Пиріг з гарбузом та яблуками – справжня осіння випічка. Він виходить злегка вологий і дуже соковитий. Такий десерт обов’язково здивує гостей, а для домашніх стане одним з кращих ласощів.
Класичний пиріг з гарбузом та яблуками в духовці
Нижче запропонований базовий рецепт, на основі якого в подальшому можна експериментувати з іншими, самими різноманітними інгредієнтами.
Необхідні продукти:
- 50 мілілітрів молока;
- два яблука;
- 400 г очищеної гарбуза;
- півсклянки цукру;
- 350 г борошна;
- яйце;
- щіпка розпушувача.
Підготувавши інгредієнти, можна приступати безпосередньо до процесу приготування:
- Гарбуз нарізаємо невеликими квадратиками і перетворюємо на пюре за допомогою комбайна або блендера. Яскраву солодку масу з’єднайте з молоком, цукром і сирим яйцем.
- В іншій ємності зводимо разом розпушувач з борошном і додаємо цю суміш до гарбузі. Має вийти тісто за консистенцією середньої густоти.
- Отримане тісто перекладіть у форму для випічки, прикрасьте його очищеними і порізаними на шматочки яблуками і готуйте в духовці не менше 40 хвилин, при температурі близько 200 градусів.
Варіація з тесту на кефірі
Пиріг з гарбузом на кефірі готується не складніше, ніж за базовим рецептом, а виходить навіть краще і м’якше.
Вам будуть потрібні:
- три яблука;
- 250 мл кефіру;
- пара домашніх яєць;
- 350 г очищеної гарбуза;
- стакан цукрового піску;
- 200 г борошна;
- кориця на свій смак.
Процес приготування:
- Вбиваємо в миску яйця, всипаємо цукор і ретельно все перемішуємо.
- У цю суміш засипаємо борошно, доводячи до однорідного стану, і вливаємо кефір. Повинна вийти маса, схожа за консистенцією на сметану.
- Яблука і гарбуз промиваємо, звільняємо від шкірки, перетворюємо на невеликі квадратики.
- Готуємо форму, в якій будемо запікати, промасливаем її і викладаємо частину тіста. Потім розподіляємо кубики гарбуза і яблук, які зверху покриваємо рештою тестом.
- Прибираємо форму на 40 хвилин в заздалегідь прогріту до 200 градусів духовку і тримаємо в ній пиріг до готовності.
Пісочний пиріг з гарбузом та яблуками
Випічка виходить розсипчастою, солодкої і в той же час корисною, завдяки багатою вітамінами гарбузі.
Заздалегідь підготуйте такі продукти:
- половинка лимона;
- два яблука;
- 300 грам борошна;
- півсклянки цукру;
- два жовтки;
- упаковка масла.
Можна приступати до кулінарних експериментів!
- Масло ріжемо на середні шматки і перемішуємо з борошном так, щоб вийшла крихта. Для цього масло повинне бути обов’язково дуже холодним.
- В іншій ємності збиваємо яєчні жовтки з цукром, добре перетираємо їх і відправляємо до борошна. Доводимо масу до гладкості і однорідності.
- Те, що вийшло, ділимо на два шматки і перетворюємо їх в тонкі пласти. Перший викладаємо у форму і наповнюємо його спочатку тертої гарбузом, а потім подрібненим яблуком, присипавши його цукром.
- Верх пирога можна накрити другим пластом або вирізати з нього красиві форми. Залишилося тільки прибрати форму в попередньо розігріту до 200 градусів духовку і чекати, поки блюдо буде готово. Зазвичай на це йде близько 25 хвилин.
В мультиварці
Пиріг в мультиварці — відмінний спосіб швидко приготувати смачний, корисний і смачний десерт.
Необхідні продукти:
- дві ложки манки;
- 150 грам цукру;
- одне яблуко;
- три яйця;
- близько 350 грам гарбуза;
- 250 грам борошна;
- пакетик розпушувача;
- ванільний цукор за бажанням.
Процес приготування:
- У миску кладемо борошно, розпушувач, манку, сіль. Додаємо до цих інгредієнтів окремо збиті з цукром і ваніліном яйця.
- Яблука і гарбуз звільняємо від шкірки, подрібнюємо на тертці і викладаємо до тесту. Все ретельно перемішуємо.
- Чашку мультиварки промазуємо маслом, кладемо туди отриману масу і готуємо 60 хвилин на режимі «Випічка».
Насипний пиріг з гарбузом та яблуками
Насипний пиріг з гарбузом та яблуками – ще одна варіація пирога з традиційними осінніми дарами природи. Бюджетно, але неймовірно смачно!
Необхідні продукти:
- три яблука;
- близько 500 г очищеної гарбуза;
- півпачки вершкового масла;
- ложка соди;
- по склянці з гіркою борошна і цукру;
- 200 г манки.
Процес приготування:
- У глибоку ємність засипаємо манку, соду, цукор і борошно. Все вимішуємо.
- Яблука і гарбуз промиваємо, знімаємо з них шкірку і подрібнюємо на тертці.
- Обидві суміші, які вийшли раніше, потрібно розділити на кілька частин. З сипучими інгредієнтами – на три частини, а з яблуками – на дві.
- Обрану форму для випікання рясно промазуємо маслом і починаємо чергувати шари. Спочатку викладаємо масу з борошном, потім з гарбузом і продовжуємо так робити, поки не закінчаться всі продукти. Останній повинна бути суха маса.
- Масло розрізаємо на невеликі шматки, покриваємо ними пиріг і доводимо його до готовності в духовці. Зазвичай на це йде до 45 хвилин при 180 градусах.
Осетинський пиріг в мультиварці
Випічка по цьому рецепту володіє ні з чим не порівнянним смаком і ароматом, адже не дарма Осетія славиться своїми пирогами. А цей ще й є традиційним блюдом країни.
Необхідні продукти:
- ложечка дріжджів;
- 250 мл кефіру;
- півпачки масла;
- спеції на свій смак;
- ложка цукру і сметани;
- склянку борошна з гіркою;
- 300 г гарбуза;
- 150 г сиру.
Процес приготування:
- Беремо глибоку ємність, додаємо туди половину вказаної кількості борошна, цукор і дріжджі. Потім сюди ж вливаємо кефір, який попередньо нагріваємо. Миску прикриваємо рушником і даємо постояти близько 40 хвилин.
- Через це час, маса повинна злегка збільшитися. Тепер у неї кладемо сметану, сіль і борошно, що залишилося. Знову накриваємо тісто і даємо йому подихати ще 60 хвилин.
- Поки йде процес, готуємо начинку. Гарбуз очищаємо, перетираємо. Таким же способом подрібнюємо сир змішуємо ці два продукту. Розтоплюємо масло до рідкого стану, заливаємо їм гарбузову масу і додаємо приправи за смаком.
- Коли пройде зазначений час, дістаємо тісто, злегка розминаємо його руками, щоб воно не бралося і було досить еластичне. Поділяємо його на два шматки і перетворюємо їх в тонкі пласти круглої форми.
- На кожен з них викладаємо по половині начинки з гарбуза і сиру, защепляем краю в самій середині так, щоб форма чимось нагадувала хінкалі. Перевертаємо цей шов вниз і починаємо розгортати в млинець. Розмір заготовки повинен бути таким, щоб вона помістилася в мультиварку.
- Змащуємо чашу, кладемо туди заготівлю і доводимо до готовності протягом 60 хвилин, поставивши прилад на режим «Випічка».