Дуже простим і смачним блюдом є піджарка зі свинини. Рецепт на сковороді дозволяє приготувати її максимально швидко і порадувати домашніх ситним гарячим обідом. З таким «другим» можна поєднувати абсолютно будь гарніри. Крім того, м’ясна підлива не потребує додаткових соусах.
Незалежно від вибраного рецепту, обговорюване страва включає в себе обсмажені до рум’яної скоринки шматочки свинини, різні овочі і густий соус.
Краще всього вибирати м’ясну вирізку, шию або задню частину, щоб свинина не вийшла сухою.
Якщо м’ясо є тільки в замороженому вигляді, то воно повинно розморожувати при кімнатній температурі – не в воді і не в мікрохвильовій печі. Інакше навіть підлива не врятує страва від сухості.
Свиняча піджарка з підливою — класичний рецепт на сковороді
Класичний рецепт свинячий піджарки багато господині називають ще і «як в їдальні». Дійсно таке блюдо було дуже популярно в школах, лікарнях та інших закладах у часи СРСР. Донині його з радістю замовляють відвідувачі столових до картопляного пюре або макаронів. Але приготувати таке частування легко можна і самостійно, використовуючи прості і доступні продукти: великий шматок м’яса без кісток (близько 1 кг), 450 мл сметани (потрібно брати не самий жирний продукт, а 15-20%), 2 цибулини, 2 моркви, пару столових ложок томатної пасти або кетчупу без добавок, будь-які приправи за смаком, сіль.
Дуже смачно подавати готову страву, посипати його дрібно нарізаною свіжою зеленню. В якості гарніру до нього ідеально підійде картопляне пюре і варена або обсмажена капуста броколі.
Піджарка зі свинини з підливою на томаті на сковороді
Якщо свиняча піджарка з підливою буде подаватися з макаронними виробами, то краще всього готувати її на томаті. Цей рецепт є ще більш бюджетною. Потрібно використовувати наступні інгредієнти: 500 г свинячої вирізки, 400 мл м’ясного бульйону (бажано з того ж продукту), по 2 шт. моркви, цибулі та томатів, 3-4 зубчики часнику, 4 ст. л. томатної пасти.
Етапи приготування покроково:
Подається така піджарка зі свинини з підливою актуально не тільки з макаронними виробами, а також з відварним рисом чи гречкою. Виходить ситна гаряче блюдо, яке стане ідеальним обідом для холодних осінніх або зимових днів.
Рецепт піджарки на томатному соку
Якщо замість томатної пасти при приготуванні обговорюваного страви використовується сік, то загустити підливку потрібно пшеничним борошном. В іншому випадку вона виявиться занадто рідкою. Крім стандартного кількості свинини, потрібно взяти: 350 мл натурального томатного соку (можна домашнього саморобного), пару столових ложок борошна, 200 гр. жирної сметани, цибулину і пару лаврових листочків.
При бажанні за декілька хвилин до готовності можна додати в блюдо різні ароматні трави. Але і без них воно виходить дуже смачним. Можна просто вмочати в готовий соус хліб і відмовитися від будь-якого гарніру.
Гостра піджарка зі свинини з підливою на сметані з болгарським перцем
Любителі гострих других страв можуть злегка змінити рецепт на свій смак. Пікантності йому додасть гірчиця і корінь хрону. Такий варіант напевно припаде до смаку чоловікам. А ось найменшим членам сім’ї він здасться занадто гострим. Для приготування страви потрібно: 400 г м’яса, 5 ст. ложок томатної пасти, 200 г жирної сметани, 2 солодких болгарських перцю, пара зубчиків часнику (можна замінити свіжий продукт на сухий гранульований), 1 ст. л. гірчиці, корінь хрону за смаком.
Вийшла піджарка з густою підливою добре підходить до дерунам і несолодким млинців. Вона може замінити для них традиційну білоруську «мачанку».
Овочева піджарка зі свининою з підливою зі свіжих томатів
Восени особливо актуально готувати підливи, які включають в себе велику кількість різних овочів. Так і піджарку зі свининою відмінно доповнить соус з томатів, баклажанів і червоного болгарського перцю. Вона виходить просто незвичайною смачною і ніжною. Крім нежирної свинячої вирізки (близько 600 р) для такого блюда вам буде потрібно: 400 г помідорів, баклажанів і червоного солодкого перцю (все у свіжому вигляді), гранульований часник, чорний мелений перець, цибулину, сіль, інші улюблені спеції.
Готовим частуванням поливається картопляне пюре або будь-який інший гарнір. Овочі роблять його особливо густим і оригінальним на смак.
Рецепт приготування з аджикою
Аджика додає обговорюваного страви гостроти та пікантності. Можна використовувати як домашній, так і готовий покупний продукт. Кількість такої добавки можна регулювати по своєму смаку. Зазвичай виявляється достатньо 1 ч. л. аджики на 500 г м’яса. Крім перерахованих інгредієнтів, потрібно підготувати і наступні: пару столових ложок томатної пасти або кетчупу, цибулину, 0,5 склянки м’ясного бульйону. Останній допускається замінювати звичайною водою. Звичайно, не обійтися без солі і спецій.
Якщо замість бульйону для підливи використовується звичайна вода, то найкраще її попередньо закип’ятити, а потім розчинити в ній бульйонний кубик.
Кожної сучасної господині буде корисно знати, як приготувати піджарку з свинини на сковороді різними способами. Напевно такі рецепти стануть для неї справжньою паличкою-виручалочкою на всі випадки життя.