Пиріг – це хороший варіант не тільки для звичайного чаювання, але і для святкового столу. Завдяки гарбузу, страва набуває красивого помаранчевий відтінок. Її додають в тісто або начинку. Можна приготувати солодке або пісне страву. У добірці зібрані прості рецепти пирога з гарбузом.
Простий рецепт пирога з гарбузом
Якщо хочете відчути оригінальний, неповторний смак, то приготуйте пиріг з гарбузом з додаванням чорносливу і ананасів.
Інгредієнти:
- яйця – 2 шт.;
- гарбуз – 1,5 склянки натертої м’якоті;
- ананас – 220 г;
- борошно;
- кориця;
- чорнослив – 0,5 склянки;
- олія соняшникова – 130 мл;
- ваніль;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- цукор – 60 р.
Приготування:
- Ананаси порізати. Потрібні дрібні шматочки.
- З’єднати з перетертої гарбузом.
- Чорнослив нарізати.
- Закинути до ананасам.
- Влити яйце.
- Посипати цукром.
- Перемішати.
- Додати корицю з ваніллю. Перемішати.
- Залити олією.
- Перемішати.
- Засипати борошно. Її кількість регулюйте самі, має вийти не густа маса.
- Залити у форму.
- Запікати півгодини.
- Режим духової шафи виставити не більше 180 гр.
З манкою
Пиріг виходить ніжним, соковитим і зовсім нескладний у приготуванні.
Інгредієнти:
- олія соняшникова – 4 ст. ложки;
- гарбуз – 720 г;
- родзинки – 3 ст. ложки;
- манка – 0,5 склянки;
- сіль – 0,3 ч. ложки;
- яйце – 2 шт.;
- цукор – 90 р.
Приготування:
- Гарбуз промити.
- Зрізати шкірку.
- Прибрати насіння, видалити волокна.
- Нарізати на шматки.
- Взяти велику тертку. Натерти.
- Залити яйцями.
- Присипати цукром.
- Підсолити.
- Перемішати.
- Всипати манку.
- Розмішати. Залишити на чверть години. Манної крупі треба час розбухнути.
- Залити масло. Воно має бути без різких запахів, інакше можна зіпсувати страву.
- Перемішати. Якщо маса вийшла рідкою, то підсипати ще манку.
- Помістити у форму для випічки.
- Для приготування знадобиться 180 гр.
- Готувати гарбузовий пиріг півгодини.
Пісний варіант без масла, борошна та яєць
Це страва має ніжну, пористу структуру, чудовий смак і аромат лимона. Хороший варіант поласувати домашньою випічкою в пост.
Інгредієнти:
- манка – 310 г;
- вода – 140 мл;
- гарбуз перетерта – 330 г;
- сік з лимона;
- розпушувач – 1 пакетик;
- цукор – 110 г;
- вода газована – 260 мл;
- сода – 0,3 ч. ложки;
- цедра (лимонна) перетерта.
Інгредієнти:
- Натирати гарбуз слід на середній тертці.
- Промити лимон. Цедру натерти. Сік віджати.
- В гарбуз залити воду газовану (можна замінити кефіром, якщо не дотримується піст).
- Засипати соду. Помістити лимонну цедру.
- Присипати цукром.
- Перемішати.
- Засипати манку.
- Перемішати.
- Відставити на чверть години. Крупа повинна розбухнути.
- Виставити духова шафа. Знадобиться температура 180 гр.
- Промазати маслом форму для випічки.
- Якщо тісто буде занадто рідким, досипте ще манну крупу. Якщо вийшло крутим – долийте мінеральну воду.
- Залити тісто у форму.
- Помістити в духовку на півгодини.
- Перевіряти зубочисткою. Якщо суха, можна сміливо діставати. Якщо волога – дати ще кілька хвилин потомитися в печі.
В мультиварці
У холодні вечори порадуйте себе сонячним, ароматним, яскравим пирогом.
Інгредієнти:
- яйце – 3 шт.;
- кориця;
- горіх мускатний;
- розпушувач – 11 г;
- цукор – 190 г;
- борошно – 230 г;
- сіль;
- олія соняшникова – 7 ст. ложок;
- гарбуз перетерта – 2 склянки.
Приготування:
- Очистити гарбуз. Видалити кісточки. М’якоть перетерти. Використовувати для приготування вказану кількість підготовленої м’якоті. Натирати слід на крупній тертці. Якщо скористаєтеся дрібними осередками, то від великої кількості соку пиріг стане сирим.
- У борошно засипати розпушувач.
- Присолити.
- Помістити корицю і мускатний горіх. Змішати.
- Цукор залити яйцями. Збити. Повинна вийти міцна піна.
- Влити олію. Розмішати.
- Засипати суху суміш. Перемішати.
- Помістити м’якоть від гарбуза.
- Перемішати.
- Чашу пристрою промазати маслом.
- Залити тісто.
- Виставити режим. Для приготування знадобиться «Випічка».
- Виставити таймер на годину, якщо об’єм чаші 4,5 літра. Якщо 2,5 літра – буде потрібно півтори години.
Пиріг з гарбузом та яблуками
Гарна осіння випічка, яка допоможе використовувати багатий урожай. Пиріг настільки смачний, що можна готувати кожен день.
Інгредієнти:
- кориця – 1 ч. ложка;
- масло – 120 г, вершкове;
- мускатний горіх – 0,5 ч. ложки.
- цукор – 80 г;
- яблуко (червоне) – 2 шт.;
- імбир мелений – 0,5 ч. ложки;
- гарбуз – 420 г;
Тісто:
- масло вершкове – 110 г;
- розпушувач – 0,5 ч. ложки;
- борошно – 320 г;
- цукор ванільний – 0,5 ч. ложки;
- сметана – 1 ст. ложка;
- сухарі панірувальні – 3 ст. ложки;
- жовток – 1 шт.;
- цукор – 55 р.
Приготування:
- Порубати масло.
- Присипати цукром, ванільним цукром, потім борошном. Перемішати. Повинна вийти крихта.
- Влити жовток.
- Залити сметаною.
- Всипати розпушувач.
- Замісити.
- Отриманий шар помістити в пакет. Прибрати в холодильник. Потримати півгодини.
- Тепер слід приступити до приготування начинки.
- Зрізати шкірку з гарбуза. Очистити м’якоть. Нарізати. Повинні вийти тонкі смужки.
- Яблука розрізати. У одержані четвертинок вирізати серцевину. Нарізати.
- Помістити в сковороду масло вершкове.
- Засипати цукор. Нагріти.
- Закласти гарбуз у сковорідку.
- Загасити чверть години.
- Закинути яблучка.
- Готувати п’ять хвилин.
- Всипати прянощі. Перемішати.
- Промазати форму для випічки маслом.
- Присипати сухарями.
- Розрізати тісто. Один шматок повинен вийти побільше.
- Великий розкачати.
- Помістити у форму. Сформувати борту.
- Розмістити начинку.
- Розкачати в пласт шматок, що залишився.
- Нарізати смужками.
- Скрутити в спіраль. Викласти сіткою.
- Відправити в гарячу духову шафу (200 гр.).
- На приготування буде потрібно 2/3 години.
З сиром
Спробуйте приготувати смачний десерт — пиріг з гарбузом і сиром. Завдяки своєму складу ласощі виходить дуже корисним.
Інгредієнти:
- яйце – 1 шт.;
- сіль;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- масло вершкове – 55 г;
- цукор – 70 г;
- борошно – 190 р.
Начинка:
- цукор – 110 г;
- борошно – 2 ст. ложки;
- цукор – 1 ч. ложка, ванільний;
- яйце – 1 шт.;
- гарбуз – 320 г;
- сир – 220 г;
- сіль:
- вода – 210 мл
Приготування:
- Розм’якшити масло. Для цього потрібно заздалегідь залишити його в теплі.
- Нарізати кубиками.
- Змішати з цукром.
- Підсолити.
- Взяти вилку. Перетерти. Вийде густуватий кашка.
- Влити яйце. Збити.
- Додати розпушувач.
- Посипати борошном.
- Замісити.
- Помістити в пакет.
- Залишити в холоді на годину.
- Зрізати шкірку з помаранчевого овоча. М’якоть звільнити від кісточок.
- Промити. Просушити паперовим рушником.
- Нарізати. Повинні вийти кубики, що не перевищує двох сантиметрів.
- Залити водою. Загасити півгодини.
- Відкинути на друшляк. Рідина повинна повністю стекти.
- Блендером подрібнити овоч.
- Влити яйце.
- Взяти сито. Перетерти сир. Надіслати до гарбузі.
- Додати борошно.
- Присолити.
- Засипати цукром (двома видами).
- Блендером збити п’ять хвилин.
- Включити в духовій шафі режим 180 гр.
- Розкачати тісто.
- Відправити у форму.
- Сформувати краю.
- Залити начинку.
- Запікати 2/3 години.
Випічка по-осетинськи
Це легка їжа, яка підходить для вегетаріанців. Цей пиріг прийнято використовувати як десерт, як додаток до салатикам, подавати як головне блюдо або є в прикуску з м’ясом.
Інгредієнти:
- борошно – 610 м;
- цукор – 1 ч. ложка;
- олія соняшникова – 3 ст. ложки;
- молоко – 260 мл;
- вода – 240 мл;
- сіль – 1 ч. ложка;
- дріжджі – 35 г пресовані.
Начинка:
- перець мелений чорний;
- гарбуз – 630 г;
- сіль;
- масло вершкове – 2 ст. ложки;
- олія соняшникова – 2 ст. ложки;
- сир сулугуні – 320 г;
- цибуля – 260 г, ріпчаста;
- чебрець – 2 ч. ложки, сушений.
Приготування:
- Нагріти воду (половину).
- Засипати цукровий пісок.
- Додати борошно (1 ст. ложку).
- Дріжджі розкришити.
- Розмішати. Через чверть години опара буде готова.
- Отриману масу залити в борошно.
- Розмішати.
- Влити воду, що залишилася, яку слід додавати теплою.
- Розігріти молоко.
- Залити в масу.
- Розмішати.
- Залити масло. Замісити.
- Вийде злегка жидковатая маса.
- Вкрити пакетом. Відставити на пару годин.
- Нашаткувати цибулю. Повинні вийти кубики.
- М’якоть гарбуза подрібнити. Скористайтеся теркою, яка має великі отвори.
- На цій же тертці подрібнити сир.
- Помістити олія соняшникова та вершкове в сковорідку.
- Розігріти.
- Закинути цибулю.
- Обсмажити. Підсолити. Перемішати.
- Закинути до гарбузі.
- Приправити. Підсолити.
- Посипати чебрецем.
- Перемішати.
- Змішати з сиром.
- Тісто розрізати. Вийде три шматки.
- Начинку розділити на стільки ж частин.
- Розкачати тісто в коло.
- У центр помістити одну частину начинки. Краї залишити чистими.
- Загорнути краю до центру. Защипнути.
- Присипати борошном.
- Натискаючи Руками розкачати.
- Перевернути. Розкачати.
- Повинен вийти тонкий пласт. Начинка залишається всередині.
- Відправити на деко. Ще раз розкачати.
- У центрі проткнути, щоб пар знайшов вихід.
- Духова шафа потрібно розігрітий (250 гр.).
- Запікати чверть години.
- Випекти ще два пирога таким же чином.
Покроково від Юлії Висоцької
Смачна домашня випічка, яка принесе задоволення всім.
Інгредієнти:
- гарбуз – 460 м;
- імбир – 0,4 ч. ложки, мелений;
- розпушувач – 10 г;
- апельсин – 1 шт.;
- гвоздика – 0,4 ч. ложки, мелена;
- сіль – 0,4 ч. ложки, морська;
- олія – 200 мл оливкова;
- борошно – 275 г;
- цукор – 200 г коричневий;
- кориця – 0,4 ч. ложки, мелена;
- яйце – 3 шт.;
- сода – 1 ч. ложка;
- горіх – 3 жменьки, волоський;
- екстракт ванілі – 0,5 ч. ложки;
- мускатний горіх – щіпка, мелений.
Приготування:
- Прогріти духовку (190 гр.).
- Нарізати гарбузову м’якоть. Закинути в киплячу воду. Проварити.
- Злити рідину. Подрібнити.
- У борошно засипати всі сухі інгредієнти (крім цукру). Перемішати.
- Залити в цукор яйце. Збити. Використовуйте міксер. Треба, щоб вийшла пишна маса.
- Залити масло оливкове. Збити.
- Перелити до пюре.
- Влити екстракт ванілі. Перемішати.
- Подрібнити горіхи. Повинні залишитися дрібні шматочки.
- Змішати з борошняною масою.
- Взяти тертку дрібно. Подрібнити цедру апельсина.
- Змішати з борошном.
- У масу з гарбуза вичавити сік апельсина.
- З’єднати дві маси. Вимісити.
- Форму застелити папером для випічки.
- Залити тестом.
- Запікати півгодини.
Поради
- Перед тим як приступити до приготування, треба правильно підібрати головний інгредієнт. Оранжевий овоч має складатися з щільної м’якоті. Досвідчені кулінари рекомендують використовувати мускатний сорт.
- Якщо м’якоть запекти заздалегідь, то вийде однорідне тісто.
- Щоб не викидати насіння, можна пустити їх в начинку. Для цього їх необхідно очистити, підсушити і подрібнити.
- Який би варіант приготування ви не вибрали, змінити і поліпшити смакові якості допоможуть додані до складу будь-які фрукти, горіхи, прянощі.
- Поміщати заготовку слід тільки в прогрітий до необхідної температури духова шафа. У цьому випадку ласощі буде рівномірно пропікається і вийде необхідної консистенції.
- Час приготування залежить від особливостей конкретного духової шафи і може відрізнятися від рекомендованого в рецепті.
- Перевіряйте готовність, використовуючи шпажку з дерева. Якщо суха, значить страва готова. Якщо є в’язкі частинки на паличці – дайте ще кілька хвилин для приготування.
- Щоб було смачніше, можна готову страву полити розтопленим шоколадом, посипати горіхами. Красиво виглядає і покращує смакові якості прикраса зі збитих вершків або білків.