаємо водою.
- Тушкуємо суміш на слабкому вогні 1 годину, накривши кришкою.
- За 10 хвилин до готовності додаємо томатну пасту.
За бажанням зверху м’ясо можна посипати нарубаною зеленню.
Готуємо з підливою
Яловичина з підливою – це смачне блюдо, яке готується дуже просто. Головне вибрати правильне м’ясо, без жив і кісточок.
Необхідні продукти:
- м’ясо — 1000 м;
- цибуля — 1 шт.;
- томатний соус — 3 ст. л.;
- крохмаль — 2 ст. л.;
- вода — 200 мл;
- лаврове листя — 4 шт.
Рецепт:
- Вирізку наріжте соломкою, підсмажте.
- Коли м’ясо перестане виділяти сік, додайте нарізану цибулю.
- Через 5 хвилин влийте гарячу воду, додайте спеції, сіль і лист лавра. Саме ця пряність додасть яству пікантний смак.
- Через 30 хвилин введіть томатний соус, накрийте кришкою.
- Через 1,5 години додайте крохмаль, готуйте ще 15 хвилин.
З-за крохмалю можуть утворюватися грудочки, щоб цього не відбувалося, рекомендується заздалегідь розвести крохмаль у невеликій кількості підливи. Лавровий лист із готового страви видалити.
З вершковим соусом
Використовуйте жирні вершки, саме вони повністю розкриють смак страви.
Інгредієнти:
- м’ясо — 500 г;
- цибулина — 110 г;
- морква — 1 шт.;
- вершки 33% — 150 мл;
- солодка паприка;
- хмелі-сунелі.
Етапи приготування:
- Тонкими шматочками нарізаємо м’ясо, обсмажуємо до золотистого кольору.
- Морковину нарізаємо брусочками, цибулю півкільцями.
- М’ясо заливаємо склянкою води, закриваємо кришкою, тушкуємо 40 хвилин. При необхідності підливаємо воду.
- Після того як вода випарується м’ясо солимо, додаємо овочі.
- До розм’якшеним овочів додаємо хмелі-сунелі і паприку, перемішуємо.
- Вливаємо вершки, прибираємо з вогню, коли вершки загуснуть.
Готову страву подаємо з гарніром і прикрашаємо зеленню.
Піджарка з яловичини в мультиварці
Вирішили приготувати яловичу піджарку в мультиварці — це відмінна ідея. Приготувати смачно, не напружуючись, таке страву, зможе навіть початківець кулінар, адже за людину все робить розумна піч.
Продукти:
- м’ясо — 850 м;
- бульйон — 500 мл;
- томатний соус — 2 ст. л.;
- морковина — 170 г;
- цибуля — 80 р.
Виконуємо послідовно:
- Підсмажити м’ясо, використовуючи режим «Смаження», відкласти його.
- Обсмажити нарізані овочі.
- З’єднати м’ясо з овочами, додати томатний соус і спеції, перемішати.
- Влити бульйон, включити режим «Гасіння», блюдо приготується через 1,5 години.
У цьому рецепті можна не використовувати томатний соус і без нього яловичина вийде соковитою.
В маринаді з сухого вина
Любителі цікавих смакових поєднань можуть приготувати піджарку з використанням сухого вина.
Для приготування вишуканої страви потрібні наступні продукти:
- м’ясо — 600 г;
- цибуля — 2 шт.;
- борошно — 150 г;
- вино — 200 мл
Поетапна готування:
- Нарізане середніми брусочками м’ясо обвалюють у борошні. Прибираємо надлишки борошна і обсмажуємо на оливковій олії до утворення скоринки.
- Обсмажуємо цибулю.
- Викладаємо приготовлені продукти в каструлю з товстим дном, солимо, перчимо.
- Вливаємо вино, перемішуємо, даємо час рідини повністю випаруватися. Додаємо воду, чекаємо, поки вона випарується.
- На кінцевому етапі не повинно залишитися жодної рідини, тільки густий соус.
М’ясо в густому винному соусі готове, подавайте його до будь-якого гарніру, з келихом вина.
Піджарка з яловичини — це смачне, ситне блюдо. Яловичина — це не жирне м’ясо, його може дозволити собі навіть дівчина на дієті, тільки в якості гарніру їй варто вибрати овочі. Вони можуть бути в свіжому вигляді або підсмажені на мангалі. Ну, а не худнуть люди можуть поєднувати м’ясо з картопляним пюре, відварним рисом і так далі. Приємного апетиту!