Пироги завжди вважалися надзвичайно апетитним і ситним блюдом. Наприклад, пиріг з фаршем і картоплею в духовці здатний замінити обід і обов’язково сподобається всім членам сім’ї. Про це та інші рецепти ви зможете дізнатися з цієї статті.
Класичний пиріг з фаршем і картоплею в духовці
Цей пиріг печеться з додаванням вершкового масла і без додавання дріжджів.
Необхідні компоненти:
- 750 р борошна;
- 210 г вершкового масла;
- 1 яйце;
- 200 г води;
- 3 репчатых цибулини;
- 550 г сирої картоплі;
- 500 г фаршу;
- 10 г 9%-ного оцту;
- 5 г солі.
Як приготувати:
- Покришити Масло у вигляді кубиків і змішати з борошном.
- У склянку води додати яйце, оцет і сіль, розмішати і додати до борошна. Все ретельно розмішати, тісто повинно вийти щільним, щоб його можна було розкачати в щільний шар. Покласти його в пакет і покласти охолоджуватися на 50 хв.
- Тонко порізану цибулю змішати з фаршем і посолити за смаком.
- Почистити і тонко порізати картоплю.
- Тісто розділити на 2 нерівні шматки.
- Великий шматок розкотити і розкласти на змащене деко.
- Викласти шар картоплі, на нього кладеться товстий шар фаршу.
- Залишок тіста розкачати і викласти зверху на пиріг, не забуваючи, що бортики прищіпують.
- Невеликого розміру отвір залишається посередині для випуску пари.
- Готовий пиріг поставити в духовку приблизно на 45-50 хв, розігрівши її до 200 градусів.
З дріжджового тіста
Пиріг з дріжджового тіста чудово використовувати як самостійне блюдо, так і на додачу до супів.
Вибір фаршу для начинки обмежується тільки особистими перевагами.
Необхідні інгредієнти:
- 310 г пшеничного борошна;
- 40 г вершкового масла;
- 300 г фаршу;
- 160 мл молока;
- 5 г дріжджів;
- 1 яєчний жовток;
- 10 г рослинної олії;
- 5 г солі;
- 20 г цукру;
- 1 цибуля ріпка;
- 5-7 картоплин.
Приготування:
- Розігріти молоко і перемішати з дріжджами і цукром. Витримати 15 хв, після розтопити вершкове масло і влити в отриману суміш. Грунтовно все розмішати і потроху досипати муку. Місити тісто Руками до отримання еластичності.
- Дати тісту годину настоятися, накривши зверху рушником.
- У фарш додати цибулю кільцями, посолити і поперчити за смаком.
- Очищену картоплю порізати на невеликі шматочки або бруски.
- Добре промазати деко і викласти 2/3 від отриманого тесту. Слідом покласти прошарок з фаршу і закінчити шаром картоплі.
- Решту тіста тонко розкачати і викласти зверху на пиріг, залишивши в середині отвір, краї защипнути.
- Яєчний жовток збити, добре змастити пиріг і поставити в розігріту до 180 градусів духовку.
- Піч 45 хв до появи рум’яної скоринки.
З листкового тіста
Пиріг з листкового тіста робиться набагато швидше, так як буде зроблений з готового тіста, купленого в магазині.
Інгредієнти:
- листкове тісто-500 г;
- 300 г фаршу;
- 4 картоплини;
- цибуля ріпчаста, 1 штука;
- 20 г рослинної олії;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Розморозити тісто.
- Фарш поєднати з тонко порізаним цибулею, долити олії, сіль і перець за смаком, Залишити маринуватися, поки тісто буде розморожуватися.
- Очистити бульби і тонко нарізати.
- Поділити тісто на 2 шари.
- На змащений лист викласти один з шарів. Зробити так, щоб були високі бортики.
- На шар фаршу викласти шар картоплі.
- Поверх викладається другий пласт тесту і прищіпують краю.
- Посередині вироби протикається отвір.
- В прогрітій до 200 градусів духовці піч 40 хвилин.
Відкритий пиріг з м’ясом і картоплею
Додати до начинки томатів і розплавленого сиру відіграють свою особливу роль у пікантності, роблячи пиріг ще більш привабливим.
Інгредієнти:
- 2 картоплини;
- 150 г борошна;
- 2-3 р ложки солі;
- 80 г вершкового масла.
- 500 г фаршу;
- 1-2 томата;
- 80 г сиру;
- 1 цибулина;
- 50 г замороженої овочевої суміші;
- 5 г солодкої меленої паприки;
- 40-60 г рослинної олії;
- сіль і перець за смаком.
Рецепт:
- Для приготування тіста зробити з картоплі пюре. Додати вершкове масло і сіль за смаком, все змішати. Додати порціями борошно, розмішати до отримання м’якого тіста.
- Дрібно порізати цибулю і обсмажити на олії до рум’яного кольору.
- Додати до цибулі фарш, смажити на сильному вогні, постійно помішуючи. Як тільки фарш посвітлішає, а волога випарується, можна вимикати.
- Додати мелену паприку, посолити, поперчити. Для додання пікантності також додати овочеву суміш. Замість суміші можна додати свіжі овочі – моркву, болгарський перець і т. д. Все ретельно змішати і остудити.
- Тісто розподілити по формі для випікання, залишаючи загнутими борту на 3 див. Викласти туди готову начинку. Поверх покласти порізаними тонкими часточками помідори, сир подрібнити на крупній тертці і рівномірно покрити їм всю поверхню пирога.
- Готуватися він буде 30-40 хв при температурі 180 градусів.
Заливний пиріг
Дуже соковитим і одночасно ніжний пиріг виходить з рідкого тіста. Його ще часто печуть і в мультиварці.
Інгредієнти:
- 260 г сметани;
- 260 г майонезу;
- 340 г борошна;
- 3 яйця;
- 5 г соди;
- 5 г 9% оцту або лимонного соку;
- 300-400 г фаршу;
- 3 картоплини;
- 3 репчатых цибулини;
- 3 щіпки солі і перцю.
Рецепт:
- Дрібно порізати цибулю і додати до фаршу, посолити і поперчити за смаком.
- Дрібними скибочками порізати картоплю і додати до фаршу.
- Збити яйця і додати майонез і сметану, додати борошно і посолити за смаком, ретельно перемішати.
- Погасити соду оцтом і додати в тісто. Вилити на деко половину тіста. Викласти туди начинку.
- Долити решту тіста і випікати в духовій шафі 1 годину.
Як смачно приготувати на кефірі?
Він готується так само, як заливний, але тісто робиться на вершковому маслі і кефірі.
Інгредієнти:
- 500 мл кефіру;
- 300 г фаршу;
- 2 репчатых цибулі;
- 150 г вершкового масла;
- 3 яйця;
- 20 г цукру;
- 500 г пшеничного борошна;
- 300 г картоплі;
- 5 г соди;
- 2-3 р ложки солі;
- 20-40 г рослинної олії.
Приготування:
- Підсмажити фарш з цибулею до готовності, посолити за смаком.
- До готовності підсмажити нарізаний часточками картоплю.
- Збити сіллю і цукром яйця, додати соду і кефір.
- Всипати борошно, перемішуючи, долити розтоплене вершкове масло.
- На змащене деко вилити половину тіста, викласти начинку, решта тісто долити зверху і поставити на 50 хв в духовку на 180 градусів.
З курячого фаршу
Він робиться швидко і просто, а виходить дуже смачним і ситним.
Інгредієнти:
- 300 г курячого фаршу;
- 450 р картоплі;
- 200 р ріпчастої цибулі;
- 3 г солі і перцю;
- 3 г вершкового масла;
- 200 г сметани;
- 200 г майонезу;
- 150 г пшеничного борошна;
- 2 курячих яйця;
- 5 г розпушувача;
- сіль за смаком.
Як приготувати:
- Порізати дрібно цибулю.
- Порізати картоплю соломкою і ретельно промити.
- Змішати в мисці фарш, цибулю, картоплю, додати сіль і перець за смаком.
- Сметану, яйця і майонез змішати в іншій мисці. Додати борошно, розпушувач і сіль і перемішати до тягучого тесту.
- Викласти третину тесту на змащену форму для духовки, додати начинку, долити залишки тіста.
- При температурі 180 градусів і випікати 50-60 хв.