Сирний пиріг — ситне і ніжне ласощі, ідеальний супровід чаювання і хороший перекус на роботі. Його легко дати з собою дитині в школу, пригостити друзів. Пироги з сиром дають величезний простір для фантазії кулінарам з будь-яким досвідом. Є навіть варіанти, не поступаються дорогим ресторанним десертів. Представляємо кращі рецепти сирною випічки.
Класичний сирний пиріг в духовці
Пироги з сиром не тільки поживні, ситні, але ще й дуже корисні, адже сир – цінний джерело кальцію. Рецептів пирогів з сиром не злічити – вибирайте улюблений і печіть хоч кожен день. Ми пропонуємо почати з класичного дріжджового пирога, який люблять абсолютно всі.
Нам потрібні:
- 500 г дріжджового тіста;
- 500 г сиру;
- 2 курячих яйця;
- ванільний цукор – 1 десертна л.;
- цукор – 3 ст. л (регулюйте кількість за смаком).
Тісто можна ставити самостійно, або купувати готове; ми використовуємо готове, але дуже якісне.
Дріжджове тісто тоненько розкачуємо, ріжемо на дві частини і першу викладаємо на деко, злегка присипаний борошном. Змішуємо сир з яйцями, додаємо звичайний і ванільний цукор. Вимішуємо все так, щоб вийшла однорідна сирна маса. Виливаємо начинку на сир і акуратно розрівнюємо її по всій поверхні.
Накриваємо другим шаром. Надаємо пирога красиву форму, фігурно прищипуючи краю. Деякі майстрині воліють це робити у вигляді кіски.
Змащуємо білком, відправляємо в духовку. Випікаємо приблизно 25 хвилин на температурі 200 градусів. Готовий пиріг змащуємо вершковим маслом, накриваємо рушником і даємо підійти. Через 15 хвилин кличемо домочадців до столу, наливають гарячий чай і смакуємо пишний і свіжий десерт!
Рецепт приготування з хрусткою скоринкою
Пиріг з хрусткою скоринкою називають Петербурзьким. За легендою цей пиріг дуже любили учениці Смольного, яких балували рідко. Багато років тому рецепт знайдений, опублікована в популярному жіночому журналі і швидко став дуже популярним. Ніжно-сирна начинка, хрустка скоринка з шоколадним присмаком, припали до смакам тисячам людей. Спробуємо приготувати пиріг за старовинним рецептом.
Масло для Петербурзького пирога повинна бути дуже холодною, але не завмерлим.
Для пирога потрібно:
- половина склянки порошку какао;
- стакан цукру;
- 3 курячих яйця;
- 500 г сиру;
- півтори склянки борошна;
- пачка маргарину або вершкового масла;
- ванілін – пакетик;
- розпушувач – 2 ст. л.
В окремій ємності змішуємо какао і цукор, додаємо масло, резанное на шматочки і борошно. Вимішуємо пісочне тісто. Грудочку щільно загорнути у харчову плівку і прибираємо в холодильник.
Змішуємо сир, яйця і цукор, розтираємо, щоб вийшла ніжна і повітряна сирна маса. Додаємо ванілін. Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. А тепер приступаємо до найвідповідальнішої частини приготування: створення основи. Для цього тісто подрібнюємо на окремі крихти. Можна використовувати крупну тертку. Тісто натираємо на форму товстенькою «шапочкою». Розрівнюємо її, формуючи бортики, виливаємо начинку, а зверху знову присипаємо крихтою або трьом прямо на сирну масу.
Ставимо пиріг в розігріту духовку, випікаємо при 200 градусах приблизно 30 хвилин. Скоринка повинна підсмажитися, придбати приємний шоколадний відтінок. Тоді і дістанемо пиріг з печі.
Даємо здобі трохи охолонути, і розрізаємо гострим ножем на порції. Петербурзький пиріг поєднує в собі приємну шоколадну хрусткість і тане в роті начинку, вершкову і дуже делікатну.
Королевська ватрушка
Королевська і звичайна ватрушка – принципово різна випічка. Царська ватрушка, як по-іншому називають цей пиріг, являє собою різновид закритого пирога, а звичайні ватрушки ніколи не ховають начинку. Сир у неї ніжний, нагадує суфле, а легкий ванільний присмак вабить їсти шматочок за шматочком. Навіть ті, хто в принципі не любить сир, не відмовляться від частування. Адже сир в цьому рецепті легко прийняти за вершковий сир «Філадельфія».
Для приготування підготуємо:
- склянка борошна;
- стакан цукру;
- пачку вершкового масла або якісного маргарину;
- півкіло сиру жирністю від 5 до 9%;
- 2-3 курячих яйця;
- пакетик хорошого ваніліну;
- щіпку солі і соди.
Вершкове масло повинно бути замороженим – будемо натирати його на тертці; яйця і сир використовувати кімнатної температури.
Натираємо масло на крупній тертці. Просіваємо до нього борошно і додаємо трохи цукру, щіпку солі і соди (без солі пиріг вийде прісним). Тепер важливо швидко перетерти всю масу, щоб вийшла однорідна крихта. Довго крихту не мнемо – інакше масло розтане. Приблизно дві третини крихти висипаємо у форму для випічки, яку попередньо змащуємо маслом.
Цукор можна не додавати в борошно, але зробити трохи солодше начинку; такий пиріг вийде не нудотним і тільки виграє за смаком.
Готуємо начинку. Для цього сир змішуємо з яйцями, цукром і розтираємо – повинна вийти повітряна сирна маса. Виливаємо начинку на крихту і розрівнюємо. Зверху присипаємо залишилася крихтою і ставимо ватрушку в духовку. Випікаємо при 200 градусів 15-20 хвилин. Верхній шар повинен зарум’янитися, що служить сигналом про готовність.
Королевська ватрушка смачна в холодному вигляді і чудово поєднується з какао, молоком. Але і для теплою ватрушки є шикарний варіант подачі – зі свіжими ягодами і збитими вершками.
З сирними кульками
Заливний пиріг з сирними кульками, виглядає дуже красиво в розрізі. Ласощі завжди викликає захоплення у гостей, особливо у дітей, які дуже люблять сюрпризи. Тільки уявіть – ви разрезаете пиріг, а всередині заховані ніжні повітряні кульки з легким кокосовим присмаком.
Замість цукру можна взяти цукрову пудру – ласощі вийде ще ніжніше.
Для пирога підготуємо:
- пачку сиру з будь жирністю;
- 2-3 столових ложки цукру;
- 4 курячих яйця;
- 2 чайні ложки картопляного крохмалю;
- 5 столових ложок какао;
- 2 пакетика ваніліну;
- 50 г вершкового масла;
- третину склянки рослинного масла;
- півтора склянки пшеничного борошна;
- стакан молока;
- пакетик кокосової стружки;
- щіпку солі, соди.
Першим ділом скачаємо сирні кульки. Для цього сир розтираємо з яйцем, цукром, додаємо туди картопляний крохмаль (так кульки не втратять форму) і знову розтираємо. Цукор пробуйте на смак: в деяких сім’ях не люблять нудотні солодощі, так що регулюйте кількість на свій розсуд. Маса повинна вийти однорідною і гладкою, без вкраплень і грудочок. Формуємо сирні кульки. Обвалюємо їх в кокосовій стружці і прибираємо в морозилку, щоб вони схопилися.
Якщо вони почали прилипати, смочим руки холодною водою.
А поки замісимо шоколадне тісто. Три яйця збиваємо з цукром. Додаємо склянку молока кімнатної температури, борошно, розпушувач або соду (погашену оцтом), рослинне масло і какао. Можна додати краплю солі – вона тільки зробить смак яскравіше, але в багатошаровій зовсім не буде відчуватися. Повинно вийти густе тісто, як якщо б ми готували шарлотку.
Ще краще запікати пиріг з використанням пергаменту для випічки.
Виймаємо кульки з морозилки, викладаємо у форму для випічки, змащену маслом. Вони повинні розташовуватися довільно, але ні в якому разі не щільно один до одного. Тепер заливаємо їх тестом і ставимо випікатися в розігріту духовку. Випікаємо при температурі 200 градусів приблизно 30-40 хвилин. Визначити готовність просто, проткнувши пиріг шпажкою: вона повинна вийматися сухий.
Остиглий пиріг залити глазур’ю: розтопити 50 г вершкового масла, додамо 3 ст. л какао, трохи води, цукру. Перемішати все і дамо загуснути. Глазур виливаємо на пиріг і розрівнюємо. Він виходить пишним, з вологим начинкою і ніжними кульками всередині. Подаємо до чаю, пригощаємо дітей.
Насипний сирний пиріг з пісочної крихтою
Насипний пиріг всі люблять з дитинства. Він бюджетний, печеться на раз-два-три і з’їдається стрімко: у вихідний день від десерту не залишається ні крихти. Для приготування нам буде потрібно не тільки сир, але і будь-яке варення. На наш погляд, найвдаліше варення для цього рецепта – абрикосове, але цілком підійде смородинове, полуничне або сливове.
Підготуємо:
- пачку хорошого маргарину – 200 г;
- невеликий стакан варення;
- 500 г сиру;
- половина склянки манної крупи;
- 3 склянки борошна;
- 4 яйця;
- 2-3 столових ложки цукру;
- сіль, щіпка соди.
Маргарин подрібнюємо з борошном до утворення піщаної крихти, додаємо цукор, соду, трохи солі і перемішуємо. Половину крихти висипаємо на деко, розрівнюємо рівним шаром. Сир змішуємо з яйцями до м’якої пишної маси. А тепер збираємо пиріг. Виливаємо сирну частина, зверху кладемо варення, акуратно розрівнюємо його. Ідея пирога в тому, що вийде як би два шари начинки, так що постарайтеся їх не змішувати.
Зверху кладемо другу частину крихти, закриваючи начинку повністю. Випікаємо 15 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.
З полуницею
Сирний пиріг з полуницею прекрасний літній десерт. В сезон ягід він дуже доречний в заміському будинку на літній терасі з чашкою трав’яного чаю.
Заморожена полуниця для рецепта теж підійде, хоча вона і пливе; взимку рекомендуємо використовувати консервовані ягоди з компоту або варення.
Підготуємо наступні інгредієнти:
- 400 г сиру 5%;
- яйця – 5 шт.;
- склянка борошна;
- стакан цукру;
- 70 г сл. масла;
- 2 ст. л розпушувача;
- стигла полуниця – 2 склянки;
- цукрова пудра – половина склянки.
З борошна, двох яєць, цукру замісимо тісто по консистенції нагадує густу сметану. 3 яйця взобьем міксером з цукровою пудрою до міцної пишної піни. Сир змішуємо з цукром і вершковим маслом. Виливаємо у форму частину тіста (приблизно одну третину), а на нього розкладемо великі полуничні ягоди цілком (або розрізані навпіл, якщо сорт гігантський). Заллємо полуницю ще однією частиною тіста. Зверху викладемо сир з цукром. Заливаємо все останнім тестом і запікаємо пиріг в духовці на 200 градусів 25 хвилин.
Полунично-сирний пиріг виходить дуже красивим в розрізі, а яким смачним!
Смачний шоколадно-сирний пиріг
Шоколадно-сирний пиріг десь нагадує брауні, але тільки він не такий нудотно-солодкий: солодкість згладжує сирна кислинка. Пропонуємо приготувати заливний пиріг, викладаючи торт і тісто шарами, щоб вийшов ефект зебри.
Підготуємо 5 яєць, какао, склянка борошна, склянка цукру, пачку жирного сиру, ванілін, розпушувач, вершкове масло – третина звичайної пачки.
Як готувати сирно-шоколадну версію зебри:
- З какао, борошна, трьох яєць, розпушувача замісимо густе тісто.
- Сир змішаємо з яйцями, цукром, ваніліном: краще все зробити в блендері, щоб сир перетворився в легку повітряну масу.
- На дно форми виллємо половину тіста.
- Заллємо сирною начинкою.
- Повторимо шар тіста.
Тісто і сир злегка перемішаються (але ні в якому разі не змішуйте їх спеціально!), створять приємні смужки, які прекрасно виглядають в розрізі. Такий пиріг ідеально поєднується з вишневим варенням, ванільним соусом і подається з молочним коктейлем.
З вишнею
Сирний пиріг з вишнею – дуже пікантна випічка з кисло-солодким смаком. Не спробувати її в сезон ягід просто гріх, і обов’язково зробіть пиріг зі сметанною начинкою і сирним тестом.
Підготуємо пачку сиру, склянку вишні без кісточок, 250 г сметани, ст. л. крохмалю, 30 мл рослинного масла, склянка цукру, половину склянки молока, пакетик ваніліну, 3 яйця, десертну ложку соди.
Кроки приготування такі:
- Змішаємо сир з яйцями, цукром, олією, молоком і крохмалем.
- Взобьем все блендером: маса вийде пухнастою і ніжною.
- Викладемо тісто на пергамент, пальцями зробивши бортики.
- Сметану перемішати з цукром.
- Додамо вишню і ще одну ложку крохмалю.
- На тісто виллємо сметанно-ягідну начинку.
- Запечемо при 180 градусах 40 хвилин.
Вийде вишуканий, легкий десерт. Для тих, хто на дієті можна значно знизити калорійність, якщо взяти знежирений сир і сметану 10%. Готовий десерт особливо смакує холодним.
Пиріг «Сирно-бананове диво»
Сир і банан дуже корисні дітям. Але як змусити їх є таке поєднання? Дуже просто – печемо пиріг з чудовим назвою «Сирно-бананове диво». Приготувати його зовсім нескладно, а інгредієнти завжди легко купити в найближчому магазинчику.
Для пирога приготуємо:
- пачку сиру будь-якої жирності;
- склянка борошна;
- 150 г цукру;
- 2 яйця;
- 50 г вершкового масла;
- один великий банан (можна переспевший);
- пачку ваніліну;
- щіпку солі.
Цукор і яйця збиваємо до пишної піни. В окремому посуді змішуємо сир, масло – заважаємо, поки маса не стане гладкою. Додаємо ванілін, дрібку соди, борошно, збиті яйця. В тісто – а воно вийде густим, як сметана, нарізаємо банан невеликими шматочками.
Перемішуємо все ще раз. Виливаємо у форму тісто, ставимо в духовку. Випікати тісто потрібно приблизно 30 хвилин, температура не повинна перевищувати 180 градусів. Коли пиріг апетитною скоринкою покрився – він готовий. Подаємо з морозивом, тертої стружкою шоколаду.
Чізкейк зі згущеним молоком
Принадність чізкейку в рекордної швидкості приготування: випікати коржі не треба, адже основою стане будь-пісочне печиво, наприклад, звичайне «Ювілейне» або «Пряжене молоко». Пачки печива цілком вистачить для повноцінного десерту.
Крім цього, підготуємо півпачки вершкового масла, банку згущеного молока, 600 г сиру 9% жирності, 5 курячих яєць.
Вершкове масло використовується м’яке, розтануло.
А тепер приступаємо до готування:
- Печиво подрібнюємо в крихту, змішати з вершковим маслом.
- Пробиваємо блендером сир, яйця, згущене молоко. Вийде гладка сирний крем.
- На дно форми викладаємо крихту з маслом, формуємо пальцями високі бортики.
- Заливаємо все кремом.
- Ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів, випікаємо 30 хвилин.
Чізкейк спочатку вийде пишним, але через годину осяде – будьте до цього готові. Ласощі їдять холодним, запивають кави латте або чаєм.
Десерт до чаю з персиками
Пропонуємо спробувати незвичайний пиріг з персиками на основі рисової. Рис в десерті змінюється до невпізнання і не розпізнається навіть знавцями. Персики можна брати свіжі або консервовані — у сезон спробуйте свіжі, а взимку використовуйте фрукти у власному соку.
На невелику форму знадобиться банку персиків 330 р, половина склянки рису, яйце, 150 г сиру, половина склянки молока, столова ложка будь-якого джему (краще абрикосового), склянка цукру, кокосова стружка і жменю кедрових горішків.
Як готувати? Слідуємо інструкції:
- Відварюємо рис до повної готовності на воді.
- Додаємо цукор, молоко.
- Збиваємо жовтки з цукром, сиром і джемом.
- Додамо гість кокосової стружки.
- На дно форми викладаємо рисову кашу, формуючи основу.
- На рис викладаємо сирний крем.
- Персики ріжемо на шматочки і прикрашаємо їм рисовий творожник, злегка «притапливая» фрукти в сирі.
- Запікаємо в духовці при 180 градусів буквально 15 хвилин.
Незвичайний і корисний десерт готовий! Перед подачею посипаємо його кокосовою стружкою, кедровими горішками. Їмо десертними ложками, запиваючи апельсиновим фрешем.
Легкий сирно-лимонний пиріг
Сирно-лимонний пиріг – десерт для цінителів тонкого смаку. Свіжість цитрусових, сирна кислинка, ненав’язливість і легкість порадують домочадців і гостей. Метушні з пирогом небагато, але випічка виходить напрочуд смачною.
Склад компонентів:
- пачка сиру 9% жирності;
- один лимон;
- 3 яйця;
- щіпка сода або розпушувач;
- цукор – 0,5 склянки;
- 0,5 склянки борошна.
Хто не є щасливим володарем блендера, даємо в руки лайфхак – лимон можна заморозити і натерти на крупній тертці.
Сир важливо перетерти через сито – так він вийде ніжніше. Лимон вимиємо і поріжемо на шматочки, попередньо видаливши насіння. Подрібнюємо його в блендері. Змішуємо сир з лимоном, додаємо до них цукор, борошно, розпушувач і курячі яйця. Вимішуємо масу до однорідності. Сирну масу викладаємо у форму для випічки, змащену маслом. Запікаємо в духовій шафі 25-30 хвилин. Температуру ставимо 180 град.
Виходить легка варіація на тему сирної запіканки, але куди більш вишукана. Аромат під час випічки розноситься божественний, і з’їдається десерт просто без залишку! Подавати його можна з цукровою пудрою, збитими вершками або ложечкою сметани.
Рецепт приготування з яблуками
Сирний пиріг з яблуками виходить десь схожим на шарлотку, але тільки корисніше і ситніше. Яблука підійдуть кисло-солодкі, стиглі та соковиті. Крім яблук підготуємо: 3 яйця, склянка цукрового піску, домашній сир – 250 г, 100 г вершкового масла, щіпку соди або розпушувача.
Печемо, дотримуючись інструкції:
- Яблука промиємо, очищаємо від шкірки, видаляємо серцевину з насінням.
- Замішуємо тісто з борошна, яєць, вершкового масла, цукру, з додаванням сиру.
- Сирним тестом заллємо яблука, перемішати все.
- Кілька яблучних часточок залишимо для оформлення.
- Викладемо у форму для випічки, змащену маслом.
- Прикрасимо часточками яблук.
- Запечемо при 180 град. 40 хвилин.
Готову сирну шарлотку присипаємо цукровою пудрою. Ефектно виглядають порційні шматочки. Їмо десертною ложкою, запиваючи ароматним звареним в турці кава.
Ніжний пиріг з чорницею
Сирний пиріг з ягодами не поступиться знаменитим чізкейків, а якщо приготувати з чорницею, стане справжнім святом для гурманів. Можете взяти за основу полуничний рецепт або вишневий – на ваш розсуд. Можна зробити чорнично-сирну шарлотку, це просто і швидко. Ми пропонуємо легкий варіант з листковим дріжджовим тістом.
Підготуємо пачку сиру, пару яєць, склянка чорниці, пакет дріжджового тіста і цукор за смаком.
Готуємо так:
- Тісто розкочуємо.
- Сир змішуємо з цукром, яйцями.
- На тісто викладаємо сир, а поверх розкладаємо ягоди чорниці.
- Вкриваємо другим шаром тіста і защипуємо краю.
- Змащуємо пиріг чорним чаєм – так вийде гарна скоринка.
- Випікаємо при 200 градусах 30 хвилин, поки тісто не стане золотистим.
Чорничний пиріг виходить незвичайним: варто нам вкусити шматочок, ягідки лопаються, сік змішується з сиром і поєднання виходить приголомшливим. Радимо спробувати з кулькою ванільного морозива.
З вершковим сиром
Чізкейки зараз на піку популярності і подаються в будь-якому кафе. Але хто сказав, що ми не можемо приготувати набагато смачніше? Дамо нашу відповідь американському десерту, приготувавши пиріг з вершковим сиром.
Для пирога підготуємо:
- упаковку вершкового сиру 300 г;
- склянка борошна;
- пачку вершкового масла;
- сіль, щіпка соди.
- половину склянки цукру.
З борошна, вершкового масла і цукру робимо пісочне тісто. Прибираємо холодильник. Після розкачуємо його в тонкий пласт і кладемо у форму для запікання. Ліпимо руками бортики висотою 3-4 див. Викладаємо вершковий сир, обережно розрівнюємо його. Випікати важливо при температурі 180 градусів не довше 15 хвилин.
Довше пиріг пекти не варто: інакше він пересохне, і начинка втратить соковитість.
Як бачите, готується пиріг дуже швидко. На смак таке частування навряд чи поступається чізкейків, але помітно виграє якістю і свіжістю продуктів. Пиріг виходить вершковим, ніжним, пісочне тісто похрускує, а вершковий сир тане в роті.
Відкритий сирний пиріг
Слово пиріг походить від слова «бенкет», адже недарма вони завжди подавалися на свята. Святкова подача пирога з сиром споконвіку була відкритою – коли майстрині фігурно викладали на сир сіточку з джгутиків дріжджового тіста, і різні візерунки. Ми навчимо самому простому способу, допоможемо освоїти мистецтво подачі навіть недосвідченим господаркам.
До складу входить:
- 600 г дріжджового тіста;
- 500 г сиру;
- 3 курячих яйця;
- ванільний цукор – 1 десертна л.;
- цукор – 3 ст. л. (регулюйте кількість за смаком).
Розкачуємо тісто товщиною в сантиметр. Викладаємо його у форму для запікання і робимо бортики по краях. Зверху виливаємо сирно-яєчну начинку з цукром. Розрівнюємо її по всій поверхні. З тіста скачаємо тонкі джгутики – 6 шт. Укладемо джгутики на начинку у формі сіточці. Вона повинна щільно прикривати сир, утворюючи невеликі «віконця».
Ставимо в духовку і випікаємо півгодини при температурі 200 градусів. Готовий пиріг змащуємо вершковим маслом, накриваємо рушником і даємо підійти. Вийде випічка, де мало тіста, але багато начинки – соковита і дуже апетитна.
З листкового тіста
Пачка готового листкового тіста і трохи сиру завжди врятують господиню, якщо пригощати нічим, а гості ось-ось підійдуть. Ласощі з серії «гості на порозі» дуже смачне і ніхто не здогадається, що ви витратили на нього 10-15 хвилин.
Нам знадобляться:
- пачка сиру – 250 г;
- цукор за смаком;
- ваніль – пакетик;
- 2 курячих яйця;
- упаковка листкового тіста (неважливо дріжджового або бездріжджового);
- шматочок вершкового масла.
Тісто розморожуємо (можна в мікрохвильовці), а тим часом швидко замішуємо начинку: розтираємо сир з цукром, яйцями, додаємо ваніль. Розтануло тісто ділимо на 2 пласта і розкачуємо перший. Викладаємо її на деко, присипаний борошном. Заливаємо тісто начинкою. Тепер розгортаємо другий шар тіста і накриваємо їм перший. Защипуємо краю. Тісто протикаємо виделкою в декількох місцях (інакше пиріг «вспучится»), відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікаємо 20 хвилин до золотистої скоринки.
Листкове тісто завжди розкачують тільки в одному напрямку, інакше псується структура шарів всередині тіста.
Готовий пиріг неодмінно змащуємо вершковим маслом: так він вийде набагато смачніше і соковитіше. Їмо пиріг теплим, запиваючи ароматним чаєм або кавою з молоком.
Смачна випічка на основі манки
Приготувати творожник можна зовсім без борошна і масла, використовуючи тільки манну крупу, яйця і сир. Виходить легка, нагадує суфле, випічка з тонким ванільним ароматом. До речі, пиріг в мультиварці легко готується.
Для сирно-манного пирога нам буде потрібно:
- манна крупа – 1 склянка;
- цукор за смаком;
- пачка сметани або кефіру – 300 мл;
- сир – 300 г;
- ваніль – пакетик;
- розпушувач – пакетик;
- 3 курячих яйця.
Радимо манку підготувати з вечора, поставивши її настоюватися в холодне місце: крупа стане тільки краще.
Засипаємо манку в ємність і заллємо її кефіром або сметаною. Дамо настоятися. Манна крупа має розбухнути, зазвичай на це йде 2-3 години. Тим часом готуємо тісто: збиваємо яйця з цукром до пишної піни, додаємо туди цукор, ваніль, розпушувач і сир. Набряклу манку змішуємо з заготівлею для тіста і знову вимішуємо. Заважати краще в одному напрямку, занадто сильно не старатися: так пиріг підніметься швидше.
Виливаємо все у форму для запікання, печемо на 200 градусів 30 хвилин, поки пиріг не зарум’яниться. Готовий пиріг розрізаємо тільки після того, як він трохи охолов. Гарячим він не тримає форму і розвалюється, зате остившім його різати – одне задоволенням. Пиріг виходить з вологим крупитчато-сирною структурою, неймовірно цікавою. Їмо творожник з чаєм, какао або соком.
Ми розповіли лише про солодкої сирної випічці. А адже є ще ледачі хачапурі, ліниві вареники, шаруванням та багато інших цікавих і смачних страв. Придумуйте свої варіанти і ви, готуйте із задоволенням, адже їжа робить нас ситими і щасливими.