Пиріг з фаршем у багатьох народів є національною стравою. Він може бути різним: з заливного тіста, листкового, дріжджового. Фарш закладають сирим або піддають попередній тепловій обробці.
Дріжджовий пиріг з фаршем — покроковий рецепт
Це поєднання ніжного дріжджового тіста, яке здатне довгий час залишатися свіжим, з соковитою м’ясною начинкою.
Щоб м’ясні соки краще зберігалися в приготованому пирозі, не варто використовувати готовий фарш. Приготуйте його самостійно, часу доведеться витратити трохи більше, але результат того вартий.
Інгредієнти:
- свинина – 320 г;
- жовток – 1 шт.;
- дріжджі – 15 г свіжі;
- мелений чорний перець;
- цукор – 10 г;
- сіль;
- масло – 35 мл соняшникова;
- сіль – 3 г;
- філе куряче – 320 г;
- кетчуп – 30 мл;
- вода – 440 мл;
- бульйон – 50 мл м’ясний;
- борошно – 520 г;
- цибуля – 160 г ріпчаста.
Приготування:
- Нагріти воду (50 мл). Покришити дріжджі.
- Взяти віночок. Перемішати.
- Засипати цукор. Розмішати.
- Відставити на півгодини.
- Нагріти воду, що залишилася. Присолити.
- Залити опару.
- Перемішати.
- Присипати борошном.
- Замісити. Вийде м’який і еластичний шар.
- Прикрити пакетом. Відставити в теплі.
- Почекати пару годин. Маса зросте не менше, ніж у два рази.
- Порізати шматками м’ясо.
- Цибулю нарізати.
- Помістити в м’ясорубку.
- Перекрутити.
- Влити кетчуп. Підсолити.
- Посипати перцем. Перемішати.
- Помістити на сковорідку. Влити олію.
- Прожарити.
- Підійшла масу розрізати.
- Частина, яка вийшла побільше, розкачати.
- Промазати маслом деко.
- Перемістити корж.
- Розмістити піджарку. Краї начинкою не покривати.
- Для соковитості полити бульйоном начинку.
- Тісто розкачати.
- Вкрити заготовку.
- Защипнути всі краї.
- Щоб пар знайшов вихід, зробити отвір в центрі пирога.
- До цього моменту духова шафа повинен бути прогрітий.
- Режим 185 гр.
- Помістити деко.
- Запікати годину.
- Промазати поверхню жовтком. Готувати ще вісім хвилин.
З листкового тіста
Пиріг з листкового тіста з фаршем смачно вживати не тільки гарячим, але і холодним. Цей варіант приготування підходить для тих, у кого мало часу, адже він робиться з готового тіста.
Інгредієнти:
- тісто – 900 г листкове;
- часник – 2 зубки;
- цибуля – 1 головка;
- яйце – 1 шт.;
- фарш – 530 г;
- сіль;
- спеції.
Приготування:
- Виставити режим духової шафи. Знадобиться 180 гр.
- Розкачати половину тіста. Попередньо необхідно добре розморозити. Робити це краще всього при кімнатній температурі.
- Промазати маслом деко.
- Перемістити корж.
- Нашаткувати цибулину.
- Порізати зубки часнику.
- Влити яйце.
- Закинути часник і цибулю.
- Приправити спеціями.
- Присолити.
- Перемішати.
- Розмістити начинку на підготовленій коржику.
- Розкачати залишився пласт.
- Вкрити заготовку.
- Закріпити краю.
- Взяти зубочистку проколоти поверхню заготовки. Це допоможе пару виходити.
- Помістити в піч.
- Запікати півгодини.
Заливний пиріг з фаршем в духовці
Ще один смачний і ароматний варіант. Дуже просте тісто. Його не треба замішувати і чекати, коли воно виросте.
Інгредієнти:
- кріп – 35 г;
- кефір – 325 мл;
- перець мелений чорний;
- фарш – 470 г;
- яйце – 2 шт.;
- сир – 160 г;
- сода – 0,5 ч. ложки;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- борошно – 410 г;
- масло – 65 мл;
- цибуля – 1 шт.
Приготування:
- У кефір влити яйця.
- Підсолити.
- Збити.
- Засипати борошном.
- Приєднати соду.
- Збити. Добре з цим завданням впорається блендер. Грудок залишитися не повинно.
- Залити масло.
- Збити.
- Нарізати кріп.
- Взяти дрібну тертку. Пропустити сир.
- Нашаткувати цибулину. З’єднати з фаршем.
- Присипати сіллю.
- Додати перець. Змішати.
- Промазати маслом форму.
- Залити половиною рідкої маси.
- Розкласти фарш.
- Присипати зеленню і сиром.
- Залити залишками тіста.
- Запікати 2/3 години.
- Режим духової шафи слід встановити на 180 гр. Форму поміщати тільки в розігріту піч.
Доповнюємо рецепт капустою
Пиріг з фаршем і капустою виходить легким і ніжним, незважаючи на те, що начинка ситна. А завдяки рідкого тесту, начинка під час приготування залишиться у випічці.
Інгредієнти:
- яйце – 3 крупне;
- майонез – 190 мл;
- капуста білоголова 300 г;
- сода – 1 ч. ложечка;
- зелень – 25 г кропу і петрушки;
- фарш – 420 г яловичий;
- сіль – 0,2 ч. ложечки;
- кефір – 240 мл;
- борошно – 9 ст. ложок.
Приготування:
- Нашаткувати капусту. Потрібні тонкі і довгі шматки.
- Помістити у воду. Закип’ятити.
- Витримати три хвилини.
- Злити рідину.
- Нашаткувати зелень.
- Влити в сковорідку олію. Прогріти.
- Закинути фарш. Обсмажити.
- Присолити. Перемішати.
- У кефір додати майонез.
- Засипати соду.
- Влити яйце.
- Засипати борошно. Збити.
- Промазати маслом форму.
- Залити половину отриманої рідкої маси.
- Розмістити фарш.
- Вкрити капустою.
- Залити тестом.
- Розрівняти.
- Помістити в холодне духова шафа.
- Виставити на 180 гр.
- Запікати приблизно півгодини.
Пиріг з лаваша
Якщо ви ставитеся до тих людей, які не дружать з тестом, то цей рецепт для вас знахідка. Можна приготувати ситний, соковитий пиріг з основою з лаваша.
Інгредієнти:
- лаваш – 750 г;
- спеції;
- фарш м’ясний – 460 м;
- сіль;
- олія соняшникова;
- цибуля – 130 г ріпчаста;
- яйце – 2 шт.;
- сметана – 160 мл;
- паста томатна – 60 мл;
- сир – 110 г твердий.
Приготування:
- Помістити в гарячу сковорідку фарш.
- Влити олію соняшникову.
- Прожарити.
- Нашаткувати цибулину.
- Помістити до фаршу. Загасити.
- Влити томатну пасту.
- Посипати спеціями і сіллю.
- Перемішати.
- Натерти сир, використовуючи середнього помелу тертку.
- Розстелити лаваші.
- Помістити обжарку.
- Присипати сиром. Залишити пару ложок для скоринки на пирозі.
- Кожен пласт скачати рулетом. Скрутити всі заготовки на деко у вигляді равлика. Закручувати слід від краю до центру.
- У сметану влити яйця. Збити.
- Присолити.
- Посипати перцем.
- Залити заготовку.
- Присипати залишилися сиром.
- Запікати півгодини.
- Духова шафа виставити на 180 гр.
З картоплею
Якщо хочете щільно поснідати, то приготуйте ситна і смачна страва, яке легко зробити вдома. Якщо хочете начинку більш соковиту, то підійде закритий варіант пирога.
Інгредієнти:
- тісто листкове – 1000 м;
- масло вершкове – 90 г;
- спеції;
- фарш м’ясний – 650 г (краще брати змішаний з двох видів м’яса);
- сіль;
- цибуля – 170 г ріпчаста;
- яйце куряче – 1 шт.;
- картопля – 530 р.
Приготування:
- За пару годин до початку готування дістати тісто. Воно має відлежатися в кімнатній температурі і розморозитися в природних умовах.
- Розкачати два пласта. Розмір першого повинен бути побільше.
- Картоплю нарізати. Вийдуть тонкі бруски.
- Нашаткувати цибулину. Зробити це дрібніші.
- Перемішати овочі з фаршем.
- Підсолити.
- Присипати спеціями.
- Перемішати.
- Застелити деко великим листом тесту.
- Розподілити начинку.
- Порубати масло вершкове. Необхідні дрібніші шматочки.
- Розкидати по поверхні начинки.
- Накрити другим пластом.
- Краї повинні бути щільно защипнуты.
- Для виходу пари зробити проколи в центрі заготовки.
- Помістити на 2/3 години в духову шафу.
- Режим 200 гр.
- Дістати. Помазати яйцем.
- Запікати п’ять хвилин.
З начинкою з курячого фаршу
Пиріг з картоплею і фаршем хороший варіант для пікніка. Якщо хочете отримати начинку ніжніше і не сильно калорійну, то використовуйте курячий фарш.
Інгредієнти:
- перець;
- картопля – 2 шт.;
- масло вершкове – 1 ст. ложка;
- борошно – 420 г;
- олія соняшникова – 240 мл;
- фарш – 370 г курячий;
- паприка;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль – 1 ч. ложка;
- вода – 240 мл
Приготування:
- Влити яйце олія соняшникова.
- Залити водою.
- Присолити.
- Перемішати.
- Засипати борошном. Вимісити.
- Помістити сформований кулю в пакет.
- Відправити в холодильник на чверть години.
- Нарізати картоплю. Повинні вийти кубики.
- Цибулинку перетворити на півкільця.
- Розтопити масло вершкове.
- Залити в фарш. Змішати з овочами.
- Присипати сіллю і спеціями.
- Перемішати.
- Розрізати тісто.
- Розкачати.
- Одна частина повинна вийти більше.
- Розмістити на деко тісто. Сформувати борту.
- Розмістити начинку.
- Накрити другим пластом.
- Помазати яйцем заготовку.
- Взяти вилку, проткнути тісто в декількох місцях. Це допоможе пару знайти вихід.
- Запікати годину.
- Режим духової шафи виставити на 180 гр.
З фаршем та сиром
Сир – ідеальний інгредієнт, який поєднується практично з усіма продуктами. Якщо включити його до складу пирога, то страва стане набагато пахучіше і набагато смачніше.
Інгредієнти:
- жовток – 1 шт.;
- тісто – (пачка) листкове;
- перець;
- фарш – 330 г свинячої;
- сіль;
- сир – 220 г твердий;
- масло рослинне – 2 ст. ложки;
- сир – 120 г бринзи;
- цибуля – 1;
- яйце – 1 шт.
Приготування:
- Нашаткувати цибулину.
- Помістити в розігріту сковорідку з олією.
- Обсмажити. Колір повинен вийти золотистим.
- Закинути фарш. Прожарити. Він повинен повністю приготуватися.
- Взяти велику тертку. Перетерти бринзу і сир.
- Змішати з фаршем.
- Влити яйце.
- Присолити.
- Присипати перцем. Розмішати.
- Розкачати пласт тіста.
- Помістити у форму. Сформувати борту.
- Розподілити начинку.
- Накрити другим розкатаним шматком.
- Промазати поверхню жовток.
- Зробити поглиблення в центрі. Це робиться для того, щоб пар міг знайти вихід.
- Сховати в духовку на півгодини.
- Режим 180 гр.