Доводилося вас готувати пиріг з айвою? Більшість людей навіть не пробували цей десерт, в той час як айва, від якої важко отримати задоволення в чистому вигляді, запечена в сдобном тесті, знаходить такі бажані соковитість, м’якість і солодкість. А який аромат — любителі осінніх фруктів будуть у захваті!
Щоб догодити всім смакам, ми приготували 7 відмінних рецептів приготування пирога з айвою!
Класичний пиріг з айвою
Найпростіший і стандартний пиріг з айвовыми плодами готується так швидко, що його можна запікати без праці хоч кожен день. По суті — це та ж шарлотка, але з іншою начинкою.
Які складові потрібні:
- айва — 1 шт;
- борошно пшеничне (можна додати для зниження глютеновою шкідливості висівки — пшеничні або вівсяні, приблизно 1/10 від необхідного обсягу борошна) — 1 склянка;
- цукор — 1 склянка;
- олія соняшникова (смачніше — розтоплене вершкове масло) — 1 склянка;
- яйця курячі — 3 шт;
- сода харчова — 1 ч. л.;
- сіль — ¼ ч. л.;
- лимонний сік — 1 ст. л.; можна взяти натертий імбир або лимонну кислоту в порошку;
- цукрова пудра — для посипання (можна зробити на кавомолки — тільки обов’язково протерти кавомолку вологою ганчіркою після використання і висушити).
Потрібно приготувати класичний бісквіт на збитих вершках.
Рецепт:
- Охолодити яйця.
- Відокремити білки і жовтки.
- Білки збивати міксером на високій потужності, ще краще заглибним блендером. По чайній ложці додати половину цукру.
- Жовтки збити виделкою або вінчиком. Змішати з цукром.
- Борошно пропустити через сито 2-3 рази — для кисневого насичення, так тісто вийде повітряним і легким.
- Соду погасити лимонним соком.
- Айву можна нарізати скибочками або пропустити через крупну тертку.
- Акуратно до збитим білків борошно, жовтки, масло, сіль і змішати силіконової або дерев’яною лопаткою.
- Заздалегідь розігріти духовку до 200-180 градусів Цельсія.
- Будь-яку бажану форму або на деко змастити олією. Важливо — стінки не потрібно змащувати, маслянисті стінки стануть перешкодою для підняття тесту!
- Якщо ви вирішили айву нарізати шматочками, як яблука в шарлотці, то шматки викладають на дно форми і заливаються тестом. Якщо ж айва натерта, то можна змішати її з тестом і вилити на деко загальною масою.
- Викласти тісто у форму і відправити в духовку на півгодини.
- 30 хвилин не відкривати духовку навіть на міліметр — інакше бісквіт осяде.
- По закінченні вказаного часу витягнути готовий, ароматний пиріг.
Після охолодження з допомогою ситечка посипати поверхню цукровою пудрою. При бажанні можна перемолоти в кавомолці ванілін і посипати пиріг їм.
З додаванням яблук
Айва відмінно поєднується з яблуками. Напевно, немає людей, які не люблять яблучну шарлотку, а щоб урізноманітнити її можна скористатися цим простим рецептом пирога з айвою і яблуками.
Перехідний смак від помірної терпкою айви до кисло-солодкою яблучної м’якоті створює ніжний контраст. Такий пиріг не залишить байдужим нікого.
Що вам потрібно:
- борошно — 3 склянки;
- молоко — 3 склянки;
- цукор — 2-3 склянки. — по смаку;
- рослинне масло — 1/5 склянки;
- дріжджі — 50 гр;
- ванілін — 10 г;
- сіль — за смаком;
- яблука — 2 шт;
- айва — 1шт;
- кориця — 1 ч. л.
Етапи готування:
- Борошно пропустити через сито кілька разів — це секрет найлегшого, повітряного тіста.
- Змішати борошно з молоком. Дати інгредієнтів «подружитися» — залишити хоча б на півгодини.
- Додати цукор, дріжджі, ванілін, масло. Дати тісту піднятися.
- Яблука і айву очистити від шкірки і нарізати скибочками.
- Викласти тісто у форму, змащену маслом, або на папір для запікання. Якщо немає паперу, то ось ще один секрет — посипати дно форми манною крупою або сіллю, тоді тісто не прилипне.
- Яблука і айву викласти зверху.
- Запікати при 200 градусах не менше півгодини.
- Остиглий золотистий пиріг посипати корицею і подавати до чаю.
Простий рецепт на кефірі
Багато знайомі з такою насолодою, як манник, — пиріг на манном тесті. Він готується в багатьох країнах і має свої назви. Наприклад, розглядаючи східні солодощі, можна виявити арабська пиріг «Басбуса» — придивившись, ви зрозумієте, що це одна з варіацій лепешняку.
Рецепт смачного манного пирога з айвою на кефірі — нижче.
Що потрібно:
- манна крупа — 2 склянки;
- кефір більше 2 % жирності — 2 склянки;
- цукор — 1,5-2 склянки;
- сода — 1 / 3 чайної ложки;
- лимонний сік — 1 ст. л.;
- розпушувач — ½ чайної ложки;
- масло рослинне — 3 ст. л.;
- яйце куряче — 2 шт;
- цукрова пудра — 3 ч. л.;
- айва — 1 шт.
Готуємо:
- Змішати манку і кефір. Ретельно збити. Залишити на 1-4 години. Чим довше, тим краще тісто буде пористим і легким. За цей час ви помітите, що манка розбухає. Якщо тісто стає дуже густе, можна додати ще трохи кефіру. Консистенція повинна бути середньою між тестом для млинців і оладок.
- Збити яйця.
- Соду погасити лимонним соком.
- Додати яйця, цукор, соду з лимонним соком, розпушувач, масло в тісто.
- Старанно перемішати.
- Айву нарізати шматками або натерти на тертці.
- Додати айву до тесту.
- На деко нанести вершкове масло і дно посипати сіллю.
- Вилити рідкувате тісто на деко і з допомогою силіконової лопатки зняти залишки зі стінок ємності і випікати приблизно півгодини.
Ні грама муки — і прекрасний пористий пиріг!
Пиріг з айвою з листкового тіста
Виходить чудовий фруктовий пиріг з листкового тіста — особливо гарний у зимовий вечір, коли не вистачає тепла.
Що потрібно:
- листкове тісто — 250 гр;
- молоко — 50 гр;
- айва — 2 шт;
- кедрові горіхи — жмень;
- яйце куряче — 1 шт;
- цукор — 4 ст. л.;
- топлене вершкове масло — 50 гр;
- шоколад темний — 100 гр.
Приготування:
- Айву вимити і з допомогою щіточки або рукавички для чищення овочів видалити з поверхні пушок.
- Айву нарізати скибочками. Викласти на деко, вистелену папером для запікання. Нанести за допомогою силіконової кисті топлене масло і запікати при 200 градусах приблизно 20 хвилин.
- Витягнути айву і перекласти в іншу ємність — можна залишити і в формі, якщо у вас є ще одна.
- Розкачати листкове тісто тонким шаром. Викласти на сковороду, змащену маслом або вистелену папером для випічки.
- Викласти на тісто айвовые часточки. Борти тіста змастити збитим яйцем.
- Випікати При 180 градусах 15 хвилин.
- Посипати пиріг кедровими горішками і пекти ще 5 хвилин.
- Розтопити шоколад і змішати з молоком до однорідної консистенції.
Готовий пиріг полити глазур’ю і подавати теплим.
Готуємо в мультиварці
М’який і вологий пиріг з айвовыми часточками можна отримати, якщо виконати цей рецепт в мультиварці.
Що вам знадобиться:
- айва — 3 плоду;
- борошно — 1 склянка;
- кефір — 1 склянка;
- цукор — 2 ст. л.;
- мед — 3 ст. л.;
- яйце куряче — 3 шт;
- ванілін — 2 ч. л.;
- вершкове масло — 3 ст. л.;
- сода — на кінчику чайної ложки;
- розпушувач для тіста — 1 ч. л.
Покроковий рецепт:
- Айву вимити і очистити від гармата. Порізати на четвертинки, видалити насінну коробку, а потім порізати на дольки.
- Викласти часточки в мультиварку. Полити медом і посипати цукром.
- Включити режим «Десерт» або «Варення» на 60 хвилин.
- Після приготування вийняти айву з прекрасним ароматом у власному соку.
- Чашку помити і висушити.
- Покласти в чашу 3 ложки вершкового масла і включити режим «Підігрів».
- Збити яйця. Додати до них кефір і ванілін, потім соду. Залишити на кілька хвилин для реакції соди.
- Додати в ємність борошно, сіль, розтоплене в мультиварці масло, розпушувач.
- Ретельно перемішати до однорідного стану. Тісто має бути рідке.
- У чашу від мультиварки викласти половину часточок айви. Залити половиною тіста.
- Потім зробити такий же другий шар. Краї потрібно підняти, щоб серединка була нижче. У процесі випічки вона підніметься, а нам потрібна рівна поверхня.
- Встановити режим «Випічка». Після його виконання — «Підігрів» на 5 хвилин.
- Готовий пиріг викласти на кожну тарілку і перевернути.
Розрізати на шматки і полити сиропом, що залишився від варіння айви. Також можна прикрасити цукровою пудрою — це потрібно робити після остигання пирога. Вологий пиріг з айвою готовий!
З сиром
Ароматна айва чудово поєднується з сирком — виходить дуже смачна випічка, а також корисна, адже айва — чемпіон за кількістю заліза серед фруктів, а сир — багатий кальцієм.
Що потрібно для сирного айвового пирога:
- айва — 2 плоду;
- манна крупа — 4 ст. л.;
- молоко або вершки (можна сметану) — 100 гр;
- сир — 600 гр;
- яйце куряче — 2 шт;
- цукор — 5 ст. л.;
- сода — 1 ч. л.;
- ванілін — 1 пакетик;
- сік лимона — 2 ст. л.;
- мед — 20 гр;
- вершкове масло — 40 г;
- куркума або шафран — 1/3 ч. л.;
- кориця або лимонна цедра — для посипання.
Ваші дії:
- Айвовые плоди акуратно очистити від серцевини, зберігши самі плоди цілими.
- Потім нарізати кільцями.
- Розтопити в ковшике вершкове масло.
- Пересипати колечка айви цукром і куркумою/шафраном і викласти на розігріту сковороду. Пассивировать 15-20 хвилин до пом’якшення.
- Змішати манку і молоко. Дати манці набрякнути — на це потрібно хоча б півгодини, а краще 2-3 години.
- Додати до манки з молоком сир, яйця, цукор, ванілін, соду.
- Айвовые кільця викласти у форму. Що залишився в сковороді сироп не викидати!
- Залити айву тестом — врахуйте, що пиріг буде підніматися. Вибирайте форму з високими бортами.
- Запікати 40-60 хвилин при 160-180 градусів. Перевіряти готовність за допомогою сірника.
- Сироп змішати з медом і лимонним соком.
- Коли пиріг буде готовий, дати йому охолонути в духовці. Якщо витягнути до охолодження — він може сплющиться.
- Після охолодження пиріг перевернути і силіконовій пензликом обмазати з усіх боків сиропом.
Ніжний пиріг з сир і айвою готовий до вживання!
Угорський пиріг з айвою
Самий гарний пиріг готується з угорської методології — у вас вийде повітряне безе з карамельної росою. Заворожливий вид і приголомшливий смак!
Інгредієнти:
- борошно — 500 гр;
- цукор — 300 гр;
- айва — 2-3 шт;
- масло вершкове — 250 гр;
- яйце куряче — 3 шт;
- ванілін — 1 пакетик;
- сіль — щіпка.
Як готувати:
- У яйцях відокремити білки і жовтки.
- Жовтки збити з 1/3 цукру і маслом до білого кольору.
- Додати до жовтків борошно, сіль і ванілін. Замісити тісто.
- У форму, вистелену папером для запікання або змащеній маслом, викласти тісто, розподіляючи його руками.
- Випікати тісто при 200 градусах близько 20 хвилин.
- Айву очистити і натерти на крупній тертці.
- Збити білки з залишилася частиною цукру до густої білої піни — для цього краще білки охолодити в холодильнику.
- Викласти на тісто натерту айву, зверху покрити збитими білками.
- Випікати до золотистої скоринки.
- Прикрасити смугами з цукрової пудри — в центрі більш щільний шар, а ближче до країв за допомогою пензлика зробити розтушовані смуги.
- Залишити до повного остигання в духовці — краще на ніч.
Вранці ви отримаєте пиріг з чудовими карамельними краплями і ніжним смаком!