Пиріг на сметані з яблуками – 7 смачних рецептів приготування

Пиріг на сметані з яблуками – популярний і багатьма улюблений десерт, який присутній в різних кухнях світу. Широке поширення такої випічки пояснюється не тільки швидкістю виконання, але і дешевизною складових. У статті розглянемо найбільш відомі та смачні рецепти створення кондитерського виробу.

Пісочний пиріг на сметані з яблуками

Десерт, виконаний за рецептом, представленому нижче, виділяється неперевершеним поєднанням соковитою начинки і крихкого тіста.

Інгредієнти:

  • 200 мл сметани;
  • 200 г сиру;
  • стільки ж маргарину;
  • 700 г пшеничного борошна;
  • 200 г цукрового піску;
  • 3 яйця;
  • 1 кг яблук;
  • 5 г гашеного соди.

Процес створення смачного ласощі:

  • На робочу поверхню висипається борошняна гірка, яку натирається маргарин, а після втручаються сир, сметана, цукор, яйця і гашена оцтом або лимонним соком сода.
  • Вымешанная борошняна маса ділиться на 2 половини, які обертаються харчовою плівкою і поміщаються на добу в холод.
  • По закінченні вказаного часу з однієї частини розкочується корж товщиною в 3 см, яким вистилається вогнетривка форма.
  • Зверху тісто покривається начинкою з яблучних брусочків, перемішаних з цукром (за бажанням).
  • З решти тіста, розкотив в пласт, нарізати смужки. З їх допомогою формується верх ажурний вироби.
  • Форму з пирогом встановлюється в гарячу духовку (170 °C) на 45 хвилин.

Перед подачею пиріг можна присипати цукровою пудрою.

Смачна домашня випічка на кислій сметані

Незважаючи на простоту приготування, смак яблучного пирога виходить просто чудовим.

Готується виріб з таких продуктів:

  • 2 яєць;
  • 100 г цукру;
  • 60 г сметани;
  • 120 г борошна;
  • пакетика розпушувача;
  • 3 яблук;
  • пакетика ванільного цукру;
  • щіпки солі.

Хід роботи полягає у виконанні наступних кроків:

  • Яйця збиваються міксером разом з цукровими кристалами до утворення густої піни, яку відразу втручаються сметана і ванільний цукор.
  • В миску, де вже знаходяться борошно з розпушувачем, вливається сметанна суміш, після чого вимішується рідкувате тісто.
  • Плоди очищаються, звільняються від серцевин і нарізати невеликими кубиками.
  • У форму для запікання, змащену маслом або выстеленную пекарської папером, поміщаються яблучні кубики, які заливаються тестом.
  • Випікається виріб при 180 °с до рум’яної скоринки.
Дивіться також:  Торт з маскарпоне – 8 рецептів, як приготувати смачний торт з ніжним вершковим сиром

Рекомендується встановлювати вогнетривку форму на саму верхню полицю в духовій шафі.

З додаванням в начинку брусниці

Яблучно-брусничний пиріг часто готується на дріжджовій основі. Але якщо підготувати пісочне тісто на сметані, то смак десерту стане навіть більш вишуканим. А все завдяки поєднанню розсипчастою текстури випічки з фруктовою ароматною начинкою.

Складові пирога:

  • 750 р борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • 100 г сметани;
  • 220 г цукрового піску;
  • 2 яйця;
  • гашене лимонним соком сода;
  • 400 г яблук;
  • 100 г брусниці.

Черговість дій:

  • Борошно перетирається з масляною стружкою в крихту, після чого масу додається сметана і збиті з цукром яйця.
  • В кінці вимішування тіста додається гашене сода.
  • З еластичного шару, який вже близько чверті години «відпочив», створюються два коржа.
  • Одним вистилається дно форми, а другим накривається начинка, підготовлена з подрібнених яблук і брусниці.
  • Яблучний пиріг випікається близько 40 хвилин в розігрітій до 180 °C духовці.

Для ласунів начинку можна підсолодити додатково за смаком.

Заливний яблучний пиріг на сметані

Заливний пиріг з яблуками – широко відомий десерт, з яким пов’язані найтепліші спогади з дитинства. Адже це кондитерське ласощі так часто готували бабусі своїм улюбленим онукам.

Для приготування потрібні:

  • 250 г борошна;
  • шматочок вершкового масла;
  • 200 г сметани;
  • 250 р цукрового піску;
  • 3 яйця;
  • гашене лимонним соком сода;
  • 4 яблука.

Спосіб підготовки:

  • З 200 г цукрових кристалів і яєць за допомогою блендера створюється пишна піна, яку додається сметана.
  • Далі при постійному помішуванні порційно всипається борошно.
  • Потім додається гашене сода.
  • Фрукти нарізати плоскими шматочками, які розподіляються віялом по змащеного маслом і присыпанному цукром дно вогнетривкої форми.
  • Далі начинка притрушивается залишилися солодким піском і заливається тестом, після чого пиріг відправляється на випікання при 180 °C до рум’яного кольору.
  • Готовий виріб після 10 хвилин перебування в формі на столі перевертається на тарілку і нарізати порційними шматочками.
Дивіться також:  Торт дамський каприз – 6 рецептів в домашніх умовах

Якщо в наявності виявився розпушувач, то їм цілком можна замінити соду.

Готуємо з бананами

Цікава варіація перевіреного роками рецепта, для виконання якої беруться:

  • 300 г борошна;
  • шматочок вершкового масла;
  • 200 г сметани;
  • 220 г цукрового піску;
  • 2 яйця;
  • ½ Пакетика розпушувача;
  • по 2 яблука і банани;
  • щіпка солі.

Етапи приготування:

  • Поки духовка розігрівається до 200 °C, сметани, яєць, цукру, борошна і розпушувача замішується тісто рідкої консистенції.
  • Фрукти очищаються і нарізати довільними скибочками однакового розміру.
  • Збирається заготовка, яка потім буде випікатися 40 хвилин, у наступному порядку: топлене масло для змащування, фрукти і тісто у вигляді заливки.

Щоб переконатися в готовності десерту, стоїть перед його виймати з духовки проколоти тісто зубочисткою. На ній нічого не повинно залишитися, якщо пиріг повністю пропікся.

Покроковий рецепт для мультиварки

Яблучний пиріг – один з багатьох десертів, які з легкістю можна приготувати в мультиварці.

Досить мати під руками:

  • 200 г борошна;
  • 100 г вершкового масла;
  • 200 г сметани;
  • 150 г цукрового піску;
  • 2 яйця;
  • 100 г горіхів;
  • пакетик розпушувача;
  • 3 яблука;
  • трохи кориці.

Спосіб втілення у життя:

  • Розм’якшене масло збивається з цукровим піском і яйцями, після чого отриманий склад додається сметана.
  • Вміст миски повторно збивається і змішується з борошном і розпушувачем.
  • У тісто додаються дрібні кубики яблук, після чого маса в 2 підходи відправляється в чашу мультиварки так, щоб всередині готового десерту вийшла горіхова прошарок.
  • Готується виріб на програмі «Випічка» 80 хвилин.

Для додання пікантності смаку можна в начинку додати жменю журавлини.

Відкритий пиріг з яблуками і сметаною

Відкритий яблучний пиріг готується на основі пісочного тіста з таких інгредієнтів:

  • 300 г сметани;
  • такої ж кількості вершкового масла;
  • 700 г пшеничного борошна;
  • 200 г цукрового піску;
  • 3 яєць;
  • 1 кг яблук;
  • пакетика розпушувача.
Дивіться також:  Горіхова паста – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Покрокова інструкція приготування:

  • Замішують м’яке еластичне тісто шляхом перетирання борошна з масляною крихтою. В отриманий склад додаються сметана, яйця, солодкий пісок і борошно з розпушувачем.
  • Вимішане тісто ділиться на дві нерівні частини.
  • З більшою формується основа пирога, яка викладається у вогнетривку форму.
  • Яблука подрібнюються для начинки, яка відразу ж розподіляється.
  • З решти тіста готують виті смужки, якими прикрашається верх виробу.
  • Готується випічка 45 хвилин при 170 °с духовці.

Щоб зробити продукт більш рум’яним, його поверхню можна помазати жовтком.

Яблучний пиріг на сметані – це простий і дуже смачний десерт, який чудово вдається з першого разу навіть початківцям кулінарам.

Прокрутка до верху