Ця ягода була відома ще в Стародавній Русі. Умілі домогосподарки використовували її для приготування пирогів, варення, сиропів і особливого, смородинового вина. До появи вина з смородини варили брагу — слабоалкогольний напій, отриманий в результаті бродіння. Запашні листя додавали в чай, м’ясо і навіть використовували при засолюванні для надання особливого аромату. А вже скільки ягід хлопці їли в сирому вигляді, просто зриваючи з кущів!
Користь чорної смородини та особливості її вибору і зберігання
Сьогодні багато знають смородину як вкрай корисний і низькокалорійний джерело вітаміну С і калію. Її енергетична цінність складає всього 63 ккал на 100 гр, з яких 82 гр — це вода. Ягода містить деякі вітаміни групи В, кальцій, магній, залізо, цинк і фосфор, а також органічні кислоти і цукру. Вона славиться своїми сечогінні і потогінні властивості, у народній медицині ягоди рекомендують вживати при деяких шлунково-кишкові захворювання, простудних захворюваннях і при цинзі.
Якщо ви вирішили купити смородину з рук, то варто звернути особливу увагу на ягоди. Вони повинні бути великими і щільними, насиченого чорного кольору, без плям і слідів вологи. Не вибирайте перестиглий або недоспілий продукт і не полінуйтеся перевірити не тільки верхні ягоди, але і нижні, щоб не виявити будинку зіпсований продукт. Переспілі ягоди починають бродити, тому їх легко можна відрізнити за нудотному запаху.
Зберігати смородину краще всього в холодильнику в щільно закручується банку при температурі не вище 0°С, попередньо перебравши їх, очистивши від гілочок, промивши і як слід просушити. При таких умовах зберігання плоди залишаються свіжими до 3-4 тижнів, потрібно тільки раз на день відкривати банку для провітрювання.
Якщо ж вам хочеться зберегти корисну ягоду на зиму, можна законсервувати її або зварити варення, засушити або заморозити. Останні два способи дозволяють зберегти найбільшу кількість корисних речовин, крім того плоди не втрачають свого аромату і кислуватого смаку. Це буде особливо корисно тим, хто хотів би всю зиму балувати рідних і друзів запашною випічкою.
Пиріг з чорною смородиною — особливості приготування
Чорна смородина — безпроблемна для кулінарів ягода, яка не завдасть клопоту навіть початківцям. При правильному зберіганні вона не втратить ні смаку, ні запаху і потребує мінімум зусиль при готуванні: помити і, якщо потрібно, розморозити її. Кількість цукру в рецептах можна регулювати самостійно, робити страву більш кислим або солодким.
Тісто для пирога може бути будь-яким: пісочним, листковим, прісним, сметанним, дріжджовим, підійде навіть тісто для кексів. Сам пиріг може бути відкритим або закритим, з присипкою або политий зверху шоколадом або карамеллю. Все залежить лише від вашої фантазії.
Тільки пам’ятайте: використовувати можна тільки добре просохла ягоду. Якщо смородина свіжа, почекайте півгодини, поки стече вся волога, якщо заморожена, то опустіть її спершу в холодну воду, щоб вона розтанула, а після висушіть, як і звичайну. Якщо в рецепті присутні яйця, масло або будь-які продукти, що зберігаються в холодильнику, не забудьте попередньо витягти їх, щоб вони стали теплими.
Незвичайний рецепт пирога з чорною смородиною
Простий пиріг з чорною смородиною — рецепт приготування
Цей повітряний пиріг дуже схожий на шарлотку.
Інгредієнти
Для нього вам знадобляться:
- 5 яєць
- 1 ст. цукру
- 2 ст. борошна
- 2 ст. смородини (свіжої або замороженої)
Приготування
Увімкніть духовку на 180 градусів і приготуйте глибоку жаростійку форму для випікання. Можна використовувати силіконову, скляну, антипригарну або керамічну форму. Попередньо її потрібно змастити м’яким вершковим маслом або вистилати дно папером для випічки, щоб уникнути прилипання тесту.
Візьміть велику миску (можна використовувати скляну салатницю, щоб уникнути бризок), розбийте в неї яйця, додайте цукор і як слід збийте в піну. Збивайте довго, не менше 3-5 хвилин, щоб цукор повністю розчинився.
Далі додайте потроху борошно і замісіть густе, рідке тісто. Якщо сумніваєтеся, що тісто підніметься, додайте 1-2 ч. л. розпушувача або гашеного соди.
В самому кінці засипте смородину, перемішайте все, щоб ягоди «втопилися», і вилийте тісто у форму.
Потім пиріг з чорною смородиною поставте в розігріту духовку і постарайтеся не відкривати дверцята перші 20-30 хвилин.
Перевірити готовність пирога можна сірником або зубочисткою: проткніть випічку ближче до центру і подивіться, що залишилося на ній рідке тісто.
Повне час приготування залежить від обраної вами посуду і самої плити. Якщо її потужність мала, можна поставити температуру на 10-20 градусів вище. Як тільки пиріг придбає золотавий відтінок, а зубочистка залишиться чистою, витягайте пиріг, накрийте його рушником і залиште на кілька хвилин остигати. Тісто трохи «стиснеться» і відокремиться від стінок без втрат.
Смачний пиріг з чорною смородиною як приготувати рецепт
Трохи більш складний рецепт простого пирога з чорною смородиною і кефіром.
Якщо в будинку залишився непотрібний склянка кефіру, можна пустити його в справу, зробивши пиріг з ягодами.
Інгредієнти
- 3 яйця
- 1 ст. кефіру
- 1,5 ст. цукру (частину цукру можна замінити ванільним, але не переборщіть: 1-2 ч. л. буде достатньо, інакше запах ванілі переб’є весь смак)
- 100 р. вершкового масла
- 1 ч. л. розпушувача або гашеного соди
- 2 ст. борошна
- 200 р. чорної смородини
Приготування
Увімкніть духовку на 180 градусів, приготуйте форму для випічки, змащену маслом, і приступайте до приготування. Вилийте в миску кефір, додайте цукор і перемішайте. Розтопіть масло до рідкого стану в мікрохвильовці і влити кефір, додати яйця і ретельно перемішайте до однорідної маси.
Всипте в тісто розпушувач. Якщо його немає, зачерпніть соду і, тримаючи ложку над тестом, капнете на неї оцтом або лимонним соком. Сода засичить і перетвориться в піну — це і є гашене сода. Капайте обережно, щоб не вилити зайвого.
Тепер прийшла черга борошна. Після її додавання тісто має вийти густим і тягучому. В останню чергу йдуть ягоди.
Пиріг готується 40-45 хвилин, перші півгодини відкривати духовку не варто: з-за холодного повітря тісто осяде і не підніметься. Перевірити готовність можна за допомогою зубочистки. Коли все буде готово, витягніть блюдо і поставте його в тепле місце, щоб воно охолонуло. Тільки після цього його можна виймати.
Красивий пиріг з чорною смородиною — рецепт
Головна відмінність цього пирога в тому, що ягоди не потрібно змішувати з тестом. Вони залишаться нагорі і апетитно підрум’яняться.
Інгредієнти
- 1 ст. борошна з гіркою
- 1,5 ч. л. розпушувача або 1 ч. л. соди
- щіпка солі
- 1 ст. цукру
- 100 р. вершкового масла
- 0,5 склянки молока
- 3 ст. л. цукрової пудри
- 400 р. смородини
Також можна використовувати трохи ваніліну або ванільного цукру для додання нового смаку.
Приготування
Поставте духовку на 180 градусів, приготуйте форму для випічки і міксер. Збийте яйця з цукром в піну, додайте розтоплене масло, молоко і ванілін (за бажанням).
Окремо змішайте борошно, сіль і розпушувач, отриману суміш потроху додайте в тісто, ретельно перемішуючи. Стежте, щоб не залишалося сухих грудочок. Якщо тісто виходить недостатньо рідким, додайте трохи молока, якщо вона занадто рідке, на допомогу прийде борошно.
Вилийте тісто у форму, розрівняйте поверхню, зверху розкладіть щільним шаром ягоди і присипте їх цукровою пудрою. Готувати 40-45 хвилин, виймати, попередньо охолодивши.
Пиріг з пісочного тіста з чорною смородиною — покроковий рецепт
Напевно, це найбільш знаменитий пиріг з чорною смородиною, який був дуже популярний і любимо в Радянському Союзі. Пісочне тісто, з якого буде зроблена основа — одне з найпростіших і некапризных, тому за результат можна не боятися. Приготуйте наступні продукти.
Інгредієнти
- 2 ст. борошна
- 2 яйця
- 1 ст. цукру (+3 ст. л. для присипки)
- 200 р. масла
- 1 ч. л. розпушувача
- 2 ст. л. крохмалю
- щіпка солі
- 500 р. ягід
Приготування
Заздалегідь вийміть масло, щоб воно стало м’яким. Не потрібно топити його в мікрохвильовці, структура повинна залишатися щільною.
Змішайте борошно, розпушувач і сіль. В окремій мисці розітріть цукор з яйцями до повного розчинення цукру. Зверніть увагу, що збивати на цей раз не треба: скористайтеся ложкою або віночком.
Додайте яйця масло і змішайте в однорідну масу, краще всього це робити руками. Поступово додайте борошно і руками ж вмешивайте в тісто. Воно повинно вийти пластичним, але розсипчастим — як пластилін з піску. Додавайте борошно дуже обережно: якщо її буде занадто багато, тісто розвалиться, якщо мало — воно залишиться липким і не пропечеться..
Готове тісто розділіть на дві частини, замотайте в харчову плівку і покладіть на 40-60 хвилин в холодильник або морозилку.
Увімкніть духовку на 200 градусів і змастіть форму для пирога вершковим маслом. Поки тісто застигає, змішайте цукор, що залишився з крохмалем і ягодами. Це буде начинкою пирога.
Витягніть одну частину замороженого тіста — це буде основа для пирога. Її можна зробити двома способами:
- Якщо ви тримали тісто в морозилці, то можете натерти його на крупній тертці і покрити їм все дно.
- Якщо тісто лежало в холодильнику, то краще буде розкачати його качалкою і обережно перекласти у форму. Краї можна трохи загнути, щоб начинка не витекла.
Коли тісто буде розподілено, висипте зверху начинку і витягніть другу частину тіста. Її треба натерти на тертці і рівномірно розподілити по пирогу. Не бійтеся, якщо тіста не вистачить на рівномірний шар — присипка виконує більше декоративну функцію.
Коли все буде готово, поставте пиріг з чорною смородиною в духовку і забудьте про нього на 40-50 хвилин. Коли скоринка зарум’яниться, можна виймати. Не забудьте охолодити випічку перед, інакше ризикуєте обпектися.
Чорна смородина вкрай корисна для здоров’я ягода. Мами і бабусі обожнюють її як джерело вітамінів і мікроелементів. Але не всім дітям за смаком смородина свіжа. У цьому випадку вам на допомогу прийдуть пироги, які зберігають всі корисні властивості плоду, але заховають специфічний смак і кислинку. І діти, і дорослі будуть тільки раді такому рішенню і з задоволенням поласують смачною випічкою.