Вмілі господині завжди використовували чорну смородину для заготовок варення, сиропів і навіть вина. Таку ягідку знають всі, як основного постачальника вітаміну С і калію. І зараз ми будемо готувати пиріг з чорною смородиною. Всі запропоновані рецепти досить прості, головне вибрати хороші ягідки.
Пісочний пиріг з чорною смородиною
Якщо ви обожнюєте ягідні десерти, то цей рецепт вам обов’язково сподобається. Пиріг з чорною смородиною – це легка, при цьому ситна випічка.
Склад компонентів:
- 285 г борошна;
- ложечка розпушувача;
- півпачки масла;
- чашка солодкого піску (половина для начинки);
- два великих яйця;
- ложечка цедри цитруса;
- ложка крохмалю;
- 320 г чорних ягідок.
Технологія виконання:
- У глибокій мисці змішуємо борошно з розпушувачем, потім засипаємо підсолоджувач, кладемо масло і вбиваємо яйця, але тільки жовтки, білки знадобляться для начинки. Також для аромату і смаку можна покласти цедру будь-якого цитрусового фрукта.
- Вимішуємо, і отриману основу спочатку охолоджуємо 20 хвилин, потім розподіляємо по формі, обов’язково оформляємо бортики і випікаємо 20 хвилин, встановивши температурний режим на 180°С.
- Поки основа остываем, збиваємо білки з піском, сіллю і щіпкою крохмалем.
- Пиріг будемо подавати зі свіжими ягідками, тому половину залишаємо, а інший разом з білковою масою викладаємо на корж і відправляємо в піч на десять хвилин.
- Як тільки випічка трохи охолоне, присипаємо її смородиною і подаємо до чаю.
З листкового тіста
Ягідний десерт з листкового тіста – це ніжна випічка з ароматною начинкою. Повз такого ласощі важко пройти, якщо його подати зі збитими вершками або кулькою морозива.
Склад компонентів:
- 500 г листкового тіста;
- ложка солодкої пудри;
- один жовток;
- ложка крохмалю;
- 90 г солодкого піску;
- 280 г чорних ягідок.
Технологія виконання:
- Спочатку тісто розморожуємо і підготуємо начинку. У чашу блендера засипаємо ягоди і підсолоджувач, подрібнюємо. Потім ягідну масу змішати з крохмалем. Крохмаль необхідний для того, щоб начинка була густою, а не розтікалася.
- Основу поділяємо, кожну частину розгортаємо в пласт. Одну половину переносимо на деко, застелене пергаментом, зверху розподіляємо начинку.
- Другий пласт оформляємо смужками і кладемо поверх начинки. Повинна вийти косичка. Краї підвернути, і щоб начинка не виходила, скріплюємо їх зубочистками. Змащуємо збитим жовтком і ставимо в розігріту до 200 градусів піч на півгодини.
З додаванням сиру
Про користь чорної ягідки знають всі, але, а якщо до неї додати ще і поживний сирний продукт, то можна побалувати сім’ю смачною, ароматною і корисною випічкою.
Склад компонентів для тіста:
- 210 г борошна;
- ложечка розпушувача;
- 160 г масла;
- полчаши білого піску;
- 60 мл сметани.
Для начинки:
- дві пачки жирного сиру;
- полчаши солодких гранул;
- 85 мл сметани;
- пакетик ваніліну;
- ложка крохмалю;
- 320 г чорної смородини;
- пудра для посипання.
Технологія виконання:
- Охолоджений шматок масла рубаємо ножем, насипаємо борошна з розпушувачем, заважаємо інгредієнти в крихту.
- Після додаємо підсолоджувач, сметану, перемішуємо і відправляємо тісто охолоджуватися на півгодини.
- У чашу бленда відправляємо всі продукти для начинки, крім ягідок і пудри, перемішуємо до однорідності.
- У форму кладемо тісто, розподіляємо, піднімаємо краю, проколюємо в декількох місцях. Викладаємо сирну начинку, зверху розкладаємо ягідки і відправляємо пиріг в духовку на півгодини (температура 180°С).
- Готовий пиріг з сиром і чорною смородиною припудрюємо білосніжною солодкої присипкою.
Пиріг з чорною смородиною в мультиварці
Спекти ароматну і смачну ягідну випічку можна не тільки в духовці, але і в мультиварці. Десерт виходить таким же гарним і красивим на зовнішній вигляд.
Склад компонентів:
- 285 г піску;
- чотири яйця;
- 280 г борошна;
- ложечка розпушувача;
- дві чаші чорних ягідок;
- сіль.
Технологія виконання:
- Першим ділом потрібно збовтати яйця з підсолоджувачем і сіллю, і чим пишніше вийде маса, тим краще.
- Потім висипаємо до збитої маси борошно і розпушувачем, основа повинна бути схожа на густу сметану.
- У тісто відправляємо ягідки, акуратно перемішуємо і викладаємо в промаслений чашу електроприладу. Встановлюємо опцію «Випічка» і готуємо десерт протягом години.
- Прикрашаємо пудрою і свіжими плодами.
Готуємо на кефірі
Смачна випічка на кефірі – це простий спосіб приготування апетитного ласощі. І якщо гості вже на порозі, почастуєте їх ароматним пирогом з чорною смородиною.
Склад компонентів:
- 2 яйця;
- 285 мл кефіру;
- 425 г борошна;
- 160 г білого піску (110 г для начинки);
- 0,5 ложечки соди;
- 320 г чорної смородини.
Технологія виконання:
- Висипаємо В миску ягідки, присипаємо солодким компонентом і відставляємо поки в сторону.
- Блендером збовтуємо яйця з піском, вливаємо молочний продукт, насипаємо борошно з содою, ретельно вимішуємо до еластичності.
- Застелену пергаментом форму заповнюємо тістом, зверху розкладаємо зацукровані ягідки і печемо пиріг 40 хвилин (температура 180°С).
- Готовий десерт залишаємо в печі ще на 15 хвилин, а перед подачею присипаємо пудрою.
Простий рецепт з ягідним варенням
Якщо у вас немає свіжих ягід чорної смородини, але є варення, не біда, адже з ним ви також можете спекти апетитний і смачний десерт.
Склад компонентів:
- 685 г борошна;
- 180 г масла або маргарину;
- пару грам ваніліну;
- чашка солодкого піску;
- ½ Ложечки гашеного соди;
- 2 яйця;
- 180 мл варення смородини.
Технологія виконання:
- Масло розтопити, змішаємо з цукром і ваніліном. Потім уб’ємо яйця, додамо борошно з содою і все ретельно розмішуємо до отримання еластичного тіста.
- Основу розділимо, при цьому одну половину зробимо більше іншої. Більшу частину кладемо на деко з пергаментом і просто розтягуємо його руками, змащуємо варенням.
- Другу частину змішуємо з пів склянкою борошна, скачуємо в кулю і охолоджуємо на полиці холодильника хвилин 20-30. Потім подрібнюємо на тертці. Отриманої борошняний стружкою присипаємо варення і випікаємо в печі 25 хвилин (температура 200°С).
Пиріг з замороженої чорної смородини
Зимовими вечорами так хочеться випити чашечку гарячого чаю з шматочком апетитного ягідного пирога. Якщо в морозилці є пакетик з замороженої чорної смородини, то ви можете спекти смачний і апетитний пиріг.
Склад компонентів:
- 185 г солодкого піску;
- чотири яйця;
- 185 г борошна;
- підлогу пакетика ванільного цукру;
- 365 г заморожених ягід.
Технологія виконання:
- У чашу міксера вбиваємо яйця, засипаємо два види цукру і розмішуємо до однорідності. Потім висипаємо борошно і добре все розмішуємо.
- Форму змащуємо масло, викладаємо злегка розморожені ягідки і заливаємо їх тестом. Готуємо 35 хвилин (температура 180°С).
- Готовий пиріг перевертаємо ягідками вгору і посипаємо пудрою.
Як спекти заливний пиріг зі сметаною
Заливний пиріг — це відмінна можливість швидко нагодувати сім’ю або гостей смачною випічкою. Заливне тісто можна замісити на сметані або іншому кисломолочному продукті.
Склад компонентів для тіста:
- три яйця;
- 245 мл сметани;
- 95 г солодкого піску;
- 315 г борошна;
- трохи соди і солі.
Для начинки:
- 360 г смородини;
- дві ложечки крохмалю;
- півтори ложки піску.
Технологія виконання:
- Змішуємо яйця з білими гранулами, потім додаємо кисломолочний компонент і все ретельно збиваємо.
- Потім насипаємо борошно з содою, заважаємо. Основа готова.
- Беремо форму, виливаємо трохи більше половини, розсипаємо ягідки, перемішані з піском і крохмалем. Закриваємо начинку другою половиною і печемо 40 хвилин, встановивши 190°С.
Рецепт від Юлії Висоцької
Відома телеведуча пропонує свій рецепт пирога з чорною смородиною, який відрізняється неймовірним смаком і оригінальною подачею.
Склад компонентів для тіста:
- 215 г борошна;
- пів пачки масла;
- 65 г піску;
- 1 яйце категорії С0;
- ложка десертного вина.
Для начинки:
- 260 г ягід;
- півсклянки окропу;
- 145 г піску;
- три яйця;
- 110 мл жирних вершків.
Технологія виконання:
- Масло розморожувати не треба, а перетираємо його в крихту разом з борошном і яйцем. Якщо яйце маленького розміру, влийте трохи води, але яєць більше не додавати! Також Юлія для аромату додає вино, але це за бажанням.
- Отримане тісто розподіляємо у формі, робимо бортики і відправляємо в холод на годину.
- У чашу блендера закладаємо ягоди, заливаємо окропом і подрібнюємо. Потім ягідну масу пропускаємо через сито, змішати з яйцями і підсолоджувачем.
- Дістаємо основу, прикриваємо папером і кладемо будь-який вантаж, випікаємо 15 хвилин з вантажем і 5 хвилин без нього (температура 200°С).
- Ягідну начинку змішуємо з вершками і виливаємо на корж, знову відправляємо в піч на півгодини (температура 170°С).
Пісний пиріг
На основі простих інгредієнтів можна приготувати пісну, але при цьому смачну випічку. Тісто виходить хрустким, яка відмінно поєднується з начинкою з ягід стиглої смородини.
Склад компонентів:
- півтори склянки борошна;
- чотири ложки солодкого піску (половина для начинки);
- п’ять ложок олії;
- шість ложок крижаної води;
- стакан ягід;
- пакетик ванільного цукру;
- трохи соди і солі.
Технологія виконання:
- У мисці змішуємо всі сухі компоненти, ллємо крижану воду і масло, розмішуємо і отриману основу відправляємо в холод на годину.
- Ягідки кладемо в чашу, змішуємо з піском і ложкою борошна.
- У форму викладаємо частину основи, формуємо бортики, кладемо начинку, прикриваємо іншою частиною тіста, защипуємо краю, змащуємо олією і присипаємо солодкими гранулами.
- Випікаємо пісний ягідний пиріг протягом півгодини (температура 180°С).
Спекти пиріг ви можете не тільки зі свіжої смородини. Так сушена і заморожена ягода не втрачає свого аромату і смаку, а головне в ній зберігається велика частина корисних речовин.