Пиріг курник має багату багатовікову історію. Смачні курники завжди подавали на царський стіл. У різних областях Росії існують свої кулінарні секрети курника, які були тісно пов’язані з народними звичаями. Наприклад, цей пиріг був справжньою окрасою весільного столу. Він символізував багатство і процвітання для майбутньої сім’ї. Цей пиріг пекли також на релігійні свята — Великдень, Трійцю.
Звідки походить його назва? Вважається, що це завдяки начинці з курячим м’ясом. Однак, деякі джерела стверджують, що ім’я своє він отримав із-за пари, який виходив з дірочки у верхній скоринці пирога.
Як тільки не начиняли цей пиріг – не тільки курячим м’ясом, але і кашею, горіхами, квашеною капустою, яйцями, ягодами і навіть рибою.
Класичний курник в духовці
Смачний і ароматний курник за цим рецептом коли готували наші бабусі. Ситний пиріг завжди буде бажаним гостем на сімейному столі.
Набір продуктів:
- 300 г курячого філе;
- 550 г борошна;
- склянка сметани;
- 6 яєць категорії С1;
- 180 г масла вищого сорту;
- 160 г рису;
- сіль;
- сода;
- спеції.
Готуємо тісто. Пару яєць збовтайте з сіллю, влийте сметану і покладіть тепле м’яке масло, порізане шматочками. Розмішайте все в загальну масу. Потроху підсипаючи борошно, місіть тісто.
Робимо начинку. Відваріть чотири яйця, рис. Поріжте м’ясо, яйця, посоліть і приправте спеціями.
Ліпимо пиріг. Зробіть два коржі з тіста, розмістіть один у форму для випічки. Розкладіть рис рівним шаром, поверх нього розподіліть куряче м’ясо з яйцями. Закрийте іншим коржем і заліпіть краєчки.
Печемо пиріг. Помістіть курник в духовку на 40 хвилин. Температурний режим – 200 градусів.
З додаванням картоплі
У курнике рис цілком можна замінити картоплею, пиріг від цього нітрохи не програє. Зате у вас з’явиться можливість урізноманітнити начинку, спекти курник з куркою та картоплею.
Візьміть для тіста:
- 150 р сметани;
- 150 г масла вищого сорту;
- яйце категорії С1;
- 2 склянки борошна;
- сіль;
- сода.
Візьміть для начинки:
- пару стегенець або курячих грудок;
- 3 бульби картоплі;
- головка цибулі;
- 50 г масла вищого сорту;
- курячий жовток;
- сіль;
- спеції.
Готуємо тісто. Яйце розбовтати з сіллю. Налити сметани, розтерти з м’яким маслом. Всипати борошна і подмесить легке пластичне тісто.
Робимо начинку. Картоплю потерти на тертці з великими отворами. М’ясо порізати шматочками кубічної форми. Цибуля пошинкувати, перемішати з м’ясом.
Ліпимо пиріг. Ділимо тісто на дві різних за розміром шматка. Менший – кришка, більший – дно і бортики пирога. Розкачуємо великий шматок і вкладаємо в форму. Начинку розподіляємо пошарово, кожен раз приправляємо своїми улюбленими спеціями, сіллю. Нижній шар – картопля, наступний – м’ясо. Розкачайте другий шматок тіста і накрийте їм вміст. З’єднайте краю, зробіть в центрі верхньої скоринки невеликий розріз. Змастіть пиріг сирим жовтком.
Печемо пиріг. У підігріту духовку ставимо курник, збільшуємо температуру до 200 градусів, час випікання – годину.
Готуємо в мультиварці
Курник чудово виходить в мультиварці. Це легко та зручно, оскільки не доведеться постійно стежити за процесом. Просто набрати відповідну програму і піти з кухні, щоб виконати інші обов’язки, заощадивши сили і час.
Візьміть наступний набір:
- 350 г м’яса – це приблизно одна куряча грудка;
- півкіло борошна;
- 2 яйця категорії С1;
- 100 г масла вищого сорту;
- півсклянки сметани;
- 3 ст. л. соняшникової олії;
- 2 ст. л. холодної води;
- 3 бульби картоплі;
- головка цибулі;
- ст. л. цукру;
- сода;
- сіль;
- перець.
Готуємо тісто. Дві третини масла змішуємо зі сметаною. Насипаємо сіль, цукор, розбиваємо яйця, підливаємо рослинне масло. Потім підливаємо в цю суміш дві ст. ложки дуже холодної води і перемішуємо. Далі потроху сиплемо борошно, замішуємо тісто. Сформований ком закриваємо поліетиленом, ставимо в холодне місце на тридцять хвилин. Таке тісто зберігається в холоді довго. Тому його можна заздалегідь наготувати і використовувати в міру необхідності.
Робимо начинку. Картоплю заздалегідь відварити і охолодити. Кубиками ріжемо картоплю, куряче м’ясо, цибулину. Приправляємо перцем, сіллю.
Ліпимо пиріг. Тісто вийняти з холодильника і розділити на дві частини – одну менше, іншу більше. Ту, що більше можна навіть не розкачувати, а відразу помістити в чашу мультиварки. Причому змащувати маслом чашу не обов’язково, оскільки тісто саме по собі досить-таки жирне. Пальцями розподіліть тісто по стінках і дну на висоту близько п’яти сантиметрів. На цей шар розкладайте спочатку картоплю, потім цибулю, потім м’ясо. На поверхню начинки покришіть масло. З іншої частини тесту зліпіть кришку для пирога, накрийте його і заліпіть краю.
Печемо пиріг. Мультиварку включаємо в режим «Випічка» на годину. Коли мине цей час, відкрийте кришку і переверніть пиріг. Це потрібно зробити, щоб скоринка добре запеклася. Поставте той самий режим додатково на 20 хвилин.
Курник з листкового тіста
На цей пиріг можна взяти заморожене листкове тісто. Це значно полегшить приготування. Варіант курника виходить надзвичайно смачною, тому спекти його можливо і до святкового столу.
Візьміть таке:
- півкіло листкового тіста;
- 350 г курячого м’яса;
- цибулина;
- 3 картоплини;
- 50 г масла вищого сорту;
- яєчний жовток;
- сіль;
- перець;
- вода.
Готуємо начинку. Цибуля пошинкувати. Тонкою соломкою порізати картоплю, а м’ясо – шматочками. Влити пару ложок води, все змішати, приправити спеціями.
Ліпимо пиріг. Розділіть тісто на дві частини. Одна буде нижній, інша – верхній. Для верху потрібно трохи менше тесту. Розкачайте нижню скоринку, розкладіть його у форму, щоб вистачило на борти. Розподіліть начинку рівно по денця. Вершкове масло наріжте маленькими шматочками, розкладіть їх по поверхні начинки. Ту частину тесту, що залишилася, розкачайте, щоб вийшла заготівля для верхньої скоринки. Накрийте нею начинку і защипайте краєчки.
Печемо пиріг. Час для випікання до 50 хвилин, температура – до 200 градусів.
Пиріг за рецептом старорусскому
Староруський курник – це особливий пиріг. Стародавність його рецепту підтверджується історичними даними. Саме такий пиріг часто стояв під час святкувань у палатах російських царів. Виглядав він незвично – являв собою досить високий конус, на вершині якого був отвір. Подавали пиріг гарячим, тому зазвичай з цього отвору, як з жерла вулкана, йшов ароматний пар.
У цьому вигляді курника дивовижна начинка. Це шари крупи, грибів, м’яса, овочів, які ще й були відокремлені один від одного усередині конструкції млинцями. А зверху була дуже смачна скоринка з прісного тіста. До наших днів дійшов староруський рецепт пирога курника, звичайно, не з царського столу, але цілком прийнятний в сучасних умовах.
Візьміть ці продукти, щоб приготувати млинці:
- 150 мл молока;
- ст. л. олії пісного;
- яйце категорії С1;
- склянка борошна;
- ст. л. цукру;
- сіль.
Візьміть для приготування листкового тіста:
- 150 г масла вищого сорту;
- півсклянки води;
- склянка борошна;
- яйце;
- ст. л. сметани;
- лимонна кислота;
- сіль.
Склад начинки:
- півкілограма курячого м’яса – філе;
- 150 г грибів;
- 2 яйця категорії С1;
- 100 г сиру;
- півсклянки рису;
- 50 г масла вищого сорту;
- 2 ч. л. борошна;
- сіль;
- перець;
- кріп.
Печемо млинці. Яйце розбовтати в молоці, насипати сіль, цукор, борошно, промешать. Піч на сильно розігрітій сковорідці, трохи змащеній маслом рослинним. Вийде близько 5 млинців.
Куряча начинка. Варене м’ясо порізати кубиками, посолити, поперчити. Частина бульйону заздалегідь залишити для соусу.
Грибна начинка. Помити, порізати і згасити гриби в сотейнику, посолити, поперчити.
Рисова начинка. Зварити рис, полити вершковим маслом. Відварити яйце, остудити, нарізати. Дрібно порізати кріп. Все з’єднати з рисом. Приправити сіллю, перцем.
Натерти на крупній тертці сир.
Робимо соус. На коров’ячому маслі злегка підсмажити борошно, підлити бульйону і підігріти.
Готуємо листкове тісто. У воді розчинити сіль, лимонну кислоту, цей розчин вилити в борошно, замісити тісто. Потім відставити його на 15 хвилин, відпочивати. Далі розкачати пласт, товщина якого повинна бути півсантиметра. Покласти тепловатое, що тане масло, розмазати його по всьому пласту, не зачіпаючи краю. Згорнути тісто в чотири рази, знову розкачати, тільки вже сантиметрової товщини. Потримати на холоді 15 хвилин. Вийняти і повторити процедуру ще два рази.
Ліпимо пиріг. Розподіліть листкове тісто на дві частини так, щоб однією вистачило на дно з бортиками, а другий – на кришку пирога. Помістіть перший корж тіста у формі. На нього — млинець. Після чого розкладіть на нього половинку рисової начинки і полийте трохи соусом. Кожну начинку потрібно трохи присмачувати соусом.
Покладіть зверху другий блінок, на нього – курячу начинку і посипте тертого сиру. Закрийте ще одним млинцем, і викладіть начинку з грибів, а на неї – залишок сиру. Розкладіть четвертий млинець, зверху на нього – другу частину рисової начинки, яку потрібно закрити п’ятим блинком. Нарешті, прийшла пора закривати пиріг з кришкою меншого за розміром пласта тіста. Защипайте краєчки, і якщо ще залишилися шматочки листкового тіста, можна виліпити з них прикраси і розмістити зверху на пиріг. Змішайте яйце зі сметаною, і змастіть поверхню курника.
Печемо пиріг. Температурний режим 180 градусів, час випікання – годину.
З млинців з куркою і грибами
Це традиційний варіант млинцевого пирога з куркою і грибами навряд чи когось залишить байдужим, його похвалить навіть самий вишуканий гурман. Поєднання смаку грибів, ніжною курятини і млинців настільки добре, що такий курник захочеться готувати не тільки на масляну.
Візьміть для млинчиків наступне:
- пів-літри молока;
- 2 яйця категорії С1;
- склянка борошна;
- пару ст. л. олії;
- сіль;
- цукор.
Візьміть продукти для начинки:
- півкілограма курячого м’яса – філе, стегенця
- півкіло грибів, краще печериць
- 250 г сиру;
- 3 яйця категорії С1;
- велика цибулина;
- пара помідорів;
- зелень;
- часник;
- сіль;
- спеції;
- сметана.
Печемо млинці. Яйця злегка підбити з цукром і сіллю, налити молоко, рослинну олію. Всипати борошно. Все перемішати, розбиваючи грудочки. Пекти млинці на спеціальній сковороді. Наливайте ополоником рідке тісто на серединку розігрітій пательні, потім, взявши її за ручку, рухом руки розподіліть тісто по розпеченій поверхні. Через кілька хвилин, коли нижня частина млинця підсмажиться, акуратно підніміть його лопаткою і переверніть, щоб засмажити іншу сторону.
Робимо начинку. Розріжте м’ясо на шматочки і обсмажте. Можна обсмажити вже варене м’ясо. Помийте і поріжте гриби, нашаткуйте цибулю, перемішайте з грибами і тушкуйте все це на сковороді, прикривши зверху кришкою. Яйця зваріть і подрібніть. Сир натріть на крупній тертці. Цибуля накришити, часник подрібніть. Помідори поріжте тонкими кружечками. Яйця з цибулею і часником потрібно перемішати разом.
Формуємо пиріг. Помістіть млинець на дні великого блюда. На нього викладіть шаром частину м’яса, потім прокладіть шар помідорів, посипавши його сиром. Закрийте всі наступним млинцем. Потім викладіть гриби. Закрийте млинцем і покладіть м’ясо. Шари потрібно чергувати по своєму смаку, як сподобається. Верхній млинець змастіть сметаною, посипте сиром. Поставте пиріг в трохи підігріту духовку на пару хвилин, щоб сир розплавився і легко порозовел. Є й інший варіант – поставте його на холод. Через пару годин він відмінно просочиться.
Швидкий ледачий курник
Приготувати пиріг курник в духовці можна дуже швидко. Для нього чудово підійде будь куряче м’ясо – грудка, стегна або гомілки. Зрізати з кісток. При цьому слід знати, що біле м’ясо менш соковите.
Візьміть для тіста наступне:
- 4 ст. л. майонезу;
- 4 ст. л. сметани;
- 2 яйця;
- склянка борошна;
- сода;
- сіль.
Візьміть для начинки наступне:
- куряче м’ясо – два стегенця і половина грудки;
- 500 г картоплі;
- сіль;
- перець і спеції.
Готуємо тісто. Майонез змішати зі сметаною і яйцем, посолити, насипати соди. Поступово вводити борошно, розмішуючи грудочки. Тісто рідкувате, за консистенцією схожа на сметану.
Робимо начинку. М’ясо нарізаємо шматочками, цибулю – полуколечками, картопля – кружечками. Підготовлені продукти не змішуємо, але солимо і посипаємо спеціями.
Робимо пиріг. Його можна пекти і в формі, і в звичайній сковороді без ручки. Змащуємо маслом форму, наливаємо тісто так, щоб воно закрило дно. На нього розкладаємо шарами спочатку картоплю, потім цибулю, потім м’ясо і покриваємо шаром картоплі. Після чого заливаємо другою половиною тіста.
Печемо курник – 45 хвилин при температурному режимі в 180 градусів.
З пісочного тіста
Цей курник із серії «гості на порозі». Його можна зробити дуже швидко, склад продуктів завжди знайдеться в холодильнику. Добре піч з свіжої сметани, але якщо її немає, підійде навіть та, у якої закінчився термін придатності. При впливі високої температури всі бактерії загинуть, тому таке тісто абсолютно безпечно.
Візьміть для тіста наступне:
- 250 г масла вищого сорту;
- яйце;
- 1,5 склянки сметани;
- 600 г борошна;
- ст. л. оцту;
- сода;
- сіль.
Візьміть для начинки наступне:
- 2 стегенця або 4 гомілки;
- цибулина;
- 2 бульби картоплі;
- 60 р масла вищого сорту;
- чорний перець;
- сіль.
Готуємо тісто. Яйце розбовтати з сіллю, влити сметану і топлене вершкове масло, розмішати. Сюди ж відправляємо гашену оцтом соду. Тепер настала черга борошна. Заздалегідь її просіяти, потім потроху підсипати в масу, вимішуючи ніжне тісто. Накриваємо ємність з тістом харчовою плівкою, залишаємо на 35 хвилин.
Робимо начинку. М’ясо відокремлюємо від кісток, чистимо картоплю, ріжемо те й інше маленькими кубиками. Шаткуємо цибулю і відправляємо в ємність з м’ясом. Заправляємо начинку талим вершковим маслом, посипаємо перцем, сіллю.
Ліпимо пиріг. Від загального шматка тіста відділяємо одну третину, це буде верхня скоринка пирога. Обидві частини розкачуємо. Велику – укладаємо в форму, формуючи бортики. У неї розподіляємо всю начинку. Зверху накриваємо другою, меншою частиною розкатаного тіста і заліплюємо краю. Посередині верхньої скоринки робимо надріз.
Печемо курник. В заздалегідь розігріту до помірної температури духовку ставимо пиріг і випікаємо 35-40 хвилин.