Пиріг на сметані з яблуками – популярний і багатьма улюблений десерт, який присутній в різних кухнях світу. Широке поширення такої випічки пояснюється не тільки швидкістю виконання, але і дешевизною складових. У статті розглянемо найбільш відомі та смачні рецепти створення кондитерського виробу.
Пісочний пиріг на сметані з яблуками
Десерт, виконаний за рецептом, представленому нижче, виділяється неперевершеним поєднанням соковитою начинки і крихкого тіста.
Інгредієнти:
- 200 мл сметани;
- 200 г сиру;
- стільки ж маргарину;
- 700 г пшеничного борошна;
- 200 г цукрового піску;
- 3 яйця;
- 1 кг яблук;
- 5 г гашеного соди.
Процес створення смачного ласощі:
- На робочу поверхню висипається борошняна гірка, яку натирається маргарин, а після втручаються сир, сметана, цукор, яйця і гашена оцтом або лимонним соком сода.
- Вымешанная борошняна маса ділиться на 2 половини, які обертаються харчовою плівкою і поміщаються на добу в холод.
- По закінченні вказаного часу з однієї частини розкочується корж товщиною в 3 см, яким вистилається вогнетривка форма.
- Зверху тісто покривається начинкою з яблучних брусочків, перемішаних з цукром (за бажанням).
- З решти тіста, розкотив в пласт, нарізати смужки. З їх допомогою формується верх ажурний вироби.
- Форму з пирогом встановлюється в гарячу духовку (170 °C) на 45 хвилин.
Перед подачею пиріг можна присипати цукровою пудрою.
Смачна домашня випічка на кислій сметані
Незважаючи на простоту приготування, смак яблучного пирога виходить просто чудовим.
Готується виріб з таких продуктів:
- 2 яєць;
- 100 г цукру;
- 60 г сметани;
- 120 г борошна;
- пакетика розпушувача;
- 3 яблук;
- пакетика ванільного цукру;
- щіпки солі.
Хід роботи полягає у виконанні наступних кроків:
- Яйця збиваються міксером разом з цукровими кристалами до утворення густої піни, яку відразу втручаються сметана і ванільний цукор.
- В миску, де вже знаходяться борошно з розпушувачем, вливається сметанна суміш, після чого вимішується рідкувате тісто.
- Плоди очищаються, звільняються від серцевин і нарізати невеликими кубиками.
- У форму для запікання, змащену маслом або выстеленную пекарської папером, поміщаються яблучні кубики, які заливаються тестом.
- Випікається виріб при 180 °с до рум’яної скоринки.
Рекомендується встановлювати вогнетривку форму на саму верхню полицю в духовій шафі.
З додаванням в начинку брусниці
Яблучно-брусничний пиріг часто готується на дріжджовій основі. Але якщо підготувати пісочне тісто на сметані, то смак десерту стане навіть більш вишуканим. А все завдяки поєднанню розсипчастою текстури випічки з фруктовою ароматною начинкою.
Складові пирога:
- 750 р борошна;
- 200 г вершкового масла;
- 100 г сметани;
- 220 г цукрового піску;
- 2 яйця;
- гашене лимонним соком сода;
- 400 г яблук;
- 100 г брусниці.
Черговість дій:
- Борошно перетирається з масляною стружкою в крихту, після чого масу додається сметана і збиті з цукром яйця.
- В кінці вимішування тіста додається гашене сода.
- З еластичного шару, який вже близько чверті години «відпочив», створюються два коржа.
- Одним вистилається дно форми, а другим накривається начинка, підготовлена з подрібнених яблук і брусниці.
- Яблучний пиріг випікається близько 40 хвилин в розігрітій до 180 °C духовці.
Для ласунів начинку можна підсолодити додатково за смаком.
Заливний яблучний пиріг на сметані
Заливний пиріг з яблуками – широко відомий десерт, з яким пов’язані найтепліші спогади з дитинства. Адже це кондитерське ласощі так часто готували бабусі своїм улюбленим онукам.
Для приготування потрібні:
- 250 г борошна;
- шматочок вершкового масла;
- 200 г сметани;
- 250 р цукрового піску;
- 3 яйця;
- гашене лимонним соком сода;
- 4 яблука.
Спосіб підготовки:
- З 200 г цукрових кристалів і яєць за допомогою блендера створюється пишна піна, яку додається сметана.
- Далі при постійному помішуванні порційно всипається борошно.
- Потім додається гашене сода.
- Фрукти нарізати плоскими шматочками, які розподіляються віялом по змащеного маслом і присыпанному цукром дно вогнетривкої форми.
- Далі начинка притрушивается залишилися солодким піском і заливається тестом, після чого пиріг відправляється на випікання при 180 °C до рум’яного кольору.
- Готовий виріб після 10 хвилин перебування в формі на столі перевертається на тарілку і нарізати порційними шматочками.
Якщо в наявності виявився розпушувач, то їм цілком можна замінити соду.
Готуємо з бананами
Цікава варіація перевіреного роками рецепта, для виконання якої беруться:
- 300 г борошна;
- шматочок вершкового масла;
- 200 г сметани;
- 220 г цукрового піску;
- 2 яйця;
- ½ Пакетика розпушувача;
- по 2 яблука і банани;
- щіпка солі.
Етапи приготування:
- Поки духовка розігрівається до 200 °C, сметани, яєць, цукру, борошна і розпушувача замішується тісто рідкої консистенції.
- Фрукти очищаються і нарізати довільними скибочками однакового розміру.
- Збирається заготовка, яка потім буде випікатися 40 хвилин, у наступному порядку: топлене масло для змащування, фрукти і тісто у вигляді заливки.
Щоб переконатися в готовності десерту, стоїть перед його виймати з духовки проколоти тісто зубочисткою. На ній нічого не повинно залишитися, якщо пиріг повністю пропікся.
Покроковий рецепт для мультиварки
Яблучний пиріг – один з багатьох десертів, які з легкістю можна приготувати в мультиварці.
Досить мати під руками:
- 200 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 200 г сметани;
- 150 г цукрового піску;
- 2 яйця;
- 100 г горіхів;
- пакетик розпушувача;
- 3 яблука;
- трохи кориці.
Спосіб втілення у життя:
- Розм’якшене масло збивається з цукровим піском і яйцями, після чого отриманий склад додається сметана.
- Вміст миски повторно збивається і змішується з борошном і розпушувачем.
- У тісто додаються дрібні кубики яблук, після чого маса в 2 підходи відправляється в чашу мультиварки так, щоб всередині готового десерту вийшла горіхова прошарок.
- Готується виріб на програмі «Випічка» 80 хвилин.
Для додання пікантності смаку можна в начинку додати жменю журавлини.
Відкритий пиріг з яблуками і сметаною
Відкритий яблучний пиріг готується на основі пісочного тіста з таких інгредієнтів:
- 300 г сметани;
- такої ж кількості вершкового масла;
- 700 г пшеничного борошна;
- 200 г цукрового піску;
- 3 яєць;
- 1 кг яблук;
- пакетика розпушувача.
Покрокова інструкція приготування:
- Замішують м’яке еластичне тісто шляхом перетирання борошна з масляною крихтою. В отриманий склад додаються сметана, яйця, солодкий пісок і борошно з розпушувачем.
- Вимішане тісто ділиться на дві нерівні частини.
- З більшою формується основа пирога, яка викладається у вогнетривку форму.
- Яблука подрібнюються для начинки, яка відразу ж розподіляється.
- З решти тіста готують виті смужки, якими прикрашається верх виробу.
- Готується випічка 45 хвилин при 170 °с духовці.
Щоб зробити продукт більш рум’яним, його поверхню можна помазати жовтком.
Яблучний пиріг на сметані – це простий і дуже смачний десерт, який чудово вдається з першого разу навіть початківцям кулінарам.