Пиріг на сметані – це швидкий спосіб смачно нагодувати свою сім’ю. Тісто на основі кисломолочного продукту виходить дуже ніжним, м’яким повітряним, а сама випічка не черствіє протягом декількох днів. Зараз ми розповімо, що можна спекти на сметані. У цій підбірці зібрані найбільш прості, але цікаві рецепти.
Простий пиріг на сметані в духовці
Сьогодні зробити пиріг зі сметаною можна по-різному. Але ми пропонуємо класичний рецепт приготування без начинки.
Інгредієнти:
- три яйця;
- склянка сметани;
- по склянці цукру і борошна;
- полпакетика ваніліну;
- ч. л. розтопленого масла.
Спосіб приготування:
- Першим ділом збиваємо вінчиком або блендером яйця з підсолоджувачем до однорідної маси.
- Потім в суміш виливаємо кисломолочний продукт, всипаємо борошно, ванілін і трохи солі.
- Форму застеляємо пергаментом і виливаємо на нього тісто. Відправляємо заготівлю запікатися на 30 – 40 хвилин (температура – 190 °С).
- Готовий пиріг присипаємо білосніжною солодкої пудрою.
Готуємо з яблуками
Якщо ви коли-небудь пробували Цветаевский яблучний десерт, то пиріг з яблуками на сметані нагадає вам цю чудову випічку. Він виходить таким же повітряним, м’яким і смачним.
Для десерту краще використовувати яблука «Семеренко», вони мають кисло-солодкий смак та щільну м’якоть, тримає форму навіть під впливом жару.
Інгредієнти:
- три яйця;
- 1 ½ ст. борошна;
- неповний стакан цукру;
- 90 г родзинок;
- 650 г яблук;
- дві ч. л. ванільного цукру;
- склянка сметани;
- 60 г вершкового масла;
- ч. л. порошку для випічки.
Спосіб приготування:
- Міксером яйця розмішуємо, цукрові гранули, сметану і масло до однорідності.
- Потім додаємо борошно і розпушувач, вводимо ванільний порошок для аромату. Тісто має вийти не дуже густим, але й не рідким.
- Родзинки замочуємо в теплій воді, а яблука очищаємо від кісточок і шкірки, нарізаємо невеликими шматочками.
- Форму застеляємо пергаментом, на який виливаємо половину тіста. Розкладаємо по ньому яблучні дольки разом з родзинками, виливаємо половину основи і ставимо майбутній пиріг в духовку на 20 хвилин (температура – 180 °С).
- В цей час приготуємо штрейзель. Для цього з’єднуємо борошно з цукровим піском і стружкою вершкового масла. Перетираємо інгредієнти в крихту.
- Дістаємо пиріг, по всій поверхні розкладаємо крихту і повертаємо в духовку ще на 20 хвилин, при цьому температуру можна трохи зменшити.
З брусницею
Пиріг з брусницею і сметаною сподобається як дорослим, так і самим маленьким ласунам. Незважаючи на те, що брусниця має гіркуватий смак, на самому ласощах це негативно не позначиться. Крім іншого, така ягода багата вітамінами, які зміцнюють імунітет і допомагають боротися з простудними захворюваннями.
Для десерту підходить заморожена або брусниця свіжа і навіть брусничне варення.
Інгредієнти для тіста:
- три яйця;
- 420 г борошна;
- дві ч. л. пекарського порошку;
- 85 г цукрового піску;
- 130 г масла вершкового.
Інгредієнти для крему:
- 420 мл сметани (жирної);
- 425 г брусниці;
- стакан цукрового піску.
Спосіб приготування:
- Охолоджене масло кладемо в ємність і рубаємо ножем. Потім додаємо до нього яйця, підсолоджувач і починаємо вимішувати. Всипаємо борошно з розпушувачем і вимішуємо пісочне тісто.
- Форму промазуємо рафінованим маслом, кладемо основу і розподіляємо склад по всій поверхні і боків ємності.
- Розкладаємо ягоди, посипаємо їх цукром і запікаємо десерт в духовці протягом півгодини (температура – 180 °С).
- Для крему розмішуємо міксером сметану з підсолоджувачем до збільшення маси в кілька разів.
- Гарячий пиріг заливаємо сметанним кремом і залишаємо десерт на три години, щоб він добре настоявся.
Заливний пиріг з капустою на сметані
Приготувати пиріг швидко і смачно цілком можливо. Просто візьміть сметану, майонез, трохи борошна і замісити тісто. Для начинки можете використовувати і інші інгредієнти – це може бути м’ясо, риба або фрукти. Особливо смачним виходить пиріг з кислою капустою, а також зі свіжою та лісовими грибами.
Інгредієнти:
- шість ложок борошна;
- два яйця;
- склянка сметани;
- 80 мл майонезу;
- дві ч. л. порошку для випічки;
- 350 г капусти;
- зелень кропу і цибулі.
Спосіб приготування:
- У мисці змішуємо майонез зі сметаною, яйцями. Сметану можете взяти будь-якої жирності, все залежить від того, наскільки ситним ви хочете приготувати пиріг.
- В отриману масу висипаємо борошно з розпушувачем, пару грам солі і цукру і замішуємо тісто, яке по консистенції має нагадувати жирну сметану.
- Для начинки краще взяти молоду капусту, так як зимова жорстка. Якщо такої немає, то можна використовувати пекінську.
- Капусту шаткуємо, додаємо до неї такі спеції, як червоний і чорний перець, коріандр, базилік, не забуваємо про сіль і дрібно нарубану зелень.
- Промаслений форму наповнюємо половиною тіста і розподіляємо начинку. Вкриваємо її залишилися частиною тесту, поверхня якого можна присипати насіння льону.
- Ставимо заготовку у жарову шафу на 40 хвилин (температура – 200 °С).
В мультиварці на швидку руку
У кожної господині є ні один рецепт приготування смачних пирогів. Ми вирішили згадати старий, перевірений часом спосіб приготування сметанного пирога, який спечемо по-новому – в мультиварці.
Інгредієнти:
- склянка борошна;
- три без гірки склянки цукрового піску;
- 700 мл сметани;
- 80 г маргарину для випічки;
- два яйця;
- по 1 ч. л. розпушувача і солодкої пудри.
Спосіб приготування:
- Яйця розтираємо з підсолоджувачем і маргарином, потім додаємо всі сухі інгредієнти і вимішуємо тісто до однорідного стану.
- У чашу вливаємо отриману масу і печемо в режимі «Випічка» 40 хвилин.
- Готовий пиріг прикрашаємо солодкої пудрою і при бажанні свіжими ягодами.
З варенням
Сметанний пиріг можна приготувати з будь-якою начинкою і навіть з варенням. Виходить дуже солодкий і смачний десерт.
Інгредієнти:
- одне яйце;
- півсклянки цукру;
- півпачки масла вершкового;
- неповний склянку сметани;
- 1½ ст. борошна;
- 60 г мигдалю;
- ½ Ч. л. ванільного цукру;
- склянка будь-якого варення.
Спосіб приготування:
- М’яке масло кладемо в ємність, додаємо до нього яйця, висипаємо білий і ароматний цукор. Розмішуємо все блендером до пишної маси.
- Потім кладемо кисломолочний продукт, борошно, розпушувач і подрібнений мигдаль. З маси формуємо кулю, який відразу накриваємо плівкою і залишаємо в прохолодному місці на 25 хвилин.
- Стабілізувати основу ділимо навпіл і кожну частину розгортаємо в прямокутник.
- За формою розкладаємо перший пласт, потім варення і прикриваємо другий гуркотом частиною. Краї защипуємо і відправляємо пиріг запікатися на 25 хвилин (температура – 180 °С).
«Зебра» на сметані
Пиріг «Зебра» на сметані – це ще один десерт, рецепт якого передається з покоління в покоління. Випічка виходить не тільки красивою, але і ніжною і дуже смачною.
Інгредієнти:
- ⅔ Ст. білого цукру;
- три яйця;
- 65 г маргарину для випічки;
- 1½ ст. борошна;
- 0,5 ч. л. гашеного соди;
- неповний склянку жирної сметани;
- 25 г ароматного цукру;
- три ложки какао.
Спосіб приготування:
- Приготування десерту починаємо традиційно, тобто зі збивання яєць з підсолоджувачем. В пишну піну кладемо сметану, розтоплене масло і гашену соду.
- Потім висипаємо борошно, грам солі і розмішуємо всі інгредієнти, щоб не було грудочок.
- Основу ділимо навпіл, в одну половину висипаємо какао.
- В промаслений форму кладемо ложку світлого тіста, зверху – темного і так до того моменту, поки не сформується пиріг.
- Запікаємо десерт в духовці 45 хвилин (температура – 180 °С) або в мультиварці у програмі «Випічка» 60 хвилин.
Випічка на майонезі і сметані з консервами
Солодка випічка – це завжди смачно, але спекти пиріг можна і з іншого, більш оригінальною і ситної начинкою. Наприклад, з консервованим тунцем або іншою рибою. Такий пиріг можна подати на сніданок, вечеря чи просто до чаю в холодному або гарячому вигляді.
Інгредієнти:
- по 160 мл сметани і майонезу;
- склянку з гіркою борошна;
- три яйця;
- по 1 ч. л. розпушувача і солі;
- банку тунця (сайри, сардини);
- дві головки цибулі;
- ч. л. топленого масла.
Спосіб приготування:
- У ємності змішуємо борошно, розпушувач і сіль. Після вводимо до складу інші складові, крім трьох останніх. Міксером розмішуємо інгредієнти, тісто має вийти як на оладки.
- В іншу миску викладаємо тунець, розминаємо його виделкою і змішати з подрібненою цибулею і чорним перцем.
- Топленным маслом промазуємо форму і виливаємо на нього половину тіста. Розрівнюємо і розподіляємо поверх рибну начинку, закриваємо рештою тестом і запікаємо пиріг 45 хвилин (температура – 180°С).
Тепер ви знаєте, що приготувати солодкий або ситний пиріг можна швидко і без особливих турбот. Головне, щоб сметана була хорошої якості. Якщо ви довіряєте ринкової продукції, то краще всього купувати домашній кисломолочний продукт з ним тісто на сметані вийде повітряним і дуже м’яким.