Банани вже давно стали таким же звичним і доступним у будь-який час року фруктом, як і яблука. Тому не дивно, що їх почали активно використовувати в приготуванні різної випічки. Однак, пиріг з бананами – це десерт, який може містити цей фрукт, як у складі начинки, так і у складі тесту, а випікатися не тільки в духовці, але і в мультиварці.
Простий рецепт пирога з бананом в духовці
Цей простий рецепт ароматної бананової випічки допоможе утилізувати кілька залежалися в холодильнику бананів.
На приготування цього пирога господині знадобиться трохи більше години часу і продукти з наступного переліку:
- 2 яйця;
- 50 г цукру;
- 75 мл рослинного масла;
- м’якоть трьох стиглих бананів;
- 30 – 50 г сухофруктів (курага та родзинки);
- 5 г розпушувача;
- 125 г борошна.
Покрокове приготування:
- Яйця збити з цукром і рослинним маслом, додати в цю суміш розім’яті виделкою банани і подрібнені при необхідності сухофрукти. Далі просіяти борошно і перемішати.
- Перелити тісто в змащену маслом форму. При бажанні, прикрасити зверху шматочками сухофруктів, кружечками банани або горіхами. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 30 хвилин.
На основі бісквіта
Цей пиріг печеться дуже просто і швидко, але завдяки оригінальному підходу до бисквитному тесту випічка виходить дуже красивою в розрізі.
Для бананової шарлотки знадобляться:
- 6 великих яєць;
- 120 г цукру;
- 130 г борошна;
- 5 г розпушувача (для тих, хто боїться, що бісквіт не підніметься);
- 3 г солі;
- 5 г кориці;
- 4 великих банана;
- додатково 30 г кристалічного цукру, змішаного з корицею, для посипання.
Послідовність приготування:
- 6 білків збити до стану міцної піни з кухонною сіллю. В окремій посудині збити жовтки з цукром до світлого крему, більшого від початкового об’єму в два – три рази.
- Половину білків акуратно вмішати до жовтків, потім додати борошно (з розпушувачем або без нього). Втягнувши сипучі компоненти, додати білки, що залишилися.
- У змащену маслом форму перекласти половину тесту, розрівняти її, і через дрібне ситечко рівномірно посипати корицею. Зверху обережно розподілити тісто.
- Очищені від шкірки банани нарізати кільцями півтора – два сантиметри товщиною і втопити їх ребром вгору рівномірно по всій поверхні пирога. Зверху присипати все великим цукром з корицею і випікати 25 – 30 хвилин при 180 градусах.
З додаванням шоколаду
Пиріг з бананом та шоколадом можна прикрасити зверху лише цукровою пудрою, але любителі шоколаду можуть полити його глазур’ю, змішавши для неї 200 г розтопленого шоколаду, 80 мл сметани і 90 г цукрової пудри.
До складу самої ж випічки входять:
- 150 г м’якого вершкового масла;
- 190 г цукрової пудри або дрібного цукру;
- 2 яйця;
- 160 мл молока;
- 12 мл лимонного соку;
- 2 банана;
- 80 г шоколаду;
- 2,5 г ваніліну;
- 2,5 г соди;
- 300 г борошна.
Хід роботи:
- Шоколад порубати не дуже дрібними шматочками. Банани розім’яти виделкою в однорідне пюре. Молоко змішати з соком лимона, а борошно просіяти з ваніліном і содою.
- М’яке масло збити з цукром або пудрою до розчинення всіх крупиць підсолоджувача. Потім, ретельно перемішуючи, по черзі ввести яйце, банан, молоко, сухі компоненти і в останню чергу – шоколадну крихту.
- Випікати пиріг в силіконовій або змащеній металевій формі, визначаючи готовність зубочисткою. Температура випікання 180 – 200°С. Готову випічку прикрасити по своєму смаку.
Зі сметаною
Сметана часто використовується в якості одного з його складових тесту, але в рецепті цього пирога банани і сметана входять до складу начинки.
Щоб замісити тісто для основи десерту потрібно:
- 100 г вершкового масла;
- 20 г цукру;
- 1 яйце;
- 5 г пекарського порошку;
- 200 г борошна.
Для начинки на основі сметани з бананом потрібно взяти:
- 200 мл сметани;
- 1 яйце;
- 40 р борошна;
- 100 г цукру;
- 2 – 3 банана.
Алгоритм дій:
- Яйце збити з цукром, потім вмішати до нього розм’якшене масло, пекарський порошок і борошно. Отримане пластичне тісто розподілити по дну і боків форми.
- Банани нарізати кружечками і розкласти їх на основу з тіста.
- Сметану, борошно, яйце і цукор змішати в одній ємності за допомогою міксера. Отриманою сумішшю залити банани. Випікати пиріг приблизно 20 хвилин при 180 градусах.
Готуємо з яблуками
Щоб приготувати пухнастий і в міру солодкий пиріг з бананами і яблуками, потрібно підготувати:
- 90 г цукру;
- 2 яйця;
- 100 г вершкового масла;
- 195 г борошна;
- 7 г розпушувача;
- 2 великих банана;
- 2 середніх кисло-солодких яблука;
- 50 г темного ізюму;
- 50 г світлого родзинок;
- 30 г ядер волоського горіха;
- 5 г кориці;
- цукрова пудра для подачі.
Черговість дій:
- Приступаючи до приготування пирога, потрібно спочатку замочити в окропі родзинки. Через 10 – 15 хвилин його слід викласти на паперові рушники і обсушити.
- Взявши ручної віночок або електричний міксер, з’єднати в одній мисці продукти, які входять до складу тіста: яйця, цукор, розтоплене вершкове масло, борошно і розпушувач. Повинна вийти в міру текуча і в’язка маса.
- Половину тіста вилити в прямокутний лист 20 на 30 см, попередньо змащений маслом. Поверх тіста викласти трохи внахлест кружечки бананової м’якоті, за ним рівномірно розподілити розм’якшений родзинки. Для бананової випічки актуальні два правила: якщо банани входять до складу тесту, то краще брати залежалися або перезрілі плоди, а якщо екзотичний фрукт – інгредієнт начинки, то слід віддати перевагу екземплярів зі стиглою, але щільною м’якоттю. Щоб жовта бананова м’якоть не потемніла і зберегла приємний колір, її краще окропити лимонним соком.
- Залити бананово-ізюмний шар рештою тестом і прикрити шаром з яблучних часточок. Посипати пиріг подрібненими в крихту волоськими горіхами і порошком кориці.
- Після 40 хвилин в духовці при 180 градусах пиріг залишиться тільки акуратно вийняти з форми, припорошити цукровою пудрою і подати до столу.
Пісний банановий пиріг в мультиварці
За своїми властивостями, які бананова м’якоть виявляє в тесті, вона може прекрасно замінити яйця, тому ці екзотичні плоди часто використовують в пісної випічки.
Так, щоб приготувати пісний пиріг з додаванням бананів в мультиварці, потрібні:
- 2 банана;
- 180 мл газованої мінеральної води;
- 60 мл рослинного масла;
- 150 г цукру;
- 50 – 100 г подрібнених волоських горіхів;
- 5 г соди;
- 2,5 г солі;
- ½ Лимона (сік);
- 120 – 180 г борошна.
Етапи випічки:
- До розім’ятої виделкою м’якоті банана влити газовану воду і масло, додати цукор, сіль і розмішати вінчиком. Далі ввести соду, горіхи і лимонний сік. Суміш добре розмішати вінчиком, щоб реакція проходила рівномірно.
- Після цього залишається поступово вмішати муку. Її кількість має бути таким, щоб тісто нагадувало не дуже густу сметану.
- Змащуємо мультикастрюлю рослинним маслом, на дно можна покласти коло з пергаментного паперу. Перелити тісто, опускаємо кришку і далі готуємо 65 хвилин (або згідно з рекомендаціями виробника) в режимі «Випічка». Готовий пиріг охолодити перед подачею на решітці пароварки.
Як приготувати на кефірі
Оскільки в цьому пирозі банани не інгредієнт начинки, а один з компонентів тіста, то краще використовувати перестиглі плоди. Вони дадуть потрібну консистенцію і дивовижний аромат.
Пропорції інгредієнтів:
- 3 банана;
- 100 мл кефіру;
- 180 г цукру;
- 5 г ванільного цукру;
- 2 яйця;
- 80 мл рафінованої рослинної олії;
- 260 г борошна;
- 5 г соди;
- 5 г кориці;
- 3 г мускатного горіха;
- 2,5 г солі.
Як спекти:
- У кефір кімнатної температури всипати соду, перемішати і відставити на деякий час в сторону.
- Банани розім’яти виделкою або пюрировать блендером.
- Яйця збити з обома видами цукру і сіллю. В яєчну піну влити кефір, рослинне масло і додати бананове пюре. Всі ці інгредієнти добре перемішати міксером.
- Борошно просіяти з прянощами і з’єднати з іншими компонентами тіста.
- Дно рознімної форми вистелити пергаментом, а боки змастити маслом і присипати борошном. Після цього перелити в неї тісто і спекти пиріг при 200 градусах, витративши на це приблизно одну годину.
Пиріг з сиром і бананом в духовці
Для пирога з пісочного бананово-сирною начинкою необхідно взяти:
- 150 г вершкового масла, у тому числі 50 г для крихти;
- 1 яйце;
- 75 г цукрової пудри, з них 50 г – в тісто, 25 м – в начинку;
- 160 г борошна (30 г для крихти);
- 5 г розпушувача;
- 500 г сиру;
- 2 банана;
- 30 г цукру.
Приготування:
- Доведене до кремової консистенції масло збити з цукровою пудрою і яйцем. Коли масляна суміш стане однорідною, вмішати розпушувач і маленькими частками борошно. Вийшло в’язке тісто розподілити по дну форми для випічки, сформувавши бортики висотою 2 см, і відправити на 1 – 1,5 години в холодильник.
- Для начинки протерти через сито сир, банани розім’яти в кашку виделкою, далі просто перемішати цукрову пудру, сир і бананове пюре. Можна приготувати начинку і іншим способом: скласти в чашу блендера і перебити до однорідності.
- На застиглу в холодильнику основу пирога викласти рівним шаром начинку, а зверху присипати її крихтою з цукру, борошна і м’якого вершкового масла.
- Далі відправити десерт на 20 – 30 хвилин в духову шафу готуватися при 200 градусах. Коли на пирозі з’явиться золотава скоринка, його можна виймати.
З пряників
Щоб приготувати пиріг з бананами, зовсім не обов’язково замішувати тісто і випікати коржі в духовці. В якості основи майбутнього десерту можна використовувати вже готові магазинні пряники.
Для шоколадно-бананового пирога без випічки знадобляться:
- 500 г шоколадних пряників;
- 500 г жирної домашньої сметани або відваженого магазинної 20%;
- 100 г цукрової пудри;
- 80 г какао-порошку;
- 3 великих банана;
- шоколадна крихта для прикраси.
Спосіб приготування:
- Приготувати крем, збивши міксером охолоджену сметану з какао-порошком і цукровою пудрою.
- Кожен пряник розрізати вздовж на три пласта, банани нашаткувати такими ж кружечками.
- Після цього можна приступати до складання пирога: викласти пряники шар, змастити його кремом, поверх якого покласти кружальця банана. Потім знову піде крем. Так повторювати шари, поки не закінчаться складові десерту.
- Ласощів можна надати правильну форму, зібравши його в рознімної формі, або викласти гіркою. Відправити пиріг на 24 години в холодильник, а перед подачею прикрасити шоколадною крихтою або іншим чином за своїм смаком.
З листкового тіста
З готового покупного листкового тіста дуже швидко можна приготувати смачний банановий пиріг, взявши для нього:
- 500 г листкового тіста;
- 2 банана;
- 3 яблука;
- 60 – 90 г цукру;
- 1 жовток;
- 20 – 30 г насіння кунжуту.
Технологія приготування:
- Тісто розморозити, розкачати в тонкий пласт і нарізати смугами шириною 8 сантиметрів.
- М’якоть яблук і бананів нашаткувати дрібними кубиками і перемішати разом з цукром. Фруктову начинку викласти на смуги листкового тіста і защипнути за аналогією з варениками.
- На змащений або застелений пергаментом деко викласти, закручуючи по спіралі, трубочки з яблучно-бананової начинкою.
- Коли трубочки закінчаться, змастити зверху пиріг збитим жовтком і посипати кунжутом. Через 30 – 35 хвилин при стандартних 180 градусах пиріг буде готовий до подачі.
Банани – щодо бюджетний фрукт, який без праці можна купити в будь-який час року. Вони корисні і зберігають більшість своїх властивостей при випічці. А тому, якщо захотілося солодкого, зробіть пиріг з бананами! Адже тепер у вас є цілий десяток свіжих ідей.